Πανέμορφα ταξίδια στη γοητευτική Θράκη

Ξάνθη, Χαϊντού, δάσος της Δαδιάς και Νέστος. Τέσσερα ταξίδια στην άγρια γοητεία της Βόρειας Ελλάδας που θα σας κάνουν να λατρέψετε τη Θράκη.
Πανέμορφα ταξίδια στη γοητευτική Θράκη
του Γιώργου Κόκουβα

Ποτάμια που ελίσσονται σε εξωπραγματικούς μαιανδρισμούς. Δάση πεύκων όπου φωλιάζουν σπάνια πουλιά και καταρράκτες πλάι σε δασικά χωριά. Οικισμοί σταματημένοι στο χρόνο και αρχοντόσπιτα σε παλιές πόλεις που «μυρίζουν» νοσταλγία και ανατολίτικη γοητεία. Αυτή είναι λίγη από τη μαγεία της Θράκης και των τοπίων της, τα οποία ανακαλύπτουμε μέσα από τέσσερα υπέροχα ταξίδια στα εδάφη της.

Στο δασικό χωριό της Χαϊντούς

Κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, βόρεια της Σταυρούπολης, απλώνεται ένα παραμυθένιο δάσος, το δάσος του Ερύμανθου – ή της Χαϊντούς, όπως είναι πιο γνωστό. Περισσότερα από 3.000 είδη σπάνιων φυτών της βόρειας Ευρώπης ρίχνουν εδώ τη σκιά τους, χάρη στους παγετώνες που παρέσυραν ως τα βουνά της Θράκης τους σπόρους αυτού που αποκαλείται και το «μοναδικό φινλανδικό δάσος της χώρας». Αυτό είναι και ένα από τα τελευταία φυσικά περιβάλλοντα του Κόκκινου Ελαφιού, του πιο μεγαλόσωμου φυτοφάγου θηλαστικού που ζει στην Ελλάδα και απολαμβάνει τις οξιές, τις σημύδες, τους άγριους κρίνους και τα πεύκα της Ροδόπης.
Η διαμονή: Θα μείνετε ακριβώς εκεί, ανάμεσα στα πεύκα του δάσους, όπου έχουν χτιστεί 12 ξύλινα σπιτάκια, τα οποία συναποτελούν το δασικό χωριό της περιοχής. Κάθε σπιτάκι χωρά από 2 ως 5 άτομα, ενώ υπάρχει και καφέ-εστιατόριο που λειτουργεί το Σαββατοκύριακο. Οι τιμές για τα δύο άτομα κυμαίνονται στα 40€ ανά διανυκτέρευση.
Extra tips: Μη χάσετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων, τον Λειβαδίτη, κοντά στο ομώνυμο χωριό στην άκρη του Ερύμανθου. Θα εξερευνήσετε επίσης το δάσος της Τσίχλας, ένα διατηρητέο μνημείο της φύσης, και θα ανηφορίσετε ως το Γυφτόκαστρο, το υψηλότερο σημείο της Χαϊντούς.
Διαβάστε περισσότερα – Νέστος: Στις όχθες της Θράκης  

Στους μαιανδρισμούς του Νέστου

Nestos river, near Hrissoupoli, Kavala
Η θέα προς τους μαιανδρισμούς του ποταμού. Τα Στενά του Νέστου. Η Σταυρούπολη και τα μικρά χωριουδάκια στις όχθες του. Οι βαρκάδες, τα δάση, οι υδροβιότοποι και το δέλτα. Κάθε γωνιά του Νέστου κρύβει και μια πανέμορφη έκπληξη για τους εξερευνητές του θρακιώτικου ποταμού. Ξεκινήστε από την Σταυρούπολη, εξερευνώντας το φιλόξενο χωριό, και επιχειρήστε την φαντασμαγορική κατάβαση ως τους Τοξότες, μέσα από φαντασμαγορικά τοπία, πλάι σε παγωμένα νερά και εντυπωσιακά φράγματα. Εκεί που τα νερά του Νέστου συναντούν τη θάλασσα, το δέλτα του ποταμού φιλοξενεί υγρά λιβάδια, καλαμιώνες, νεροβούβαλους και ερωδιούς, που φωλιάζουν κοντά στο δάσος Κοτζά-Ορμάν – θα το προσεγγίσετε μέσω του (δύσκολου) δρόμου που περνά από το Δασοχώρι και το Εράσμιο.
Η διαμονή: Στο ξενοδοχείο Νέμεσις, με τα κτίρια που μοιάζουν με κάστρα στην οροσειρά της Ροδόπης, μια ανάσα από το κέντρο της Σταυρούπολης και προσφέρουν όμορφα διακοσμημένα δωμάτια με ξύλινα κρεβάτια και μπαρ με τζάκι (από 50€ για το δίκλινο). Στο Τζιβαέρι, στον όμορφο οικισμό Λυκοδρόμιο κοντά στη Σταυρούπολη, που προσφέρει δωμάτια με πέτρινα δάπεδα, καθιστικό, χειροποίητα έπιπλα και χαλιά και πρωινό στο κρεβάτι (από 69€ το δίκλινο). Στο ξενοδοχείο Φιλοξενία, στους Τοξότες, που προσφέρει απλά, αλλά ευρύχωρα δωμάτια (45€ το δίκλινο).  
Extra tips: Η Riverland πραγματοποιεί οργανωμένες πεζοπορίες όλο τον χρόνο ως τους Τοξότες (35€ το άτομο), καθώς επίσης και kayaking, zip line, περιηγήσεις 4x4, mountain biking και birdwatching.
Διαβάστε περισσότερα – Νέστος: Στις όχθες της Θράκης  

Στην πολύχρωμη Ξάνθη

Old Town in Xanthi - Thessaloniki and Northern Greece, Greece
Υπάρχουν δεκάδες λόγοι να επισκεφθούμε την ομορφότερη ίσως πόλη της Θράκης για ένα βορειοελλαδίτικο city break. Αλλά θα αρχίσουμε από τον πιο… πολύκροτο: Το Καρναβάλι της Ξάνθης ετοιμάζεται πυρετωδώς για 51η χρονιά, και σε λίγες εβδομάδες ξεκινούν οι εορτασμοί – συγκεκριμένα από τις 21 Φεβρουαρίου μέχρι την Κυριακή της Αποκριάς που φέτος «πέφτει» στις 13 Μαρτίου. Μέχρι τότε, όμως, αρκούμαστε στην ακαταμάχητη γοητεία της Παλιάς Πόλης με τα δαιδαλώδη σοκάκια, τα νοσταλγικά αρχοντικά των παλιών καπνοπαραγωγών, τα όμορφα café, τους ανατολίτικους μεζέδες και τα σιροπιαστά γλυκίσματα. Βολτάρουμε επίσης στους μουσουλμανικούς μαχαλάδες, στο φημισμένο σαββατιάτικο παζάρι της πόλης, στις Καπαποθήκες και στα μονοπάτια που οδηγούν ως τον Κόσυνθο, τον ποταμό που διασχίζει την Ξάνθη.
Η διαμονή: Στο Ξανθίππειον, στο κέντρο της πόλης και δύο βήματα από την παλιά πόλη, με τα κλασικά διακοσμημένα δωμάτια (45,60€ για το δίκλινο). Στο Paris Hotel, στο κέντρο της Ξάνθης με τα άνετα, μοντέρνα δωμάτια και το όμορφο ζεστό μπαρ, μια ανάσα από τα κεντρικά καταστήματα της πόλης (33€ το δίκλινο). Στο Le Chalet, αν θέλετε περισσότερη πολυτέλεια και ησυχία, οκτώ χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στην τοποθεσία Κιμμέρια, με άνετα δίκλινα δωμάτια ή και μεγάλες σουίτες με όλες τις ανέσεις (55 και 90€ αντίστοιχα).  
Extra tips: Στην Παλιά Πόλη, μπορείτε να εξερευνήσετε το Λαογραφικό Μουσείο στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου και την Πινακοθήκη της Ξάνθης στο Αρχοντικό Δανιέλ, εκεί που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις.
Διαβάστε περισσότερα: 10 λόγοι να επισκεφθείτε την Ξάνθη  

Στο απόκοσμο δάσος της Δαδιάς

Dadia, Evros, Greece
Περίπου μία ώρα από την Αλεξανδρούπολη απέχει το χωριουδάκι της Δαδιάς, από όπου ξεκινά να απλώνεται στα βουνά του Έβρου, στην άκρη της Ροδόπης, το ομώνυμο δάσος. Ένα Εθνικό Πάρκο αυστηρά προστατευμένο, που φιλοξενεί μαυρόγυπες και βασιλαετούς οι οποίοι πετούν πάνω από τα δάση πεύκης και βελανιδιάς, η Δαδιά είναι ένα μωσαϊκό άγριων βουνοπλαγιών που εναλλάσσονται με ξέφωτα και λιβάδια. Στο χωριό της Δαδιάς λειτουργεί Κέντρο Ενημέρωσης, από όπου θα λάβετε οδηγίες για την εξερεύνηση των υπέροχων μονοπατιών, που οδηγούν ως την κορυφή της Γκίμπρενας, με την ακαταμάχητη θέα προς ολόκληρη τη Θράκη. Λίγα χιλιόμετρα από το Κέντρο Ενημέρωσης, θα βρείτε και το κλειστό παρατηρητήριο μέσα στο δάσος, από όπου θα παρακολουθήσετε τα άγρια αρπακτικά πουλιά και τις πτήσεις τους. Θυμηθείτε ότι κάθε σας κίνηση στα μονοπάτια του δάσους πρέπει να είναι προσεκτική, για να μην διαταραχθεί η αυστηρών προδιαγραφών αρμονική διαβίωση της άγριας ζωής.
Διαμονή: Στο πέτρινο ξενοδοχείο Κουκούλι στην καρδιά του Σουφλίου, που στεγάζεται σε ένα πρώην κέντρο συγκομιδής κουκουλιών του 19ου αιώνα και διαθέτει λιτά και φιλόξενα δίκλινα δωμάτια (45€). Στο Bell Air στην Αλεξανδρούπολη, με τα τεράστια δωμάτια που βλέπουν στη θάλασσα και το ζεστό lounge café με το τζάκι (45€ για το τρίκλινο δωμάτιο). Στα «Απολιθωμένο Δάσος» με τις βίλες κοντά στο χωριό Λευκίμμη, στους πρόποδες της Ροδόπης πλάι στο δάσος της Δαδιάς, που διαθέτει ξύλινες μονάδες με σιδερένια κρεβάτια, τζάκι, ρουστίκ έπιπλα και εξοπλισμένη κουζίνα και τραπεζαρία (80€ για δύο άτομα και 90€ για τρία άτομα στο μεγάλο οικογενειακό bungalow).  
Extra tips: Μετά τις βόλτες στο δάσος, θα περιηγηθείτε στο παραδοσιακό χωριουδάκι της Δαδιάς, την γραφική, αρχοντική Λευκίμμη, επίσης στις παρυφές του δάσους, και στην άλλη πλευρά του Εθνικού Πάρκου, το Σουφλί με τα «κουκουλόσπιτα», τα όμορφα αρχοντικά, τα παλιά μεταξουργεία και τα Μουσεία Μετάξης, Τέχνης Μεταξιού και Λαογραφίας για να μάθετε περισσότερα για την Ιστορία του τόπου.
Διαβάστε περισσότερα: Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – η επίσημη ιστοσελίδα  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v