4 «φωτισμένες» μονοήμερες για τα Θεοφάνια

Πεζοπορίες στην Πάρνηθα, σκι στον Παρνασσό, αυτοκινητάδες στον Κιθαιρώνα και βόλτες στη Ζήρεια. Τέσσερις φυσιολατρικές ιδέες για τις μονοήμερες… των Φώτων.
4 «φωτισμένες» μονοήμερες για τα Θεοφάνια
Η πρώτη αργία του 2016 μπορεί να πέφτει ακριβώς στη μέση της εβδομάδας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μας ανοίγει την όρεξη για εκδρομούλα. Αντιθέτως: Θέλουμε η χρονιά να ξεκινήσει ταξιδιάρικα και με… φουλ της φύσης, γι’ αυτό και συγκεντρώνουμε 4 κοντινές, αλλά πανέμορφες φυσιολατρικές προτάσεις για εξορμήσεις που έχουν λίγο από πεζοπορία, λίγο από αυτοκινητάδα, λίγο από βόλτες σε χωριουδάκια και πολύ από παραδοσιακό φαγάκι, όλα αυτά στη συσκευασία μιας μονοήμερης απόδρασης. Πού;

…Στην Πάρνηθα για πεζοπορία
View from Parnitha
Τα ελατοσκέπαστα μονοπάτια του δάσους της Πάρνηθας μας περιμένουν λίγα λεπτά οδήγησης από το κέντρο της Αθήνας. Εδώ, τα χρώματα του Εθνικού Δρυμού οργιάζουν, και τα δύο ορειβατικά καταφύγια της περιοχής, το Μπάφι και το Φλαμπούρι, οργανώνουν συνεχώς ωραιότατες οργανωμένες πεζοπορίες για όλους, από περιπάτους για αρχάριους μέχρι προχωρημένες εξορμήσεις πέντε ωρών. Ξεκινήστε με πρωινό καφέ σε κάποιο από τα δύο καταφύγια, συνεχίστε με διαδρομή στον Εθνικό Δρυμό, ανάμεσα στις φυλλωσιές του οποίου ξεπροβάλλουν ελάφια, άγρια μανιτάρια και τοπία που συνεχώς εναλλάσσονται. Μάθετε περισσότερα για την Πάρνηθα εδώ και μην παραλείψετε, πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής, να αράξετε σε κάποιο από τα ζεστά ταβερνάκια στα πέριξ, όπως αυτό του Λάμπρου στο Κατσιμίδι, για φοβερά παϊδάκια.

…Στον Παρνασσό για χιόνι
Mountain Parnassos
Μετά από έναν Δεκέμβριο γεμάτο λιακάδες και ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, τα νέα για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ είναι καλά: Το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, ένα από το κοντινότερα στην Αθήνα αλλά και πιο άρτια οργανωμένα στην Ελλάδα, είναι πλέον σε λειτουργία, και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, θα υπάρχει αρκετό χιόνι για να είναι αυτή την εβδομάδα ανοιχτές όλες οι πίστες. Όπως και να ‘χει, βέβαια, δεν λέμε «όχι» και απλώς σε μια βόλτα στο χιόνι, με προορισμό τα σαλέ του κέντρου για να απολαύσουμε αχνιστό καφεδάκι με θέα το απέραντο λευκό. Το πάσο για ημέρα αργίας στοιχίζει 27€ (web ticket, ή 20€ για φοιτητές). Για περισσότερες βόλτες, θα επισκεφθείτε τα γραφικά χωριά στις πλαγιές του βουνού, από την κοσμοπολίτισσα Αράχωβα μέχρι την εναλλακτική Αγόριανη, την Βάριανη και την Αμφίκλεια. Περισσότερα χωριά, διαδρομές, ταβερνάκια και highlights του Παρνασσού θα βρείτε σε παλαιότερο αφιέρωμα του in2life.  

…Στη Ζήρεια για παραλίμνιες διαδρομές
Lake Doxa, Greece
Μόλις μια ώρα οδήγησης από την Αθήνα, η Ορεινή Κορινθία απλώνει τα «καλούδια» της στις πλαγιές της. Και πρόκειται για… καλούδια ολκής, όπως οι δύο υπέροχες λίμνες της, Δόξα και Στυμφαλία, τα δαιδαλώδη μονοπάτια ανάμεσα σε δάση και κατάφυτες πλαγιές, και τα γραφικά χωριουδάκια όπως η Καστανιά, τα Τρίκαλα και η Γκούρα. Σε αυτά θα οδηγήσετε όταν κουραστείτε από τις φυσιολατρικές βόλτες γύρω από τις λίμνες και θελήσετε να βρείτε ζεστό μαγειρευτό φαγάκι σε περιβάλλον που θα σας θυμίσει το σπίτι (και την φιλοξενία) της γιαγιάς σας. Δείτε περισσότερες επιλογές για την Ορεινή Κορινθία εδώ.  

…Στον Κιθαιρώνα για αυτοκινητάδες
Όσο φτάνει το μάτι...
Το πιο ανεξερεύνητο από τα γειτονικά στην Αθήνα βουνά, ο Κιθαιρώνας είναι μια ιδανική… πίστα για αυτοκινητάδες μέσα στη φύση. Εδώ, μεταξύ Αττικής και Βοιωτίας, οι ήπιες στροφές αποκαλύπτουν κάθε φορά και άλλο ένα κομμάτι παρθένας φύσης, πάντα μαζί με ένα ακόμα κομμάτι απίστευτης πανοραμικής θέας, από τον κάμπο των Πλαταιών μέχρι την Αττική και τον Κορινθιακό. Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι και τα μονοπάτια που προσφέρονται για ανάβαση, όπως αυττό που οδηγεί στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, περνώντας από το καταφύγιο του βουνού. Τα πευκοδάση και τα ελατοδάση δημιουργούν ξέφωτα κατάλληλα για πικνίκ, αν ο καιρός το επιτρέψει – διαφορετικά, πιάστε θέση σε κάποια από τα ταβερνάκια των χωριών – μην ξεχνάτε ότι η Βοιωτία φημίζεται για τα εκλεκτά κρεατικά της. Οργανωμένες εξορμήσεις στον Κιθαιρώνα πραγματοποιεί ο Ορειβατικός Σύλλογος Ελευσίνας – μάθετε περισσότερα εδώ.  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v