Εκδρομές με (αρχαία) Ιστορία στην Πελοπόννησο

Χαζεύουμε το ηλιοβασίλεμα από το παλάτι του Νέστορα, τρέχουμε στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας και εξερευνούμε πέντε μυθικές γωνιές της Πελοποννήσου.
Εκδρομές με (αρχαία) Ιστορία στην Πελοπόννησο
της Ηρώς Κουνάδη

Το δεύτερο κεφάλαιο του ταξιδιωτικού οδηγού του Lonely Planet για την Ελλάδα ξεκινά με τη φράση «η Πελοπόννησος είναι το υλικό από το οποίο φτιάχνονται οι μύθοι». Δύσκολα το διαβάζεις χωρίς να χαμογελάσεις. Κι ακόμα δυσκολότερα μπορείς να σκεφτείς άλλο μέρος της Ελλάδας με τόσους μύθους και τόσους αρχαιολογικούς χώρους τον ένα (σχεδόν) δίπλα στον άλλο. Από το «βαρύ πυροβολικό» των Μυκηνών μέχρι τους λιγότερο δημοφιλείς –και πολύ πιο ατμοσφαιρικούς, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο– αρχαιολογικούς χώρους της δυτικής ακτής, όρεξη και χρόνο να ‘χεις, να… βολτάρεις στην Ιστορία. Ιδού πέντε από τους αγαπημένους μας μυθικούς προορισμούς «κάτω από τ’ αυλάκι».

Αρχαία Ολυμπία

Πιθανότατα ο πρώτος αρχαιολογικός χώρος που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε την Πελοπόννησο, η Αρχαία Ολυμπία είναι και ένας από τους πιο ατμοσφαιρικούς. Το στάδιο απ’ όπου ξεκίνησαν οι μεγαλύτεροι ως σήμερα αθλητικοί αγώνες της ανθρωπότητας διατηρεί ανέπαφο το απόκοσμο μεγαλείο του, και η στοά της Ηχούς –η είσοδός του– είναι ό,τι πλησιέστερο σε πέρασμα στον χωροχρόνο θα ζήσετε ποτέ.

Ακριβώς δίπλα του, η Άλτη, το ιερό άλσος με τις αφιερώσεις στους Ολυμπιονίκες, τους ναούς και το εργαστήριο του Φειδία, είναι αυτήν την εποχή στα καλύτερά της: ολάνθιστη και καταπράσινη, χωρίς τον ανελέητο ήλιο του καλοκαιριού να κάνει ασταθή τα βήματά μας. Και τέλος, στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας φιλοξενείται, σε μια ολόδική του αίθουσα, το ωραιότερο γλυπτό της αρχαιότητας: ο Ερμής του Πραξιτέλη. Αυτό και μόνο είναι λόγος αρκετός για να σας φέρει στην Αρχαία Ολυμπία.

Διαβάστε περισσότερα - Αρχαία Ολυμπία: Βουτιά στην Ιστορία

Βόλτες στα πέριξ:
Το υπέροχο δάσος της Φολόης, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο, θα αποτελέσει σίγουρα ένα από τα highlights του weekend σας. Η παραλία του Καϊάφα, με τους χρυσαφένιους αμμόλοφους και τα τιρκουάζ νερά είναι ο ιδανικός προορισμός για τις πρώτες (παγωμένες) βουτιές του χρόνου. Τέλος, ένας λιγότερο γνωστός αρχαιολογικός χώρος, η Αρχαία Ήλιδα, όπου τελούνταν οι… προκριματικοί των Ολυμπιακών Αγώνων, θα συμπληρώσει το παζλ και θα σας κάνει ειδήμονες στην ιστορία του αθλητισμού.

Επίδαυρος

Αν πείτε ότι την έχετε δει, θα είναι ψέμα. Παραδεχτείτε το: Ποτέ δεν έχετε φτάσει στο αρχαίο θέατρο έγκαιρα πριν ξεκινήσει η παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών για να προλάβετε να περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο που φιλοξενεί, εκτός από το θέατρο, το Ασκληπιείο και το Μουσείο της Επιδαύρου. Και πόσες φορές έχετε δει το αρχαίο θέατρο άδειο, σε όλο του το μεγαλείο; Αν δεν έχετε ανέβει ποτέ τα πέτρινα σκαλιά με την άνεση χρόνου που σας παρέχει το γεγονός ότι κάνετε sightseeing –και δεν τρέχετε να προλάβετε την παράσταση– δεν έχετε εκτιμήσει την επιδαύρια ατμόσφαιρα στο έπακρο. Ευκαιρία να το κάνετε.

Διαβάστε περισσότερα - Επίδαυρος: 23 μυστικά για το φεστιβάλ του 2013

Βόλτες στα πέριξ: Αναλόγως αν ονειρεύεστε ησυχία και ακατέργαστη ομορφιά, ή ρομαντζάδα και ολίγο από nightlife, έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στην Παλαιά Επίδαυρο –που αυτήν την εποχή κινείται σε slow motion, εν αναμονή της έναρξης της σαιζόν– και το Ναύπλιο, που δεν ησυχάζει ποτέ. Οι παραθαλάσσιες βόλτες και οι πρώτες ουζοποικιλίες στη λιακάδα είναι εγγυημένες και στις δύο περιπτώσεις.

Παλάτι του Νέστορα

Δεν το έχετε καν ακουστά; Τόσο το καλύτερο. Ο λιγότερο προβεβλημένος αρχαιολογικός χώρος της Πελοποννήσου είναι ταυτόχρονα και ένας από τους πλέον εντυπωσιακούς –για να μην αναφερθούμε στο πόσο προνομιούχοι αισθανόμαστε κάθε φορά που τον περιτριγυρίζουμε σχεδόν μόνοι μας, ή μαζί με λίγους ακόμα «μυημένους». Το παλάτι του βασιλιά της Πύλου (που τυγχάνει και το μοναδικό μυκηναϊκό ανάκτορο που σώζεται σε καλή κατάσταση) αποκαλύφθηκε στις ανασκαφές των αρχών του αιώνα και είναι σήμερα επισκέψιμο στο χωριό Άνω Εγκλιανός, ακριβώς στη μέση της διαδρομής από την Πύλο στην Κυπαρισσία. Ο χώρος είναι εξίσου εντυπωσιακός με την θέα από τα βασιλικά δωμάτια, που αφήνει το βλέμμα να περιπλανηθεί πάνω από τις καταπράσινες πλαγιές μέχρι τη θάλασσα. Περιττό, βέβαια, να τονίσουμε πως η θέα στο ηλιοβασίλεμα από εδώ είναι συγκλονιστική.

Βόλτες στα πέριξ: Η Βοϊδοκοιλιά είναι μία από τις καρτποσταλικές εκείνες παραλίες που χωρίζουν την θάλασσα στα δύο με μια λωρίδα άμμου, η οποία μάλιστα στην δική της περίπτωση διαθέτει και τέλειο κυκλικό σχήμα. Παρουσιάζει κι αυτή με την σειρά της αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς οριοθετείται από δύο λοφίσκους που φιλοξενούν ο μεν νότιος το Παλιόκαστρο, βυζαντινό κάστρο της Πύλου, ο δε βόρειος τον μυκηναϊκό θολωτό τάφο του Θρασυμήδη. Όσο για βάση του weekend σας; Ανάλογα και πάλι με τις προτιμήσεις σας, έχετε να διαλέξετε μεταξύ της χαλαρής όσο και ιστορικής Πύλου και της κουκλίστικης Κυπαρισσίας.

Δείτε προτάσεις διαμονής και φαγητού στην περιοχή σε παλαιότερα αφιερώματα, κάνοντας κλικ εδώ και εδώ

Αρχαία Μεσσήνη

Τριάντα χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, βρίσκεται ένας από τους ομορφότερους (αν όχι ο ομορφότερος, σύμφωνα με την ταπεινή μας άποψη) αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου: Η πόλη που έχτισε ο θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας τον χειμώνα του 370 π.Χ.-369 π.Χ., μετά τη νίκη του ενάντια στους Σπαρτιάτες, για να συμβολίζει την ελεύθερη Μεσσηνία, υπήρξε το πολιτιστικό κέντρο της περιοχής για έξι περίπου αιώνες, μέχρι να ερημωθεί από την επιδρομή των Γότθων. Ένα από τα εντυπωσιακότερα χαρακτηριστικά της είναι η επιβλητική, σχεδόν κυκλώπεια, Αρκαδική Πύλη, μέσα από την οποία περνά ο δρόμος (ναι, ο δρόμος που διασχίζουμε οδηγώντας) πριν καταλήξει στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Περνώντας, πεζοί πια, την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, αυτό που συναντάμε είναι μια ολόκληρη, καλοδιατηρημένη –και κατά τμήματα εντυπωσιακά αναστηλωμένη– αρχαία πόλη. Στα εντυπωσιακότερα κτίριά της συγκαταλέγονται το αρχαίο θέατρο, το Εκκλησιαστήριο με τα χαρακτηριστικά χρωματιστά μωσαϊκά, το Ασκληπιείο, η Κρήνη της Αρσινόης και το υποβλητικό Στάδιο, το μέγεθος και η θέα του οποίου κόβουν την ανάσα. Για να δείτε ολόκληρη την αρχαία πόλη, θα υπολογίσετε περίπου δύο ώρες. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 20.00 το βράδυ και το εισιτήριο κοστίζει 4€.

Διαβάστε περισσότερα - Αρχαία Μεσσήνη: Φωτο-βόλτα στην Ιστορία

Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα

Θα έπρεπε να είναι πολύ δημοφιλέστερος, αν σκεφτεί κανείς πόσες εντυπωσιακές πληροφορίες μπορούμε να συσχετίσουμε με το όνομά του: Πρώτον, είναι έργο του Ικτίνου, της αυτού μεγαλειότητας του αρχιτέκτονα της Ακρόπολης. Δεύτερον, είναι το πρώτο ελληνικό μνημείο που αναγνώρισε η UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά: Το 1986 το ενέταξε πρώτο-πρώτο στη γνωστή και μη εξαιρετέα λίστα της. Τρίτον, είναι ο ναός με το αρχαιότερο κορινθιακό κιονόκρανο του κόσμου.

Και για να περάσουμε στις λιγότερο εντυπωσιακές πληροφορίες: Κτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ., σε ένα λόφο με πανοραμική θέα σε ένα απόκοσμο τοπίο –εκεί όπου τα βουνά της Αρκαδίας συναντούν τις απέραντες πεδιάδες της Ηλείας. Είναι καλυμμένος από ένα μάλλον άχαρο στέγαστρο, για να προστατεύεται από τα καιρικά φαινόμενα που τον χτυπούσαν ανελέητα. Και είναι, τέλος, ο αγαπημένος αρχαίος ναός των κυνηγών παραφυσικών φαινομένων, αφού σύμφωνα με μια θεωρία είναι κτισμένος επάνω σε μια βάση η οποία… περιστρέφεται, με κάποιον μυστηριώδη τρόπο. Θα τον βρείτε στις Βασσές της Φιγαλείας, 14 χιλιόμετρα έξω από την Ανδρίτσαινα.

Διαβάστε περισσότερα - Ηλεία: Διαδρομές στην άγνωστη Πελοπόννησο

Βόλτες στα πέριξ: Η Ανδρίτσαινα είναι το ωραιότερο ίσως χωριό της Ορεινής Ηλείας. Παραδοσιακά αρχοντικά και πλακόστρωτα δρομάκια συνθέτουν το τοπίο της, ενώ στα αγαπημένα μας σημεία, συγκαταλέγονται η πετρόχτιστη πλατεία της με τα πανήψυλα πλατάνια και τη μαγευτική θέα στον κάμπο της Ηλείας, και η περίτεχνη Τρανή Βρύση, που, κτισμένη το 1724, είναι η παλαιότερη ολόκληρης της Πελοποννήσου.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v