Τριήμερο Φώτων: 4 ιδέες για την πρώτη εκδρομή του ‘14

Πήλιο, Ταΰγετος, Τζουμέρκα, Ορεινή Κορινθία. Παίρνουμε τα βουνά και εντοπίζουμε οικονομικές προτάσεις διαμονής για το πρώτο τριήμερο του χρόνου.
Τριήμερο Φώτων: 4 ιδέες για την πρώτη εκδρομή του ‘14
της Ηρώς Κουνάδη

Το πρώτο τριήμερο της χρονιάς είναι (σχεδόν) εδώ, κι εμείς κάνουμε σχέδια για να το τιμήσουμε όπως του αρμόζει: Με μικρές αποδράσεις που θα μας βοηθήσουν να συνέλθουμε από το hangover των γιορτών και να τηρήσουμε μερικά από τα New Year’s Resolutions μας –εκείνα, ας πούμε, που μιλούν για καινούρια μέρη, λιγότερη ρουτίνα, περισσότερη άσκηση. Γιατί αν η πεζοπορία σε ειδυλλιακά μονοπάτια δεν είναι η καλύτερη άσκηση για να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά, δεν ξέρουμε ποια είναι.

Πήλιο
Η κλασικότερη των κλασσικών επιλογών για τα τριήμερα Αθηναίων και Θεσσαλονικιών, δεν θα «παλιώσει» ποτέ, γιατί απλούστατα ποτέ δεν εξαντλείται: Χωριά-μπιζουδάκια κρυμμένα πίσω από κάθε κατάφυτη πλαγιά, διαδρομές σε ειδυλλιακά μονοπάτια, γεύσεις από τις καλύτερες της Ελλάδας και ξενώνες για κάθε στιλ και budget.

Τι θα κάνετε: Ό,τι τραβάει η όρεξή σας: Από sightseeing στα μουσεία της Μακρινίτσας ή της Ζαγοράς, πεζοπορίες στα μονοπάτια γύρω από την Τσαγκαράδα, σκι και έλκηθρο με τα πιτσιρίκια στο μικρό αλλά θαυματουργό χιονοδρομικό στα Χάνια, βόλτες στα ομορφότερα χωριά (από τον Άγιο Λαυρέντιο ως τις Μηλιές και από το Πορί ως τη Βυζίτσα), γευσιγνωσία μέχρι τελικής πτώσης... παντού, ξενύχτια μετά μουσικής και χορού στη Ζαγορά.
Διαβάστε περισσότερα - Το Πήλιο στα καλύτερά του 

Πού θα μείνετε:
Στα εξαιρετικά low budget δωμάτια του Ξενώνα Ρούσης στη Ζαγορά (35€ το δίκλινο), στα ροομαντικά δωμάτια της Οδού Κενταύρων στην Τσαγκαράδα (51€ το δίκλινο με πρωινό), ή στα όμορφα δωμάτια Παπακωνσταντίνου στην Μακρινίτσα (60€ το δίκλινο με πρωινό και πανοραμική θέα στο χωριό).

Πού θα φάτε: Μεταξύ μας, όπου και να δοκιμάσετε να φάτε στο Πήλιο, αποκλείεται να απογοητευτείτε. Στα δικά μας best of για τοπική κουζίνα και σπιτικά μαγειρευτά συγκαταλέγονται το Μεϊντάνι στη Ζαγορά (και το αγριογούρουνό του), το Ταβερνάκι στο Μούρεσι, ο Παλιός Σταθμός στις Μηλιές, η Αγγέλικα πάνω από την παραλία του Μυλοπόταμου, η Κρίτσα στην Πορταριά και το Δρυάδων Γεύσεις στον Άγιο Λαυρέντιο.

Ταΰγετος
Ένα από τα ωραιότερα βουνά της χώρας, και ταυτόχρονα ένα από τα λιγότερα «εκμεταλλευμένα» (ευτυχώς) ο Ταΰγετος προσφέρεται τόσο για εξερευνήσεις και δραστηριότητες στη φύση, όσο και για sightseeing και μεγάλες ενδιαφέρουσες διαδρομές με το αυτοκίνητο.

Τι θα κάνετε: Από τα “SOS” του Ταΰγετου είναι η βόλτα στην φαντασμαγορική καστροπολιτεία του Μυστρά. Αναλόγως καιρού, εν συνεχεία έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε πεζοπορία στο υπέροχο φαράγγι, ή στα εν πολλοίς ανεξερεύνητα μονοπάτια του Βόρειου Ταΰγετου, γύρω από το Καστόρειο, και αυτοκινητικές διαδρομές από το ένα κουκλίστικο χωριό στο άλλο –Πικουλιάνικα, Ξηροκάμπι, Καστόρι, Γεωργίτσι, Λογκάνικος είναι μερικές από τις πολλές επιλογές σας.
Διαβάστε περισσότερα - Ταΰγετος: Παραμύθι σε τρεις πράξεις 
και 
Βόρειος Ταΰγετος: Παραμύθι στην πλαγιά

Πού θα μείνετε:
Στα cozy δωμάτια του Οικολογικού Ξενώνα Ταλετόν (81€ το δίκλινο με πρωινό και τζάκι) στο Ξηροκάμπι, στις πανέμορφες σουίτες του Ilaeira Mountain Resort (90€ με πρωινό και τζάκι) στην Τόριζα, στα παραδοσιακά δωμάτια του Faris σε υψόμετρο 1.000 μέρων στον Άη Λια Γόλας (70€ το δίκλινο με πρωινό) ή στα κουκλίστικα δωμάτια του Ξενοδοχείου Το Καστόρι, στο ομώνυμο χωριό (60€ το δίκλινο με πρωινό).

Πού θα φάτε: Υπέροχη δημιουργική κουζίνα βασισμένη σε τοπικές συνταγές και υλικά στα Χρώματα στα Πικουλιάνικα, ολόφρεσκη ποταμίσια πέστροφα στην Παλιά Αγορά στο Καστόρι, τοπική κουζίνα βασισμένη σε προϊόντα βιολογική καλλιέργειας στο ταβερνάκι του ξενώνα Faris, και εξαιρετικές τοπικές σπεσιαλιτέ στην Τόριζα, στο ομώνυμο χωριό.

Τζουμέρκα
Οι εκ βορείου Ελλάδας ορμώμενοι, ή όσοι δεν φοβάστε τα χιλιόμετρα, αξίζει να δώσετε μια ευκαιρία σε αυτήν εδώ την εν πολλοίς ανεξρεύνητη γωνιά της Ηπείρου: Χωριά- σκέτα διαμαντάκια, ειδυλλιακές διαδρομές, ασυναγώνιστη κουζίνα, αυθεντική φιλοξενία και εξαιρετικές τιμές είναι μερικά από τα δυνατά χαρτιά της.

Τι θα κάνετε: Βόλτες σε κουκλίστικα χωριά (από το «βαρύ πυροβολικό» του διδύμου Συρράκο-Καλαρρύτες μέχρι τα Πράμαντα, του Μελισσουργούς, τα Άγναντα και τον Καταρράκτη). Sightseeing στο φαντασμαγορικό Γεφύρι της Πλάκας, το λαογραφικό μουσείο των Καλλαρυτών και τη Μονή Κηπίνας. Πεζοπορικές διαδρομές σε υπέροχα μονοπάτια –αν κάνετε μόνο μία, αυτή θα είναι η περίφημη διαδρομή μιας ώρας από το Συρράκο στους Καλαρρύτες.
Διαβάστε περισσότερα - Τζουμέρκα: Ήπειρος σε slow motion

Πού θα μείνετε:
Στα πανέμορφα δωμάτια του Ξενώνα Ναπολέων στους Καλαρρύτες (45€ το δίκλινο με πρωινό), στα παραδοσιακά δωμάτια του Σταυραετού στο Συρράκο (50€ το δίκλινο με πρωινό), ή στα ρομαντικά δωμάτια του Παραδοσιακού Ξενώνα Καταφύγι, στον Καταρράκτη.

Πού θα φάτε: Εξαίσια μαγειρευτά και σπιτικές ηπειρώτικες πίττες στον Άκανθο στους Καλαρρύτες, ντόπια κρέατα στη σχάρα στο Πέτρινο, στα Πράμαντα, λαχταριστά μαγειρευτά και τραγανές πίττες στον Παπά, στους Μελισσουργούς.

Ορεινή Κορινθία
Αν, πάλι, σας τρομάζουν τα χιλιόμετρα, και/ή δεν θέλετε να ξοδέψετε τη μισή μέρα του τριημέρου σας πίσω από το τιμόνι, η Ορεινή Κορινθία, σε απόσταση μιας ώρας και κάτι από την Αθήνα αποτελεί την ιδανική επιλογή σύντομης απόδρασης στη φύση: Γραφικά χωριά, φύση που οργιάζει, ενδιαφέρουσα κουζίνα, αξιοθέατα και πολλές επιλογές για τα πιτσιρίκια και τους λάτρεις του κρασιού.

Τι θα κάνετε: Βόλτες στα κουκλίστικα χωριά της (Καστανιά, Γκούρα, Άνω, Κάτω και Μεσαία Τρίκαλα είναι μερικά μόνο από τα ωραιότερα για να ξεκινήσετε). Φυσιολατρικές πεζοπορίες στις όχθες των λιμνών της (η Δόξα είναι η ομορφότερη, η Στυμφαλία η πιο... μυθική και διάσημη) και στα μονοπάτια που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ. Sightseeing και βόλτες με τα πιτσιρίκια στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.
Διαβάστε περισσότερα - Ορεινή Κορινθία: Και στην κορφή… μαγεία

Πού θα μείνετε:
Δυστυχώς, όσο φημίζεται για τις ομορφιές της, άλλο τόσο (και εξίσου δίκαια) η Ορεινή Κορινθία φημίζεται και για τις τσιμπημένες τιμές της. Δύο από τις καλύτερες value for money επιλογές σας είναι οι Πλειάδες στο χωριό Καλλιάνοι (90€ το δίκλινο σπιτάκι με πρωινό και τζάκι) και τα παραδοσιακά δωμάτια του Ξενώνα Καστανιά στο ομώνυμο χωριό (60€ το δίκλινο).

Πού θα φάτε: Εξαίσια μαγειρευτά και τοπική κουζίνα στην Άρτεμις, στα Μεσαία Τρίκαλα. Ζουμερά κρεατικά στη σχάρα και τοπικές σπεσιαλιτέ, με θέα στις κατάφυτες πλαγιές της Ζήρειας από το μπαλκονάκι της Πινακωτής, επίσης στα Μεσαία Τρίκαλα. Αρνάκι στη γάστρα στο Πέτρινο και μαγειρευτά στον Πλάτανο, στα Κάτω Τρίκαλα. Ζουμερή σχάρα στην ταβέρνα του Δέκλερη και στο Τρικάλων Γεύσεις, στα Άνω Τρίκαλα. Σπιτικά μαγειρευτά στην ταβέρνα Καστανιά, στο ομώνυμο χωριό.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v