Οι καλύτερες παραλίες με άμμο στην Αττική

Οικογενειακές, οργανωμένες και μη, «διάσημες» και εναλλακτικές. Σαρώνουμε την Αττική και προτείνουμε τις καλύτερες παραλίες με έναν κοινό παρονομαστή: την άμμο.
Οι καλύτερες παραλίες με άμμο στην Αττική
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αποτελεί ένα από τα κλασσικά διλήμματα του καλοκαιριού (μαζί με όλα τα υπόλοιπα): άμμος ή βότσαλο; Οι υπέρμαχοι της άμμου δηλώνουν ευθαρσώς ότι ενδείκνυται για ρακέτες χωρίς… κάλους. Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του βότσαλου υπογραμμίζουν την ταλαιπωρία των λουόμενων όταν ο άνεμος… λυσσομανάει.

Αυτή τη φορά τασσόμαστε με τους πρώτους και διαλέγουμε τις καλύτερες και πιο καθαρές παραλίες της Αττικής με ψιλή άμμο (και ελάχιστο βοτσαλάκι) για να απολαύσετε τις Αυγουστιάτικες απλωτές σας.

Λεγραινά: Είναι μια από τις πιο μακρινές (θα τη βρείτε λίγο μετά το 60ό χιλιόμετρο Αθηνών-Σουνίου, στα όρια του Δήμου Λαυρίου), μία από τις μεγαλύτερες και πιθανότατα η ωραιότερη παραλία της περιοχής. Ξεχωρίζει για την ανοιχτόχρωμη ψιλή άμμο, τα θαμνάκια και μικρές αμμοθίνες στο πίσω μέρος της και τα διαυγή γαλανά νερά (αρκεί να μην έχει νοτιά).


Χάρακας: Θα τον βρείτε στην κατεύθυνση προς Σούνιο, πλησιάζοντας τα όρια των Δήμων Λαυρίου και Κερατέας, και θα τον αναγνωρίσετε από την πινακίδα στο αριστερό σας χέρι που γράφει «παραδοσιακός οικισμός Χάρακα. Έχει «απλωσιά», και διαθέτει εξίσου καθαρά νερά με τα Λεγραινά, από τα οποία είναι αρκετά δημοφιλέστερη.


ΚΑΠΕ: Πριν από μια πενταετία ήταν το απόλυτο μυστικό, μετά έγινε το απόλυτο…mainstream. Εξακολουθούμε να την τιμούμε όμως, για τα απόλυτα κυκλαδίτικα νερά της. Αν δεν τα πάτε καλά με την κοσμοσυρροή, σημειώστε το εξής: Στα αριστερά της παραλίας (όπως κοιτάτε την θάλασσα) αν τσαλαβουτήξετε μέσα στο νερό, θα περάσετε πίσω από τα βράχια, σε μια δεύτερη, μικρότερη αλλά εξίσου αμμουδερή ερημική παραλιούλα.


Καβούρι:
Απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, είναι απολαυστικά αμμουδερή, χωρίς ούτε ένα τόσο δα μικρό βοτσαλάκι (κάτι που την κάνει must για τα νυχτερινό μπάνιο) και είναι οργανωμένη μόνο στο σημείο μπροστά από το Divani Palace. Στα μείον της, το γεγονός ότι τα Σαββατοκύριακα γίνεται της… παραλίας το κάγκελο.


Μαύρο Λιθάρι: Οι… τεμπέληδες οδηγοί θα χαρούν να μάθουν ότι απέχει μόλις 39 χιλιόμετρα από την Αθήνα (θα το βρείτε λίγο μετά τη διασταύρωση των Καλυβίων επί της Αθηνών-Σουνίου). Είναι κάπως μικρότερη από τις προαναφερθείσες, αμμουδερή μέσα και έξω και οργανωμένη. Πάνω από τη παραλία υπάρχουν μπαράκια για να ξαποστάσετε από τον ήλιο, αν «βαρέσουν» τα σαραντάρια.


Βάρκιζα (Yabanaki): Σταθερή αξία στις πλήρως οργανωμένες παραλίες, η παραλία στο Yabanaki της Βάρκιζας φημίζεται όχι τόσο για τα νερά της, τα οποία είναι απλά ικανοποιητικά, όσο για την ποικιλία των παρεχόμενων υπηρεσιών: τρία διαφορετικά beach bars που σερβίρουν δροσιστικά cocktails, επιλογές για water sports, τρία εστιατόρια και ένα ολοκαίνουριο παιδικό πάρκο. Θεματικά parties με Guest Djs και events υπόσχονται να προσθέσουν μια ιδιαίτερη νότα στα καλοκαιρινά μας απογεύματα.


Αγία Μαρίνα: Εξαιρετικά νερά και χρυσαφένια άμμος στην μικρή αυτή παραλία στο Κορωπί, περί τα 34 χλμ. από την Αθήνα, κάτω από το ομώνυμο εκκλησάκι. Εδώ θα χρειαστεί να έρθετε νωρίς, διότι κοιτά προς την Ανατολή, με αποτέλεσμα να είναι σκιερή από το μεσημέρι και μετά.
 

Βρωμοπούσι: Μην σας προδιαθέτει αρνητικά το όνομα, πρόκειται για μια καθαρή παραλία, 60 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας στην Κερατέα. Είναι αμμουδερή, με λίγο βότσαλο εκεί που σκάει το κύμα, ενώ μέσα είναι αρκετά καθαρή. Τα βραχάκια στην άλλη άκρη προσφέρονται για καταδύσεις και βουτιές.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v