Μύκονος και Σαντορίνη low budget: Γίνεται;

Φαγητό που δεν ξεπερνά τα 15€ το άτομο, οικονομικά δωμάτια στη Σαντορίνη, κάμπινγκ στη Μύκονο. Με λίγο ψάξιμο παραπάνω, όλα γίνονται.
Μύκονος και Σαντορίνη low budget: Γίνεται;
της Ηρώς Κουνάδη

Χρειάζεσαι αλήθεια 100€ την ημέρα για να χαζέψεις την θέα στην Καλντέρα; Πρέπει να συγκαταλέγεσαι στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, με καταθέσεις σε ελβετικούς λογαριασμούς, για να πας ένα Σαββατοκύριακο στη Μύκονο; Η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις είναι όχι. Τα δύο ακριβά μας νησιά μπορεί να κέρδισαν την φήμη τους αυτή χάρη στις σουίτες των 1.000€ και των αστακομακαρονάδων των 170€, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παραμένουν απροσπέλαστα για εμάς τους… κοινούς θνητούς που μπορούμε να εκτιμήσουμε «σκέτες» τις φυσικές ομορφιές τους, χωρίς περιτύλιγμα πολυτελείας.

Συγκεντρώνουμε, λοιπόν, τις καλύτερες low budget διευθύνσεις για διαμονή και φαγητό στην «ακριβή» πλευρά του Αιγαίου, και ανακηρύσσουμε για μία ακόμα χρονιά την θέα στην Καλντέρα και τη βουτιά στον Ορνό βασικά και αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σαντορίνη: Νοστιμιές και διαμονή α λα οικονομικά

Πληθώρα low budget επιλογών διαμονής, αλλά και οικονομικότατων εστιατορίων και ταβερνών που σερβίρουν τοπικές νοστιμιές, κάνουν τη Σαντορίνη το «δημοκρατικότερο» εκ των ακριβών νησιών, που έχει κάτι για όλους. Δεν μας πιστεύετε; Ιδού:

Αγία Ειρήνη, Ημεροβίγλι: Ίσως η οικονομικότερη επιλογή διαμονής στο Ημεροβίγλι, διαθέτει μεγάλη πισίνα με υπέροχη θέα στη θάλασσα και όμορφα δωμάτια με ιδιωτικό μπαλκονάκι, σε τιμές που ακόμα και για την high season του Αυγούστου δεν ξεπερνούν τα 65€ για το δίκλινο που βλέπει Καλντέρα. 

Pension St. George, Περίβολος: Σε απόσταση αναπνοής από την περίφημη Μαύρη Παραλία, διαθέτει λιτά αλλά πεντακάθαρα δωμάτια με air condition και τηλεόραση, στην πιο ανταγωνιστική πιθανότατα τιμή που θα βρείτε στο νησί: από 28€ το δίκλινο, αν κάνετε την κράτηση μέσω του Booking.

Hotel Nikos, Καρτεράδος: Λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από τα Φηρά, προσφέρει όμορφα δωμάτια (αγαπημένη λεπτομέρεια το μωσαϊκό στα πατώματα) με μπαλκονάκια που βλέπουν στον κήπο και παροχές που περιλαμβάνουν δωρεάν wi-fi και air condition. Οι τιμές για τον Αύγουστο ξεκινούν από 35€ το δίκλινο με πρωινό.

Santorini Camping: Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα Φηρά, και είναι καλά οργανωμένο, με πισίνα, internet room, πλυντήρια και άλλες παροχές που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ. Οι τιμές την high season ανέρχονται στα 12,5€ το άτομο, ενώ δεν υπάρχει χρέωση για την σκηνή.

Νικόλας στα Φηρά: Ξακουστό μαγειρείο που κρατά τα σκήπτρα της τοπικής κουζίνας εδώ και δεκαετίες στην καρδιά της σαντορινιάς πρωτεύουσας. Αυστηρά μέχρι 15€ το άτομο.

Κατίνα στο Αμμούδι: Στα… πόδια της Οίας, φημίζεται για το ολόφρεσκο ψάρι της και την εξαιρετική σπιτική κουζίνα, η οποία περιλαμβάνει την καλύτερη ίσως φάβα του νησιού. Και οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 20€ το άτομο.

Μεταξύ Μας στην Έξω Γωνιά: Η Κρήτη συναντά τη Σαντορίνη, οι ρακές ρέουν άφθονες, και οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.

Νυχτέρι στο Καμάρι: «Πειράζει» τις τοπικές συνταγές και σερβίρει σπεσιαλιτέ όπως κοτόπουλο με Vinsanto και φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και βασιλικό, σε τιμές που κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο.

Ακταίον στο Φηροστεφάνι: Σερβίρει πιθανότατα τους καλύτερους φαβαδοκεφτέδες του νησιού, και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ, εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, διατηρώντας τις τιμές στα λογικά επίπεδα των 20€ το άτομο.

Λάβα στην Περίσσα: Αυστηρά και μόνο τοπικά προϊόντα, εξαίσιες τοπικές σπεσιαλιτέ και παράδοση 25 χρόνων. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές κρατούνται ακόμη στα 15€ το άτομο.

Ρακί στο Μεγαλοχώρι: Υπέροχα τοπικά και όχι μόνο μεζεδάκια, συνοδεία ντόπιου κρασιού για παρεΐστικες ολονυχτίες. Γύρω στα 15€ το άτομο.

Μύκονος – Αποστολή: Οικονομία για δυνατούς λύτες

Εδώ η αποστολή μας δυσκολεύει. Σε αντίθεση με την Σαντορίνη, που έχει χωριά και ενοικιαζόμενα δωμάτια για όλα τα βαλάντια, το νησί των ανέμων δεν πέφτει με τίποτα (κι όταν λέμε με τίποτα, εννοούμε ούτε με προσφορές τύπου Booking, ούτε με μεσολάβηση γνωριμιών, ούτε με πολλές δεκάδες τηλεφωνήματα) κάτω από 85€ για τον Αύγουστο –κι αυτά, εννοείται, εκτός Χώρας. Υπάρχει, βέβαια, πάντα η (μια χαρά οικονομική) λύση του οργανωμένου κάμπινγκ, ενώ από άποψη φαγητού τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα –βλέπε οικονομικότερα.

Daktilidis Village, Καλαφάτη: Δίπλα στην ωραιότατη παραλία, προσφέρει παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια με μεγάλες λιθόστρωτες βεράντες σε τιμές που κυμαίνονται στο μυκονιάτικο Minimum των 85€ για το δίκλινο με πρωινό.

Diogenis Studios, Γλαστρός: Κάτι λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από την διάσημη Ψαρού, προσφέρει λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια με μπαλκονάκι, θέα στον κήπο και δωρεάν wi-fi στην τιμή των 85€ το δίκλινο.

With-Inn, Τούρλος: Πανέμορφα δωμάτια που παντρεύουν την κυκλαδίτικη παράδοση με το minimal design, ένα χιλιόμετρο μακριά από την Χώρα της Μυκόνου. Οι τιμές ξεκινούν από 90€ το δίκλινο με πρωινό.

Mykonos Camping: Βρίσκεται στην παραλία της Παράγκας και είναι σούπερ οργανωμένο, με πισίνα, pool bar, πρόσβαση στο internet και άλλα πολλά (τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ). Οι τιμές την high season ανέρχονται στα 10€ το άτομο, συν 10€ για τη μεγάλη σκηνή.

Γιαβρούτας στη Χώρα: Ιστορικό μαγειρείο στο όνομα του οποίου ορκίζονται οι ξενύχτηδες του νησιού, σερβίρει σπιτική κουζίνα σε τιμές αυστηρά κάτω των 15€ το άτομο.

Το Μα’ερειό στη Χώρα: Στα περίφημα Ματογιάννεια, φημίζεται για τους θεϊκούς κεφτέδες του, αλλά σερβίρει πολλά ακόμα λαχταριστά μεζεδάκια. Ο λογαριασμός στο τέλος έρχεται στα 15-20€ το άτομο.

Μαθιός στον Τούρλο: Ταβερνάκι από τα παλιά, σερβίρει πιθανότατα τα καλύτερα μαγειρευτά του νησιού, σε… λαό και Κολωνάκι που συρρέει αδιάλειπτα εδώ και δεκαετίες. Οι τιμές στα 15€ το άτομο.

Oregano, στον Περιφερειακό της Χώρας: Το πλήρες όνομα είναι Oregano Cook & Grill, για να μας προϊδεάζει για το τι πρόκειται να ακολουθήσει: Μεζεδάκια για να συνοδεύσουν το ούζο, λίγη από τοπική κουζίνα και πολλή από θάλασσα, σε τιμές που κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.

Γιώργος και Μαρίνα στην Άνω Μερά: Ταβερνάκι ξακουστό στα πέρατα του νησιού (αν όχι της Ελλάδας) με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, λαχανικά από δικό τους μποστάνι και ολόφρεσκο ψαράκι. Στα 15-20€ το άτομο.

Ιθάκη στον Ορνό: Τραπεζάκια πλάι στο κύμα, κουζίνες mix’n’match (από Κίνα μέχρι Ιταλία και Ελλάδα) και τιμές στα 15-20€ το άτομο.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v