Νησιά... Ιουνίου: Τα πρώτα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα

Σίφνος, Σύρος, Λευκάδα, Άνδρος, Ρόδος. Τι κοινό έχουν; Είναι οι αγαπημένοι μας προορισμοί για τα πρώτα οικονομικά καλοκαιρινά μας Σαββατοκύριακα.
Νησιά... Ιουνίου: Τα πρώτα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα
της Ηρώς Κουνάδη

Λίγοι εξ ημών απολαμβάνουμε το προνόμιο των διακοπών τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού. Κάτι, όμως, ο υδράργυρος που όσο πάει και ανεβαίνει, κάτι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που πλησιάζει ολοταχώς (στις 24 Ιουνίου, αν αναρωτιέστε) όλο και περισσότερο σκεφτόμαστε να το σκάσουμε έστω για ένα Σαββατοκύριακο σε ένα κοντινό νησάκι. Το μόνο που θέλουμε είναι μερικές ωραίες παραλίες για τις πρώτες μας βουτιές, αλλά και μερικά ωραία χωριά για να βολτάρουμε σε περίπτωση που οι θερμοκρασίες των νερών δεν ενδείκνυνται για παραμονή ωρών στη θάλασσα. Όλα αυτά, και ακόμα περισσότερα, τα βρήκαμε στα πέντε νησιά που ακολουθούν.

Σίφνος: Για μεζέδες και βουτιές

Από τα κοντινά Κυκλαδονήσια, είναι εκείνο που μας προκαλεί περισσότερο για τις πρώτες βουτιές στα παγωμένα ακόμα αιγαιοπελαγίτικα νερά, με τις υπέροχες παραλίες της. Και οι λιγότερο τολμηροί, όμως, δεν θα μείνουν παραπονεμένοι: πανέμορφα χωριά, ιστορικά αξιοθέατα, μοναδικά φυσικά τοπία, νυχτερινή ζωή, και εξαιρετική τοπική κουζίνα θα σας κρατήσουν απασχολημένους –αν όχι και ερωτευμένους με το νησί– για πολύ περισσότερο από ένα Σαββατοκύριακο.

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο: Βόλτες στα λιθόστρωτα καλντερίμια του Κάστρου, πρωτεύουσας της Σίφνου ως το 1836, με την εκπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα, και την Ακρόπολη της κλασικής εποχής. Ξενύχτια στην Απολλωνία, την γοητευτική, κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα του νησιού. Βουτιές στον Πλατύ Γιαλό, το Βαθύ και την Χρυσοπηγή. Βόλτες στα υπέροχα Εξάμπελα, με τα νεοκλασικά αρχοντικά και τις Αράδες τους, σειρές δέκα περίπου ανεμόμυλων στην είσοδο του χωριού.

Θα φάτε: Σπιτική κουζίνα και ολόφρεσκα ψαρο-μεζεδάκια στο Big Blue, στο Βαθύ, που απλώνει τα τραπεζάκια του εκεί που σκάει το κύμα. Τοπικές σπεσιαλιτέ στον Καπνίση, στο Βαθύ Γιαλό. Μεζεδάκια στο Αδιέξοδο, και μεσογειακή κουζίνα στον Ωκύαλο, αμφότερα στην Απολλωνία. Φρεσκότατο ψαράκι στον Αργύρη, στις Καμάρες.

Θα μείνετε: Στα κουκλίστικα δωμάτια του Giannakas Studios, στον Πλατύ Γιαλό (από 35€ το δίκλινο). Στα ρομαντικά δωμάτια του ξενοδοχείου Νύμφες στις Καμάρες (από 55€ το δίκλινο με πρωινό). Στην όμορφη Αρχοντού στην Απολλωνία (από 40€ το δίκλινο).

Σύρος: Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Άλλο ένα Κυκλαδονήσι στο οποίο εμπιστευόμαστε σταθερά τα πρώτα μας καλοκαιριάτικα Σαββατοκύριακα, η Σύρος ό,τι στερείται σε φαντασμαγορικές παραλίες το αναπληρώνει σε αρχοντιά. Τέσσερις ώρες μακριά από τον Πειραιά, ή δύο ώρες αν επιλέξετε το ταχύπλοο (45€ one way) είναι ιδανική για τα Σαββατοκύριακα του Ιουνίου, που το δίλημμα «να βουτήξω ή να βολτάρω μόνο;» είναι το σοβαρότερο από τα προβλήματά μας.

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο: Βόλτες και sightseeing στα γραφικά καλντερίμια και τα αμέτρητα σοκάκια της Ερμούπολης, της κυκλαδο-πρωτεύουσας που μπορεί κάλλιστα να «γεμίσει» ένα Σαββατοκύριακο μόνη της. Δροσερές βουτιές στον Μέγα Γιαλό και στον όμορφο ορμίσκο της Βάρης.

Θα φάτε: Ολόφρεσκο ψαράκι και λοιπούς θαλασσινούς μεζέδες στα ταβερνάκια της περιοχής Κίνι. Ουζοποικιλίες στον Λίλη, όπου κάποτε έριχνε τις… πενιές του ο Μάρκος Βαμβακάρης. Παραδοσιακά εδέσματα στη Χρούσσα στην Ερμούπολη, και ιταλικές σπεσιαλιτέ στο Αμβύξ, στο λιμάνι.

Θα μείνετε: Στο όμορφο Benois στην περιοχή του Γαλησσά, λίγα βήματα από την παραλία (49,50€ το δίκλινο δωμάτιο) ή στα προσεγμένα νησιώτικα δωμάτια του Pefkakia Park στην Ερμούπολη (35€ το δίκλινο).

Λευκάδα: Βουτιά στο απέραντο τιρκουάζ

Πέντε λέξεις μόνο: οι καλύτερες παραλίες του Ιονίου. Θα λέγαμε του κόσμου, αλλά δεν θέλουμε να ακουστούμε υπερβολικοί. Προσθέστε σε αυτές μια καταπράσινη ενδοχώρα, ιδανική για τους λάτρεις των διαδρομών, πολλά γραφικά χωριουδάκια κι άλλα τόσα κοσμοπολίτικα θέρετρα, συν το προνόμιο ότι δεν χρειάζεται να πάρετε καράβι –το… σκάτε λίγο νωρίτερα την Παρασκευή από τη δουλειά, και σε τέσσερις ωρίτσες είστε εκεί– κι έχετε το τέλειο νησί για τις πρώτες σας βουτιές.

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο: Βουτιές στο… απέραντο τιρκουάζ –στους Εγκρεμνούς, στο Πόρτο Κατσίκι, στα Πευκούλια, στο Μύλο, ή όπου αλλού σας βγάλει ο δρόμος. Φυσιολατρικές διαδρομές στην ενδοχώρα, στο φαράγγι του Δημοσάρη και στα ορεινά χωριουδάκια της Εγκλουβής και του Δρυμώνα. Ξενύχτια μετά μουσικής και κοκτέιλ σε μια από τις πιο ζωντανές πρωτεύουσες του Ιονίου, ή και στα κοσμοπολίτικα θέρετρα όπως το Νυδρί.

Θα φάτε: Σπιτικές σπεσιαλιτέ στον Λευκάτα στο Αθάνι, ολόφρεσκο ψαράκι και θαλασσινά στον Ξούρα στη Λυγιά, μεζεδάκια με gourmet πινελιές στη Φρύνη στο Μώλο, στην πόλη της Λευκάδας, και τοπική κουζίνα στο Πορτόνι στον Άγιο Νικήτα.

Θα μείνετε: Στα όμορφα δωμάτια του Kastro Maistro (από 40€ το δίκλινο) στην πόλη της Λευκάδας, στα βγαλμένα από κουκλόσπιτο δωμάτια του Alkyon Apartments στη Λυγιά (από 45€ το δίκλινο).

Διαβάστε περισσότερα: Η Λευκάδα στα καλύτερά της 

Άνδρος: Οι Κυκλάδες της διπλανής πόρτας

Η ελάχιστη απόσταση που τη χωρίζει από το λιμάνι της Ραφήνας (μόλις δύο ώρες και 29€ μετ’ επιστροφής) της χαρίζει επάξια τον τίτλο της… Κυκλάδας της διπλανής πόρτας. Οι εκπληκτικές παραλίες της, η εξαίσια τοπική κουζίνα, τα γραφικά σοκάκια της Χώρας, οι πράσινες γωνιές της –τόσο αναπάντεχες στο κυκλαδίτικο σκηνικό– και η παντελής έλλειψη πολυκοσμίας, είναι μερικά μόνο από τα δυνατά χαρτιά της.

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο: Βόλτες στα πλακόστρωτα σοκάκια της Χώρας, ανάμεσα σε επιβλητικά καπετανόσπιτα και ανθισμένες αυλίτσες. Βουτιές στα τόσο-τιρκουάζ-που-θυμίζουν-Ιόνιο νερά του Ζόρκου, και σε μια από τις πλέον πολυφωτογραφημένες παραλίες των Κυκλάδων, της Γριάς το Πήδημα, με τον απόκοσμο βράχο που ξεπηδά από το νερό. Εξερευνήσεις στην ενδοχώρα, στα κουκλίστικα χωριά Μένητες, με τα περιβόλια και τα πλατάνια τους, στο Κόρθι, με τα πανέμορφα αρχοντικά, και τις Στενιές, με τα εντυπωσιακά καπετανόσπιτα. Πεζοπορίες στα ειδυλλιακά μονοπάτια της ενδοχώρας, που ελίσσονται μέσα από φαράγγια, πλάι σε νερόμυλους και πάνω από τοξωτά γεφύρια.

Διαβάστε περισσότερα: Άνδρος: Κυκλάδες σε φόντο πράσινο

Θα φάτε:
Τοπική κουζίνα (φρουτάλια, τοπική ομελέτα με χειροποίητο λουκάνικο και τυρί) στο Μπαλκόνι του Αιγαίου στο Άνω Απρόβατο. Φρεσκότατο ψαράκι και άλλους αλμυρούς μεζέδες στο Barbarola και τα Γιάλια στις Στενιές και στη Νόνα, στη Χώρα. Σπιτικές πίττες και παραδοσιακά μαγειρευτά με ολίγο από δημιουργικό twist (όπως κοκκινιστό μοσχαράκι με μανιτάρια και πουρέ πατάτας) στα Σκαλάκια στη Χώρα.

Θα μείνετε: Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Amorani Studios στο Μπατσί, με τα μεγάλα μπαλκόνια που απολαμβάνουν πανοραμική θέα στη θάλασσα (στα 40€ το δίκλινο). Αν προτιμάτε για βάση σας την Χώρα, εξαιρετική επιλογή αποτελεί το αυθεντικά κυκλαδίτικο Ανεμόμυλοι Studios, οι τιμές του οποίου αυτή την περίοδο δεν ξεπερνούν τα 60€ για το δίκλινο δωμάτιο με θέα στη θάλασσα.

Ρόδος: Κι αν είναι μακριά, μην τη φοβάσαι

«Σαββατοκύριακο στη Ρόδο; Μακριά δεν είναι;». Κι αν σας πούμε ότι η Aegean έχει μια ωραιότατη προσφορά, στα 26€ one way για το νησί των Ιπποτών, με αναχωρήσεις Παρασκευή και επιστροφές Κυριακή βράδυ, η οποία ισχύει για όλο τον Ιούνιο; Με επιστροφή και φόρους, η τελική τιμή είναι στα 100€, και η Ρόδος λιγότερο από μία ώρα μακριά.

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο: Βόλτες στη μεσαιωνική παλιά πόλη, που όσες φορές και αν την περπατήσεις ποτέ δεν τη χορταίνεις, φυσιολατρικές εξορμήσεις σε ειδυλλιακά τοπία όπως οι Επτά Πηγές και η Κοιλάδα των Πεταλούδων (που παραμένει υπέροχη και χωρίς τις πεταλούδες της, που κάνουν την εμφάνισή τους περί τα τέλη Ιουλίου), sightseeing στην Κάμειρο και την Ιαλυσό, και βουτιές σε κρυστάλλινα αιγαιοπελαγίτικα νερά στη Γλύστρα και τα Βλυχά.

Διαβάστε περισσότερα: Ρόδος: Τα best of του νησιού των Ιπποτών 

Θα φάτε:
Σπιτικά μαγειρευτά στον Ορίζοντα, στην Ψίνθο, ζουμερά ντόπια κρέατα στη σχάρα στον Μπάκη στον Έμπωνα, τοπικές σπεσιαλιτέ στο Λημέρι του Ληστή στα Προφύλια, λαχταριστούς κρητικούς μεζέδες στους Δροσουλίτες, στην πόλη της Ρόδου, και δημιουργική ελληνική και μεσογειακή κουζίνα στην ταρατσούλα του Marco Polo, στην παλιά πόλη. Αναλυτικές πληροφορίες και τιμές για το καθένα ξεχωριστά έχουμε εδώ.

Θα μείνετε: Στα κουκλίστικα value for money δωμάτια του Hotel Attiki, στην παλιά πόλη (από 59€ το δίκλινο), ή στα στιλάτα δωμάτια του Atlantis City Hotel, στην καινούρια πόλη (από 55€ το δίκλινο με πρωινό).



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v