Καθαρά Δευτέρα: Εντός, εκτός και οικονομικά

Χουχούλιασμα δίπλα στο τζάκι και βόλτες σε ειδυλλιακά μονοπάτια, ή sightseeing στις μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης; Με όποιον τρόπο και αν θέλετε να ξεχάσετε ό,τι συμβαίνει, και να ξορκίσετε το κακό, έχουμε δέκα οικονομικές ιδέες για να το κάνετε.
Καθαρά Δευτέρα: Εντός, εκτός και οικονομικά
της Ηρώς Κουνάδη

«Μα αφού τα δελτία καιρού έλεγαν για χιονοθύελλες, γιατί δεν την αναβάλλατε την εκδρομή;». «Γιατί το επόμενο τριήμερο είναι τον Ιούνιο. Γι’ αυτό». Αυτή η συζήτηση έγινε, σε λιγότερο κόσμιο τόνο και με περισσότερους εκατέρωθεν χαρακτηρισμούς («δεν είμαστε όλοι αργόσχολοι, κυρά μου…») καταμεσής της ακινητοποιημένης Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, την Καθαρά Δευτέρα του σωτηρίου έτους 2011. Έξι ώρες αργότερα, οι περισσότεροι φτάναμε στα σπίτια μας, αναλογιζόμενοι την αξία που δίνουμε ως λαός στα τριήμερα. Κάποιοι πιθανότατα είχαν μείνει πίσω και τσακώνονταν ακόμα για να την υπερασπιστούν.

Φέτος, μπορεί οι χιονοθύελλες να μην συνεχιστούν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα –αν και ποτέ δεν μπορεί κανείς να ξέρει– οι οικονομικές εξελίξεις, όμως, εγγυώνται ότι σε μεταφορικό επίπεδο σίγουρα θα υπάρχουν. Αν σας ρωτήσει κανείς γιατί ξοδέψατε τις τελευταίες σας οικονομίες για την εκδρομή του τριημέρου, έχετε την άδεια (και την αμέριστη συμπαράστασή) μας να του απαντήσετε πως το επόμενο τριήμερο είναι τον Ιούνιο –και αν μέχρι τότε μας έχει καταπιεί μια γιγάντια μαύρη τρύπα, τι θα τις κάνει τις οικονομίες του;

Τριήμερο εντός συνόρων
Έχουμε καλά και κακά νέα. Θα ξεκινήσουμε από τα δεύτερα: Στους δημοφιλείς προορισμούς –βλέπε Ορεινή Κορινθία, Αρκαδία, Αράχωβα και λοιπές αδυναμίες των Αθηναίων– και στις πόλεις που διοργανώνουν μεγάλα καρναβάλια (Ξάνθη, Πάτρα, Έδεσσα κλπ) τα ελάχιστα διαθέσιμα δωμάτια είναι της κατηγορίας «σουίτα των 200€». Τα υπόλοιπα, τουτέστιν τα δίκλινα-σε-λογικές-τιμές, έχουν εξαντληθεί προ καιρού. Τα καλά νέα, τώρα, είναι ότι διάθεση να έχετε, και ευκαιρίες εξακολουθούν να υπάρχουν. Συγκεντρώσαμε μερικές από αυτές, για να κλέψετε ιδέες ή –γιατί όχι;– να κάνετε άμεσα κρατήσεις.

Pan Hotel
Δελφοί, τηλ.: 22650 82294, 22650 82494 
Τιμή: 55€ το δίκλινο με πρωινό, αν κάνετε την κράτηση μέσω του Booking.
Και sightseeing σε έναν από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους, και κοσμοπολίτικες νύχτες στην Αράχωβα. Και εξερεύνηση στα χωριά του Παρνασσού, και σλάλομ στις χιονισμένες πλαγιές του και αν –παρ’ όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις– το τριήμερο είναι ηλιόλουστο, ουζοποικιλίες πλάι στο κύμα στην Ιτέα, που απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από εδώ. Το Pan Hotel είναι μία από τις καλύτερες επιλογές διαμονής στους Δελφούς, με όμορφα διακοσμημένα, μεγάλα δωμάτια, ζεστά χρώματα στους τοίχους, μπαλκονάκια με θέα στη θάλασσα και εξαιρετικές τιμές. Τι άλλο θέλετε; 

Itilo Hotel 
Νέο Οίτυλο, Μάνη, τηλ.: 27330 59222 
Τιμή: 210€ το δίκλινο δωμάτιο για όλο το τριήμερο (η τιμή αφορά και τις τρεις διανυκτερεύσεις, από Παρασκευή έως Δευτέρα), πρωινού συμπεριλαμβανομένου.

Πέτρα και ξύλο, παράδοση και design, αυθεντική μανιάτικη φιλοξενία, πλούσιο, λαχταριστό πρωινό, τεράστια μπαλκόνια που αγναντεύουν τη θάλασσα και άλογα για να βολτάρουν τα πιτσιρίκια σας. Θέλετε κι άλλα; Έχουμε και λέμε: αφράτα ανατομικά στρώματα (δεν θα θέλετε να σηκωθείτε), παροχές που περιλαμβάνουν plasma τηλεοράσεις και δωρεάν wi-fi στο δωμάτιο και ιδανική τοποθεσία για να εξερευνήσετε τη Μέσα Μάνη, τα Σπήλαια του Διρού και τα κουκλίστικα χωριά της, όπως η Αρεόπολη, το Λιμένι και το Οίτυλο. Λεπτομέρειες και ιδέες για διαδρομές εδώ

Ελαιώνας Βεργόπουλου
Νταμούχαρη, Πήλιο, τηλ.: 24260 31016, 6951 095503
Τιμή: από 50€ το δίκλινο με πρωινό.

Ο ελαιώνας του παππού μεταμορφώθηκε σε μία από τις καλύτερες προτάσεις διαμονής σε ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου, τη Νταμούχαρη. Πέντε πέτρινες κατοικίες στεγάζουν τα κουκλίστικα δωμάτια και διαμερίσματα του ξενώνα, τα οποία έχουν εξοπλιστεί με όλες τις παροχές που χρειάζεστε για ένα υπέροχο weekend. Στη διακόσμηση των δωματίων πρωταγωνιστούν στοιχεία της γαλλικής εξοχής, με υπέροχα πατιναρισμένα έπιπλα και πολυτελή υφάσματα. Στις παροχές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, καλαθάκι με πρωινό στο δωμάτιο, μία φιάλη κρασί κατά την άφιξη και δωρεάν πρόσβαση στο internet.

Ξενοδοχείο Ζήσης
Αρίστη, Ζαγοροχώρια, τηλ.: 26530 41147
Τιμές: 50€ το δίκλινο δωμάτιο, ή 60€ μαζί με το πρωινό.
Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.
Σε ένα από τα ομορφότερα Ζαγοροχώρια, την Αρίστη, το πετρόχτιστο ξενοδοχείο προσφέρει ατμοσφαιρικά δωμάτια, με ξύλινα πατώματα και ταβάνια, χρωματιστές λεπτομέρειες και πανοραμική θέα στο καταπράσινο φαράγγι του Βίκου από την πλακόστρωτη αυλίτσα. Ο ξενώνας, όπως και το χωριό, αποτελεί ιδανική βάση τόσο για να εξερευνήσετε οδηγώντας τα χωριά του Δυτικού Ζαγορίου, όσο και για να επιδοθείτε σε φυσιολατρικές δραστηριότητες όπως ορεινή πεζοπορία, rafting και ιππασία με φόντο τα κρυστάλλινα νερά του Βοϊδομάτη. Κι όταν γυρίζετε κουρασμένοι από όλα αυτά, στο εστιατόριο θα σας περιμένουν ζαγορίτικες πίττες και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ. 

Faris Hotel 
Άη-Λιάς Γόλας, Ταΰγετος, τηλ.: 27310 75447, 6945 364545
Τιμή: 70€ το δίκλινο, αν κάνετε την
κράτηση μέσω του Booking
Σε υψόμετρο που αγγίζει τα 1.000 μέτρα, στην ανατολική πλαγιά του Ταΰγετου, το Faris Hotel είναι η ιδανική επιλογή αν αυτό που ονειρεύεστε είναι ένα φυσιολατρικό τριήμερο. Με τη βοήθεια των ιδιοκτητών, μπορείτε να οργανώσετε πεζοπορικές διαδρομές στα φαράγγια του Ταΰγετου, ορειβασία ως την περίφημη Πυραμίδα στην κορυφή του, αλλά και εξορμήσεις με ποδήλατα βουνού. Τα δέκα δωμάτια του ξενώνα αποπνέουν παράδοση και στιλ, ενώ το ταβερνάκι στο ισόγειο του ξενοδοχείου σερβίρει σπιτικές λιχουδιές και τοπικές σπεσιαλιτέ φτιαγμένες με βιολογικά υλικά, πλάι στο τζάκι.

Τριήμερο εκτός συνόρων
Κι εδώ, επίσης, έχουμε καλά και κακά νέα. Τα τελευταία αφορούν τη χρεοκοπία της Malev, της ουγγρικής αεροπορικής που εξασφάλιζε εξαιρετικά οικονομικές πτήσεις προς διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, με ανταπόκριση μέσω Βουδαπέστης. Τα καλά νέα είναι ότι καλές τιμές μπορείτε να πετύχετε ακόμα και τώρα, μόλις δύο εβδομάδες πριν, με low cost αλλά και «παραδοσιακές» αεροπορικές για δημοφιλείς προορισμούς –ναι, ο λόγος, αν αναρωτιέστε, είναι δυστυχώς η μειωμένη ζήτηση. Για του λόγου το αληθές, ιδού μερικά παραδείγματα:


- Αθήνα-Μιλάνο απευθείας μας πετά η easyJet, με μόλις 172€ μετ’ επιστροφής και φόρων. Για τους θεσσαλονικείς, που απολαμβάνουν το προνόμιο της Ryan Air –και φυσικά των μειωμένων φόρων αεροδρομίου– τα νέα είναι ακόμα καλύτερα: Μιλάνο απευθείας, σε 2 ώρες και 15 λεπτά, και τιμές που ξεκινούν από 80€ μετ’ επιστροφής και φόρων, απλά χωρίς βαλίτσα. Ζηλεύουμε.


- Προτιμάτε βόλτες κάτω από την Πύλη του Βραδεμβούργου, ξενύχτια στα πιο hip μπαράκια της Ευρώπης και καλλιτεχνική ατμόσφαιρα; Η easyJet έρχεται και πάλι να δώσει τη λύση, με μια απευθείας πτήση για Βερολίνο που δεν θα σας κοστίσει περισσότερα από 149€ μετ’ επιστροφής και φόρων.


- Ακριβώς η ίδια τιμή, και πάλι με την easyJet, ισχύει και για τριήμερο στο Λονδίνο. Γεύση από τις πυρετώδεις προετοιμασίες των Ολυμπιακών Αγώνων, και βραδιές στο Notting Hill, κανείς;


- Παζάρια που ευωδιάζουν αρώματα ανατολής, μεσημεριανό κάτω από τη Γέφυρα του Γαλατά, sightseeing που θα ζήλευαν τα καλύτερα αξιοθέατα της Γηραιάς Ηπείρου. Με δυο λόγια, Κωνσταντινούπολη. Και μάλιστα οικονομικότατα, 188€ μετ’ επιστροφής και φόρων αν κάνετε την κράτηση μέσω της Airtickets, για να αναχωρήσετε από την Αθήνα με την Aegean και να επιστρέψετε με Olympic Air.


- Υπέροχη αρχιτεκτονική, συγκλονιστική κουζίνα, βόλτες πλάι στο κύμα, ειδυλλιακές γειτονιές. Αν αυτοί δεν είναι αρκετοί λόγοι να περάσουμε (άλλο) ένα τριήμερο στην Βαρκελώνη, προσθέστε και την ειδική προσφορά της Iberia για απευθείας πτήση από την Αθήνα, που μας πετά στην καταλανική πρωτεύουσα σε τρεις ώρες και 181€ πάντα με επιστροφή και φόρους. Φύγαμε;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v