Σεπτέμβριος στα παράλια της Αττικής

Για μπάνιο και πολυτελή διαμονή σε λογικότερες τιμές, για βόλτες σε φρούρια και όμορφα φυσικά τοπία αλλά και για βραδινή διασκέδαση στα πιο κεφάτα beach bars, τα παράλια της Αττικής τον Σεπτέμβρη… τα σπάνε!
Σεπτέμβριος στα παράλια της Αττικής
της Έλενας Μπούλια

Μπορεί το καλοκαίρι τυπικά να πλησιάζει στο τέλος του, όμως οι υψηλές θερμοκρασίες προδιαθέτουν για μερικά ακόμα μπανάκια στα -πλέον- αρκετά ζεστά νερά. Κι αν τα οικονομικά μας δεν επιτρέπουν άλλα ταξίδια, υπάρχουν πάντα οι κοντινές στην Αττική παραλίες που, σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν πολλά να ζηλέψουν από αυτές των νησιών ή των δημοφιλών θέρετρων. Για ακόμα εντονότερο feeling διακοπών, μάλιστα, μπορεί κανείς να διανυκτερεύσει σε κάποιο όμορφο παραλιακό κατάλυμα, στο οποίο οι τιμές, λόγω εποχής, δεν θα είναι τόσο απαγορευτικές –άλλωστε, για ένα έστω βράδυ, μας αξίζει λίγη πολυτέλεια.

Τι επιλογές έχουμε, λοιπόν, για τα επόμενα σαββατοκύριακά μας στις παραλίες της Αττικής;

Στα γαλανά νερά της Σαρωνίδας (Ανάβυσσος, Παλαιά Φώκαια, Σούνιο)

Στις γαλάζιες ακτές του Σαρωνικού, ανάμεσα στο Σούνιο και την Ανάβυσσο, η Παλαιά Φώκαια, 54 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, φημίζεται για την μεγάλη, αμμουδερή παραλία μπροστά από τον οικισμό, αλλά και για τα (ψαρο)ταβερνάκια της, ακριβώς πάνω από την παραλία που αποτελούν ιδανική στάση για μετά το μπάνιο. Προτείνουμε το «Γαλήνη» με τους εξαιρετικούς θαλασσινούς μεζέδες δίπλα στο κύμα.

Λίγο μετά την Παλαιά Φώκαια θα συναντήσατε την όμορφη παραλία Θυμάρι (φετω), με τα γαλαζοπράσινα νερά, το βότσαλο και τον κόλπο που την προστατεύει από τους δυνατούς ανέμους. Η παραλία προτιμάται από αυτούς που αγαπούν τα αμιγώς φυσικά τοπία γιατί δεν διαθέτει ιδιαίτερη οργάνωση. Εκεί κοντά βρίσκεται και η ταβέρνα «Ηλιοβασίλεμα», από το μενού της οποίας έχετε να επιλέξετε είτε πολίτικες σπεσιαλιτέ είτε φρέσκο ψάρι.

Ενώ θα βρίσκεστε στην περιοχή, μάλιστα, αξίζει να επισκεφθείτε και τον αρχαιολογικό χώρο στο Σούνιο για να θαυμάσετε τον εκπληκτικό ναό του Ποσειδώνα με φόντο το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Για ένα weekend που θυμίζει διακοπές: Διανυκτερεύστε στο υπέροχο Plaza Resort Hotel με τις πολυτελείς εγκαταστάσεις και τα πολύ κομψά δωμάτια με θέα θάλασσα. Το κόστος του δίκλινου για μία διανυκτέρευση συμπεριλαμβανομένου πρωινού κυμαίνεται στα 160 ευρώ.


Με το βλέμμα στραμμένο στην Ανατολή (Μάτι, Ζούμπερη, Νέα Μάκρη)

Λίγα χιλιόμετρα μετά την Ραφήνα ο παραθαλάσσιος οικισμός Μάτι συγκεντρώνει πλήθος παραθεριστών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως εκεί βρίσκεται η καλύτερη παραλία της περιοχής. Δεν έχουν άδικο: Η παραλία είναι κατά κύριο λόγο αμμουδερή, τουλάχιστον στα σημεία μπροστά από τα beach bars, ενώ κατά τόπους έχει και βότσαλα. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που προτιμούν τους μικρούς, ήσυχους κολπίσκους ανάμεσα στο Μάτι και στον Άγιο Ανδρέα, όπως ο καταπράσινος κολπίσκος κάτω από τον οικισμό της Αμπελούπολης, με τις μικρές σπηλιές κάτω από τα βράχια του, που δημιουργούν καλή σκιά.

Μετά το μπάνιο επιλέξτε για φαγητό κάποιο από τα παραθαλάσσια ταβερνάκια / εστιατόρια της περιοχής, προτείνουμε το "Cavo" με το μεσογειακό μενού και τα ωραία κοκτέιλ, ή το εξοχικό κέντρο "Βασίλης", στη Λεωφ. Μαραθώνος, για ψητά στη σχάρα και σούβλα.
Ενώ μετά το ηλιοβασίλεμα τα beach bars της περιοχής, αγαπημένο μας το "La Costa", σας περιμένουν για ξέφρενη διασκέδαση μέχρι πρωίας, συνοδεία απολαυστικών κοκτέιλ.

Για ένα weekend που θυμίζει διακοπές: Διανυκτερεύστε στο Aquamarina Hotel, ακριβώς πάνω στην παραλία Μάτι, το οποίο διαθέτει και εγκαταστάσεις spa. Το κόστος για μία διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένου πρωινού, είναι 78 ευρώ αν το κλείσετε μέσω Booking.com.


Στον κόλπο των Αλκυονίδων (Σχίνος, Αλεποχώρι, Ψάθα, Πόρτο Γερμενό)

Πανέμορφες παραλίες με βαθιά μπλε νερά, πευκοδάση και ένα καλά διατηρημένο φρούριο. Στα παράλια της Δυτικής Αττικής οι διακοπές συνεχίζονται για αρκετές ημέρες ακόμα. Επιλέξτε για το μπάνιο σας είτε τις μεγάλες παραλίες με το βότσαλο μετά τον Σχίνο, κάτω από το πλούσιο πευκοδάσος, είτε την παραλία Προσήλι στο Πόρτο Γερμενό, ή την δημοφιλή παραλία Ψάθα, πάνω από την οποία συγκεντρώνονται πολλά ταβερνάκια με εξαιρετικό φαγητό. Από αυτά προτείνουμε το "ταβερνάκι του Σακελλάρη", με τις γευστικές ουζοποικιλίες και τα φρέσκα θαλασσινά.

Αργότερα, λίγο πριν το σούρουπο, μία βόλτα στο αρχαίο φρούριο των Αιγοσθενών, όπου βρίσκεται και το μεσαιωνικό εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη επιβάλλεται για να απολαύσουμε από εκεί τον Κορινθιακό κόλπο που απλώνεται μπροστά μας.

Για ένα weekend που θυμίζει διακοπές: Διανυκτερεύστε στο Kinetta Beach Resort and Spa, τοποθετημένο πάνω στην θάλασσα, με περιποιημένους κήπους να το περιβάλλουν και εξαιρετικές παροχές. Για μία διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο με θέα θάλασσα θα πληρώσετε 150 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου πρωινού.

Βουτιές και ιστορία (Βραυρώνα, Αρτέμιδα, Πόρτο Ράφτη)

Μπορεί η Λούτσα δικαίως να είναι συνυφασμένη με το τρίπτυχο «πλαστική καρέκλα-ταπεράκι-κουβαδάκι» λόγω των εκατοντάδων επισκεπτών που συρρέουν στην παραλία της κάθε καλοκαίρι, όμως η Ανατολική Αττική δεν σταματά εκεί. Μία βόλτα στις παραθαλάσσιες περιοχές Αρτέμιδα, Πόρτο Ράφτη και Βραυρώνα δικαιολογούν απόλυτα τους κατοίκους της πρωτεύουσας που επέλεξαν εκεί ένα τόσο κοντινό εξοχικό. Οι καταπράσινοι λοφίσκοι που περιβάλλουν τους οικισμούς, οι πεντακάθαρες ακτές αλλά και τα αξιοθέατα, αρχαιολογικού και όχι μόνο, ενδιαφέροντος κάνουν τις περιοχές αυτές ιδιαίτερα ελκυστικές.

Επιλέξτε, λοιπόν για το μπάνιο σας την παραλία της Βραυρώνας με τα καταγάλανα και ρηχά νερά, κοντά στην οποία μάλιστα υπάρχει και παραλία γυμνιστών (δείτε εδώ) και απολαύστε ολόφρεσκο ψάρι στην ταβέρνα που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο ξενοδοχείο Mare Nostrum. Αν θέλετε να απομακρυνθείτε περισσότερο, στο Πόρτο Ράφτη θα βρείτε παραλίες για όλα τα γούστα με δημοφιλέστερη στους νεώτερους την Ερωτοσπηλιά. Εμείς, ωστόσο, προτείνουμε την μικρή παραλία που θα βρείτε δεξιά από το Αυλάκι με το ταβερνάκι «Πανόραμα» πίσω της. Τέλος, αν όχι για μπάνιο πάντως σίγουρα για φαγητό μπορείτε να βρεθείτε και στην Λούτσα, στο surf club Νησάκια.
 
Στην Βραυρώνα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος με το ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, ο οποίος ωστόσο παραμένει κλειστός αυτόν τον καιρό για να γίνουν κάποια απαραίτητα για την ανάδειξή του έργα. Ωστόσο, ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά αξίζει να επισκεφθείτε το μουσείο με τη εξαιρετική συλλογή αγαλμάτων μικρών παιδιών.

Για ένα weekend που θυμίζει διακοπές: Διανυκτερεύστε στο πολυτελές Mare Nostrum Hotel Thalasso, πάνω στον όμορφο κόλπο της Βραυρώνας και απολαύστε μοναδικές περιποιήσεις θαλασσοθεραπείας. Το κόστος για μία διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο συμπεριλαμβανομένου πρωινού για το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου είναι στα 125 ευρώ, αν το κλείσετε μέσω Booking.com.

Ακόμα…
Sea Kayak στο Κατραμόνησο και νυχτερινό Snorkelling στη Βουλιαγμένη
Δεν θέλετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι; Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του γραφείου εναλλακτικών δραστηριοτήτων High Point και επιλέξτε νυχτερινό snorkeling στη Βουλιαγμένη, για να δείτε τι συμβαίνει στον βυθό όταν εσείς… κοιμάστε, ή θαλασσινό kayak από την Βούλα σε κάποια κοντινή βραχονησίδα. Το «κουπί» διαρκεί τρεις με τέσσερις ώρες, φτάνοντας στον προορισμό σας απολαμβάνετε το μπάνιο σας και ένα ελαφρύ σνακ και επιστρέφετε το απόγευμα γυμνασμένοι και ψυχαγωγημένοι (κόστος και για τις δύο δραστηριότητες; 40 ευρώ κατ’άτομο).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v