ΤΑΞΙΔΙΑWEEKENDS

Σπήλαιο Κάψια: Αφορμή για weekend στην Αρκαδία

Πολύχρωμοι σταλακτίτες, μυστηριακή ατμόσφαιρα, 330 μέτρα διαδρομής. Ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Ελλάδας, που παρέμενε κλειστό για πάνω από έναν αιώνα, άνοιξε, επιτέλους, τις πόρτες του και μας προκαλεί για ένα ακόμη weekend στην Αρκαδία.

Την προηγούμενη Κυριακή, το χωριουδάκι Κάψια στην Αρκαδία απέκτησε άλλη μία αφορμή για weekend: το ομώνυμο Σπήλαιο Κάψια, το οποίο εγκαινιάστηκε παρουσία βουλευτών και τοπικών αρχόντων, μετά από πολλά χρόνια κατά τα οποία παρέμενε κλειστό για το κοινό.

Το εντυπωσιακό σπήλαιο, που ανακαλύφθηκε το 1887 από τον Γάλλο αρχαιολόγο Γουσταύο Φουζέρ, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Αρχαία Μαντίνεια, έχει χαρακτηριστεί ένα από τα δέκα σημαντικότερα σπήλαια στην Ελλάδα. Η πρώτη έρευνα του σπηλαίου πραγματοποιήθηκε το 1902 από Ελληνογαλλική ομάδα σπηλαιολόγων.

Στο εσωτερικό του, ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα οστά, τα οποία ορισμένοι ερευνητές αποδίδουν σε άτομα που πνίγηκαν κατά τη διάρκεια πλημμύρας του σπηλαίου. Σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Πολιτισμού, «το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο κατά τα νεολιθικά και ελληνιστικά χρόνια, αλλά και κατά τον 4ο-6ο αιώνα μ.Χ.».

Πολύχρωμοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες
δημιουργούν σχηματισμούς μοναδικής ομορφιάς, αλλά και εντυπωσιακές αντανακλάσεις στο εσωτερικό του σπηλαίου. Η συνολική διαδρομή εδώ αγγίζει τα 330 μέτρα, ενώ εξαιρετική δουλειά έχει γίνει στους φωτισμούς και την χάραξη των μονοπατιών εντός του σπηλαίου.

Οι εργασίες αξιοποίησης ολοκληρώθηκαν το 2009, ενώ η τουριστική εκμετάλλευσή του ανατέθηκε στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου Μαντινείας, υπό την εποπτεία της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδας.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Φωτογραφίες: Γιάννης Συναδινός -
Arcadiaportal

Tip για καλοφαγάδες weekenders: Φεύγοντας από το σπήλαιο, κάντε μια στάση στην Ταβέρνα του Φάνη, στο χωριό Κάψια, για λαχταριστές μερίδες ντόπιων κρεατικών στη σχάρα. Θα μας θυμηθείτε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Μ’ αρέσει να βρίσκομαι κοντά στην κορυφή ενός βουνού. Είναι δύσκολο να χαθείς εκεί."

Wislawa Szymborska, Πολωνέζα ποιήτρια, Νόμπελ 1996

  • 1644 - Ο Τζον Μίλτον δημοσιεύει τα Αρεοπαγιτικά, ένα φυλλάδιο που στηλιτεύει τη λογοκρισία.
    1924 – Ο Έντγουιν Χαμπλ δημοσίευσε σε εφημερίδα αποδείξεις ότι ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας, που προηγουμένως θεωρούνταν μέρους του δικού μας Γαλαξία, είναι στην πραγματικότητα ένας άλλος γαλαξίας, ένας από τους πολλούς στο σύμπαν.
    1979 - Οι Πινκ Φλόιντ κυκλοφορούν το άλμπουμ τους The Wall που πουλάει μέσα σε δύο εβδομάδες 6 εκατομμύρια δίσκους.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2