28η Οκτωβρίου: Εκδρομή… με κάθε τρόπο

Οικονομικά πακέτα για ευρωπαϊκά city breaks. Do it yourself τετραήμερα σε ελληνικούς προορισμούς. Μονοήμερες για όσους δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν άδεια. Όπως κι αν έχει, η 28η Οκτωβρίου θα μας βρει… στον δρόμο.
28η Οκτωβρίου: Εκδρομή… με κάθε τρόπο
της Ηρώς Κουνάδη

Η καλύτερη εργασιακή ρύθμιση από καταβολής κόσμου πρέπει να είναι εκείνη που οι Ισπανοί ονομάζουν “Puente”, δηλαδή «γέφυρα»: όταν μία επίσημη αργία πέφτει Τρίτη ή Πέμπτη, η Δευτέρα που προηγείται, ή η Παρασκευή που έπεται, είναι επίσης επίσημη αργία, έτσι ώστε να συμπληρώνεται ένα ωραιότατο τετραήμερο. Εν αναμονή της εναρμόνισης όλων των ευρωπαϊκών νομοθεσιών –και όχι μόνο των δυσάρεστων– εμείς παίρνουμε την Παρασκευή άδεια… κανονική ή από τη σημαία.

Ακόμη, βέβαια, και αν δεν τα καταφέρουμε, δεν πτοούμαστε. Γεμίζουμε ρεζερβουάρ και φεύγουμε για μονοήμερες, ή κρατάμε δυνάμεις για το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί την ημέρα που σε λίγα χρόνια θα ονομάζουμε κι εμείς «γέφυρα». Αισιοδοξώντας, πάντα.

Τα οργανωμένα…
«Γεμάτα» τετραήμερα στο εξωτερικό σε ανταγωνιστικές τιμές έχουν σχεδιάσει για τους τυχερούς αδειούχους όλα σχεδόν τα ταξιδιωτικά γραφεία. Ξεχωρίσαμε και προτείνουμε τέσσερα από τα πιο δελεαστικά:

Κύπρος με το Acadimos Travel: Εκεί όπου το καλοκαίρι κρατά περισσότερο, εκεί όπου η κουζίνα είναι μοναδική και οι βόλτες γεμάτες ιστορικά αξιοθέατα. Το πακέτο του Acadimos Travel περιλαμβάνει απευθείας αεροπορικά εισιτήρια με Cyprus Airways, διαμονή σε ξενοδοχεία 3 ή 5 αστέρων με ημιδιατροφή, εκδρομές και ξεναγήσεις στην Λευκωσία, την Λεμεσό, την Πάφο, τη Λάρνακα και τις Φοινικούδες, σε τιμές που ξεκινούν από 339€ κατ’ άτομο. Η αναχώρηση έχει προγραμματιστεί για τις 28 Οκτωβρίου.


Λιουμπλιάνα με το 24 Hours: Αρχιτεκτονικά εντυπωσιακή, τουριστικά ανερχόμενη, κεφάτη, gourmet και με χαλαρό, νεανικό lifestyle η σλοβένικη πρωτεύουσα είναι το νέο θέμα συζήτησης στους ταξιδιωτικούς κύκλους. Ανακαλύψτε την σε ένα αναγνωριστικό τετραήμερο, και σίγουρα θα θέλετε να επιστρέψτε. Το πακέτο του 24 Hours περιλαμβάνει απευθείας πτήση μετ’ επιστροφής από την Αθήνα με την Adria Airways, τρεις διανυκτερεύσεις σε 4άστερο ξενοδοχείο, πρωινό και δείπνο καθημερινά, και ξεναγήσεις στην πόλη και τα σπήλαια της Ποστόινα. Η τιμή του πακέτου είναι 499 ευρώ κατ’ άτομο. Η αναχώρηση έχει προγραμματιστεί για τις 28 Οκτωβρίου.

Μπρυζ, Βρυξέλλες και Άμστερνταμ με το Manessis Travel: Η πανέμορφη Μπρυζ, οι κοσμοπολίτικες Βρυξέλλες, το freestyle Άμστερνταμ, αλλά και το glamorous Λουξεμβούργο, το ιστορικό Βατερλό και η μεσαιωνική Γάνδη συνθέτουν ένα γεμάτο πενθήμερο για τους fans της Δυτικής Ευρώπης. Το πακέτο του Manessis Travel περιλαμβάνει απευθείας πτήσεις από και προς τις Βρυξέλλες με την Olympic Air, δύο διανυκτερεύσεις σε 4άστερο ξενοδοχείο στη Μπρυζ και δύο διανυκτερεύσεις σε 5άστερο ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες, πάντα με πρωινό, μεταφορές και ξεναγήσεις σε όλες τις πόλεις στην τιμή των 675€ κατ’ άτομο. Η αναχώρηση έχει προγραμματιστεί για τις 27 Οκτωβρίου.


Πράγα με το Signature Travel: Η πλέον παραμυθένια πόλη της Ευρώπης στολίζεται αυτήν την εποχή του χρόνου με τα πορτοκαλοκίτρινα χρώματα των φύλλων που πέφτουν από τα δέντρα στους επτά λόφους της. Σκαρφαλώνουμε σε δύο από αυτούς, Letna και Hradcany, δεξιά κι αριστερά του κάστρου, για να θαυμάσουμε την πανοραμική θέα της παλιάς πόλης, διασχίζουμε βράδυ την Γέφυρα του Καρόλου με το φωτισμένο Κάστρο για φόντο, μπαινοβγαίνουμε σε μουσεία και γκαλερί –must το Μουσείο του Κάφκα στο Mala Strana–, και επιδιδόμαστε σε shopping μέχρι τελικής πτώσης στην Εβραϊκή Συνοικία. Οι ρομαντικότεροι εξ ημών θα φροντίσουν να προλάβουν και μια μονοήμερη εκδρομή στην πιο-ροζ-δε-γίνεται λουτρόπολη του Karlovy Vary. Το πακέτο του Signature Travel περιλαμβάνει απευθείας αεροπορικά εισιτήρια με τη CSA, τρεις διανυκτερεύσεις σε 4άστερο ξενοδοχείο με ημιδιατροφή, κρουαζιέρα στο Μολδάβα, ξεναγήσεις στην πόλη και εκδρομή στο Karlovy Vary, στην τιμή των 505 ευρώ. Η αναχώρηση έχει προγραμματιστεί για τις 28 Οκτωβρίου.

Do it yourself
Κι αν το budget είναι περιορισμένο; Ουδείς λόγος ανησυχίας. Μένουμε εντός συνόρων, κι ανακαλύπτουμε μαγικά μέρη που δε μας έφτανε ο χρόνος του Σαββατοκύριακου για να επισκεφθούμε. 


Κόνιτσα, Μαστοροχώρια και Ζαγόρι: Ή μόνο ένα εξ αυτών, αναλόγως πόσο «γεμάτο», ή πόσο χαλαρό θέλετε το τετραήμερό σας. Εδώ θα δείτε την ηπειρωτική αρχιτεκτονική και φύση στα καλύτερά της, θα δοκιμάσετε εξαίσια παραδοσιακή κουζίνα, θα επιδοθείτε σε πλήθος δραστηριοτήτων –από rafting στο καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης, τον Βοϊδομάτη, μέχρι ιππασία σε ένα από τα ομορφότερα φαράγγια, αυτό του Βίκου– και θα κοιμηθείτε σε φιλόξενους ξενώνες με τζάκι και παραδοσιακό πρωινό στο δωμάτιο. Να προσθέσουμε ότι οι τιμές –αν επιλέξετε για βάση σας την Κόνιτσα ή τα Μαστοροχώρια– είναι από τις καλύτερες της χώρας, ή σας πείσαμε ήδη;
Budget: Τα 60€ είναι ο ενδεικτικός μέσος όρος για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό στην περιοχή (αν μείνετε εκτός Ζαγορίου). Υπολογίστε περί τα 20€ για κάθε (υπερπλήρες) γεύμα σε εστιατόριο.

Πήλιο: Ναι, είναι προορισμός παντός καιρού και ναι, δε θα μπορούσε να λείπει από κανένα εκδρομικό αφιέρωμα. Πέρα, όμως, από τα ανούσια κλισέ, το αγαπημένο μας βουνό είναι αυτή την εποχή ντυμένο με τα καλύτερά του: τα δάση γύρω από την Τσαγκαράδα βάφονται από μία πανδαισία χρωμάτων, τα ρυάκια και τα ρέματά του φουσκώνουν από τις πρώτες βροχές και δημιουργούν μίνι καταρρακτάκια, τα χωριά του μυρίζουν αναμμένο τζάκι. Αν πιστεύετε ότι το έχετε εξαντλήσει, κατά πάσα πιθανότητα κάνετε λάθος… Ρίξτε μια ματιά στην δεξιά στήλη, Σχετικά Άρθρα, επιλέξτε για βάση σας ένα από τα λιγότερο δημοφιλή χωριά –όπως τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας ή την Αργαλαστή– και θα αλλάξετε γνώμη.
Budget: Αναλόγως το χωριό και τον τύπο διαμονής που θα επιλέξετε, τα δωμάτια στο Πήλιο κυμαίνονται από 50€ έως 150€. Τα γεύματά σας δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 20-25€ το άτομο. 


Καρπενήσι και πέριξ: Οι λάτρεις του λεγόμενου «χειμερινού τουρισμού», των design ξενοδοχείων και της νυχτερινής διασκέδασης θα επιλέξουν για βάση του ταξιδιού την ευρυτανική πρωτεύουσα. Οι φυσιοδίφες, οι λάτρεις των extreme sports και οι οπαδοί του cocooning με επιτραπέζια δίπλα στο αναμμένο τζάκι, θα προτιμήσουν τα χωριά τριγύρω –Βουτύρο, Μικρό και Μεγάλο Χωριό, Ροσκά, Προυσό. Όλοι θα αφιερώσουν τουλάχιστον μία ημέρα στην εξερεύνηση ενός από τα τρία μαγικά φαράγγια της περιοχής. Εμείς προτείνουμε το ειδυλλιακό Πανταβρέχει, οι καταρράκτες του οποίου προσφέρουν, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, ένα φαντασμαγορικό θέαμα.
Budget: Εξαρτάται (πολύ) από το χωριό που θα επιλέξετε ως βάση των εξορμήσεών σας. Για το Καρπενήσι, υπολογίστε κατά μέσο όρο 80-90€ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, ενώ όσο απομακρύνεστε προς τα χωριά οι τιμές πέφτουν έως και τα 50€. Υπολογίστε τα αναμενόμενα 20-25€ το άτομο για τα γεύματα.

Ορεινή Αρκαδία: Rafting στον Λούσιο. Αρωματικό τσάι, σοκολατόπιττα κι επιτραπέζια στη Στεμνίτσα. Κοκτέιλ με θέα το φωτισμένο κάστρο στην Καρύταινα. Ψητό αγριογούρουνο στην καταπράσινη φάρμα – εστιατόριο που λέγεται «Τα Παπάκια», στο δρόμο προς τη Μεγαλόπολη. Σπιτικά γλυκά του κουταλιού στη Βυτίνα. Sightseeing και ταχύρρυθμα βιομηχανικής ιστορίας στο Μουσείο Υδροκίνησης της Δημητσάνας. Απογευματινές βόλτες σε λιθόκτιστα καλντερίμια στο πιο όμορφο λιλιπούτειο χωριό, τη Βλαχορράφτη. Καταπράσινες διαδρομές… παντού. Κι όλα από την αρχή. Η Ορεινή Αρκαδία μπορεί να γεμίσει όσα τετραήμερα μπορείτε να της αφιερώσετε.
Budget: Κι εδώ, εξαρτάται από το χωριό που θα επιλέξετε για βάση σας. Σε γενικές γραμμές, τα δημοφιλή χωριά –όπως η Βυτίνα και η Δημητσάνα– είναι κατά τι ακριβότερα (υπολογίστε περί τα 90€ για το δίκλινο με πρωινό) από τα λιγότερο προβεβλημένα, όπως η Καρύταινα, στην οποία θα βρείτε άνετα δίκλινο δωμάτιο με 50€. Το ίδιο ισχύει και για τα γεύματα: περί τα 15€ το άτομο στα «εναλλακτικά» χωριά, περί τα 20-25€ στους “hot” προορισμούς.

Κι αν σας αρνηθούν την άδεια…
Υπάρχουν πάντα οι μονοήμερες, οι οποίες προϋποθέτουν μόνο καλή διάθεση κι ένα στοιχειωδώς πρωινό ξύπνημα. Ούτε βαλίτσες, ούτε προγραμματισμός, ούτε budget που υπερβαίνει κατά πολύ όσα θα ξοδεύατε, ούτως ή άλλως, μένοντας στην πόλη. Βάλτε ξυπνητήρι και ξεκινάμε για…

Ναύπλιο: Ο πρώτος προορισμός που έρχεται στο μυαλό των Αθηναίων στο άκουσμα της λέξης «μονοήμερη», απέχει το πολύ δύο ώρες από το κλεινόν άστυ, κι ενδείκνυται τόσο για sightseeing και ρομαντζάδα, όσο και για χαλαρές βόλτες ή γαστριμαργικές εξερευνήσεις. Ανεβείτε τα 999 σκαλοπάτια του Παλαμηδίου, για να θαυμάσετε τη θέα από ψηλά, χαθείτε στα σοκάκια της παλιάς πόλης, πιάστε τραπεζάκι στην Πλατεία Συντάγματος για καφέ κι επιτραπέζια, και δοκιμάστε κορυφαία αστακομακαρονάδα στο «Αγνάντι», στην άκρη της παραλιακής περαντζάδας, ή παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις στο «Όμορφο Ταβερνάκι», στην παλιά πόλη. Εννοείται πως δεν θα φύγετε χωρίς να τιμήσετε δεόντως το παραδοσιακό ιταλικό παγωτό της Antica Gelateria, επίσης στην παλιά πόλη.

Ζήρεια: Μία λίμνη με υπέροχα, κρυστάλλινα νερά, ένα ολοκαίνουριο Μουσείο Περιβάλλοντος, περισσότερα από είκοσι μικρά και μεγαλύτερα χωριουδάκια κι άλλα τόσα μονοπάτια να τα συνδέουν μεταξύ τους και με τις καταπράσινες βουνοπλαγιές που υψώνονται από πάνω τους. Σε απόσταση μόλις μιάμισης ώρας από την Αθήνα, η Ζήρεια είναι πανέμορφη, καταπράσινη και… ανεξάντλητη. Μην παραλείψετε τη στάση για φαγητό στο «Κάτι Καλύτερο», στην Γκούρα, ή στο περίφημο «Κουτούκι του Στάικου» –όπου η πανοραμική θέα στη Λίμνη Δόξα θα σας εντυπωσιάσει περισσότερο ίσως από την κουζίνα– στην αρχαία Φενεό.


Κερκίνη: Για τους εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενους, η Λίμνη Κερκίνη, και η μαγευτική φύση που την περιβάλλει, δεν απέχει ούτε μία ώρα. Καταγάλανα νερά, συγκλονιστική φύση, εντυπωσιακοί κάτοικοι –από πελαργούς μέχρι αγριόπαπιες– κι όσο για δραστηριότητες; Όρεξη να έχετε να κατεβαίνετε από το ποδήλατο και να μπαίνετε σε βάρκες, να εναλλάσσετε μεταξύ ιππασίας και bird watching, κανό και πεζοπορίας. “Hot” διευθύνσεις για φαγητό είναι η Εβόρα στη Μακρυνίτσα, για τοπική κουζίνα –βλέπε βουβάλι στη γάστρα, ελάφι με μανιτάρια και καρότο, αγριογούρουνο με κυδώνι – και τα ταβερνάκια των χωριών της λίμνης, που σερβίρουν –φρέσκα, εννοείται, και ψαρεμένα επιτόπου– ψάρια, σε κάθε πιθανή παραλλαγή.

Δέλτα Αξιού: Επίσης για τους εκ Θεσσαλονίκης και πέριξ ορμώμενους, το Δέλτα του Αξιού και η μαγευτική φύση που το περιβάλλει απέχουν το πολύ μία ώρα οδήγησης. Δραστηριότητες όπως birdwatching και πεζοπορία έχουν την τιμητική τους στην περιοχή, ενώ οι… μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής –νεροβούβαλοι, άγρια άλογα, ερωδιοί, θαλασσαετοί– την καθιστούν παράδεισο για τους φυσιολάτρες. Δύο από τις καλύτερες διαδρομές για τους νεοφερμένους επισκέπτες είναι αυτή που ξεκινά από τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και διασχίζει τα μονοπάτια του Περιβαλλοντικού Πάρκου Γαλλικού Ποταμού, κι εκείνη που ξεκινά από την παλιά γέφυρα και διασχίζει το παραποτάμιο δάσος του Αξιού. Δείτε αναλυτικά όλες τις διαδρομές εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v