Low budget Αύγουστος: 5 weekends κάτω από 150€

Αφήστε τις κάρτες αναλήψεων στο σπίτι. Δύο βουνίσιοι και τρεις θαλασσινοί προορισμοί εγγυώνται ότι αυτός ο Αύγουστος θα είναι ο καλύτερος και οικονομικότερος όλων, ακόμη κι αν δεν καταφέρατε να πάρετε άδεια.
Low budget Αύγουστος: 5 weekends κάτω από 150€
της Ηρώς Κουνάδη

Το παρατηρήσατε κι εσείς; Οι δρόμοι της Αθήνας δεν είναι φέτος άδειοι, η κυριακάτικη κίνηση της Παραλιακής δεν έχει μειωθεί κι η θέση πάρκινγκ Σάββατο στο Γκάζι εξακολουθεί να αποτελεί σύντομο ανέκδοτο, κι ας δείχνει το ημερολόγιο αρχές Αυγούστου. Να φταίνε οι άδειες που ανεβλήθησαν για Σεπτέμβριο ή έστω για το τέλος του μήνα, προς αποφυγήν της high season τιμολόγησης; Το ταμείο που είναι μείον και το budget που δε βγαίνει; Ο γενικευμένος τρόμος που επιβάλλει τις οικονομίες, αν υπάρχουν, να μένουν κρυμμένες κάτω από στρώματα αντί να «σπαταλιούνται» στην πάλαι ποτέ πεμπτουσία του ελληνικού καλοκαιριού, τις αυθόρμητες, μίνι αποδράσεις;

Ό,τι και αν φταίει, σίγουρα αντιμετωπίζεται. Σε πείσμα των καιρών, σπάμε κουμπαράδες, παίρνουμε τα χρήματα που θα χαλούσαμε στην κίνηση της Παραλιακής και το τρίπτυχο ποτό- πάρκινγκ- ταβερνάκι του Σαββάτου, και φεύγουμε για πέντε προορισμούς με πιο όμορφες διαδρομές, πιο διάφανα νερά και πιο νόστιμες γεύσεις. Η αποταμίευση –που πλέον δεν εγγυάται αποτελέσματα– μπορεί να περιμένει.

Στο βουνό…
Καρύταινα, Αρκαδία: Κάστρο, όπως καλοκαίρι

Ένα κουκλίστικο χωριό, με πέτρινα σπίτια που σκεπάζονται από κατακκόκινες κεραμιδόστεγες, φωλιάζει σε μια καταπράσινη πλαγιά του Μαινάλου, αποφεύγοντας τεχνηέντως τα φώτα της δημοσιότητας που ξεθωριάζουν λίγη από την ομορφιά των δημοφιλών γειτόνων του –Βυτίνας, Δημητσάνας και Στεμνίτσας. Ακριβώς από πάνω του, στέκει ακοίμητος φρουρός ένα φράγκικο κάστρο του 13ου αιώνα, ενώ στα πόδια του απλώνεται το ειδυλλιακό φαράγγι ενός μυθικού ποταμού. Χρειάζεστε περισσότερους λόγους για ένα weekend στην Καρύταινα;

Θα πάτε: Οδικώς, σε τρεις περίπου ώρες από την Αθήνα. Η καλύτερη διαδρομή –για να αποφύγετε τους φιδωτούς δρόμους του Μαινάλου– είναι μέσω Μεγαλόπολης, από την καινούρια Εθνική Οδό Τρίπολης – Μεγαλόπολης, που μειώνει την απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων στα είκοσι περίπου λεπτά. Από τη Μεγαλόπολη, η Καρύταινα απέχει μόνο είκοσι χιλιόμετρα νορμάλ οδοστρώματος.

Θα βουτήξετε: Στα παγωμένα νερά του καταπράσινου Λούσιου, το μονοπάτι που οδηγεί στον οποίο απέχει περίπου δέκα λεπτά από την Καρύταινα –θα βρείτε σχετική πινακίδα στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Καθότι, βέβαια, πρόκειται για ποτάμι με ιδιαίτερο ταμπεραμέντο, καλό είναι να μην εκδράμετε μόνοι, αλλά με κάποια οργανωμένη ομάδα rafting ή river trekking. Η Trekking Αρκαδίας διοργανώνει καθημερινά τέτοιες δραστηριότητες με εξειδικευμένους οδηγούς. Ένας επιπλέον λόγος για να συμμετάσχετε, είναι για να βρεθείτε στις μίνι παραλιούλες του Λούσιου και του Αλφειού, στις οποίες απ’ όσο ξέρουμε δεν οδηγεί κάποιο μονοπάτι. Ενδεικτικά, η τιμή για το rafting είναι 50 ευρώ κατ’ άτομο, περιλαμβανομένου μεσημεριανού γεύματος.

Θα φάτε (με λιγότερα από 15€ το άτομο): Σπιτικά μαγειρευτά –hit το κρασάτο αγριογούρουνο– και ζουμερή σχάρα, περικυκλωμένοι από κύκνους, αλεπούδες, φασιανούς, παπάκια και άλλους εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου, στην πανέμορφη φάρμα – εστιατόριο που λέγεται «Τα Παπάκια», περί τα δύο χιλιόμετρα έξω από την Καρύταινα, στο δρόμο προς Μεγαλόπολη. Τοπικές σπεσιαλιτέ στο Κάστρο, μέσα στο χωριό, και λαχταριστά, χειροποίητα σουβλάκια στα κάρβουνα, στην πλατεία του χωριού.

Θα μείνετε: Στον πέτρινο Ξενώνα Βρένθη (τηλ.: 27910 31650) στο κέντρο του χωριού, με δυνατό χαρτί την πανοραμική του θέα στο καταπράσινο τοπίο και το κάστρο, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 40 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. Επίσης, στα λιτά αλλά προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια Καρύταινα Rooms (τηλ.: 27910 31203) τα παράθυρα των οποίων απολαμβάνουν υπέροχη θέα στο Κάστρο και το φαράγγι του Λούσιου. Οι τιμές ξεκινούν από 40 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.

Ορεινή Κορινθία: Λίμνη, όπως λείπω

Δύο πανέμορφες λίμνες με καταγάλανα νερά, αμέτρητα χωριουδάκια και άλλα τόσα καταπράσινα μονοπάτια να τα συνδέουν. Ο αγαπημένος χειμερινός προορισμός των Αθηναίων είναι αυτήν την περίοδο οικονομικότερος και ομορφότερος –χάρη στην απουσία των αστραφτερών jeep που χαρίζουν κολονακιώτικο αέρα στα δρομάκια του τον υπόλοιπο χρόνο. Να προσθέσουμε το γεγονός ότι από εκεί μπορείτε να είστε τη Δευτέρα το πρωί στο γραφείο σε μιάμιση μόλις ώρα, ή σας πείσαμε ήδη;

Θα πάτε: Με το αυτοκίνητο, σε περίπου μιάμιση ώρα από την Αθήνα.

Θα βουτήξετε: Στις δύο εντυπωσιακές, κρυστάλλινες λίμνες, Δόξα και Στυμφαλία, για να δοκιμάσετε, επιτέλους, το ευρωπαϊκό trend της κολύμβησης σε γλυκό νερό που τόσο σνομπάρουμε ως λαός. Αν, τώρα, επιμένετε στο θαλασσινό νερό, το –ολίγον 80s– Ξυλόκαστρο απέχει περίπου τριάντα λεπτά καθόδου από το βουνό.

Θα φάτε (με λιγότερα από 20€ το άτομο): Εξαίσια μαγειρευτά και τοπική κουζίνα στην Άρτεμις, στα Μεσαία Τρίκαλα. Ζουμερά κρεατικά στη σχάρα και τοπικές σπεσιαλιτέ, με θέα στις κατάφυτες πλαγιές της Ζήρειας από το μπαλκονάκι της Πινακωτής, επίσης στα Μεσαία Τρίκαλα. Αρνάκι στη γάστρα στο Πέτρινο και μαγειρευτά στον Πλάτανο, στα Κάτω Τρίκαλα. Ζουμερή σχάρα στην ταβέρνα του Δέκλερη και στο Τρικάλων Γεύσεις, στα Άνω Τρίκαλα. Σπιτικά μαγειρευτά στην ταβέρνα Καστανιά, στο ομώνυμο χωριό.

Θα μείνετε: Στο παραδοσιακό Αρχοντικό Κεφαλάρι (τηλ.: 27470 22200) στο ομώνυμο χωριό, σε ρομαντικά δωμάτια με πέτρινους τοίχους και σφυρήλατα κρεβάτια. Η τιμή για το δίκλινο δωμάτιο τον Αύγουστο είναι 58 ευρώ με πρωινό, αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking. Εναλλακτικά, στα ξύλινα σαλέ του ατμοσφαιρικού Υάδες Mountain Resort (τηλ.: 27430 91327) στα Κάτω Τρίκαλα, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 70 ευρώ για δύο άτομα, περιλαμβανομένου πρωινού για κρατήσεις που πραγματοποιούνται μέσω του Booking. Κάθε σαλέ διαθέτει δικό του κουζινάκι, και μπάνιο με Jacuzzi. Εξαιρετική επιλογή, τέλος, αποτελεί και το Astra Hotel (τηλ.: 27470 61202) στην πανέμορφη Καστανιά, ανάμεσα στις δυο λίμνες. Τα μοναδικά διακοσμημένα, ρομαντικά δωμάτιά του αυτήν την περίοδο δε θα σας κοστίσουν περισσότερα από 70 ευρώ με πρωινό.

Και στη θάλασσα...
Ψαρά: Μακριά, όπως μακροβούτια

Μέχρι πρότινος, οι λέξεις «Ψαρά» και “weekend” δε θα συνυπήρχαν στο ίδιο κείμενο. Τώρα, όμως, που το μικρό νησάκι με τη μακραίωνη ιστορία συνδέεται απευθείας με τα λιμάνια της Αττικής, οι ανεξερεύνητες παραλίες του με τα εξωτικά νερά παύουν να αποτελούν μυστικό των επαϊόντων και το λιλιπούτειο χωριό του –το μοναδικό στο νησί που κατοικείται– μας περιμένει για μίνι αποδράσεις που μοιάζουν, αλλά δεν είναι, μακριά από τα πάντα.

Θα πάτε: Απευθείας από το Λαύριο, σε πέντε ώρες με το πλοίο «Παναγιά Θαλασσινή» της NEL Lines που εκτελεί το δρομολόγιο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, με επιστροφή κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή. Η τιμή του εισιτηρίου μετ’ επιστροφής είναι μόλις 32 ευρώ.

Θα βουτήξετε: Σε κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά, στις παραλίες Αγία Κυριακή και Κάψαλο, στο χωριό. Αν απομακρυνθείτε λίγο, δύο από τις κορυφαίες επιλογές στο νησί είναι η Λάκκα και το Φτελιό, ενώ αν έχετε όχημα 4x4 ή όρεξη για αρκετή πεζοπορία, θα φτάσετε μέχρι το εντυπωσιακό Φανάρι. Όλες οι παραλίες του νησιού είναι στρωμένες με ψιλό βοτσαλάκι: μοναδική εξαίρεση αποτελεί το αμμουδερό Κατσούνι, στο χωριό.

Θα φάτε (με λιγότερα από 20€ το άτομο): Ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά στα Δελφίνια, στον παραλιακό δρόμο του χωριού. Ζουμερή σχάρα και σπιτικά μαγειρευτά –hit το γουρουνόπουλο– στο Ηλιοβασίλεμα, επίσης στο χωριό. Τοπική κουζίνα και εξαιρετικά ψητά στα Σπιτάλια, στην παραλία Κατσούνι. Για επιδόρπιο, πιάστε τραπεζάκι στο Σιρόκο, που φημίζεται για τα σπιτικά γλυκά ταψιού. Τα βράδια, μετά απ’ όλα αυτά, όλο το νησί δίνει ραντεβού στο Πέτρινο, το ένα και μοναδικό μπαράκι του χωριού.

Θα μείνετε: Στα πλήρως εξοπλισμένα studio Ρεστάλια (τηλ.: 22740 61201) ογδόντα μόλις μέτρα από την παραλία, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 50-55 ευρώ όλο τον Αύγουστο. Εναλλακτικά, στο Κάτω Γιαλός (τηλ.: 22740 61178) σε εξίσου εξοπλισμένα δωμάτια με κουζινάκι, τηλεόραση, air condition και θέα στη θάλασσα, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.

Ζαχάρω, Ηλεία: Παραλία, όπως Πελοπόννησος

Στην πλειοψηφία τους, τα παραθαλάσσια χωριά της Πελοποννήσου δεν αποτελούν προορισμό αφ’ εαυτοίς –κυρίως γιατί δεν είναι τόσο γραφικά όσο οι ορεινοί ανταγωνιστές τους. Η Ζαχάρω δεν θα αποτελούσε εξαίρεση, αν δεν αποτελούσε και βάση για τις εξερευνήσεις της υπέροχης, απέραντης παραλίας της, αν δεν συγκέντρωνε μερικά από τα καλύτερα ταβερνάκια της ευρύτερης περιοχής, και αν δε βρισκόταν τόσο κοντά στην εντυπωσιακή Λίμνη Καϊάφα.

Θα πάτε: Σε τρεις περίπου ώρες οδικώς από την Αθήνα. Η διαδρομή με τις λιγότερες στροφές είναι εκείνη που διασχίζει την Κορίνθου – Τριπόλεως, συνεχίζει προς Μεγαλόπολη, και εν συνεχεία ακολουθεί τον δρόμο που περνά από τα Φίλια, με κατεύθυνση προς Κυπαρισσία. Όταν φτάσετε να βλέπετε θάλασσα, ακολουθείτε τις πινακίδες προς Πύργο.

Θα βουτήξετε: Στην παραλία που οι ντόπιοι αποκαλούν «παραλία της Ζαχάρως», οι Αθηναίοι «Καϊάφα» –από το όνομα της παρακείμενης λίμνης– και οι υπόλοιποι Πελοποννήσιοι «παραλία του Πύργου». Τιρκουάζ, ιόνια νερά, χρυσαφένιοι αμμόλοφοι διάσπαρτοι με ολόλευκα κρινάκια και πενήντα ολόκληρα χιλιόμετρα ατελείωτης αμμουδιάς τη χρήζουν δικαιωματικά –και πάντα αντικειμενικότατα– την καλύτερη παραλία του κόσμου, κι ας έχασε πριν από δυο χρόνια την πράσινη δασο-κορνίζα της.

Θα φάτε (με λιγότερα από 20€ το άτομο): Φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά, συνοδεία σπιτικών ορεκτικών –hit η μελιτζανοσαλάτα και η τυροκαυτερή– επάνω στο κύμα, στην Άμμο. Εξαιρετικά μαγειρευτά και ζουμερή σχάρα στα Πεύκα, στο δρόμο της λίμνης. Σπιτικά μαγειρευτά, διαφορετικά κάθε μέρα, και καλοψημένα κρεατικά στο Στέκι του Μίλτου, στην ίδια γειτονιά. Πίτσα ψημένη στον ξυλόφουρνο στο Apuntamento, στο δρόμο που ενώνει την πλατεία του χωριού με την παραλία. Συγκλονιστικά γλυκά ταψιού και άλλες γλυκοδημιουργίες, στο café ζαχαροπλαστείο του Γουργούλη, στην πλατεία.

Θα μείνετε: Στα όμορφα σπιτάκια του καταπράσινου Banana Place (τηλ.: 26250 34400) οι τιμές των οποίων δεν ξεπερνούν τα 60 ευρώ για το δίκλινο τον Αύγουστο. Στα λιτά αλλά προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια Theodore (τηλ.: 26250 31724) τα οποία θα σας κοστίσουν 40 ευρώ το δίκλινο τον Αύγουστο.

Αίγινα: Αυλή, όπως Αύγουστος

Απογευματινές βόλτες στην γραφική προκυμαία, με θέα στα πολύχρωμα νεοκλασικά από τη μια και τα ακόμη πιο πολύχρωμα καΐκια από την άλλη. Sightseeing στο Ναό της Αφαίας, το λόφο της Παλαιοχώρας με τα 365 ξωκλήσια και την Κολώνα του Ναού του Απόλλωνα. Γευστικά ταξίδια σε μυστικά ταβερνάκια και ουζερί πλάι στο κύμα. Ξενύχτια με θέα τα φώτα που καθρεφτίζονται στη θάλασσα, παρέα με τους ντόπιους στην πόλη ή με τους τουρίστες στην Αγία Μαρίνα. Η Αίγινα τα έχει όλα –εντάξει, εκτός από καρτποσταλικές παραλίες– και είναι και δίπλα.

Θα πάτε: Σε μία ώρα κι ένα τέταρτο με ferry boat ή 40 περίπου λεπτά με flying dolphin –αμφότερα αναχωρούν ανά μισή περίπου ώρα από το λιμάνι του Πειραιά. Το εισιτήριο του «συμβατικού» ferry κοστίζει 9,5 ευρώ one way, συν 25 ευρώ για το αυτοκίνητο. Οικονομικότερη επιλογή αποτελεί το ferry boat Άγιος Νεκτάριος, το εισιτήριο του οποίου κοστίζει 7,5 ευρώ το άτομο και 19 ευρώ για το αυτοκίνητο. Αν επιλέξετε flying dolphin, θα πληρώσετε 13 ευρώ one way, ή 24 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Θα βουτήξετε: Στο μέχρι πρότινος «μυστικό» Κλειδί, που είναι με διαφορά η παραλία με τα καλύτερα νερά στο νησί, κοντά στο ψαροχώρι της Πέρδικας. Οι fans των οργανωμένων παραλιών κατευθύνονται επίσης στη μεγάλη αμμουδιά της Αγίας Μαρίνας. Οι ερημίτες, πάλι, παίρνουν το βαρκάκι από την Πέρδικα και περνούν απέναντι, στο ακατοίκητο, καταπράσινο νησάκι που λέγεται Μονή, για να βουτήξουν στα πιο διάφανα νερά του Σαρωνικού. Αξιοπρεπείς επιλογές αποτελούν, τέλος, οι δύο αμμουδερές παραλίες του Μαραθώνα, «άλφα» και «βήτα».

Θα φάτε (με λιγότερα από 20€ το άτομο): Φρεσκότατα ψάρια, θαλασσινά και λοιπά μεζεδάκια στον Σκοτάδη, στην παραλία της Αίγινας, και στον Αντώνη, στην Πέρδικα. Μαγειρευτά, τοπικές σπεσιαλιτέ και σχάρα στο Πέτρινο στου Ανιτσαίου, σπιτικά μαγειρευτά στον Βατζούλια στον Ασώματο, ζουμερά κρεατικά στο Στέκι του Κυνηγού στου Ανιτσαίου. Μεζεδάκια στο Δρομάκι στην πόλη απέναντι από το Ειρηνοδικείο, και ψαρομεζέδες στο ουζερί Γελαδάκη στην ψαραγορά.

Θα μείνετε: Στα λιτά αλλά πεντακάθαρα δωμάτια του Myrmidon (τηλ.: 22970 32691) που διαθέτει και πισίνα για τις πρώτες πρωινές ή τις τελευταίες βραδινές βουτιές σας, στην Αγία Μαρίνα. Η τιμή για το δίκλινο δωμάτιο τον Αύγουστο δεν θα ξεπεράσει τα 40 ευρώ, αν κάνετε την κράτηση μέσω του Booking. Πολύ καλή, οικονομική επιλογή αποτελεί και το Possidon, επίσης στην Αγία Μαρίνα, τα χρωματιστά δωμάτια του οποίου θα σας κοστίσουν 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό όλο τον Αύγουστο, αν κάνετε την κράτηση μέσω του Booking.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v