Dance the weekend away... σε 5 ευρωπαϊκές πόλεις

Τεστάρουμε τα ευρωπαϊκά dancefloors, βλέπουμε την Ανατολή από τις τζαμαρίες μεγάλων clubs πέντε ευρωπαϊκών πόλεων και σχεδιάζουμε τον νυχτερινό χάρτη της Ευρώπης. Αν πιστεύετε ότι η έννοια του nightlife παύει να υφίσταται με το που περνάτε τα ελληνικά σύνορα, συνεχίστε την ανάγνωση.
Dance the weekend away... σε 5 ευρωπαϊκές πόλεις
της Ηρώς Κουνάδη

Ακούω συχνά πως «η νυχτερινή ζωή της Αθήνας δεν υπάρχει πουθενά» και πως οι «ξενέρωτοι Ευρωπαίοι» πάνε για ύπνο στις 2.00 και το θεωρούν ξενύχτι, και θυμάμαι τη γιαγιά μου, που έλεγε «σαν την Ελλάδα πουθενά» χωρίς να έχει φύγει ποτέ από το χωριό της. Δεν έχω καμία αντίρρηση στο να θεωρεί κανείς το μέρος που μεγάλωσε ανώτερο όλων –αρκεί να έχει δει και μερικά άλλα. Διαφορετικά τι συγκρίνουμε;

Αυτά σκεφτόμουν την πρώτη φορά που είδα την Ανατολή από τη Γέφυρα του Καρόλου, καθισμένη κάτω από ένα άγαλμα χωρίς κανένα κουράγιο να περπατήσω μέχρι την πλησιέστερη στάση για να πάρω το τραμ να γυρίσω. Να έφταιγε η ολονυχτία στο dancefloor ή το γεγονός ότι δεν ήθελα να χάσω ένα τόσο μαγευτικό θέαμα; Δεν κατάφερα ποτέ να το ξεκαθαρίσω. Από τότε, πάντως, έχω δει άπειρες ανατολές από το συγκεκριμένο σημείο –είναι το καλύτερο, κι είναι και ακριβώς δίπλα στο μεγαλύτερο club της Πράγας– αλλά και από άλλα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, και έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως η έννοια του nightlife δεν παύει να υφίσταται με το που αφήνεις πίσω τα ελληνικά σύνορα –το αντίθετο, μάλλον.

Διότι μπορεί να είναι δύσκολο να πετύχεις μπαρ ανοιχτό ξημερώματα Τρίτης στις Βρυξέλλες, ή να πιεις ένα χαλαρό ποτό μετά τις 2.00 στο Λονδίνο, υπάρχουν, όμως, πόλεις στην Ευρώπη που ζουν και κινούνται στους ρυθμούς τους «δικούς μας» –κάποιες σε ακόμα πιο έντονους. Και δε μιλάμε για προορισμούς τύπου Ίμπιζα, κομμένους και ραμμένους στα μέτρα της παγκόσμιας clubbing σκηνής, με τάση να φέρνουν λίγο προς της Disneyland του clubber. Μιλάμε για πόλεις όπου η νυχτερινή ζωή είναι κομμάτι της καθημερινότητας, αναπόσπαστο στοιχείο του κατά τα άλλα πολύπλευρου χαρακτήρα τους.

Την επόμενη, λοιπόν, φορά που θα επιλέγετε προορισμό για city break μη σκεφτείτε μόνο μουσεία, shopping και θέατρα. Λάβετε υπ’ όψιν το nightlife της κάθε πόλης, και επιλέξτε εκείνη που εγγυάται ένα όσο το δυνατόν πιο «γεμάτο» weekend –υπό την έννοια ότι δε θα κοιμηθείτε καθόλου. Συγκεντρώσαμε πέντε από αυτές –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν, βέβαια, και άλλες– και φτιάχνουμε έναν πρόχειρο νυχτερινό χάρτη της Ευρώπης, για να μη χαθείτε στα… σκοτεινά μονοπάτια της clubbing σκηνής της.

Στα ανατολικά...
Πράγα: Η ομορφότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης –ίσως και του κόσμου– δεν έχει να επιδείξει μόνο αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και μακραίωνη ιστορία. Διαθέτει και μία ακμάζουσα νυχτερινή σκηνή που μπορεί να θέλει λίγο ψάξιμο για να την ανακαλύψετε, αλλά υπόσχεται να μη σας αφήσει εύκολα να πάτε για ύπνο. Το ότι οι κυριότεροι εκπρόσωποι του χώρου βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από αυτό που οι τουρίστες θεωρούν «κέντρο», την Παλιά Πόλη, μπορεί αρχικά να μοιάζει μειονέκτημα, ειδικά αν έχετε επιλέξει να μείνετε στα πέριξ της ομώνυμης πλατείας, γρήγορα όμως θα ανακαλύψετε ότι μάλλον για πλεονέκτημα πρόκειται –τουλάχιστον αν η ιδανική έξοδος για clubbing στο μυαλό σας δεν περιλαμβάνει μεθυσμένους Βρετανούς τουρίστες με κόκκινες μύτες σε bachelor party - αναζήτηση Τσέχων καλλονών. Η hot περιοχή της τσέχικης πρωτεύουσας αυτή τη στιγμή είναι το Holešovice, ή Praha 7, όπου οι παλιές αποθήκες στη δεύτερη «στροφή» του Vltava μετατρέπονται, η μία μετά την άλλη, σε club –κάτι σαν το δικό μας Ψυρρή, με λίγο πιο alternative concept.
Σημειώστε διευθύνσεις: * Μακράν το καλύτερο, κατά την ταπεινή μας άποψη, club της πόλης είναι το Cross (Plynární 23, Holešovice): το πλέον πρωτότυπο industrial σκηνικό που έχετε δει ποτέ, με διάφορα μηχανικά μέρη βαμμένα σε φλούο χρώματα να κρέμονται από το ταβάνι και τους τοίχους, να περιστρέφονται και να πάλλονται σε κάθε πιθανό συνδυασμό, δημιουργώντας ένα ντεκόρ βγαλμένο απ’ ευθείας από ταινία επιστημονικής φαντασίας, υπό τους ήχους dance, electronica, progressive ακουσμάτων.
* Αγαπημένο και το Radost FX (Belehdraska 120, Vinohrady, Praha 2) με την bohemian ατμόσφαιρα που του πηγαίνει τόσο πολύ, τους μπορντό βελούδινους καναπέδες, τα πολλά διαφορετικά δωμάτια στο υπόγειο club, και τα διάσημα hip hop και R’n’B party FXBounce κάθε Πέμπτη. Κατά τα άλλα, η κονσόλα του αγαπά το mainstream, το οποίο παντρεύει έντεχνα με τη house και την R’n’B.
* Το chic and stylish, «φοράω τα καλά μου και βγαίνω για να με δούνε» club ακούει στο όνομα Mecca (U Pruhonu 3, Holešovice), μαζεύει όλο το εγχώριο jet set, fashionistas και celebrities και, ναι, το μαντέψατε, παίζει κυρίως mainstream.
* Palac Akropolis (Kubelikova 27, Zizkov, Praha 3). Ένα όνομα μια ιστορία. Κάποιοι το θεωρούν το καλύτερο club της πόλης. Δημιουργική εναλλακτική ατμόσφαιρα, θεατρικές παραστάσεις, live performances και DJ sets. Αν σκεφτήκατε “Bios”, είστε πολύ κοντά. Όσο για μουσική; Hip hop, house, reggae, ethnic… οτιδήποτε, φτάνει να το εμπνέει η στιγμή.
* Το club υπερπαραγωγή που θα επισκεφθείτε πρώτο ως επισκέπτες της Πράγας είναι το Karlovy Lazne  (Smetanovo nabrezi 198, Praha 1) δίπλα στη Γέφυρα του Καρόλου. Πέντε ολόκληροι όροφοι, με διαφορετική μουσική ο καθένας για να επιλέξετε ανάλογα με το mood ή την ώρα της… νύχτας, και chill out σαλόνι με δερμάτινες πολυθρόνες στο ρετιρέ. Το αντίτιμο της εισόδου αλλάζει ανάλογα με την ώρα που θα αποφασίσετε να μπείτε –ακριβαίνει όσο περνά η ώρα– ενώ τα Παρασκευοσάββατα σχηματίζονται ουρές. Οι ντόπιοι το αποφεύγουν, ως υπερβολικά τουριστικό.

Κρακοβία: Η φοιτητική πρωτεύουσα της Ευρώπης δε θα μπορούσε παρά να υπερηφανεύεται για τις γεμάτες ζωή νύχτες της, η ύπαρξη των οποίων οφείλεται τόσο στο μεγάλο αριθμό bar και club, όσο και στο χαμηλό μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού, που προσθέτει μεγάλες δόσεις κεφιού στη νυχτερινή διασκέδαση. Το Kazimierz, η εβραϊκή συνοικία, συγκεντρώνει τα περισσότερα clubs, bars και pubs, καθώς και τις προτιμήσεις των ντόπιων, που τείνουν να αποφεύγουν τα «τουριστικά» μαγαζιά του κέντρου.
Σημειώστε διευθύνσεις: * Στην κορυφή της λίστας των μπαρ του Kazimierz, τα Le Scandale (plac Nowy 9) και Transilvania (ul Szeroka 9) ξεχωρίζουν για τη στυλάτη διακόσμησή τους –το πρώτο με τους μαύρους δερμάτινους καναπέδες του, το δεύτερο με την αδυναμία του στα βαμπίρ και το πορτραίτο του Βλαντ του Παλουκωτή πάνω από το μπαρ–, την «ψαγμένη» μουσική και τα ευφάνταστα κοκτέιλ τους. Και τα δύο μένουν ανοιχτά μέχρι τις 3.00.
* Αργότερα, κατευθυνόμαστε στο funky όσο και το όνομά του Lubu-Dubu (ul Wielopole 15) με τη 70s ατμόσφαιρα και τα πολλά δωμάτια, για χορό μέχρι πρωίας ή χαλαρή κουβέντα με ποτό στο χέρι, ανάλογα με τη διάθεση.
* Στο Alchemia (ul Estery 5, Kazimierz) είναι πολύ πιθανό να πετύχετε κάποια live performance από ανερχόμενα συγκροτήματα ή θεατρικές ομάδες, θα μείνετε, όμως, μετά το πέρας της, για το ατμοσφαιρικό του περιβάλλον, με το φωτισμό των κεριών να δένει απόλυτα με το μυστηριακό feeling της περιοχής.
* Πιο κοντά στο… ωράριο που έχουμε συνηθίσει από τα clubs της Αθήνας –ήτοι, με τη δράση να ξεκινά λίγο μετά τα μεσάνυχτα και να κρατά μέχρι τις 6.00-7.00 το πρωί– είναι το Black Gallery (ul Mikolajska 24) με την industrial αισθητική που κλέβει την παράσταση και την πιο ήσυχη αυλή για τις στιγμές που τα beats παραγίνονται έντονα.
* Τον τίτλο του πλέον trendy club της πόλης διεκδικεί επάξια το Frantic (ul Szewska 5) που απλώνεται σε μερικά τεράστια κελάρια, ενώ το stylish chic Paparazzi (ul Mikolajska 9) φημίζεται για τα κοκτέιλ του.

Βελιγράδι: Το nightlife της σερβικής πρωτεύουσας θα σας φέρει αναμφισβήτητα στο μυαλό πολλά γνώριμα ελληνικά στοιχεία. Τα clubs είναι trendy, ο κόσμος βγαίνει φτιαγμένος –σε αντίθεση με άλλες, περισσότερο laid back ευρωπαϊκές clubbing σκηνές– και την καλοκαιρινή σαιζόν, περίπου από το Πάσχα, τα δύο ποτάμια συγκεντρώνουν τα πιο στυλάτα mega clubs, στις προβλήτες στις όχθες τους. Είπε κανείς «παραλιακή»; Τα πιο εναλλακτικά – underground clubs και bars της πόλης είναι κρυμμένα σε διαμερίσματα και υπόγεια, και θα χρειαστείτε λίγη βοήθεια από τους ντόπιους για να τα βρείτε, αξίζουν, όμως, πραγματικά τον κόπο. Σημειώστε, επίσης, ότι τα hot spots αλλάζουν τακτικότατα –ναι, όπως και στην Αθήνα– οπότε λίγες συμβουλές από τους κατοίκους του Βελιγραδίου ή ένα γρήγορο ξεφύλλισμα του εβδομαδιαίου οδηγού Yellow Cab θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα. Έχετε τα αυτιά σας ανοιχτά για μετακλήσεις μερικών εκ των καλύτερων Ευρωπαίων DJs, που ανακοινώνονται συχνά.
Σημειώστε διευθύνσεις: * Το Federal Association of World Travellers (29 Novembra 7) είναι ένα από τα πλέον σουρεάλ, multi-ethnic μπαράκια που έχετε επισκεφθεί ποτέ. Live μουσική κάθε βράδυ, πίσω από τη βαριά μαύρη πύλη του, που δε σε αφήνει να υποψιαστείς τι συμβαίνει πίσω της.
* Το απόλυτο dance club του Βελιγραδίου ακούει στο όνομα Plastic (Dalmatinska & Takovska), έχει ιδιαίτερη αδυναμία στη house, την techno και τη drum and bass, ξενυχτάει καθημερινά μέχρι τις 5.00 –τουλάχιστον– και συγκεντρώνει την απόλυτη προτίμηση των εγχώριων clubbers. Θα το αναγνωρίσετε από την ουρά έξω από την πόρτα του –αξίζει, όμως, την αναμονή.
* Trance και techno θα ακούσετε και στο υπόγειο Ana 4 Pistolja (Svetozara Radica 4), ενώ το Andergraund (Pariska 1a) είναι το αγαπημένο venue των DJs που έρχονται από το εξωτερικό για να αναλάβουν τα decks του.
* Οι προβλήτες στο Δούναβη φιλοξενούν περί τα 20 hyper clubs, δημοφιλέστερα εκ των οποίων είναι τα Brave Heart και Acapulco –το πρώτο με live μουσική μετά τα μεσάνυχτα και το δεύτερο με την αφρόκρεμα του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης. Ντυθείτε (πολύ) καλά, αλλιώς θα νιώθετε άβολα.
* Πιο… χαλαρές είναι οι προβλήτες του Σάββα, που φιλοξενούν τα εξίσου δημοφιλή αλλά λιγότερο «στημένα» Cocktail No Name –με αδυναμία στην pop και τα 80s–, Zippo –αν αναρωτιέστε πώς θα ήταν να ακούτε παραδοσιακή σέρβικη μουσική σε club–, Exile και Sound για techno, house και… disco σε ένα ευφάνταστο mix.

...Και στα δυτικά
Μαδρίτη: Για τον ανυποψίαστο επισκέπτη, που περπατά για πρώτη φορά στους δρόμους της και βλέπει λαοθάλασσες γύρω του, η Μαδρίτη μοιάζει να έχει πρόβλημα υπερπληθυσμού. Κι όμως, στην πραγματικότητα οι κάτοικοί της δεν είναι περισσότεροι από εκείνους της Αθήνας. Απλά, είναι όλοι κάθε στιγμή της ημέρας και της νύχτας στους δρόμους. Καταλαβαίνετε, βέβαια, τι επιπτώσεις έχει κάτι τέτοιο στη νυχτερινή ζωή της πόλης: πολλά, κεφάτα και γεμάτα clubs και bars, μέχρι τις πρώτες –κάποια και μέχρι τις δεύτερες– πρωινές ώρες. Οι δύο hot γειτονιές αυτή τη στιγμή είναι η Chueca, που συγκεντρώνει και τη συντριπτική πλειοψηφία των gay friendly μαγαζιών της πόλης, και το εναλλακτικό –μέχρι πρότινος υποβαθμισμένο– Lavapies.
Σημειώστε διευθύνσεις: * Από τα πλέον trendy club της πόλης, το Pacha (Calle Barcelo 11) παίζει dance μουσική και οργανώνει τακτικά parties και happennings.
* Ζωντανή κουβανέζικη μουσική και ολονύχτιο ξεφάντωμα έχουν κατατάξει το Cafe la Palma (Calle La Palma 62) στις πρώτες θέσεις των αγαπημένων στεκιών των ντόπιων.
* Kapital (Calle Atocha 125): Επτά ολόκληροι όροφοι για να διαλέξετε τη μουσική που προτιμάτε. Κι αν δεν έχετε διάθεση για χορό, πιάστε θέση στην ταράτσα για κοκτέιλ με θέα τον έναστρο ουρανό.
* Η Ίμπιζα στη Μαδρίτη. Ή αλλιώς… Arena (Princesa 1). Mega club, super star DJs από κάθε γωνιά του κόσμου, stylish chic ατμόσφαιρα και κοκτέιλ… υπερπαραγωγή.
* Η reggae δε θα μπορούσε να μην έχει το δικό της, αποκλειστικό στέκι στη Μαδρίτη. Το Rastatoo (Lagasca 120) στη Salamanca έχει και το ύφος, και το περιβάλλον και τη μουσική για να σας κάνει να νιώσετε ότι διακτινιστήκατε στην Καραϊβική. Ιδιαίτερη αδυναμία στη reggae έχει και το Soul Kitchen (Fernández de los Ríos 67) που καταφέρνει μυστηριωδώς να τη συνδυάζει με την R’n’B, το hip hop και τη… garage (!) και το αποτέλεσμα να είναι σπουδαίο.

Βερολίνο: Το nightlife του Βερολίνου σίγουρα δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η νέα πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού hype ανοίγει το δρόμο σε clubbing και νυχτερινή διασκέδαση γενικότερα και οι υπόλοιποι απλά ακολουθούν –δεν κέρδισε, άλλωστε, άδικα τον τίτλο του «νέου Λονδίνου». Hot αυτή τη στιγμή θεωρείται το Kreuzberg, η πάλαι ποτέ κακόφημη εβραϊκή συνοικία, που συγκεντρώνει και τα περισσότερα gay friendly bars και clubs, ενώ easily accessible και με ευρεία γκάμα επιλογών είναι το Mitte, το κέντρο του πρώην ανατολικού Βερολίνου.
Σημειώστε διευθύνσεις: * Adagio (Marlene-Dietrich-Pl. 1, Mitte): Από τα διασημότερα hip club του Βερολίνου, που ξεχωρίζει για την πολυτελή του διακόσμηση και τις τεράστιες σάλες του. Τι θα ακούσετε; Κλασικά dance κομμάτια, σύγχρονα χορευτικά hit αλλά και πολύ r’n’b. Κατά καιρούς το club επισκέπτονται διάσημοι DJ’s, ενώ πραγματοποιούνται διάφορα χορευτικά shows, καθώς και μοναδικές live συναυλίες. Το μαγαζί είναι ανοιχτό Πέμπτη (από τις 19.00), Παρασκευή και Σάββατο (από τις 22.00) και η είσοδος είναι 5 ευρώ την Πέμπτη και 10 ευρώ τις άλλες μέρες.
* Cookies (Charlottenstr.45, Mitte): Εκεί συχνάζει το πιο trendy κοινό της πόλης, εκεί θα δείτε να πίνουν το κοκτέιλ τους όλοι οι fashionistas του Βερολίνου, ή να λικνίζονται στις minimalist house ή electric funk μελωδίες. Το ύφος του club είναι αυτό μίας μεγάλης σάλας χορού, ενώ εντύπωση προκαλούν οι unisex τουαλέτες στο υπόγειο. Θεωρείτε αναμφισβήτητα ένα από τα εικονικά μαγαζιά της πόλης. Το μαγαζί ανοίγει τις Τρίτες και τις Πέμπτες από τις 22.30 έως τις 6.00 το πρωί, ενώ τα Σάββατα ανοίγει από τις 19.00.
* KingKongKlub (Brunnenstrasse 173, Mitte): Θυμίζει λίγο το δικό μας Club 22 τις βραδιές kitscherella. Πολύ ζεστή και χαρούμενη ατμόσφαιρα, χαμηλές τιμές στα ποτά και τα κοκτέηλ και… trash βραδιές. Μωσαϊκό από δέρμα λεοπάρ, εντελώς cult βίντεο στην οθόνη και άνετοι καναπέδες. Τι παίζει; Από electro rock, electro clash, garage, house μέχρι hip hop και r’n’b. Ενώ πολλά νέα συγκροτήματα το προτιμούν για τα live τους. Οι πόρτες ανοίγουν στις 9.00 και το πρόγραμμα διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
* 103 Club (Falckensteinstr.47/48, Kreuzberg): Τοποθετημένο σε μία από τις πλέον ανερχόμενες περιοχές του Βερολίνου (κάτι σαν το δικό μας Γκάζι), το άλλοτε κακόφημο Kreuzberg, το 103 αποτελεί κέντρο αναφοράς για τους νεαρούς Βερολινέζους. Πολλοί γνωστοί dj’s αποτίνουν φόρο τιμής στα decks του 103, το οποίο ωστόσο δεν έχει να πει και πολλά σαν χώρος, ξεσηκώνοντας ωστόσο του θαμώνες σε ξέφρενο χορό μέχρι πρωίας. Πολλά live πραγματοποιούνται εβδομαδιαίως και εδώ, τα οποία θα τα δείτε αναλυτικά στο site του club.
* Kubik (Köpenickerstr. 36, Mitte): Όπως λέει και το όνομα του, το Kubik είναι από τα πιο πρωτότυπα –αρχιτεκτονικά τουλάχιστον- club του Βερολίνου. Τοποθετημένο στα ερείπια ενός παλιού εργοστασίου, δίπλα στον ποταμό Spree, αποτελείται από μία προσωρινή εγκατάσταση 120 φωτεινών πλαστικών κουτιών, που σχηματίζουν ένα υπαίθριο club, το οποίο λειτουργεί φυσικά μόνο τους θερινούς μήνες (ενώ και αυτούς τους μήνες, όταν βρέχει κλείνει). Εκεί πραγματοποιούνται καθημερινά electronic events, ενώ πολύ συχνά φιλοξενούνται παγκοσμίως γνωστοί DJ’s. Για το πρόγραμμα θα πρέπει να επισκεφθείτε το site του club. Είναι ανοιχτό καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 22.00.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v