5 λόγοι για... άδεια τη Δευτέρα

Άδεια ή... "χαρτί γιατρού"; Long weekend στην εξοχή ή μονοήμερη για ουζάκι και μεζέ στη λιακάδα; Όποιες κι αν είναι οι επιλογές σας, εμείς συγκεντρώσαμε πέντε προτάσεις εκδρομών που θα τις καλύψουν απόλυτα.
5 λόγοι για... άδεια τη Δευτέρα
των Ηρώς Κουνάδη, Έλενας Μπούλια

Είναι πάντα πειρασμός η άδεια τη Δευτέρα. Πολλά βράδια Κυριακής στο σπίτι, με κρασάκι και παρέα, προκαλούν, σχεδόν φωνάζουν, να απαλλαγούμε από την πλέον μισητή ημέρα της εβδομάδας, και να φύγουμε για ένα long weekend παίρνοντας μια ημέρα άδεια –ή «άδεια», αν μας εννοείτε.

Ακόμη, όμως, κι αν αυτό δεν είναι δυνατό –είτε γιατί έχουν κανονίσει να «αρρωστήσουν» όλοι οι άλλοι στο γραφείο, είτε γιατί ανήκετε στη συμπαθή εκείνη ομάδα εργαζομένων που δεν ξοδεύουν ημέρες άδειας προτού ο υδράργυρος ανέβει στους 25 τουλάχιστον βαθμούς– η πρώτη ανοιξιάτικη μονοήμερη του χρόνου δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα. Σκεφτείτε ουζάκι με μεζέ στη λιακάδα, περιηγήσεις στη φύση που μυρίζει άνοιξη, πρόβα τζενεράλε ενός καλοκαιριού που δεν είναι πλέον καθόλου μακριά, στην άκρη κάποιας θάλασσας, με το απαραίτητο βρέξιμο ποδιών –test θερμοκρασίας νερού.

Και αφού καταφέραμε να σας βάλουμε σε πειρασμό, συγκεντρώσαμε πέντε «ευέλικτες» προτάσεις εκδρομών, που μπορούν να προσαρμοστούν, ανάλογα με τις ημέρες που θα έχετε στη διάθεσή σας, σε μονοήμερες ή long weekends.

Χαλκίδα και Βόρεια Εύβοια
Μονοήμερη γιατί: Η Χαλκίδα είναι ο νούμερο ένα αγαπημένος προορισμός των Αθηναίων για μονοήμερη, είναι δίπλα, είναι μια κούκλα, έχει τα καλύτερα ουζερί, ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία σε ακτίνα διακοσίων χιλιομέτρων από το κλεινόν άστυ, διαθέτει άκρως ενδιαφέροντα αξιοθέατα –από το Αρχαιλογικό Μουσείο και το Κόκκινο Σπίτι μέχρι το φημισμένο φαινόμενο της παλίρροιας στον Πορθμό του Ευρίπου– και ενδείκνυται για ατελείωτες βόλτες πλάι στο κύμα.

Τετραήμερη γιατί: Η υπόλοιπη, ανεξερεύνητη εν πολλοίς, Εύβοια, και ιδιαίτερα το βόρειο κομμάτι της, απέχει το πολύ δύο ώρες από τη Χαλκίδα και αποτελεί έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς για long weekends. Οδηγώντας σε φιδίσιους δρόμους, πλαισιωμένους από καταπράσινα πευκοδάση, που αυτήν την εποχή είναι στα καλύτερά τους, θα καταλήξετε σε γραφικά χωριουδάκια, παραθαλάσσια ή μη, θα περπατήσετε σε μονοπάτια που οδηγούν σε κρυστάλλινους καταρράκτες που μοιάζουν να φιλοξενούν νεράιδες, θα ανακαλύψετε ορεινά παραδοσιακά χωριά κρυμμένα πίσω από πυκνή βλάστηση και θα κοιμηθείτε με τον ήχο των κυμάτων στ’ αυτιά σας.

Πού θα φάτε: Στη Χαλκίδα, ολόφρεσκο ψάρι στα Δελφίνια και παραδοσιακή κουζίνα στη Λωξάντρα. Λίγο έξω από την πόλη, στο δρόμο προς Βόρεια Εύβοια, στο μεζεδοπωλείο Το Πηγαδάκι θα απολαύσετε εκλεκτούς κρεατομεζέδες στην πανέμορφη αυλή με τις μουριές. Στην Κάνηθο, απέναντι από την παραλία της Χαλκίδας, στο Ουζερί του Λουκά θα δοκιμάσετε φρέσκα όστρακα και μπεκρή μεζέ από γαρίδες. Στη Λίμνη, στη Βόρεια Εύβοια, εκλεκτούς ψαρομεζέδες πλάι στο κύμα στο Φύκι και εξαιρετική δημιουργική ελληνική κουζίνα Στους 7 Ανέμους.

Πού θα μείνετε: Στη Λίμνη, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια Λειβαδίτης (τηλ.: 22270 31640, 31602) με μεγάλο ατού τα μεγάλα μπαλκόνια ακριβώς πάνω από το σημείο που σκάει το κύμα και τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές τους, από 40 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο. Στην Αιδηψό, στο Thermae Sylla Spa (τηλ.: 22260 60100) γνωστό και ως ένα από τα καλύτερα spa του κόσμου σύμφωνα με το περιοδικό Conde Nast Traveller, για χαλάρωση σε ένα απόλυτα ζεν όσο και πολυτελές περιβάλλον, διατροφή με βιολογικά προϊόντα και, βέβαια, άκρως εξειδικευμένα προγράμματα περιποίησης και αναζωογόνησης. Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τα πακέτα διαμονής και περιποίησης που θα επιλέξετε.

Αίγινα
Μονοήμερη γιατί: Απέχει μόλις μια ωρίτσα και κάτι και διαθέτει ένα γραφικότατο λιμάνι ιδανικό για ατελείωτες βόλτες, στο οποίο είναι συγκεντρωμένες και οι περισσότερες εκ των αξιόλογων προτάσεων για φαγητό, ουζάκι και μεζέδες. Το έτερο hot spot για… ψαροφαγία μέχρι τελικής πτώσης, η Πέρδικα, απέχει μόλις μισή ώρα με νοικιασμένο αυτοκίνητο ή μηχανάκι, και η παραθαλάσσια διαδρομή μέχρι εδώ είναι απλά η ομορφότερη του νησιού.

Τετραήμερη γιατί: Παρά την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, την οποία επωμίζονται συνήθως οι προορισμοί των μονοήμερων, υπάρχει ζωή και έξω από τα όρια του λιμανιού – πρωτεύουσας του νησιού. Ενδιαφέροντα αξιοθέατα, μεταξύ των οποίων το σπίτι του Καζαντζάκη, πλάι στη θάλασσα στον παραλιακό δρόμο προς τη Σουβάλα, ο Πύργος του Μαρκέλλου, μνημείο από την Ενετοκρατία του 16ου αιώνα, ο ναός της Αφαίας, αλλά και ερείπια αρκετών ακόμη αρχαίων ναών, ιδιαίτερα μουσεία, όπως το λαογραφικό ή αυτό του γλύπτη Χρήστου Καπράλου, ανεξερεύνητα βουνά με δρομάκια που οδηγούν σε γραφικά χωριά και «μυστικά» ταβερνάκια, κρυμμένες παραλίες και πολλές γοητευτικές διαδρομές αξίζουν μερικές παραπάνω ημέρες στο νησί –έτσι, για αλλαγή.

Πού θα φάτε: Εξαιρετικούς θαλασσινούς μεζέδες και φρέσκο ψάρι θα δοκιμάσετε στο μεζεδοπωλείο Σκοτάδης στην πόλη της Αίγινας, στο ουζερί ακριβώς πίσω από την υπαίθρια αγορά του λιμανιού, και στον Αντώνη στην Πέρδικα. Για μαγειρευτά και παραδοσιακά πιάτα, το μυστικό των ντόπιων ακούει στο όνομα Πέτρινο και βρίσκεται στο χωριό Ανιτσαίου, στο δρόμο προς την Αγία Μαρίνα. Ο Βατζούλιας στον Ασώματο αποτελεί, επίσης, ένα από τα αγαπημένα στέκια των ντόπιων, για σπιτικά μαγειρευτά και παραδοσιακές γεύσεις –δοκιμάστε οπωσδήποτε κόκορα κρασάτο.

Πού θα μείνετε: Στο Αιγινήτικο Αρχοντικό (τηλ.: 22970 24968, 22970 24156) στην πόλη της Αίγινας, νεοκλασικό κτίριο που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, το οποίο διαθέτει 9 μοναδικά διακοσμημένα δωμάτια και μία σουίτα, πλήρως εξοπλισμένα με όλες τις απαραίτητες ανέσεις. Οι τιμές ξεκινούν από 70 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο, ενώ η σουίτα θα σας κοστίσει περί τα 120 ευρώ.

Αρκαδία
Μονοήμερη γιατί: Είναι terra cognita για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του κλεινού άστεως, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι έχουμε ένα τουλάχιστον αγαπημένο σημείο επί της αρκαδικής γης και μια, γενική έστω, ιδέα για το πού περίπου θα κινηθούμε έχοντας ελάχιστες ώρες στη διάθεσή μας. Κάτι σαν city break επί του συντομότερου και… ελληνικότερου.

Τετραήμερη γιατί: Όσα λάστιχα κι αν έχετε λιώσει στις ορεινές διαδρομές της, η δημοφιλέστερη ίσως περιοχή της Πελοποννήσου κρύβει πάντα εκπλήξεις: ένα σημείο που δεν έχουμε εξερευνήσει καθόλου, ένα μικρό χωριό που δεν το πιάνει το μάτι αλλά ξαφνικά μετατρέπεται στο νέο hot spot, γιατί άνοιξε εκεί ένας κουκλίστικος ξενώνας, μερικά ακόμα χιλιόμετρα που μένουν να διανυθούν. Στεμνίτσα, Δημητσάνα και Βυτίνα είναι η dream team των χωριών της περιοχής, κι από εκεί και πέρα… the sky is the limit. Αμέτρητα πανέμορφα χωριά με αυθεντικό feeling περιμένουν να υποδεχθούν την εξερευνητική σας διάθεση σε ένα περιβάλλον που δεν έχει τίποτα το στημένο, τίποτα το τεχνητό –αποπνέει μόνο παράδοση, ανοιξιάτικα αρώματα της φύσης και διάθεση για ζωή. Και βέβαια ένας ακόμη λόγος είναι οι αμέτρητες ευκαιρίες για δράση κοντά στη φύση που προσφέρει η περιοχή – ράφτινγκ, ορεινή και πεδινή ποδηλασία, κωπηλασία στη λίμνη, trekking, canyoning και εξερεύνηση των σπηλαίων στο φαράγγι του Λάδωνα.

Πού θα φάτε: Στη Βυτίνα, στο Οινοθεραπευτήριο για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με πολίτικες επιρροές και στο Κουτούκι του Γιάννη για γεύσεις βασισμένες σε παραδοσιακές συνταγές απ’ όλη την Ελλάδα και ανυπέρβλητα επιδόρπια. Στη Δημητσάνα, αυθεντική παραδοσιακή κουζίνα θα γευτείτε στο Δρυμώνα, ενώ στη Στεμνίτσα το Συμπόσιο φημίζεται για την εξαιρετική σχάρα του, αλλά και τα μαγειρευτά του.

Πού θα μείνετε: Στα λιτά αλλά ζεστά, φωτεινά δωμάτια που αποπνέουν παράδοση και σπιτική θαλπωρή στο Σπίτι της Θεώνης, στη Δήμητρα Γορτυνίας –οι τιμές ξεκινούν από 60 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. Αν προτιμάτε κάτι πολυτελέστερο, το εντυπωσιακό Country Club Τρικολώνιον (τηλ. 27950 29500-1), μέλος των Luxury Country Hotels, υπόσχεται διαμονή τριών αστέρων, σε τιμές που ξεκινούν από 230 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

Ναύπακτος
Μονοήμερη γιατί: Η Ναύπακτος απέχει περί τις 2μιση με 3 ώρες από την Αθήνα, ανάλογα με το αν θα χρησιμοποιήσετε τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου -κόστος διοδίων 11,20 ευρώ- ή το φέρυ μποτ, που κοστίζει μεν περί τα 7 ευρώ, αλλά χρειάζεται μισή ώρα για να περάσει από το ένα λιμάνι στο άλλο.

Μία μέρα στη Ναύπακτο θα είναι γεμάτη αλλά και ξεκούραστη ταυτόχρονα. Θα ανεβείτε στο επιβλητικό κάστρο, σε υψόμετρο 200 μέτρων, όπου θα απολαύσετε τον καφέ σας με την υπέροχη θέα στο βενετσιάνικο λιμάνι και τα καλοδιατηρημένα τείχη του. Θα βολτάρετε στα πλακόστρωτα της πόλης αλλά και στη τεράστια παραλία Ψάνης που προσφέρεται και για ποδηλατάδα, θα φάτε στα εστιατόρια της παραλίας ή στα γραφικά ταβερνάκια στο κέντρο της Ναυπάκτου, ενώ το απόγευμα μπορείτε να βρεθείτε στο Χάνι Μπανιά, που απέχει δεκαπέντε περίπου λεπτά από τη Ναύπακτο, και να απολαύσετε την καταπράσινη διαδρομή, καθώς και το όμορφο τοπίο γύρω από τον ποταμό Εύηνο.

Τετραήμερη γιατί: Γιατί μπορεί μεν η ίδια η Ναύπακτος να είναι μία μικρή πόλη, περιβάλλεται όμως τόσο από παραθαλάσσια όσο και από βουνίσια χωριά που πραγματικά αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Όπως είπαμε και παραπάνω, μπορείτε να αφιερώσετε μία μέρα στο Χάνι Μπανιά, όπου θα επιδοθείτε σε δραστηριότητες rafting και πεζοπορίας. Μία άλλη μέρα αξίζει να ανεβείτε με το αυτοκίνητο στο Τρίκορφο, απέχει είκοσι περίπου λεπτά από τη Ναύπακτο, και να επισκεφθείτε το περίφημο μοναστήρι των παπαροκάδων (που απέχει πολύ από το τυπικό μοναστήρι που όλοι φανταζόμαστε). Αξίζει, επίσης, να «πάρετε» την εθνική οδό με κατεύθυνση προς Ιτέα και να «κατεβείτε» στα παραθαλάσσια χωριουδάκια της διαδρομής που είναι το ένα ομορφότερο από το άλλο: Μοναστηράκι για φαγητό, Μαραθιάς για καφεδάκι, Σεργούλα για βόλτα στην παραλία… Και όταν βρεθείτε στο μικρό χωριό Χάνια να ναυλώσετε ένα καραβάκι που θα σας μεταφέρει απέναντι, στο νησάκι Τριζόνια, για ουζάκι στο πίσω λιμάνι. Μία εκδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη!

Πού θα φάτε: Μέσα στη Ναύπακτο σας προτείνουμε την Κουζίνα της Βάσιας Λόη πάνω στο λιμάνι, το ιταλικό εστιατόριο Bocca di Rosa στην παραλία Ψάνης, το Πέτρινο και το Σπιτικό στο Γρίμποβο, το Ουζοζυθομεζεδοπωλείο του Πάπουλα στον πεζόδρομο του λιμανιού, αλλά και την ταβέρνα του Παπαδόπουλου, δέκα χιλιόμετρα έξω από τη Ναύπακτο, στο χωριό Μανάγουλη.

Πού θα μείνετε: Στο τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο Nafs, του οποίου τα δωμάτια διαθέτουν εκπληκτική θέα είτε στη θάλασσα ή στο Κάστρο της Ναυπάκτου (τηλ. 26340 38216). Στο Χρυσή Ακτή, στην παραλία Ψάνης, με τα πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια που διαθέτουν μπαλκόνια πάνω από την παραλία (τηλ. 26340 24625). Στο ξενοδοχείο Ξένιος, στην Κάτω Χώρα Ναυπάκτου, με τα υπέροχα φινλανδικά chalet που μπορούν να φιλοξενήσουν από δύο έως τέσσερα άτομα (τηλ. 26340 41111).

Σκιάθος
Τετραήμερη γιατί: Αρχικά γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθείτε στη Σκιάθο για μία μόνο μέρα. Ένα τετραήμερο, όμως, είναι όσο ακριβώς χρειάζεστε για να γυρίσετε το νησί, να επισκεφθείτε τα αξιοθέατά του και να χαλαρώσετε στα καφέ της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, για να βρεθείτε από την Αθήνα στη Σκιάθο θα χρειαστεί να βρεθείτε πρώτα οδικώς στον Αγ. Κωνσταντίνο, μία διαδρομή που διαρκεί μία με μιάμιση ώρα, και από εκεί να πάρετε είτε το καράβι, με το οποίο μπορείτε να μεταφέρετε και το αυτοκίνητο (το ταξίδι διαρκεί περί τις τρεισήμισι ώρες) ή να αφήσετε το αυτοκίνητο στον Αγ. Κωνσταντίνο, να πάρετε το δελφίνι (το ταξίδι διαρκεί μιάμιση περίπου ώρα) και να νοικιάσετε αυτοκίνητο στο νησί.

Όταν βρεθείτε στο νησί θα περπατήσετε στα όμορφα σοκάκια της πόλης και θα θαυμάσετε την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική των σπιτιών που συνδυάζει αρμονικά νησιωτικά, πηλιορείτικα και νεοκλασικά στοιχεία. Θα επισκεφθείτε το σπίτι που έζησε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ένας από τους σπουδαιότερους λόγιους του νησιού, το οποίο λειτουργεί σαν μουσείο. Θα περπατήσετε στο Μπούρτζι, τη μικρή καταπράσινη χερσόνησο στην άκρη του λιμανιού, όπου στεγάζεται και το πολιτιστικό κέντρο του νησιού. Θα ανηφορήσετε στο Μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας, δέκα λεπτά από το λιμάνι, αλλά και στο Κάστρο, βόρεια του νησιού, για να θαυμάσετε την εντυπωσιακή θέα. Θα βρεθείτε στην παραλία Κουκουναριές, στη λιμνοθάλασσα της οποίας φιλοξενείται ένας σπάνιος υδροβιότοπος. Και φυσικά, θα κλείσετε από τώρα εισιτήρια και δωμάτιο για να επιστρέψετε το καλοκαίρι!

Πού θα φάτε: Στην ταβέρνα Καναπίτσα, στην παραλία Καναπίτσας, με τους εξαιρετικούς θαλασσινούς μεζέδες. Στο ιστορικό 1901 Εν Σκιάθω, στις Πλάκες, για πιο… μεσογειακές γεύσεις. Στο τσιπουράδικο Μουράγιο, στο λιμάνι, για καλό και φρέσκο ψάρι.

Πού θα μείνετε: Στο La Piscine Art Hotel, στην πόλη, με τα πολύ ιδιαίτερα και πολυτελή δωμάτια (τηλ. 24270 21350). Στο ξενοδοχείο Μελτέμι, στην πόλη της Σκιάθου, με την όμορφη θέα στο λιμάνι (τηλ. 24270 22493).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v