Η ελληνική επαρχία… καρναβαλίζει

Η Πάτρα παραδοσιακά "πνίγεται", η Ξάνθη καίει τον Τζάρο, στο Ιόνιο μυρίζει αέρας βενετσιάνικος, στην Ύδρα γλεντούν στα σοκάκια, στην Έδεσσα αρχίζει η Λαμπαδηδρομία και στη Σκύρο ο γέρος κυνηγά την κορέλα. Εμείς πού θα πάμε αυτό το τριήμερο;
Η ελληνική επαρχία… καρναβαλίζει
των Έλενας Μπούλια, Ηρώς Κουνάδη

Έξι καρναβαλικοί ελληνικοί προορισμοί, έξι ελληνικές πόλεις σε κάθε άκρο της χώρας κλέβουν αυτές τις μέρες την παράσταση με τις φαντασμαγορικές εκδηλώσεις τους, τα τοπικά τους έθιμα και το απεριόριστο κέφι τους. Πού θα μας βρει, λοιπόν, φέτος η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και πού θα γιορτάσουμε τα Κούλουμα;

Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες εκδρομικές προτάσεις για το ερχόμενο τριήμερο για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε ανάμεσα σε «κλασικό» ξεφάντωμα και μοναδικές στο είδος τους εκδηλώσεις.

Πάτρα: Όπου το Καρναβάλι έχει παράδοση

Το καρναβάλι με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα είναι αναμφισβήτητα αυτό της Πάτρας. Γιατί; Γιατί ντόπιοι και ξένοι φοιτητές φροντίζουν κάθε χρόνο να διοργανώνουν τις πιο ξέφρενες και διασκεδαστικές εκδηλώσεις, αλλά και γιατί η Πάτρα απέχει μόνο δυόμισι ώρες από την Αθήνα. Τι θα συμβεί, λοιπόν, στην αχαϊκή πρωτεύουσα αυτό το τριήμερο;

Το γλέντι ξεκινά από την Παρασκευή στις 21.30 στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, με το 7ο Μπουρμπούλι. Το πρωί του Σαββάτου ξεκινά με τον πιο γλυκό τρόπο αφού κατά τις 12 οι… Σοκολατορίχτες εμφανίζονται στο κέντρο της πόλης και «καταβρέχουν» τους παριστάμενους με σοκολάτες, ενώ την ίδια ώρα ξεκινά και το παραδοσιακό κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, στη Ρήγα Φεραίου, με τις εικαστικές δημιουργίες «Κάνουμε… φιγούρα». Στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί το Θέατρο του Δρόμου, στο Κέντρο της πόλης, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει η κλασική νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση. Η βραδιά κλείνει με το 8ο Μπουρμπούλι, πάντα στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Η Κυριακή είναι η μεγάλη μέρα στην Πάτρα. Το πρωί θα πραγματοποιηθεί το 2ο Διαδικτυακό Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού «Lost in Carnival», ενώ το μεσημέρι θα λάβει χώρα η Μεγάλη Παρέλαση με σύσσωμα τα άρματα και τα πληρώματα, η οποία θα ολοκληρωθεί όπως κάθε χρόνο στις 21.00 στο λιμάνι με το κάψιμο του Καρνάβαλου. Από εκεί και μετά το ξεφάντωμα συνεχίζεται στους δρόμους, τις πλατείες και τα μαγαζιά της πόλης.

Την Καθαρά Δευτέρα, οι επισκέπτες που θα καταφέρουν να ξυπνήσουν συγκεντρώνονται στην Πλαζ για Διαγωνισμό Χαρταετού και λαϊκό γλέντι από το Πνευματικό Καλλιτεχνικό Κέντρο του Δήμου Πατρέων. Το εορταστικό τριήμερο ολοκληρώνεται με την Τελετή Απονομής Βραβείων των Καρναβαλικών Ομάδων, αλλά εκείνοι την ώρα οι περισσότεροι από εμάς θα είμαστε μποτιλιαρισμένοι στην εθνική…

Διαμονή: Στο Primarolia Art Hotel των 5 αστέρων (τηλ. 2610 624900) και στο Poseidon Palace (τηλ. 2610 241313).

Ξάνθη: Με πρωταγωνιστή το Τζάρο

Η Ξάνθη έχει πάρει «τα πάνω της» τα τελευταία χρόνια με ένα φαντασμαγορικό καρναβάλι που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτά της Αθήνας ή -ακόμα περισσότερο- της Πάτρας. Οι εκδηλώσεις, λοιπόν, του τριημέρου είναι πολλαπλάσιες αυτών των άλλων μεγάλων καρναβαλικών πόλεων. Πιο συγκεκριμένα:

Το γλέντι ξεκινά την Παρασκευή το μεσημέρι με τον «Bal d’enfants», τον χορό δηλαδή του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ξάνθης για τους μικρούς του φίλους, που θα πραγματοποιηθεί στις 15.00 στην Αίθουσα «Αρίων». Εναλλακτικά, ένας ακόμα παιδικός χορός θα πραγματοποιηθεί στις 17.00 στον Παιδότοπο Peter Pan, οπότε διαλέξτε και πάρτε. Στις 18.00 οδηγήστε τα παιδιά σας στο Λαογραφικό Μουσείο, αφού το εργαστήρι ζωγραφικής ΦΕΞ θα τα βοηθήσει να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες του. Από τις 20.00 και μετά παίρνουν τη σκυτάλη οι σύλλογοι, όπως αυτός των Εβριτών, των Σαρακατσαναίων και των Κατασκηνωτών, και διοργανώνουν τις δικές τους εκδηλώσεις με θέατρο, χορό και πάρτυ. Η βραδιά ολοκληρώνεται στο ξενοδοχείο Le Chalet, στην περιοχή Πηγάδια, με ένα ξέφρενο Μασκέ Πάρτυ, στις 23.00, στο οποίο θα παραβρεθεί ως guest star και ο Ηλίας Ψινάκης.

Η κατασκευή μασκών συνεχίζεται και το πρωί του Σαββάτου στο Λαογραφικό Μουσείο στις 10.30, ενώ στη 13.30 οι επισκέπτες οφείλουν να συγκεντρωθούν στην Κεντρική Πλατεία οπού θα δώσουν μία τρελή συναυλία οι δημοφιλέστατοι πλέον Locomondo. Στις 16.00 όσοι καλοί προσέλθουν στον Ξενοδοχείο La Chalet, όπου θα πραγματοποιηθεί ο 1ος Διαγωνισμός «Τρεχάτε Ποδαράκια Μου», με έπαθλο αξίας 500 ευρώ. Ένας ακόμα «Bal d’enfants» επαναλαμβάνεται στις 17.00 στον παιδότοπο Peter Pan, ενώ στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί η Βραδινή Καρναβαλική Παρέλαση, που θα ξεκινήσει από την Κεντρική Πλατεία. Εναλλακτικά, μπορείτε στις 21.00 να επισκεφθείτε και τον Ετήσιο Αποκριάτικο Χορό του πολιτιστικού συλλόγου «Διόνυσος», που θα λάβει χώρα στο κέντρο διασκέδασης «Απόλλων».

Η Κυριακή είναι παραδοσιακά αφιερωμένη στην Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση, που θα ξεκινήσει στη 13.30 στην Κεντρική Πλατεία με την παρουσία όλων των πληρωμάτων και των αρμάτων, και η οποία θα ολοκληρωθεί κατά τη δύση του ηλίου στην Γέφυρα του Ποταμού Κοσύνθου, με το κάψιμο του «Τζάρου».

Και παρά τον αποχαιρετισμό του καρναβαλιού, οι εκδηλώσεις δεν σταματούν εδώ. Οι Δήμοι Τοπείρου, Αβδήρων, Βιστονίδας, Σταυρούπολης αλλά και Ξάνθης σας προσκαλούν ο καθένας στην δική του Καθαρά Δευτέρα, αφού θα γιορτάσουν τα Κούλουμα με τα τοπικά τους έθιμα. Από αυτά ξεχωρίζουν οι σατιρικοί Μουτζούρηδες, στο Δήμο Βιστονίδας, καθώς και το Έθιμο της Καμήλας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Κεντρική Πλατεία Σταυρούπολης.

Διαμονή: Στο πολυτελές Z-Palace, στο κέντρο της Ξάνθης (τηλ. 25410 64414) ή στο πανέμορφο Hotel Nemesis, στην Σταυρούπολη (τηλ. 2542 021005).

Ιόνια Νησιά: Βενετσιάνικο ξεφάντωμα

Κέρκυρα: Από τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του νησιού ξεχωρίζουν αυτές της Κυριακής, οι οποίες ξεκινούν στις 11.00 το πρωί με την Περατζάδα των Μασκαρεμένων, την οποία αποτελεί ένα καρναβαλικό group της Νότιας Ιταλίας. Στις 15.00 γίνεται η εκκίνηση της Μεγάλης Καρναβαλικής Παρέλασης, από την οδό Μητρ. Μεθοδίου, η οποία ολοκληρώνεται με τη δύση του ήλιου και το Κάψιμο του Καρνάβαλου. Ο εορτασμός του καρναβαλιού κλείνει με τον καλύτερο τρόπο στο Δημοτικό Θέατρο, όπου κατά τις 20.00 θα ξεκινήσει η συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας Κέρκυρας, στην οποία θα παραβρεθεί και ο διάσημος Κλαρινετίστας Σπύρος Μουρίκης, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κάφυρη.

Διαμονή: Στο πεντάστερο Divani Corfu Palace  (τηλ. 26610 38996) ή στο τεράστιο Corfu Holiday Palace, στην περιοχή Κανόνι (τηλ. 2810 300330).

Κεφαλονιά: Το Ληξουριώτικο Καρναβάλι είναι το πιο φημιστό από αυτά του Ιονίου, για την καυστική σάτιρά του, ενώ αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός του χειμώνα στο νησί. Παράδοση, καλαμπούρια και ξεφάντωμα συνυπάρχουν με τα άρματα, τους μασκαράδες και τις φιλαρμονικές, οδηγώντας το βράδυ της Κυριακής τον Ληξουριώτη Καρνάβαλο στο κάψιμό του, στο λιμάνι.

Διαμονή: Στο όμορφο Aenos Hotel, στο Αργοστόλι (τηλ. 26710 27035) ή στο Ionian Plaza, πάνω ακριβώς από την πλατεία Αργοστολίου (τηλ. 26710 25581).

Ζάκυνθος: Ξέφρενο καρναβάλι πραγματοποιείται και στο Ζάντε την Κυριακή το απόγευμα. Το πλήθος συγκεντρώνεται στην Πλατεία Αγίου Μάρκου, όπου μαζί με την εντυπωσιακή παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων λαμβάνει χώρα και η «κηδεία της μάσκας», έθιμο συνυφασμένο με την παλιά Ζάκυνθο. Στα πλαίσιά του μασκαράδες ντυμένοι χήρες και πενθούντες κηδεύουν μέσα σε γέλια και πειράγματα τον καρνάβαλο.

Διαμονή: Στο όμορφο ξενοδοχείο Palatino, στο κέντρο της Ζακύνθου (τηλ. 26950 27780), ή στο Phoenix Hotel, επί της πλατείας Σολωμού (τηλ. 26950 42419).

Ύδρα: Τόσο κοντά, κι όμως τόσο μακριά

Χωρίς μηχανοκίνητα τροχοφόρα, χωρίς πολύβουους δρόμους, χωρίς την κίνηση της επιστροφής, η Ύδρα, πέραν του ότι είναι το ομορφότερο ίσως από τα νησιά του Αργοσαρωνικού, συνιστά και την ιδανική επιλογή για ανοιξιάτικα τριήμερα μακριά από τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας. Το φημισμένο καρναβάλι της αποτελεί ένα λόγο παραπάνω –τον οποίο υποπτευόμαστε ότι ελάχιστοι από εμάς χρειάζονται– για να την επισκεφθούμε τώρα.

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς το Υδραίικο καρναβάλι φτάνει στο αποκορύφωμά του, με την πομπή των μεταμφιεσμένων να περιδιαβαίνει τα σοκάκια της πόλης, ακολουθώντας το Βασιλιά Καρνάβαλο, για να καταλήξει στο λιμάνι, όπου το γλέντι συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ.

Διαμονή: Από τις καλύτερες προτάσεις διαμονής στο νησί είναι ο ξενώνας Πιτυούσσα (τηλ.: 22980 52810) που συνδυάζει αριστοτεχνικά το παραδοσιακό άρωμα στα κουκλίστικα δωμάτιά του με όλες τις απαραίτητες παροχές και ανέσεις και το ξενοδοχείο ”Mistral(τηλ.: 22980 52509, 22980 53411) ένα παλιό παραδοσιακό πέτρινο αρχοντικό, μόλις 3 λεπτά από το λιμάνι της Ύδρας, με πλήρως εξοπλισμένα δίκλινα και studios.

Έδεσσα: Εκεί που χορεύουν τα νερά

Ένα τριήμερο πλάι στους καταρράκτες, σε μια πόλη γεμάτη καταπράσινα πάρκα και ενδιαφέροντα αξιοθέατα όπου το υδάτινο στοιχείο φτιάχνει ένα soundtrack που θα ζήλευε κάθε οδηγός feng shui, ακούγεται από μόνο του πολλά υποσχόμενο. Αν προσθέσετε σε αυτό και ένα άκρως επιτυχημένο καρναβάλι, που έχει ήδη από το πρώτο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς πλημμυρίσει την πόλη με χρώματα, ζαχαρόσπιτα και ευφάνταστα ομοιώματα καρνάβαλων και αποκριάτικων θεμάτων, η πρόταση γίνεται κάτι παραπάνω από δελεαστική.

Την Παρασκευή 7/3 αναβιώνει ένα αρχαίο διονυσιακό έθιμο, η Λαμπαδηδρομία, που ξεκινάει στις 8 το βράδυ από την πλατεία Ελευθερίας. Η πομπή κάνει το γύρω της πόλης και καταλήγει στους Μικρούς Καταρράκτες, όπου το πάρτι κρατά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με ένα μουσικό πρόγραμμα που επιμελούνται οι DJ Βασιλόπουλος, Νούσκας, Στου και Γιάννης. Την επομένη, η Μεγάλη Παρέλαση Αρμάτων και Καρναβαλιστών ξεκινά από την οδό Μοναστηρίου και συνεχίζει στην Πλατεία Ελευθερίας, την οδό Δημοκρατίας και την οδό 25ης Μαρτίου μετά τις 5 το απόγευμα.

Την Κυριακή 9/3 η αναπαράσταση του εθίμου της Λάμκας γίνεται στην πλατεία Τημενιδών στις 6:30 το απόγευμα με τη συνοδεία χάλκινων και χορευτικών συγκροτημάτων. Η πομπή που σχηματίζεται καταλήγει στην πλατεία μπροστά στο Δημοτικό όπου πραγματοποιείται το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου υπό το φως και τους ήχους βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων. Την Καθαρά Δευτέρα το γλέντι στήνεται σε τρία διαφορετικά σημεία της πόλης: στο Πάρκο του Γηπέδου από το Σύλλογο Φίλων του Καϊμάκτσαλαν, στη Γαβαλιώτισσα από το Σώμα Προσκόπων και στο Ανεμοδρόμιο, όπου τη διοργάνωση αναλαμβάνει η Αερολέσχη Έδεσσας. Φασολάδα, νηστίσιμοι μεζέδες και, βέβαια, πολύχρωμοι χαρταετοί κλείνουν πανηγυρικά το τριήμερο.

Διαμονή: Από τις καλύτερες προτάσεις διαμονής στην Έδεσσα, οι παραδοσιακοί ξενώνες Χαγιάτι (τηλ.: 23810 51500) και Βαρόσι (τηλ.: 23810 21865) στην παλιά πόλη αποπνέουν άρωμα εποχής, σπιτική φιλοξενία και ζεστή ατμόσφαιρα, συνδυασμένα με όλες τις απαραίτητες παροχές και ανέσεις.

Σκύρος: Ο γέρος κι η κορέλα στήσανε χορό 

Ένα από τα πλέον πρωτότυπα, όσο και ενδιαφέροντα, αποκριάτικα έθιμα είναι το γνωστότατο πλέον έθιμο του γέρου, της κορέλας και του Φράγκου, που πλημμυρίζει τους δρόμους της Σκύρου με ήχους κουδουνιών, τα οποία αποτελούν μέρος της στολής του «γέρου». Αυτός ο τελευταίος είναι το βασικό μέλος μιας ομάδας μεταμφιεσμένων, αποτελούμενη συνήθως από 3 έως 5 άτομα, η οποία γυρνά τα σοκάκια του νησιού προκαλώντας το γέλιο και δημιουργώντας το χαρακτηριστικό κουδούνισμα που ακούγεται παντού.

Παράλληλα, σε διάφορα σημεία του νησιού στήνονται αυτοσχέδιες υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις και απαγγελίες σατυρικών στίχων από ερασιτέχνες ποιητές και ηθοποιούς. Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται κι εδώ με νηστίσιμους μεζέδες, τοπικές σπεσιαλιτέ, γλέντι και άφθονο κρασί.

Από τις καλύτερες επιλογές διαμονής, το ξενοδοχείο Νεφέλη (τηλ.: 22220 91964) στη Χώρα διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, με mini bar, τηλεόραση, air condition και room service –κάποια από αυτά διαθέτουν και Jacuzzi.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v