Φανταστικά αρχαία κοντά στην Αθήνα που πρέπει να έχεις δει

Τέσσερις πανέμορφοι αρχαιολογικοί χώροι που πιθανότατα δεν έχεις επισκεφτεί, γίνονται ωραιότατες αφορμές για μονοήμερη εκδρομή.
Φανταστικά αρχαία κοντά στην Αθήνα που πρέπει να έχεις δει
της Ηρώς Κουνάδη

Αν έχεις να πας σε αρχαιολογικό χώρο από τότε που σας πήγαιναν εκδρομή με το σχολείο, ίσως χρειαστεί να σου πούμε πως συνήθως «τα αρχαία» είναι χτισμένα σε φανταστικά σημεία με φοβερή θέα και τέλεια φύση, για να σε πείσουμε. Και ψέμα δεν θα είναι, οι αρχαίοι ημών ήξεραν τι έκαναν, θα το διαπιστώσεις με μία μόνο επίσκεψη σε έναν από τους καταπληκτικούς αρχαιολογικούς χώρους που ακολουθούν. Δεν θα είναι, όμως, τελικά το τοπίο το μόνο που θα σε συναρπάσει. Γι’ αυτό, μπορούμε να βάλουμε και στοίχημα.

Η Αρχαία Νεμέα
Στον χάρτη εδώ 

Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους που έχεις δει ποτέ, χάρη στην εξαίσια δουλειά του αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ, η Νεμέα κερδίζει τις εντυπώσεις πριν ακόμα βγεις από το αυτοκίνητο, με τις γιγάντιες κολώνες του Ναού του Δία να δίνουν από μακριά την εντύπωση πως πάνε να αγγίξουν τον ουρανό.Δεν τελειώνει, όμως, εδώ: Είναι και το αρχαίο στάδιο, που φιλοξενούσε κάποτε αγώνες που λέγονταν Νέμεια και θα σου φέρει στο νου κάτι από το μεγαλείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Είναι και το μικρό αλλά θαυματουργό μουσείο, που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πού ήταν τι, με την εντυπωσιακή μακέτα του χώρου τοποθετημένη δίπλα σε μια μεγάλη τζαμαρία απ’ όπου βλέπεις τον σημερινό ναό και μπορείς να τον φανταστείς στις εξωπραγματικές του διαστάσεις, των 45 μέτρων στη μία πλευρά και 22 στην άλλη. Και είναι επίσης και ο σκελετός μιας γυναίκας, τοποθετημένος σε μια προθήκη κοντά στον ναό, που δίνει μια αλλόκοτη αίσθηση χρονικής συνέχειας –γιατί άλλο οι αμφορείς και οι ναοί, κι άλλο οι άνθρωποι που τα φτιάξαν’ όλα αυτά, μπροστά σου έστω και χωρίς σάρκα αλλά με οστά.

Διαβάστε περισσότερα - Αρχαία Νεμέα: Εκδρομή στα λημέρια του Ηρακλή 

Το Ιερό του Απόλλωνα Πτώου
Στον χάρτη εδώ 

Μπορεί οι Δελφοί να έχουν πλέον και το όνομα και την χάρη ως το μαντείο που μάλλον θα απαντήσεις αν σε ρωτήσουν «πες ένα αρχαίο μαντείο», ο Απόλλωνας όμως είχε κι άλλα, και μάλιστα αυτό εδώ, στο Ακραίφνιο της Βοιωτίας, ήταν αλάθητο. Ήταν, για την ακρίβεια, το ένα από τα μόνο δύο αλάθητα σε όλη την Ελλάδα –το άλλο είναι το Αμφιαράειο του Ωρωπού, που δεν ήταν του Απόλλωνα. Και όχι μόνο αυτό: Έδινε και χρησμούς σε άλλες γλώσσες.Σήμερα, από το ιερό και το μαντείο δεν σώζονται παρά ελάχιστα. Είναι όμως φανταστική η διαδρομή μέχρι εδώ, που περνά από ένα παρατηρητήριο με απίστευτη θέα στην πεδιάδα της λίμνης Υλίκης, και ωραιότατη η βόλτα στο καταπράσινο λοφάκι που φιλοξενούσε το μαντείο, στην πλαγιά του οποίου κυλά ακόμα το ρυάκι. Εδώ πολύ κοντά βρίσκεται και η Ακρόπολη του Ακραίφνιου, από την οποία σώζεται τμήμα των τειχών του 4ου αιώνα π.Χ. Και οι δύο αρχαιολογικοί χώροι είναι επισκέψιμοι χωρίς ωράριο και χωρίς εισιτήριο.

Το Αμφιαράειο του Ωρωπού
Στον χάρτη εδώ 

Το έτερο από τα δύο μαντεία που δεν έδωσαν ποτέ στη μακραίωνη ιστορία τους λάθος χρησμό είναι χτισμένο στο σημείο όπου δύο καταπράσινες βουνοπλαγιές καταλήγουν απαλά σε ένα γάργαρο ρυάκι, κι αυτό από μόνο του αρκεί για να κάνει το Αμφιαράειο έναν από τους πιο ατμοσφαιρικούς αρχαιολογικούς χώρους που επισκέφτηκες ποτέ. Εδώ σώζονται πολύ περισσότερα –θα δεις ένα αρχαίο θέατρο του 2ου αιώνα π.Χ., την ιερή πηγή του μαντείου και τμήματα του ιερού του Αμφιάραου.Αν κάτι σου λέει το όνομα, αλλά δε θυμάσαι τι ακριβώς, ο Αμφιάραος ήταν ένας από τους Επτά επί Θήβας, αυτός που εξαφανίστηκε στον κάτω κόσμο μετά την καταστροφή της πόλης, και λατρευόταν σαν θεός. Είχε ισχυρές μαντικές ικανότητες, όχι μόνο λόγω της παροίκησης του Άδη, αλλά και επειδή ήταν εγγονός ενός μάντη ξακουστού, του Μελάμποδα.

Διαβάστε περισσότερα - Το Αμφιαράειο του Ωρωπού γίνεται τέλεια μονοήμερη 

Η Ακρόπολη και το θέατρο του Ορχομενού
Στον χάρτη εδώ 

Οι μακεδόνες βασιλείς, ο Φίλιππος δηλαδή και αργότερα ο γιος του ο Αλέξανδρος που η Ιστορία θα τον κατέγραφε ως Μέγα, είχαν έναν έρωτα με τον Ορχομενό, κυρίως επειδή λόγω γεωγραφικής εγγύτητας και εξίσου γεωγραφικής αντιζηλίας τους βοήθησε να καταστρέψουν την Θήβα. Τι τους είχε κάνει μωρέ πια η Θήβα και θέλαν’ όλοι να την καταστρέψουν, ρωτάς; Είναι κάπως μεγάλη αυτή η ιστορία, αλλά ας πούμε ότι στην περίπτωση των Μακεδόνων ένας από τους λόγους ήταν ότι στους Περσικούς Πολέμους οι Θηβαίοι πήγαν με τους Πέρσες.Στον Ορχομενό, που λες, οι Μακεδόνες έφτιαξαν τον 4ο αιώνα π.Χ. θέατρο, επισκεύασαν τα τείχη του κάστρου και πρόσθεσαν έναν εντυπωσιακό πύργο στην κορυφή του. Για να σκαρφαλώσεις σήμερα στην Ακρόπολη, η πεζοπορία που ξεκινά από το θέατρο θα σου πάρει περίπου μία ώρα, όμως η θέα από εκεί ψηλά αναμφίβολα θα σε αποζημιώσει. Ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη γεννήθηκαν, μας λέει ο μύθος, οι Τρεις Χάριτες, οι οποίες αργότερα έλουζαν εδώ την Αφροδίτη, στα νερά της πηγής τους που αναβλύζει μέχρι σήμερα, κι είναι ένας όμορφα διαμορφωμένος χώρος αναψυχής.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v