Σούπερ οργανωμένες πεζοπορίες για να πάρεις τα βουνά

Βαρέθηκες τις παραλίες; Σου έλειψε λίγος ορεινός αέρας; Αυτές οι οργανωμένες πεζοπορίες στα βουνά είναι η τέλεια μονοήμερη εκδρομή.
Σούπερ οργανωμένες πεζοπορίες για να πάρεις τα βουνά
της Ηρώς Κουνάδη

Είτε είσαι αρχάριος και θέλεις να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στα βουνά, είτε έχεις γράψει χιλιόμετρα πεζοπορώντας και θέλεις να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου σε μια επική περιπέτεια, οι παρακάτω οργανωμένες πεζοπορίες καλύπτουν κάθε γούστο.

Όσο για το γιατί να κάνεις την πεζοπορία σου οργανωμένη; Για να γνωρίσεις κι άλλους ομοϊδεάτες, να ανακαλύψεις διαδρομές που δεν θα έβρισκες μόνος/η σου, να μην έχεις να ανησυχείς για την ελλιπή αίσθηση προσανατολισμού σου, και για να έχεις ένα έξτρα κίνητρο να βάλεις το ξυπνητήρι νωρίς, μην πάνε χαμένα τα λεφτά που έδωσες για την προεγγραφή. Αυτό το τελευταίο ειδικά θα μιλήσει στην ψυχή όλων όσων κανόνισαν έστω και μια φορά στη ζωή τους πεζοπορία με την παρέα Κυριακή πρωί, και κατέληξαν στο Μεταξουργείο για τσίπουρα το μεσημέρι επειδή κανείς δεν ξύπνησε στην ώρα του.

Στη Ζαρούχλα με την Backpack on Greece
Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου



Μια διαδρομή δύο ωρών στις κατάφυτες πλαγιές του Χελμού, ό,τι πρέπει για αρχάριους πεζοπόρους, αλλά και παιδιά από 10 ετών και πάνω. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «καστανιές, άγριες βελανιδιές, καρυδιές και πεύκα είναι λίγα από τα δέντρα, που θα συναντήσουμε στην διαδρομή. Η πεζοπορία ξεκινά και καταλήγει στο χωριό της Ζαρούχλας, ένα πετρόχτιστο παραδοσιακό χωριό, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο στα 1030 μέτρα, στις ανατολικές πλαγιές του Χελμού. Στο τέλος της πεζοπορίας θα έχουμε χρόνο να εξερευνήσουμε αυτό τον όμορφο προορισμό, να απολαύσουμε τον καφέ μας σε jazz café δίπλα στην ρεματιά και να γευθούμε τις παραδοσιακές τοπικές λιχουδιές σε μια από τις ταβέρνες του».

Το σημείο συνάντησης είναι το μετρό του Ελαιώνα, στις 7.30 το πρωί, και το κόστος συμμετοχής είναι 25€. Λεπτομέρειες εδώ

Στο Ξεροβούνι με το Δραστήριο Κατσίκι
Κυριακή 10 Οκτωβρίου



Το όνομα Ξεροβούνι είναι μάλλον ειρωνικό γι’ αυτό το καταπράσινο και γεμάτο τρεχούμενα νερά βουνό της Εύβοιας. Η διαδρομή που προγραμματίζει η ομάδα με το τέλειο όνομα Το Δραστήριο Κατσίκι έχει διάρκεια 4 ώρες, μήκος εφτάμιση χιλιομέτρων και είναι κατάλληλη για αρχάριους πεζοπόρους και παιδιά. Με τα λόγια των διοργανωτών: «Η διαδρομή μας θα πραγματοποιηθεί στους πρόποδες του βουνού σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρα δίνοντας μας απίστευτη θέα στις “αιχμηρές” κορυφές του Ξηροβουνίου (1453μ.) οι οποίες υψώνονται σαν μαχαίρια προς τον ουρανό. Ανάμεσα στα έλατα θα θαυμάσουμε τη κωνική κορυφή της Δίρφυς (1743μ.), ότι πρέπει για τους φωτογράφους της παρέας μας. Κατά τη διάρκεια της πορείας μας η πλούσια βλάστηση του βουνού θα μας κρατάει δροσερούς, θα συναντήσουμε έλατα, καστανιές, οξιές, πεύκα, πλατάνια, φτέρες κ.α. Στην πορεία μας θα συναντήσουμε δύο πηγές (Κόνισμα, Τέμπλα), στις οποίες θα πραγματοποιήσουμε και τις στάσεις μας». Μετά την πεζοπορία, έχουν προγραμματίσει και φαγητό στην πανέμορφη Στενή Ευβοίας.

Το κόστος συμμετοχής είναι 23€ το άτομο, και το σημείο συνάντησης το μετρό της Δουκίσσης Πλακεντίας, στις 7.30 το πρωί. Λεπτομέρειες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ

Στην Πάρνηθα με την Trekking Hellas
Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου



Τόσο κοντά, κι όμως τόσο μακριά… Μια πεζοπορία τρεισήμιση ωρών, κατάλληλη και για παιδιά από 11 ετών και πάνω, στην υπέροχη αθηναϊκή εξοχή που είναι η Πάρνηθα. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «κατά την Πεζοπορία στην Πάρνηθα μαθαίνουμε να «διαβάζουμε» τα ίχνη των ζώων και να αντιλαμβανόμαστε τη συμπεριφορά τους στο δάσος. Ελάφια, αγριογούρουνα, κρι-κρι κι άλλα 34 είδη θηλαστικών και 131 είδη πτηνών βρίσκουν καταφύγιο στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας. Η χλωρίδα του δρυμού με 1.100 καταγεγραμμένα είδη φυτών, θεωρείται εξίσου συναρπαστική: κατά τη διάρκεια της πορείας μας, συναντούμε μεγάλα και εντυπωσιακά ξυλομανίταρα φυτρωμένα στους κορμούς, ευαισθητοποιούμαστε μαθαίνοντας για τα βρεφικά φύλλα ελάτης, ενώ την άνοιξη τα αγριολούλουδα μας συνεπαίρνουν με τα χρώματά τους».

Το σημείο συνάντησης είναι το Καταφύγιο Μπάφι, στην Πάρνηθα, στις 10.00 το πρωί, και το κόστος συμμετοχής 17€ το άτομο. Λεπτομέρειες εδώ

Στη Ζήρεια με την Combo Ride
Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου



Προχωρημένοι πεζοπόροι, αν όλα τα προηγούμενα σας κάνουν να μονολογείτε «τι φλωριές είναι αυτές;» εδώ είστε. Πεντέμιση ώρες ατόφιας περιπέτειας, αλλά χωρίς τεχνικές δυσκολίες –αρκεί να είστε σε καλή φυσική κατάσταση– στις κατάφυτες πλαγιές της Ζήρειας, στην Ορεινή Κορινθία. Οι διοργανωτές εξηγούν: «Αγαπημένος προορισμός η ορεινή Κορινθία με βουνοκορφές, χαράδρες, γραφικά χωριά και ελατοσκεπείς πλαγιές. Ανάμεσα στους εντυπωσιακούς όγκους της Μικρής και Μεγάλης Ζήρειας, βρίσκεται μία από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές, το μονοπάτι που διασχίζει την ανέγγιχτη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας. Δάση κεφαλληνιακής ελάτης και μαύρης πεύκης, πυκνές ορεινές δασικές εκτάσεις από κωνοφόρα και πλατάνια καθώς και πολλές άλλες θαμνώδεις φυτοκοινωνίες, συνθέτουν εικόνες που δεν περιγράφονται. Οι ασβεστολιθικοί απόκρημνοι βράχοι και τα λιβάδια από ψηλά, θα μας μαγέψουν». Μετά την πεζοπορία, έχουν προγραμματίσει στάση για φαγητό στα Κάτω Τρίκαλα Κορινθίας.

Το κόστος συμμετοχής είναι 25€ και το σημείο συνάντησης στις 7.30 στο Ρουφ και στις 7.45 στον Ελαιώνα. Λεπτομέρειες εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v