Μήπως να πεταχτούμε ένα ΣΚ στην Ελαία;

Ένα από τα ωραιότερα δάση της Πελοποννήσου ακουμπά σε μια χρυσαφένια αμμουδιά που καταλήγει στο Ιόνιο. Κι αυτά είναι μόνο η αρχή.
Μήπως να πεταχτούμε ένα ΣΚ στην Ελαία;
της Ηρώς Κουνάδη

Δημοφιλέστατη για όσους κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ, σχεδόν άγνωστη για τους υπόλοιπους, η Ελαία είναι η μεγάλη αμμουδερή παραλία ανάμεσα στην Κυπαρισσία και τη Ζαχάρω, στις μεσσηνιακές ακτές που βρέχονται από το Ιόνιο. Κάτι λιγότερο από τρεις ώρες μακριά από την Αθήνα (από σούπερ άνετο δρόμο, που δεν θα σε ταλαιπωρήσει με στροφές) γίνεται το τέλειο Σαββατοκύριακο για όσους ξέμειναν Αύγουστο στην πόλη –ή επέστρεψαν και θέλουν να ξαναφύγουν, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί.

Εν αρχή ην η παραλία

Μεγάλη (και σε πλάτος και σε μήκος) και αμμουδερή, με αφράτη χρυσαφένια αμμουδιά και βαθυγάλαζα Ιόνια νερά που κυματίζουν σχεδόν όλο τον Αύγουστο, για να χαιρόμαστε και όσοι βαριόμαστε να κολυμπάμε συνέχεια σε προσομοιώσεις πισίνας. Η Ελαία κορνιζάρεται από ένα φουντωτό πευκοδάσος, το οποίο διασχίζουν χωμάτινα μονοπάτια ό,τι πρέπει για σκιερές πεζοπορίες αν είσαι λάτρης της δράσης, ή για άραγμα και πικνίκ σε ψάθες στη σκιά των πεύκων αν δεν είσαι. Ξαπλώστρες και ομπρέλες ευτυχώς δεν θα βρεις, καθότι η περιοχή είναι προστατευόμενη Natura, μια καντίνα όμως φροντίζει για τις προμήθειές σου.


Φωτό: Γαργαλιάνοι Online

Το ηλιοβασίλεμα φαίνεται από εδώ φαντασμαγορικό, με τον ήλιο να βουτά στην θάλασσα, ενώ αν περπατήσεις λίγο στην αμμουδιά προς τα βόρεια (δεξιά όπως κοιτάς την θάλασσα) θα βρεις τις εκβολές της Νέδας που τελειώνει εδώ το ταξίδι της προς την θάλασσα. Και μιλώντας για τη Νέδα…

…Οι καταρράκτες



Μια ωρίτσα οδήγησης από την Ελαία, οι ξακουστοί και κοσμαγάπητοι καταρράκτες της Νέδας είναι ό,τι πρέπει για δροσερές βουτιές σε σούπερ παγωμένα νερά, ή απλώς για βόλτες και άραγμα σε ένα σκηνικό βγαλμένο από τη Γαλάζια Λίμνη. Το μονοπάτι από το σημείο που αφήνεις το αυτοκίνητο ως τους δύο πρώτους καταρράκτες (ο δεύτερος είναι αυτός με τη λίμνη και τις παραλιούλες από τις οποίες βουτάς) είναι εύκολο ακόμα και για απολύτως αρχάριους πεζοπόρους –μιλάμε για ένα δεκάλεπτο περπάτημα μέχρι τον πρώτο καταρράκτη. Για το κάτι παραπάνω, υπάρχει και η δυνατότητα να διασχίσεις όλο το φαράγγι με την Trekking Αρκαδίας που διοργανώνει την 4ωρη εξόρμηση κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι και Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα - Νέδα: Η νεράιδα και ο καταρράκτης 

Και αρχαία έχουμε, για περάστε

Λιγότερο από 20 λεπτά μακριά από την Ελαία, ο εν πολλοίς άγνωστος αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς αναφέρεται συχνά και ως «Μυκήνες της Δύσης»: Οι τρεις θολωτοί τάφοι του κόβουν την ανάσα –ο θρύλος μάλιστα λέει πως ίσως ένας από αυτούς, ο μεγαλύτερος και εντυπωσιακότερος, να ανήκει στον σοφό εκείνο βασιλιά που ξέρεις από την Τροία, τον Νέστορα, το παλάτι του οποίου βρίσκεται μια ώρα μακριά από εδώ. Η Περιστεριά είναι επισκέψιμη καθημερινά εκτός Τρίτης ως τις 15.00, με εισιτήριο 3€.

Από τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς ξεκινά ένα μονοπάτι που θα σε φέρει στο φαντασμαγορικό Φαράγγι Σταλακτίτες, ό,τι πρέπει για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αρχάριους και μη.

Κι αν νοσταλγήσεις πόλη…



Ένα τέταρτο από την Ελαία, η μικρούλα μεν, ολοζώντανη δε Κυπαρισσία απλώνεται ανάμεσα στο τιρκουάζ του Ιονίου και το Κάστρο των Γιγάντων, που πήρε το όνομά του από τα κυκλώπεια τείχη της αρχαιότητας. Το κάστρο όπως το βλέπεις σήμερα είναι φράγκικο, με κάποια βυζαντινά απομεινάρια (ένας από τους πύργους του λέγεται χαρακτηριστικά Πύργος του Ιουστινιανού) και οθωμανικές προσθήκες. Ανάμεσα στα τείχη του κάστρου και την σύγχρονη Κυπαρισσία απλώνεται η κουκλίστικη Άνω Πόλη, με τα χρωματιστά αρχοντικά της, που αγναντεύει από ψηλά ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα.

Εδώ να μείνεις…

Στην Κυπαρισσία, στα πανέμορφα και ευρύχωρα Σπιτάκια Τσαρμπόπουλος (65€ το σπιτάκι δύο ατόμων). Στο Καλό Νερό, λίγο νότια της Ελαίας, στα μεγάλα και ηλιόλουστα Odysseas Rooms (65€ το στούντιο για δύο άτομα). Λίγο πιο βόρεια, στον Άγιο Νικόλαο κοντά στη Ζαχάρω, το Olympion Village Studios έχει ωραιότατα, low budget δωμάτια στα 41€ το δίκλινο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v