4 παραλίες… αφορμή για ΣΚ στην Πελοπόννησο

Άμμο ή βότσαλο; Οργανωμένη ή ερημική; Όπως και αν ονειρεύεσαι την τέλεια παραλία, στην Πελοπόννησο θα τη βρεις… σε απόσταση Σαββατοκύριακου.
4 παραλίες… αφορμή για ΣΚ στην Πελοπόννησο
της Ηρώς Κουνάδη

Ποιος είπε ότι πρέπει να περιμένεις τις διακοπές για να βουτήξεις σε μια παραλία ονειρική; Η Πελοπόννησος είναι πάντα δίπλα μας, κι έχει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας σε απόσταση ιδανική για Σαββατοκύριακο –ειδικά αν είσαι πρωινός τύπος, ή από αυτούς που φεύγουν Παρασκευή βράδυ για να κερδίσουν ολόκληρη την πρώτη μέρα της μίνι απόδρασής τους.

Καντιναΐς, Αργολίδα
Χάρτης εδώ 

Στον δρόμο που πηγαίνει από την Παλιά Επίδαυρο στα Μέθανα, καταμεσής μιας φαντασμαγορικής διαδρομής που κινείται διαρκώς παράλληλα με την θάλασσα, θα βρεις αυτή την φανταστική βοτσαλωτή παραλία με τα τιρκουάζ σαν πισίνας νερά της. Καντιναΐς λέγεται (το μάντεψες) η καντίνα από πάνω της, που έχει στήσει ένα τέλειο, παρεΐστικο σκηνικό ανάμεσα σε μπανανιές και καλαμωτές που προσφέρουν απλόχερα την σκιά τους τα μεσημέρια. Προμηθεύεσαι τα απαραίτητα από την καντίνα, και μετά κατεβαίνεις τα σκαλάκια στην εντελώς ελεύθερη από ξαπλώστρες και λοιπά πλαστικά παραλιούλα. Πάρε μαζί ομπρέλα, ή έλα νωρίς για να προλάβεις την φυσική σκιά που κάνουν τα βραχάκια στην άκρη της.



Τα Σαββατοκύριακά σου εδώ συμπληρώνουν βόλτες στο γραφικό λιμανάκι της Παλιάς Επιδαύρου, σπιτικό φαγητό να γλείφεις τα δάχτυλά σου στο Καλογερικόν, και βέβαια παραστάσεις στα δύο αρχαία θέατρα. Ξενύχτια στο Καπάκι φέτος δεν έχουμε, αλλά πάλι με χρόνια με καιρούς…

Βίλες, Αργολίδα
Στον χάρτη εδώ

Ερημίτες μας, εδώ είστε. Είκοσι χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, και λίγο παραπάνω από δυο ωρίτσες από την Αθήνα, αυτή η φανταστική, βοτσαλωτή παραλία έχει κρυστάλλινα, ανοιχτογάλαζα νερά, φυσική σκιά από τα βράχια στις άκρες της και παντελή απουσία οργάνωσης. Θα χρειαστεί να κατέβεις ένα μονοπατάκι, και μετά μερικά σκαλιά, για να την προσεγγίσεις, αλλά μην τρομάζεις, μιλάμε για ένα 5λεπτο συνολικά.



Φωτό: Kostas Sinanos | Google Maps

Στην ευρύτερη περιοχή της, θα κάνεις στάση οπωσδήποτε για θρυλικό σουβλάκι στους Μύλους, θα εξερευνήσεις μικρούς άγνωστους αρχαιολογικούς χώρους (τη Λέρνα, ας πούμε, σχεδόν δίπλα της, που αν δε σου λέει τίποτα το όνομά της δοκίμασε να το βάλεις δίπλα στη λέξη Ύδρα και θα καταλάβεις) και φυσικά θα βολτάρεις στην παλιά πόλη και τα κάστρα του Ναυπλίου.

Ελαία, Μεσσηνία
Στον χάρτη εδώ



Ξέρουμε ότι οι παλιοί ακούνε Μεσσηνία και σκέφτονται 5ωρα, οι καιροί όμως αλλάζουν και πλέον δεν χρειάζεσαι ούτε τρεις ώρες για να απλώσεις τις πετσέτες και τις ψάθες σου στη φανταστική αμμουδιά της Ελαίας. Κομμάτι της γιγάντιας, συνεχόμενης αμμουδιάς της δυτικής ακτής, που περιλαμβάνει και τον ξακουστό Καϊάφα της Ηλείας, και τον Αγιαννάκη και το Καλό Νερό έξω από την Κυπαρισσία, η Ελαία απολαμβάνει και το έξτρα πλεονέκτημα του μεγάλου, φουντωτού πευκοδάσους που παρέχει απλόχερα τη σκιά του στα παιδιά με τις σκηνές. Κατά τα λοιπά, φανταστικά, Ιόνια νερά, συχνό κύμα που την κάνει διασκεδαστική για όσους βαριούνται να κολυμπάνε σε ακίνητα νερά, ένα beach bar για να μην κουβαλάς προμήθειες, και καμία άλλη οργάνωση να σου χαλάει το τοπίο.

Στη γειτονιά της, θα βολτάρεις στην κουκλίστικη Άνω Πόλη κάτω από το κάστρο της Κυπαρισσίας, και θα βουτήξεις στα απόλυτα παγωμένα νερά στην καρδιά ενός παραμυθένιου σκηνικού, στους καταρράκτες της Νέδας. Αρχαιολάτρες μας, σημειώστε και τον μικρό αλλά σούπερ ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς, με τους μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους της.

Γιανισκάρι, Αχαΐα
Στον χάρτη εδώ

Ακριβώς τρεις ώρες από την Αθήνα, πολύς κόσμος θα σου πει ότι αυτή εδώ είναι η καλύτερη παραλία της Αχαΐας –και άδικο μάλλον δεν θα έχει. Στους γνωρίζοντες, το Γιανισκάρι θα θυμίσει την δημοφιλέστατη Καλογριά, που βρίσκεται πολύ κοντά του. Υπέροχη, ανοιχτόχρωμη άμμος, πρασινογάλαζα νερά που λαμπυρίζουν ως τη γραμμή του ορίζοντα κι ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα με τον ήλιο να βουτά στην θάλασσα. Εδώ θα βρεις ένα μικρό beach bar για τις προμήθειες, λίγες ξαπλώστρες και ομπρέλες και πολύ ελεύθερο χώρο αν προτιμάς να απλώσεις τις πετσέτες σου στην άμμο. Έχει λίγο χωματόδρομο για να κατέβεις, προσπελάσιμο και από συμβατικά (όχι 4x4 δηλαδή) οχήματα, πράγμα που της εξασφαλίζει σημαντικά λιγότερη πολυκοσμία από την παρακείμενη Καλογριά.

Gianiskari bay

Ο βιότοπος του πανέμορφου Δάσους της Στροφιλιάς βρίσκεται πολύ κοντά εδώ, και προσφέρεται για φυσιολατρικές βόλτες, ενώ μια ωρίτσα προς τον νότο θα βρεις τον εν πολλοίς άγνωστο αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας, όπου διεξάγονταν στην αρχαιότητα τα προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v