10 λόγοι να αγαπήσεις τα Καλάβρυτα

Οι διαδρομές του Οδοντωτού, τα υπέροχα χωριουδάκια γύρω τους, το μοναδικό Σπήλαιο των Λιμνών και άλλοι επτά λόγοι για εκδρομή στα Καλάβρυτα τώρα.
10 λόγοι να αγαπήσεις τα Καλάβρυτα
της Ηρώς Κουνάδη

Βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, στην καρδιά μιας περιοχής με παραμυθένια δάση, κρυστάλλινα ποτάμια που διασχίζουν απόκοσμα φαράγγια, μυστηριακά σπήλαια, και χωριουδάκια σταματημένα στον χρόνο. Κι αυτοί είναι ελάχιστοι μόνο από τους πολλούς καλούς λόγους για μια εκδρομή στα Καλάβρυτα. Άλλους δέκα έχουμε παρακάτω.

Το κέντρο των Καλαβρύτων



Μπορεί να μην έχει τη γραφικότητα άλλων χωριών της Πελοποννήσου (τα Καλάβρυτα, άλλωστε, καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς κατά τη γερμανική Κατοχή) είναι όμως ολοζώντανο, με ρουστίκ ταβερνάκια, όμορφα café και τη νυχτερινή ζωή που λείπει από άλλους «χειμερινούς» προορισμούς. Οι ξενώνες του αποτελούν ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τα χωριουδάκια και την φύση γύρω τους, ενώ από τον γραφικότατο σταθμό του ξεκινά καθημερινά τις διαδρομές του ο περίφημος Οδοντωτός.

Ο Οδοντωτός…



Είναι το μικρό, ιστορικό τραινάκι που φημίζεται δικαίως για «μια από τις ωραιότερες σιδηροδρομικές διαδρομές της Ελλάδας». Ξεκινά τρεις φορές τη μέρα από τα Καλάβρυτα (και δύο τα Σαββατοκύριακα) για να διασχίσει το φαντασμαγορικό φαράγγι του Βουραϊκού (που οι περισσότεροι πια το ξέρουν με το όνομα του τραίνου, «φαράγγι του Οδοντωτού», και όχι του ποταμού) και να καταλήξει μετά από περίπου μία ώρα στο Διακοφτό. Το εισιτήριο κοστίζει 19€ μετ’ επιστροφής. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

…Και η υπέροχη πεζοπορική διαδρομή του



Είπαμε ότι η διαδρομή του Οδοντωτού είναι φανταστική; Το είπαμε. Αυτό που δεν είπαμε, είναι ότι πολύς κόσμος θεωρεί –και σωστά– ότι τέτοια τοπία είναι κρίμα να τα απολαμβάνεις μέσα από το παράθυρο ενός τραίνου, όσο ωραίο κι αν είναι το τραίνο αυτό. Κι έτσι διασχίζει με τα πόδια τη διαδρομή που ακολουθεί τις ράγες του τραίνου, οι οποίες με την σειρά τους ακολουθούν την πορεία του ποταμού. Η διαδρομή είναι εύκολη, αν και μεγάλη για αρχάριους πεζοπόρους. Για να την διασχίσετε ολόκληρη, από τα Καλάβρυτα ως το Διακοφτό, θα υπολογίσετε περί τις έξι ώρες. Μπορείτε, όμως, πάντα να κάνετε μόνο την μισή –μέχρι τη Ζαχλωρού– ή ένα μόνο τμήμα της, μέχρι όπου αντέξετε. Μια φορά τον χρόνο, την άνοιξη, ολόκληρη η διαδρομή γίνεται και οργανωμένα, από τον ορειβατικό σύλλογο Καλαβρύτων –λεπτομέρειες εδώ.

Το Σπήλαιο των Λιμνών



Μοναδικό στο είδος του, με τις δεκατρείς φυσικές λίμνες του να απλώνονται σε τρεις ορόφους. Το ύψος του σπηλαίου είναι επιβλητικό (η οροφή βρίσκεται 30 μέτρα πάνω από το έδαφος) και οι ατμοσφαιρικά φωτισμένες διαδρομές του ελίσσονται πλάι σε παράξενους σχηματισμούς σταλακτιτών και σταλαγμιτών –μια μέδουσα εδώ, ένα κάστρο με τους πύργους του εκεί... Η επισκέψιμη διαδρομή εκτείνεται σε μήκος πεντακοσίων μέτρων (από τα σχεδόν δύο χιλιόμετρα που έχουν εξερευνηθεί και μένει να αξιοποιηθούν) και το εισιτήριο κοστίζει 9€. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Η μικρούλα Ζαχλωρού, φωλιασμένη στο φαράγγι…



Πολλοί την προτιμούν για «βάση» της εκδρομής τους, και όχι άδικα. Η Ζαχλωρού, στη μέση περίπου του φαραγγιού που διασχίζει ο Οδοντωτός, είναι ένα πανέμορφο χωριό, με τα κόκκινα κεραμίδια του να ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε φουντωτά πλατάνια, μηλιές και καρυδιές, και το κελάρυσμα του ποταμού ακριβώς δίπλα στον κεντρικό δρόμο να παρέχει το μόνιμο soundtrack. Η εντυπωσιακότερη εικόνα της, όμως, είναι τα επιβλητικά βράχια του φαραγγιού που υψώνονται γύρω της, δημιουργώντας την αίσθηση φυσικού καταφυγίου.

Διαβάστε περισσότερα - Ζαχλωρού: Ομορφιά στα βάθη του φαραγγιού

…Και τα χωριουδάκια γύρω της

Στο δρόμο από τη Ζαχλωρού προς το Σπήλαιο των Λιμνών, οι Άνω και Κάτω Λουσοί είναι δύο χωριουδάκια σταματημένα στον χρόνο, φωλιασμένα στις πλαγιές δύο αντικριστών λόφων. Στους γραφικούς Κάτω Λουσούς, μια επίσκεψη αξίζει ο επιβλητικός πύργος των Πετμεζαίων, οπλαρχηγών της Επανάστασης του 1821. Λίγο έξω από το χωριό, βρίσκονται τα ερείπια του Ναού της Αρτέμιδος Ημερησίας, που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. και απολαμβάνει πανοραμική θέα στον κάμπο.

Το μαγεμένο δάσος και οι πηγές στο Πλανητέρο



Οι πηγές του ποταμού Αροάνιου διασχίζουν ένα δάσος με αιωνόβια πλατάνια που μοιάζει μαγεμένο. Δίπλα του, δύο ξακουστά πεστροφεία-ιχθυοτροφεία σερβίρουν την φημισμένη πέστροφα της περιοχής, συγκεντρώνοντας πλήθη πεινασμένων επισκεπτών τα Σαββατοκύριακα.

Ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά της Ελλάδας



Άρτια οργανωμένο και δημοφιλέστατο, το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων μπορεί να είναι τσιμπημένο (κοστίζει 25€ τα Σαββατοκύριακα για να κάνετε σκι, 10€ για να κάνετε απλώς βόλτα) αλλά έχει μερικές εντυπωσιακές διαδρομές για ski και snowboard, ένα πολύ καλό snow park, σούπερ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, διαδρομές με snowmobile και έλκηθρα, και άλλα πολλά κι ωραία, που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.

Η καταπληκτική κουζίνα

Ό,τι και αν τραβά η όρεξή σας, στα Καλάβρυτα και τα χωριουδάκια γύρω τους αποκλείεται να μείνετε παραπονεμένοι. Στο κέντρο των Καλαβρύτων, θα πιάσετε τραπεζάκι για σούπερ μαγειρευτά (μην χάσετε το κοκκινιστό ζαρκάδι) στο Σπιτικό και το Καταφύγιο –στα «οπωσδήποτε» εδώ ο κοκκινιστός κόκορας με μακαρόνια και το κατσικάκι φρικασέ. Πειραγμένα μεζεδάκια όπως το ψαρονέφρι με φορμαέλα στη σχάρα και σος πέστο ή το κότσι μελωμένο στη γάστρα με ξυνολάχανο και πατατοσαλάτα σερβίρει το Χύμα, ενώ οι αμετανότητοι κρεατοφάγοι ορκίζονται στο όνομα του Βαρβιτσιώτη, και του γουρουνόπουλου που ψήνεται στη σούβλα του. Για πέστροφα, τα είπαμε, στο Πλανητέρο, στο ομώνυμο ταβερνάκι.

Οι ρομαντικοί ξενώνες

Λίθος, στον Πριόλιθο: Με πέτρινους τοίχους και ξύλινη οροφή, τα διαμερίσματα του Λίθου απλώνονται σε δύο ξεχωριστά επίπεδα (κάτω το σαλονάκι με το τζάκι, πάνω η κρεβατοκάμαρα) και διαθέτουν επίσης μπαλκόνι με πανοραμική θέα στο βουνό. Οι δε τιμές κυμαίνονται στα 60€ για το διαμέρισμα με τζάκι και φανταστικό σπιτικό πρωινό.

Finday Boutique Hotel, μέσα στα Καλάβρυτα: Χειροποίητα χαλιά, ατμοσφαιρικοί φωτισμοί και σφυρήλατα κρεβάτια συνθέτουν την διακόσμηση των σούπερ ρομαντικών δωματίων του Finday, τα μπαλκονάκια των οποίων αγναντεύουν τα καταπράσινα τοπία γύρω τους. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 80€ το δίκλινο.

Ξενώνας Ελευθέριος, 5 χιλιόμετρα έξω από τα Καλάβρυτα: Ευρύχωρα δωμάτια (των 35 τετραγωνικών μέτρων) με τζάκι πλάι στο κρεβάτι και επιπλωμένο αίθριο που απολαμβάνει θέα στο φαράγγι του Βουραϊκού. Οι τιμές τους αυτή την περίοδο κυμαίνονται στα 80€ το δίκλινο με τζάκι και πρωινό.

Ξενώνας Φαράγγι, στη Ζαχλωρού: Πανέμορφα, ρουστίκ στούντιο με κουζινάκι και τζάκι που σιγοκαίει πλάι στο κρεβάτι, και πλούσιο, παραδοσιακό πρωινό με πίτες και σπιτικές μαρμελάδες, σε τιμές που κυμαίνονται στα 80€ το δίκλινο με τζάκι και πρωινό.

Έναστρον, στο κέντρο των Καλαβρύτων: Περιποιημένα και ευρύχωρα δωμάτια με κουζινάκι, μπαλκονάκια που βλέπουν σε έναν φροντισμένο κήπο, και πρωινό που συγκεντρώνει την αγάπη του κόσμου στα σχόλια του Booking. Οι τιμές των δωματίων αυτή την περίοδο κυμαίνονται στα 76€ το δίκλινο με πρωινό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v