Τα καλύτερα της Στερεάς για τον χειμώνα

Τα ωραιότερα χωριά, οι πιο ειδυλλιακές διαδρομές, τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία και τα πιο καρτποσταλικά φαράγγια της Ρούμελης.
Τα καλύτερα της Στερεάς για τον χειμώνα
Θα ξεκινήσουμε από ένα σύντομο μάθημα πατριδογνωσίας, γιατί σε βλέπουμε κάπως προβληματισμένο: Η Στερεά Ελλάδα φτάνει στα δυτικά μέχρι το Καρπενήσι, και στα βόρεια μέχρι τα Άγραφα, περιλαμβάνει τον Παρνασσό, τη Λιβαδειά και την Εύβοια, αλλά όχι την Αττική, που παίζει μπάλα μόνη της, ούτε τη Ναύπακτο και το Μεσολόγγι, που ανήκουν στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Τώρα που τα λύσαμε τα γεωγραφικά, πάμε να φτιάξουμε το απόλυτο ρουμελιώτικο (Στερεοελλαδίτικο, για τους νέους) top-10.

Το καλύτερο μουσείο: Είναι σίγουρα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας, που πιάνει την Ιστορία από την πολύ αρχή της, από τον Οιδίποδα και τη Σφίγγα, και σε πάει μια απολαυστική βόλτα σε πέντε χιλιετίες γεμάτες ιστορίες –κάποιες εκ των οποίων γραμμένες σε αλφάβητα που δεν έχεις ξαναδεί καν.
Λεπτομέρειες έχουμε εδώ - Μουσεία κοντά στην Αθήνα που πρέπει να έχεις δει

Η ωραιότερη πλατεία χωριού: Έχει και καταρράκτη, και γεφυράκι που ξεκινάει από το πλακόστρωτο της πλατείας και καταλήγει σε καταρράκτη δηλαδή, και πού αλλού έχεις δει κοτζάμ καταρράκτη μέσα σε χωριό; Μόνο στην Αγόριανη, που τη λένε και Επτάλοφο, και είναι ένα από τα αγαπημένα μας χωριά του Παρνασσού όπως σου έχουμε πει και ξαναπεί

Η πιο Μύκονοοος-του-χειμώνα εκδρομή: Ναι, το μάντεψες, φυσικά και είναι η Αράχωβα, που ό,τι και να λέμε για τις τιμές της και για τα πλήθη που την πλημμυρίζουν, δεύτερη δεν έχει. Επίσης είναι και πανέμορφη, έχει και τα πιο κουλ εστιατόρια και μπαράκια όλου του βουνού, απέχει και μια ανάσα από την Ιστορία των Δελφών από τη μια και τη φύση του Παρνασσού από την άλλη.

Τα ωραιότερα μονοπάτια: Είμαστε διχασμένοι ανάμεσα σε αυτά που διασχίζουν τον Παρνασσό (σαν αυτό εδώ, τρία χιλιόμετρα μέσα στο ελατοδάσος, ό,τι πρέπει για αρχαρίους) κι αυτήν εδώ την ευρυτανική ομορφιά από τη Μαύρη Σπηλιά στον Προυσό, επίσης σούπερ βατό, και με διάρκεια γύρω στη μία-μιάμιση ώρα.

Το ωραιότερο φαράγγι: Προφανώς, μιλώντας για την Ευρυτανία φτάσαμε στο Πανταβρέχει, που δεν είναι μόνο το ωραιότερο φαράγγι της Στερεάς, θέτει και σοβαρή υποψηφιότητα για αυτό με το καλύτερο όνομα στην Ελλάδα. Το μαγικό του τοπίο συνθέτουν αιωνόβια πλατάνια, κρυστάλλινες πηγές, μυστηριακές σπηλιές και παραμυθένιοι καταρράκτες που σχηματίζουν τα νερά του Κρικελοπόταμου. Περισσότερες πληροφορίες και διαδρομές στο φαράγγι, εδώ

Τα ωραιότερα μυστικά χωριά: Είναι πολλά, αλλά αν πρέπει να διαλέξουμε μόνο δύο αυτά θα ήταν η πανέμορφη Παύλιανη, ακριβώς στα πόδια του Εθνικού Δρυμού Οίτης, και τα υπέροχα Φιδάκια της Ευρυτανίας, κάμποσα χιλιόμετρα έξω από το Καρπενήσι.

Το πιο fun διαδραστικό πάρκο: Είναι το Βαγονέτο, το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας, που ειδικά αν ταξιδεύεις με πιτσιρίκια μην το χάσεις, θα ενθουσιαστούν, σου το υπογράφουμε –κυρίως στο σημείο που μπαίνεις σε ένα πραγματικό βαγόνι και κατεβαίνεις στα μεταλλεία, για να μάθεις ό,τι δεν ήξερες ποτέ πως ήθελες να ξέρεις για τη μακραίωνη Ιστορία τους.

Η ωραιότερη μονοήμερη στη φύση: Σαφέστατα οι Πηγές Κρύας, ελάχιστα έξω από τη Λιβαδειά, είναι ένας μικρός καταπράσινος παράδεισος μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, όλο τρεχούμενα νερά και ξέφωτα ιδανικά για πικνίκ σε λίγες μέρες που (έλα, μην είσαι απαισιόδοξος) θα φτιάξει ο καιρός.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v