Σούπερ φθινοπωρινές εκδρομές στην Πελοπόννησο

Παίρνουμε… τα βουνά, τα δάση και τις λίμνες της Πελοποννήσου, για να ζήσουμε λίγο φθινόπωρο πλάι σε αναμμένα τζάκια.
Σούπερ φθινοπωρινές εκδρομές στην Πελοπόννησο

της Ηρώς Κουνάδη

Τι και αν ο καιρός δεν ενημερώθηκε ποτέ πως ημερολογιακά έχουμε φθινόπωρο, και αποφάσισε να παίξει σύστημα τρεις μέρες καταχείμωνο-τρεις μέρες καλοκαίρι; Το φθινόπωρο, λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία, αν δεν το βρεις το φτιάχνεις. Κατά προτίμηση σε άκρως φθινοπωρινά σκηνικά, σαν αυτά της Πελοποννήσου.

Στη λίμνη του Λάδωνα

Εκεί που η Αρκαδία συναντά την Αχαΐα, στην καρδιά της Πελοποννήσου, βρίσκεται ένα ποτάμι σχεδόν μυστικό που διασχίζει ειδυλλιακά τοπία, περνώντας ανάμεσα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές και σχηματίζοντας μικρές παραλιούλες κάθε τόσο στις όχθες του. Καταλήγει σε μια πρασινογάλαζη λίμνη, στα ακίνητα νερά της οποίας καθρεφτίζονται τα βουνά που βουτούν απαλά μέχρι τις όχθες της. Γύρω της, τρία πανέμορφα, όσο και ήσυχα και ανεξερεύνητα, χωριά γίνονται η ιδανική βάση για τις εξορμήσεις σας. Και αν λαχταρήσετε λίγη δράση, θα επιβιβαστείτε στις βάρκες για ράφτινγκ στο ποτάμι ή κανό στη λίμνη –λεπτομέρειες εδώ.



Διαβάστε περισσότερα - Λάδωνας: Παραμύθι στο νερό

Εδώ να μείνεις: Στα πέτρινα σπιτάκια του ξενώνα Λάδωνας, δυο βήματα από το ποτάμι (στα 50€ περίπου το σπιτάκι δύο ατόμων) ή στο υπέροχο Σπίτι της Θεώνης, στο χωριό που λέγεται Δήμητρα (60€ το δίκλινο με πρωινό).

Στο κεδρόδασος του Πάρνωνα

Οι δενδρόκεδροι, ή πιο επιστημονικά γιουνίπεροι, συγκεντρώνονται μόνο σε ένα δάσος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κι αυτό το δάσος βρίσκεται δίπλα μας, στις πλαγιές του Πάρνωνα. Απλώνεται σε μια έκταση που ξεπερνά τα 740 στρέμματα, είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura, και έχει εύκολη πρόσβαση από την Μονή της Μαλεβής, κοντά στο κεφαλοχώρι του Αγίου Πέτρου. Εναλλακτικά, μπορείτε να το προσεγγίσετε και από τον δασικό δρόμο ο οποίος ξεκινά από το χωριουδάκι τσέπης που λέγεται Σίταινα. Γύρω του, τα κουκλίστικα χωριά του Πάρνωνα (ο Κοσμάς, τα Τσίντζινα, η Καστάνιτσα…) προσφέρονται για ολοήμερες βόλτες και εξερευνήσεις.



Διαβάστε περισσότερα - Πάρνωνας: Στα μονοπάτια της Αρκαδίας

Εδώ να μείνεις: Στα όμορφα και ευρύχωρα διαμερίσματα Λάμπρου (50€ το δίκλινο) ή στον Ξενώνα Ουρανογείτων (από 55€ το δίκλινο με πρωινό).

Στις κορυφές του Ταΰγετου

Ένα από τα ωραιότερα βουνά της Ελλάδας είναι και ένα από τα λιγότερο (τσαλα)πατημένα από τον τουρισμό. Κι έχει να προσφέρει απλόχερα φαράγγια, μονοπάτια που ελίσσονται πλάι σε κρυστάλλινα ποτάμια τα ονόματα των οποίων δεν έχεις ξανακούσει, και φαντασμαγορικές διαδρομές που περνούν από σταματημένα στον χρόνο χωριά με μονοψήφιο αριθμών κατοίκων. Σούπερ επιλογές για τη διαμονή σας εδώ είναι το Γεωργίτσι και το Λεοντάρι, στο βόρειο τμήμα του Ταΰγετου, και το Ξηροκάμπι στο νότιο. Μια ανάσα, βέβαια, απ’ όλα αυτά, είναι και ο Μυστράς, που αποτελεί ένα ολόκληρο κεφάλαιο από μόνος του.

Διαβάστε περισσότερα - Ταΰγετος: Μονοπάτια, διαμονή και φαγητό

Εδώ να μείνεις: Στα πανέμορφα δωμάτια του οικολογικού ξενώνα Ταλετόν στο Ξηροκάμπι (από 60€ το δίκλινο με πρωινό), ή στα πέτρινα σπιτάκια του Ξενώνα Πικουλιάνικα, δυο βήματα από τον Μυστρά (65€ το δίκλινο).

Στις πλαγιές του Μαινάλου

Στις σούπερ σταρ Δημητσάνα, Βυτίνα και Στεμνίτσα, θα χορτάσεις βόλτες σε λιθόκτιστα καλντερίμια, ανάμεσα σε επιβλητικά πυργόσπιτα με καμινάδες που αχνίζουν. Θα πιάσεις τραπέζι για καφεδάκι και επιτραπέζια πλάι σε αναμμένα τζάκια, ενώ αν έχεις πιτσιρίκια μαζί θα τα πας οπωσδήποτε στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, που θα τα ενθουσιάσει. Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα περπατήσουν τα μονοπάτια που διασχίζουν το φαράγγι του Λούσιου, ξεκινώντας από τη Δημητσάνα, και περνώντας από τις ιστορικές μονές Φιλοσόφουυ και Προδρόμου. Αν, πάλι, προτιμάς κάτι πιο ήσυχο για «βάση» σου, η μικρούλα Πιάνα και τα πανέμορφα Λαγκάδια είναι ό,τι πρέπει.



Διαβάστε περισσότερα - Τα ωραιότερα μυστικά της Ορεινής Αρκαδίας

Εδώ να μείνεις: Στα πολύ όμορφα δωμάτια του Κεντρικόν στα Λαγκάδια (70€ το δίκλινο με πρωινό), του Ξενώνα Παπανικόλα στην Πιάνα (70€ το δίκλινο με πρωινό) ή του Ξενώνα Βασιλικού στο Βαλτεσινίκο (70€ το δίκλινο με τζάκι και πρωινό).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v