10 πράγματα που δεν ξέρατε για τη Μύκονο

Την ξέρετε για τα πάρτι, τα εστιατόρια με τα μενού των 1.000€, τους ανεμόμυλους και τη Μικρή Βενετία. Ευκαιρία να μάθετε άλλα, πιο ενδιαφέροντα πράγματα για τη Μύκονο.
10 πράγματα που δεν ξέρατε για τη Μύκονο
Ποιος ήταν ο Μύκονος και τι γύρευαν μαζί του ο Απόλλωνας, ο Διόνυσος και ο Ηρακλής; Ποια φήμη συνοδεύει τους Μυκονιάτες και ποιος είναι τελικά ο Πέτρος ο Πελεκάνος; Ποιο πολύτιμο θησαυρό της αρχαιότητας θα βρείτε στο νησί και τι ιστορίες κρύβουν τα αρχοντικά της Μικρής Βενετίας; Μικρές λεπτομέρειες και ενδιαφέρουσες ιστορίες για την Μύκονο, για να τη δείτε… με άλλο μάτι.

Το όνομά της οφείλεται στον εγγονό του Απόλλωνα και του Διόνυσου
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Μύκονος ήταν γιος του βασιλιά της αντικρινής νήσου Δήλου, του Ανίου και της νύμφης Ροιούς. Οι μπαμπάδες του… ευτυχούς ζεύγους ήταν οι θεοί Απόλλωνας και Διόνυσος αντίστοιχα.

Εδώ, σύμφωνα με τη μυθολογία, σκότωσε ο Ηρακλής τους Γίγαντες
Όταν οι Γίγαντες τα έβαλαν με τους Θεούς του Ολύμπου, εκείνοι έστειλαν τον Ηρακλή να τους τιμωρήσει. Οι τελευταίοι Γίγαντες έμεναν στη Μύκονο, όπου ο Ηρακλής τους έθαψε κάτω από γιγάντιους βράχους. Είναι οι γρανίτες που σήμερα μπορείτε να δείτε στην περιοχή του Άι Γιώργη του Σπηλιανού δυτικά της Χώρας.



Στην αρχαιότητα ήταν γνωστοί για δύο χαρακτηριστικά: Ότι ήταν άτριχοι και ότι ήταν εξαιρετικά άπληστοι
Ο Στράβωνας, αλλά και άλλοι μεταγενέστεροι συγγραφείς, προφανώς υπερβάλλοντας, έγραφαν ότι οι Μυκονιάτες ήταν φαλακροί ή ότι έμεναν άτριχοι από… μωρά. Επίσης, οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν την έκφραση «Μυκόνιος γείτων», για να υποδηλώσουν αυτούς που από τσιγκουνιά εμφανίζονται… ακάλεστοι στα συμπόσια.

Ο φάρος της Μυκόνου ήταν διεθνώς βραβευμένος και λειτουργούσε ως το 1983
Ο φάρος που σήμερα εκτίθεται στο Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου, κατασκευάστηκε και ορθώθηκε στον Αρμενιστή το 1887, αφότου ναυάγησε στην περιοχή ένα αγγλικό ατμόπλοιο. Ο αρχικός μηχανισμός του, γαλλικής κατασκευής, βραβεύτηκε στην Διεθνή Έκθεση Παρισιού. Το φως του φάρου φώτιζε τα νερά των Κυκλάδων ως το 1983.

Οι ανεμόμυλοι γυρνούσαν… από το 1700
Οι περίφημοι ανεμόμυλοι της Μυκόνου (κάποτε στο νησί λειτουργούσαν περίπου 20, σήμερα διατηρούνται επτά) άλεθαν με τη βοήθεια του κυκλαδίτικου βοριά τα ντόπια σιτηρά και συνέβαλαν στην ευρωστία της Μυκόνου από τον 17ο ως τον 19ο αιώνα. Έγινε τότε, μάλιστα, απαραίτητος σταθμός για τα ιστιοφόρα, που προμηθεύονταν από εδώ παξιμάδι. Το συγκρότημα των Κάτω Μύλων λειτουργούσε ήδη από το 1700.

Ο Πέτρος ο Πελεκάνος… είναι τέσσερις
Το 1958, ένας ψαράς έφερε στο λιμάνι έναν χτυπημένο πελεκάνο. Μέχρι να αναρρώσει, το πτηνό προσαρμόστηκε τόσο στη Χώρα που έμεινε εκεί μόνιμα. Οι ντόπιοι τον ονόμασαν Πέτρο και τον έκαναν μασκότ του νησιού. Ο Πέτρος ο… Α’ πέθανε το 1986, αλλά η Τζάκι Κένεντι ως δωρεά στο νησί, τον αντικατέστησε με έναν θηλυκό πελεκάνο, την Ειρήνη. Επιπλέον, ο ζωολογικός κήπος του Αμβούργου δώρισε στο νησί τον Πέτρο τον Β’. Στα μέσα των ‘90s, άλλος ένας νεαρός πελεκάνος έφτασε πληγωμένος στο νησί και έμεινε όπως και οι προηγούμενοι.



Και η Παναγιά η Παραπορτιανή… είναι πέντε
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αρχιτεκτονήματα της Μυκόνου είναι και από τα πιο περίπλοκα: Η Παναγιά Παραπορτιανή είναι… πέντε βυζαντινοί ναοί σε έναν (Άγιος Ευστάθιος, Άγιος Σώζων, Αγία Αναστασία, Παναγία και Άγιοι Ανάργυροι). Τα τέσσερα εκκλησάκια συνδέονται εσωτερικά, ενώ το πέμπτο βρίσκεται… πάνω τους, στο οποίο μπορεί κανείς να ανέβει από μια μικρή σκάλα.

Ο πληθυσμός του νησιού… τριπλασιάστηκε σε τρεις δεκαετίες
Στις αρχές του ΄70, όταν το νησί άρχισε να μπαίνει για τα καλά στις χρυσές τουριστικές εποχές του, ο πληθυσμός του νησιού ήταν περίπου 3.800 άνθρωποι, ενώ στις αρχές του 21ου αιώνα, ξεπέρασε ελαφρώς τους 10.000 κατοίκους.

Εδώ θα βρείτε ένα από τα σπανιότερα αρχαιολογικά ευρήματα
Πρόκειται για τον περίφημο Πίθο της Μυκόνου, ένα μεγάλο αγγείο που ανακάλυψαν οικοδόμοι το 1961, καθώς άνοιγαν ένα πηγάδι σε κάποιο μυκονιάτικο σπίτι. Πάνω στο πιθάρι, χωρισμένες σε διαδοχικά τμήματα, βρίσκονται 19 αγγειογραφίες που παριστάνουν την Άλωση της Τροίας κατά τον Τρωικό Πόλεμο. Περιλαμβάνει μάλιστα σκληρές απεικονίσεις της πρώτης γνωστής γενοκτονίας στην Ιστορία, αυτή της γενιάς των Τρώων.



Από την Αλευκάντρα… στη Μικρή Βενετία
Η περιοχή που είναι σήμερα γνωστή ως Μικρή Βενετία, λέγεται στην πραγματικότητα Αλευκάντρα. Η ονομασία, σύμφωνα με μια θεωρία, οφείλεται στο ότι κάποτε οι γυναίκες της Μυκόνου μαζεύονταν εδώ για να πλύνουν τα ασπρόρουχα των συζύγων τους. Μια άλλη θεωρία, συνδέει το όνομα με τους αφρούς των κυμάτων που χτυπούν την περιοχή όταν φυσά βοριάς. Τα καπετανόσπιτα στην άκρη της θάλασσας που την έκαναν να μοιάζει με τη Βενετία χτίστηκαν τον 18ο αιώνα – σε καθόλου τυχαία θέση, καθώς οι καπεταναίοι συνεννοούνταν με εμπόρους και πειρατές για να βάζουν τα εμπορεύματα κατευθείαν στα υπόγεια των αρχοντικών τους.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v