Πού έχει την καλύτερη φοιτητική ζωή;

Το κόστος, η ατμόσφαιρα, τα μπαράκια και τα στέκια στις 4 μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας.
Πού έχει την καλύτερη φοιτητική ζωή;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το μηχανογραφικό είναι μπροστά σας, οι υποψήφιες σχολές που θέλετε να δηλώσετε κάμποσες, το μέλλον αβέβαιο. “Πού να δηλώσω; Πού να πάω; Τι θα παίζει εκεί;”. Πάτρα, Ιωάννινα, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη διεκδικούν επάξια τον τίτλο της “απόλυτης φοιτητούπολης”, και σας περιμένουν να ζήσετε εμπειρές – φοιτητικής – ζωής.

Όσα πρέπει να ξέρετε για την καθεμία σε 4 μίνι οδηγούς…. επιβίωσης.

Κομοτηνή


Η φοιτητική ζωή εδώ – λένε – πώς δεν συγκρίνεται με καμίας άλλης πόλης στην Ελλάδα. Αληθές ή όχι η Κομοτηνή σφύζει από φοιτητική ζωή έχοντας από ΤΕΦΑΑ μέχρι Νομική στο… οπλοστάσιό της. Οι σχολές της βρίσκονται σε δύο σημεία, την Παλιά Νομική και την Πανεπιστημιούπολη, ενώ οι μετακινήσεις από και προς αυτές είναι δωρεάν με τα φοιτητικά λεωφορεία.

Διασκέδαση: Ο δρόμοι της είναι γεμάτοι μαγαζιά τίγκα στους φοιτητές, από καφέ μέχρι μπαράκια, ενώ το επίκεντρο όλης της «φάσης» εδώ δεν είναι άλλο από την «Πλατεία», όπως αποκαλείται η πλατεία Ειρήνης, η οποία περιτριγυρίζεται από club ασφυκτικά γεμάτα από (μάντεψε) φοιτητές. Avant Garde, State και Lobby είναι μερικά από τα πλέον δημοφιλή. Σε πιο χαλαρή φάση, η Βενιζέλου αποτελεί διαρκώς ενισχυόμενη από νέα μαγαζιά «πιάτσα» με πιο χαλαρές προτάσεις όπως το Piccolo, το Kaffeine, το Hobo’s Joint και το Bakkal. Για τους πιο alternative τύπους, το Κιούμπρικ, το Αλάβαστρο, το Καφωδείον και το Λούκι αποτελούν σταθερές εναλλακτικές αξίες.

Κόστος ζωής: Στην Κομοτηνή μπορείς να περάσεις καλά με λίγα και με πολλά, ανάλογα το στιλ σου. Το κόστος ενοικίασης κυμαίνεται από 280€ μέχρι 350€ για ένα στούντιο, αλλά υπάρχουν και ακριβότερες επιλογές ανάλογα με την παλαιότητα του κτίσματος και το αν είναι επιπλωμένο ή όχι. Δείτε εδώ επιλογές ενοικίασης στην Κομοτηνή.

Πάτρα


Ωραίο το καρναβάλι «για πάντα», ακόμα ωραιότερη η φοιτητική ζωή για… Πάτρα. Η κωμόπολη που αποτελεί τον νούμερο ένα συνειρμό όταν ακούς την λέξη «φοιτητούπολη» διασχίζεται σε μόλις 15-20 λεπτά με τα πόδια, φιλοξενεί ΤΕΙ και ΑΕΙ, και προσφέρει ικανοποιητικές επιλογές μετακίνησης από και προς το Πανεπιστήμιο. Εναλλακτικά, αν δεν θέλετε να πληρώνετε εισιτήριο στα Μέσα, καλή επιλογή (και ωραιότατη άσκηση) είναι το ποδήλατο.

Διασκέδαση: Πασαρέλα νεολαίας σε καθημερινή βάση γίνεται στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου και της Ρήγα Φεραίου, ενώ στην πλατεία Όλγας γίνεται του… καφενείου. Η Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, αποτελεί ένα σημείο συνάντησης για φοιτητές και «ντόπιους», όπως επίσης και η πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Οι πιο δημοφιλείς… σκάλες της πόλης δεν είναι άλλες από τις Σκάλες Γεροκωστοπούλου, οι οποίες μαζεύουν πλήθος κόσμου με μπύρες στο χέρι, ενώ στα στενά γύρω από αυτές βρίσκεις δεκάδες γραφικά μεζεδοπωλεία, αλλά και κλασικά ροκάδικα. Σταθερές αξίες το Soho και το Cocos για κλάμπινγκ, το BBQ για μπύρες, και η La Bodegueta για ροκ και μπύρες. Η κάθετη στη Γεροκωστοπούλου οδός Ηφαίστου είναι ένας πεζόδρομος γεμάτος μεζεδοπωλεία, κουτούκια και τσιπουράδικα, από τα οποία περνά… όλη η Πάτρα. Εκεί κοντά θα βρεις και το Makina, σούπερ επιλογή για καφεδάκι, pancakes και φαλάφελ. Στα Ψηλαλώνια, όπως λένε οι Πατρινοί την πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, το πιο hot bar της πλατείας είναι το Talks, το οποίο προσφέρεται για καφέ, ποτό αλλά και φαγητό. Τέλος, η Μαρίνα της Πάτρας ενδείκνυται για βόλτες τις ηλιόλουστες ημέρες.

Κόστος ζωής: Σχετικά χαμηλό, χωρίς να «πονάει» την τσέπη σου, τόσο στο κομμάτι του φαγητού όσο και του ποτού. Τα φοιτητικά διαμερίσματα κοντά στο Πανεπιστήμιο «παίζουν» από 180€ μέχρι 300€, με τις τιμές να διαμορφώνονται ανάλογα με την επίπλωση και την παλαιότητα του κτίσματος. Δείτε εδώ επιλογές ενοικίασης στην Πάτρα

Θεσσαλονίκη


Φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας – το ΑΠΘ- και δεν είναι να απορεί κανείς για ποιον λόγο θεωρείται η Μέκκα της φοιτητικής ζωής. Προσφέρει δεκάδες επιλογές διασκέδασης για κάθε γούστο, περπατιέται εύκολα, μαθαίνεται ακόμα πιο εύκολα και «βλέπει» θάλασσα μερικά μόλις λεπτά περπάτημα από το κέντρο της. Επίσης, έχει κορυφαία μπουγάτσα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από μια φοιτητούπολη; Α, έχει και σούπερ συγκοινωνίες οι οποίες σε καλύπτουν και σε διευκολύνουν είτε μένεις κέντρο είτε στα… περίχωρα.

Διασκέδαση: Φοιτητής στη Θεσσαλονίκη σημαίνει γνωριμίες από καφέ σε καφέ, κι από εκεί για ρακές και μπύρες, κι από εκεί για επιτραπέζια, κι ύστερα άραγμα μέχρι τις βραδινές εξορμήσεις. Η πλατεία και τα άνετα πεζούλια γύρω από τα ευρήματα των ανακτόρων του Γαλέριου προσφέρονται για άραγμα ακόμη και με μπύρες από το περίπτερο, με τα πιο δημοφιλή φοιτητικά στέκια να είναι το Snob Café και το καφενείο Ελίτ. Στα «σύνορα» της Διεθνούς Έκθεσης, στην δεξιά πλευρά της οδού Αγγελάκη παρατάσσονται τα πιο «παιχνιδιάρικα» café της πόλης, όπως το Harry’s Spot και το 18-24, ενώ τα ρακάδικα και τα «χύμα» μαγαζιά που σερβίρουν κρασί και μεζέδες με χαλαρή έως… ρεμπέτικη διάθεση έχουν την τιμητική τους στην περιοχή πίσω από την Καμάρα. Τέτοια ατμόσφαιρα θα βρείτε στη Ραστώνη.

Περισσότερα φοιτητικά στέκια στη Σαλονίκη εδώ. 

Κόστος ζωής: Αρκετά χαμηλότερη σε κόστος ζωής στην Αθήνα στον τομέα της εξόδου, η Θεσσαλονίκη προσφέρει μπόλικες φοιτητικές εκπτώσεις σε δεκάδες μαγαζιά εντός και εκτός κέντρου. Μοναδικό μείον οι αρκετά υψηλές τιμές ενοικίασης για διαμερίσματα εντός κέντρου. Για ένα αρκετά παλιό στούντιο εντός κέντρου, το κόστος ανέρχεται στα 150-200€, ενώ για ένα δυάρι το κόστος κυμαίνεται στα 200-270€. Αν επιλέξετε περιοχές «εκτός», όπως η Τριανδρία, η Τούμπα, η Στρατού και η Δελφών, θα βρείτε καλύτερες τιμές. Δείτε μερικές επιλογές ενοικίασης εδώ. 

Ιωάννινα

Στη γραφική γειτονιά των Ιωαννίνων, η ζωή κυλά σε χαλαρούς ρυθμούς, όμως γρήγορα ξεπερνά τις προσδοκίες κάθε νέου φοιτητή. Οι αποστάσεις στο κέντρο είναι της τάξης των 5-7 λεπτών με τα πόδια, ενώ τα πέριξ καλύπτονται άνετα από συχνά δρομολόγια αστικών. Η πόλη διαθέτει πληθώρα τμημάτων ΑΕΙ αλλά και ΤΕΙ και η ποιότητα σπουδών είναι δυνητικά άψογη (κυρίως λόγω του οικογενειακού κλίματος που επικρατεί, ναι, ακόμα και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση).

Διασκέδαση: Λίγο απ' όλα! Αν και… μικρά στο μάτι, τα Γιάννενα προσφέρουν εκπληκτική ποικιλία στον τομέα του "έξω". Από το μεσημεριανό καφεδάκι με θέα την Παμβώτιδα μέχρι τα πολύβοα τσιπουράδικα της οδού Δωδώνης, από τις cult λαϊκές σκηνές στην Ανεξαρτησίας μέχρι τα εναλλακτικά καλοκαιρινά φεστιβάλ στο -θρυλικό για τους νεαρούς κατοίκους της πόλης- παραλίμνιο θεατράκι, ένα είναι σίγουρο: υπάρχουν πάντα σοβαρότατα κίνητρα για έξοδο, casual ή ολονυχτία. Εκτός αν βρέχει (και βρέχει συχνά), οπότε πολλά βράδια καταλήγουν σε λουκούλεια delivery sessions κρέπας / σουβλακίου με φοιτητικές τιμές αλλά εξαιρετική ποιότητα. Ανεξαρτήτως καιρού, οι ρομαντικές βόλτες στο κάστρο είναι must, καθώς και ο ναργιλές με παρέα στο ανατολίτικου χρώματος νησάκι, καταμεσής της ιστορικής λίμνης της πόλης.

Κόστος ζωής: Χαρακτηριστικά ανεκτό, ό,τι οικονομικό background και να έχετε. Υπάρχουν πολλές επιλογές και η αναλογία ποιότητας / τιμής δεν απογοητεύει. Τα ενοίκια φοιτητικών διαμερισμάτων κυμαίνονται από 150 εως 300€, προσοχή όμως στο έτος κατασκευής της οικοδομής καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου είναι... διατηρητέο. Για νεότερες οικοδομές, κατευθυνθείτε προς κοντινά προάστια. Τέλος, προσφέρονται εξαιρετικά χαμηλές τιμές σε πακέτα ski, rafting αλλά και οργανωμένες ορειβατικές εξορμήσεις στις γύρω κορυφές λόγω πατροπαράδοτης φυσιολατρίας των Ιωαννιτών.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v