Τα ταξίδια-εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις

Σε μέρη εξωτικά ή κοντινά, με τα πόδια, με τραίνα ή με αυτοκίνητα. Αυτά είναι τα επικότερα ταξίδια που μπορείς να κάνεις. Και όχι, δεν κοστίζουν ακριβά.
Τα ταξίδια-εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις
της Ηρώς Κουνάδη

Μην τρομάζετε, δεν έχουμε καθόλου σκοπό να επιμείνουμε (ή ακόμα χειρότερα να επιχειρηματολογήσουμε) ότι «πρέπει» να πάτε στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στο Βίλνιους ή σε οτιδήποτε άλλο έχουν αποφασίσει τα ταξιδιωτικά περιοδικά ότι είναι «καυτό» ή «τωρινό» ή κάτι άλλο σε παράξενο επιθετικό προσδιορισμό. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να τη σπαταλήσεις επισκεπτόμενος πόλεις που απλώς έτυχε να αρέσουν σε κάποιον άλλο. Αυτό που έχεις να κερδίσεις από τα ταξίδια –κι από τη ζωή γενικότερα, εδώ που τα λέμε– δεν είναι τοπία, είναι εμπειρίες. Κι αυτά είναι τα ταξίδια-εμπειρίες που εμείς λέμε ότι θα γίνουν εξαιρετικές ιστορίες, από εκείνες που διηγείται κανείς μπροστά σε τζάκια σε εγγόνια. Μπορείτε κάλλιστα να διαφωνήσετε.

Ένα road trip

Με συγκεκριμένο προορισμό ή χωρίς, με τυχαίες στάσεις σε ανεξερεύνητους προορισμούς επειδή «κάτι σας έκανε κλικ σε αυτό το χωριουδάκι στη μέση του πουθενά», με όσες μέρες παραπάνω θέλετε σε κάθε πόλη/ λίμνη/ δάσος/ κάμπο/ πεδιάδα που ερωτευτήκατε και δεν θέλετε να αποχωριστείτε. Και κυρίως, με τον δρόμο να ανοίγεται μπροστά σας, και να επιφυλάσσει άλλη μία έκπληξη πίσω από κάθε στροφή. Χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς ημερομηνίες, χωρίς κρατήσεις, χωρίς πρόγραμμα.



Το road trip είναι η καλύτερη –και ευκολότερη– ταξιδιωτική εκδοχή του «πάμε κι όπου μας βγάλει». Συνήθως, σε βγάζει σε καταπληκτικά μέρη, όπως αυτά που έχουμε συγκεντρώσει εδώ και εδώ (για την Ελλάδα), εδώ (για τα Βαλκάνια) κι εδώ (για ακόμα παραπέρα).

Ένα εξωτικό



…Κομπλέ με κοκοφοίνικες, σπιτάκια που στέκονται με πασσάλους πάνω στα γαλαζοπράσινα νερά του Ινδικού, ουρανούς χωρίς ούτε ένα τόσο δα χιλιοστό που να μην είναι καλυμμένο από λαμπυρίζοντα αστέρια και κοκτέιλ με χρωματιστές ομπρελίτσες στις σαιζλόνγκ σας. Και όχι, δεν είναι τόσο άπιαστα όσο νομίζετε: Από 600€ περίπου ξεκινά μια εβδομάδα στο Μπαλί, με αεροπορικά και ξενοδοχεία. Περισσότερες λεπτομέρειες, ιδέες και τιμές έχουμε εδώ.

Μια (βαθιά) Ανατολή

Αν η πιο «ανατολή» που έχετε ζήσει είναι η Κωνσταντινούπολη, θα εκπλαγείτε –και όχι δυσάρεστα. Θα ξεχάσετε για πάντα κάθε προκατάληψη που μας έχει φορτώσει η σαρανταετής αγωνία να «ανήκουμε στη δύση». Θα αρχίσετε και να αναρωτιέστε γιατί τελικά το θέλουμε τόσο πολύ. Θα μαγευτείτε από εικόνες, ήχους και αρώματα βγαλμένα από τις Χίλιες και Μία Νύχτες. Και θα γνωρίσετε μερικούς από τους πιο εκπληκτικούς ανθρώπους που έχετε συναντήσει στα ταξίδια σας. Μαζί με όλα αυτά, θα καταλάβετε και ένα-δυο πράγματα παραπάνω για την σύγχρονη ελληνική κουλτούρα και τις ρίζες της. Για να μην αναφερθούμε στο πόσο καταπληκτικό φαγητό θα δοκιμάσετε.



Για να μην πέσετε κατ’ ευθείαν στα βαθιά, και για να μην αγχωθείτε με επίδοξους Τζιχαντιστές και βόμβες, ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς για να ξεκινήσετε είναι η Ιορδανία. Γνωστή και ως «Ελβετία της Μέσης Ανατολής», ήταν, είναι και θα είναι πάντα ήσυχη, ειρηνική και εξασφαλισμένη, με εξαιρετικά ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές, αλλά όχι τόσο αλωμένη από τον τουρισμό ώστε να νομίζετε ότι βρίσκεστε σε ένα γιγάντιο souvenir shop, όπως ας πούμε τα Εμιράτα. Πάρτε ιδέες από τα προηγούμενα αφιερώματά μας, στην Πέτρα της Ιορδανίας και –για το δεύτερο βήμα σας στη Μέση Ανατολή– την Τεχεράνη του Ιράν. Αμφότερα είναι ιδιαιτέρως οικονομικά (στα 170€ κυμαίνονται τα εισιτήρια μετ’ επιστροφής για το Αμμάν, απευθείας με την Aegean, στα 250€, επίσης απευθείας, για Τεχεράνη).

Ένα «προσκύνημα»

Μην τρομάζετε, δεν εννοούμε με τη γιαγιά και τις φίλες της στους «Αγίους Τόπους». Εννοούμε ένα από εκείνα τα ταξίδια που γίνονται με τα πόδια, επειδή κάποτε για κάποιους ήταν ιερά, είχαν (ή έχουν ακόμα) έναν θρησκευτικό συμβολισμό ή μια μυσταγωγική αύρα, και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την Ιστορία. Ένα τέτοιο είναι το παγκοσμίως φημισμένο Inca Trail στο Περού, μια επική διαδρομή 43 χιλιομέτρων που διασχίζει επί πέντε μέρες τις Άνδεις για να καταλήξει στο Machu Pichu, την χαμένη πόλη των Ίνκας.



Ένα δεύτερο είναι το Camino de Santiago, εδώ στη γειτονιά μας, που ξεκινά από τα Πυρηναία και καταλήγει στις ισπανικές ακτές του Ατλαντικού (στο ομώνυμο μοναστήρι Santiago de Compostela) έχοντας διασχίσει την Ισπανία οριζόντια, μετά από ούτε λίγο ούτε πολύ 800 χιλιόμετρα. Ναι, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που το κάνουν –σε περίπου ένα μήνα– και ναι, είναι πραγματική εμπειρία. Στη διαδρομή υπάρχουν αμέτρητοι ξενώνες αποκλειστικά για τους περιπατητές, που θα σας φιλοξενήσουν έναντι ενός πολύ μικρού αντιτίμου, της τάξης των 6€ την ημέρα.

Ένα σαφάρι

Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε πως ό,τι ιστορία και αν έχετε ακούσει οι μεγαλωμένοι στα ‘80s από τον θείο από το Κονγκό, δεν ισχύει πια. Σαφάρι σήμερα σημαίνει μόνο ότι θα δείτε από κοντά και στο φυσικό τους περιβάλλον όλα εκείνα τα απίστευτα πλάσματα που υπάρχουν για ‘μας μόνο στα ντοκιμαντέρ: ελέφαντες, τίγρεις, λιοντάρια, ρινόκερους, ζέβρες, καμηλοπαρδάλεις και πάει λέγοντας.



Αυτό συμβαίνει σε αυστηρά οριοθετημένα παύλα προστατευμένα εθνικά πάρκα της ανατολικής κατά κύριο λόγο Αφρικής –η οποία είναι προφανώς εμπειρία από μόνη της– με δημοφιλέστερους προορισμούς την Τανζανία και τη γειτονική της Κένυα. Τα κακά νέα είναι ότι αυτά τα εθνικά πάρκα δεν είναι αυτό που θα έλεγε κανείς φτηνά: Το κόστος τους ξεκινά από 100€ το άτομο τη μέρα, και ανεβαίνει αναλόγως με το πόσο πολυτελές θέλετε το κατάλυμα σας. Πράγμα που σημαίνει πως καλύτερα να κάνετε το σαφάρι σας ως μέρος κάποιου ταξιδιωτικού πακέτου –για παράδειγμα, το Signature Travel έχει πακέτο για Τανζανία με καθημερινές αναχωρήσεις, που κυμαίνεται στα 2.500€ το άτομο για 7 διανυκτερεύσεις, με όλα τα αεροπορικά και τη διατροφή.

Ένα επικό ταξίδι με τραίνο



Μπορεί έξω από το παράθυρό σας να ξετυλίγονται οι στέπες της Σιβηρίας, ή τα χιονισμένα τοπία των Άλπεων. Μπορεί να φαντάζεστε ότι είστε ήρωας στο Όριεντ Εξπρές ή, για περισσότερο ρομαντισμό και λιγότερο σπλάτερ, στο Πριν το Ξημέρωμα. Μπορεί το ταξίδι να διαρκεί από μερικές ώρες (οπότε στην ουσία είναι απλώς η αφορμή για να επισκεφθείτε τα μέρη από τα οποία ξεκινά και στα οποία καταλήγει) μέχρι μια ολόκληρη εβδομάδα. Ιδέες για διαδρομές και συγκεκριμένα κόστη έχουμε εδώ και εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v