12 παραμυθένια χωριά του Άι-Βασίλη στην Ευρώπη

Ο Άι-Βασίλης έρχεται… και φέρνει δώρα, ζαχαρωτά, ξωτικά και ταράνδους με κόκκινες μύτες από το Ροβανιέμι, από τη Γλασκώβη κι από όλη την Ευρώπη.
12 παραμυθένια χωριά του Άι-Βασίλη στην Ευρώπη
Πού θα πάτε αν θέλετε να παραδώσετε το γράμμα σας στον Άι-Βασίλη αυτοπροσώπως; Πού θα βρείτε τον Ρούντολφ και τους υπόλοιπους ταράνδους να σας πάνε βόλτα με το έλκηθρο; Ή (αν οι εορταστικές σας απαιτήσεις είναι πιο… γήινες) πού βρίσκεται το μεγαλύτερο παγοδρόμιο της Ευρώπης και ποια είναι η παλαιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά της; Γυρνάμε τα αγιοβασιλιάτικα χωριά της Ευρώπης σε δεκαοκτώ φαντασμαγορικές φωτογραφίες.

Ροβανιέμι, Φιλανδία

Πιθανότατα το διασημότερη αγιοβασιλιάτικο χωριό του κόσμου, η «πατρίδα» του Άι-Βασίλη πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο (εκεί που έχει έξι μήνες μέρα και έξι μήνες νύχτα) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το γραφείο του Άι-Βασίλη, τους ταράνδους του, μεγάλες εκτάσεις με γλυπτά από πάγο και μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση χριστουγεννιάτικων εθίμων απ’ όλο τον κόσμο.
(*) Κάντε κλικ στο Photo Gallery, επάνω, για περισσότερες φωτογραφίες από το Ροβανιέμι.

Tregaarden’s Christmas house, Drøbak, Νορβηγία

Στο αγιοβασιλιάτικο χωριό στη Νορβηγία είναι Χριστούγεννα όλο τον χρόνο –και γιορτάζονται κάθε μέρα σαν να είναι 25η Δεκεμβρίου.

Santa World Tomteland, Mora, Σουηδία

Είμαστε πλέον βέβαιοι: Ο Άι-Βασίλης σίγουρα κατοικεί κάπου στη Σκανδιναβία. Το τρίτο στη σειρά χωριό του στον ευρωπαϊκό βορρά φιλοξενεί το σπίτι του με το τζάκι, τους αληθινούς ταράνδους και τα υπόλοιπα ζωάκια στο κτήμα του, ένα ταχυδρομείο και πολλά ξωτικά και troll –εμπνευσμένα από την σκανδιναβική μυθολογία, και όχι από την ιντερνετική ορολογία.

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Για ένα μήνα και κάτι (από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου) η πρωτεύουσα της Ευρώπης μεταμορφώνεται σε ένα γιγάντιο… χωριό του Άι-Βασίλη, με 230 σπιτάκια ξωτικών και ένα γιγάντιο παγοδρόμιο.

Ίνσμπρουκ, Αυστρία

Οι χιονισμένες Άλπεις προσφέρουν το ιδανικό background για το χωριό του Άι-Βασίλη που στήνεται εδώ από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου.

Δρέσδη, Γερμανία

Το γιγάντιο «χωριό» που στήνεται στην καρδιά της πόλης είναι η παλαιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Γερμανίας.

Γλασκώβη, Σκωτία

Ο Άγιος Βασίλης είναι κοσμοπολίτης στην Γλασκώβη, η οποία φιλοξενεί εμπόρους, καλλιτέχνες και άλλους συμμετέχοντες απ’ όλο τον κόσμο κάθε χρόνο στη χριστουγεννιάτικη αγορά της.

Νότινγκαμ, Αγγλία

Η Christmas Wonderland, όπως είναι το επίσημο όνομά της, φιλοξενεί ένα τεράστιο παγοδρόμιο, θεματική εμπνευσμένη από τους Tudors, παιχνίδια για τα πιτσιρίκια, 200 έλατα και ζωντανή μουσική.

Ντίσελντορφ, Γερμανία

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά έξι διαφορετικές γειτονιές –καθεμία με τη δική της θεματική– έχει το χριστουγεννιάτικο χωριό της γερμανικής πόλης, που περιλαμβάνει και ένα μεγάλο (και δωρεάν για όλους) παγοδρόμιο.

Wernigerode, Γερμανία

Με το αυθεντικό σκηνικό του 15ου αιώνα (από τον οποίο χρονολογούνται τα κτίρια γύρω από την πλατεία που το φιλοξενεί) αυτό εδώ το χωριό μοιάζει απολύτως παραμυθένιο.

Στρασβούργο, Γαλλία

Το Στρασβούργο είναι η χριστουγεννιάτικη πρωτεύουσα της Γαλλίας εδώ και αιώνες –από το 1570 για την ακρίβεια. Τριακόσια χριστουγεννιάτικα σπιτάκια στήνονται σε έντεκα διαφορετικά σημεία του κέντρου της πόλης για ένα μήνα, από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Όντενσε, Δανία

Στη γενέτειρα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, το χριστουγεννιάτικο χωριό είναι ακριβώς αυτό που ήταν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν γεννήθηκε εκείνος.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v