Διακοπές με σκάφος: Προσιτή πολυτέλεια εν πλω

Διακοπές με σκάφος στην Ελλάδα εύκολα και προσιτά; Το ψάξαμε, βρήκαμε τις τιμές ενοικίασης και ετοιμαζόμαστε να απολαύσουμε τις διακοπές μας στο απέραντο γαλάζιο.
Διακοπές με σκάφος: Προσιτή πολυτέλεια εν πλω
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ξυπνάς, ρίχνεις λίγο νερό στο πρόσωπό σου – και δυο, τρία χασμουρητά- φοράς μαγιώ και βγαίνεις στο κατάστρωμα. Κοιτάς απέναντι και βλέπεις έναν κολπίσκο με την ερημική του παραλία και τα γαλαζοπράσινα νερά να σε καλεί να βουτήξεις. Βαριέσαι να πας μέχρι εκεί, είναι πρωί ακόμα, επομένως επιλέγεις να ρίξεις μια γρήγορη βουτιά στη θάλασσα ακριβώς από κάτω σου και να συνεχίσεις την μέρα σου. Το μεσημεράκι, θα ροβολήσεις και προς τον κολπίσκο. Άλλωστε, την επόμενη ημέρα θα βρίσκεσαι σε έναν άλλο ή σε κάποια άλλη ερημική παραλία.

Κάπως έτσι είναι οι διακοπές με σκάφος. Αυτόνομες, ιδιαίτερες, εναλλακτικές και αρκετά προσιτές, τουλάχιστον συγκριτικά με το τι έχει ο περισσότερος κόσμος στο μυαλό του όταν ακούει τους όρους «διακοπές» και «σκάφος».

Γιατί διακοπές με σκάφος;

Αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό που κάνει ολοένα και περισσότερο κόσμο να καταφεύγει στη λύση του σκάφους, η απάντηση είναι απλή: μια εντελώς διαφορετική πλευρά του όρου «διακοπές». Προσεγγίζετε σημεία παρθένας ομορφιάς (παραλίες, σπήλαια, ορμίσκους) που μέσω των… συμβατικών διακοπών δεν θα τα βλέπατε καν, έχετε 100% αυτονομία στις κινήσεις σας, ιδιωτικότητα και – το κυριότερο – μπορείτε να ξυπνάτε κάθε πρωί και σε τρία (το πολύ) βήματα να βουτάτε στο απέραντο γαλάζιο. Επίσης, σε περίπτωση που επιλέξετε μη επανδρωμένο σκάφος (χωρίς skipper δηλαδή-βλ. παρακάτω), το συνολικό κόστος των διακοπών είναι πολύ πιο οικονομικό απ’ ό,τι νομίζετε.

Η ενοικίαση του σκάφους

Οι επιλογές που έχετε όσον αφορά την ενοικίαση ενός σκάφους είναι δύο. Αν τουλάχιστον δύο άτομα από την παρέα έχουν δίπλωμα από σχολή ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης, τότε θα πάρετε ένα bareboat – είτε μηχανοκίνητο είτε ιστιοπλοϊκό- το οποίο θα «κοντρολάρετε» εσείς. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να νοικιάσετε επανδρωμένο σκάφος (charter boat) στην οποία τη διακυβέρνηση αναλαμβάνει ένας έμπειρος κυβερνήτης (skipper). Yπολογίστε ότι, ανάλογα με την εταιρία στην οποία θα καταλήξετε, η αμοιβή του skipper, κυμαίνεται από 150 έως 250 ευρώ την ημέρα.

Το κόστος ενοικίασης του σκάφους τώρα, εξαρτάται από το μέγεθός του, τον τύπο και το έτος κατασκευής του. Μιλώντας για μικρό σκάφος εννοούμε κάποιο με μήκος από 8 έως 10 περίπου μέτρα, το οποίο συνήθως διαθέτει δύο καμπίνες, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τέσσερα άτομα και προορίζεται περισσότερο για κοντινά ταξίδια. Ένα μεσαίο σκάφος φτάνει τα 13 μέτρα, έχει κουζίνα, καθιστικό, μπάνιο με ντουζιέρα και μπορεί να φιλοξενήσει έως έξι άτομα. Τα μεγάλα σκάφη συνήθως κυμαίνονται στα 15 μέτρα, αν και σαφώς υπάρχουν και μεγαλύτερα, είναι ιδανικά για μεγάλα ταξίδια και μπορούν να φιλοξενήσουν οκτώ ή και περισσότερα άτομα.

Ενδεικτικά, για ένα τρικάμπινο σκάφος, ικανό να φιλοξενήσει έξι άτομα, υπολογίστε περί τα 2.000 εβδομαδιαίως μόνο για την ενοικίαση. Αν δεν έχετε κυβερνήτες στην παρέα, τότε προσθέστε και ακόμα 1.000€ κατά προσέγγιση ανά εβδομάδα για τον skipper. Στα παραπάνω ποσά, δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος της βενζίνης (περί τα 150€ ανά εβδομάδα, ανάλογα με το πόσο θα χρησιμοποιήσετε την μηχανή, το κόστος καθαρισμού (περί τα 50€ ανάλογα πάλι με την εταιρεία) και το φαγητό σας.

Σημειώστε ότι οι τιμές ενοικίασης (skipper και σκάφους) διαμορφώνονται ανάλογα με τις σεζόν. Ως high season υπολογίζεται η περίοδος από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτήν την περίοδο θα πρέπει να έχετε φροντίσει σχετικά νωρίς για την κράτησή σας, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται… έλλειψη σκαφών. Τους υπόλοιπους μήνες υπολογίστε μείωση του κόστους ενοικίασης κατά 20%, ανάλογα με την εταιρεία την οποία θα επιλέξετε. Τέλος, το κόστος ενοικίασης αυξάνεται ανάλογα με τα «έξτρα» τα οποία ενδεχομένως να θέλετε για μεγαλύτερη άνεση στο ταξίδι σας (catering, ανέσεις, πετσέτες, σεντόνια κτλ.).

Εν κατακλείδι, για να κλείσετε ένα αξιοπρεπές σκάφος με skipper έξι άτομα κατά την high season, το κόστος ανά άτομο (χωρίς το φαγητό) ανέρχεται στα 70€ τη μέρα. Τιμή η οποία προσεγγίζει – λίγο έως πολύ – το κόστος ενός αξιοπρεπούς και άνετου δωματίου σε νησί για την ίδια περίοδο. Αν υπάρχουν κυβερνήτες στην παρέα, το κόστος πέφτει στα 40€ ανά άτομο ανά ημέρα.

Τι θα πρέπει να προσέξετε

Πρώτο και κυριότερο: την παρέα σας. Το σκάφος δεν είναι ξενοδοχείο με άνετα και ευρύχωρα δωμάτια 70 τετραγωνικών μέτρων, επομένως θα πρέπει η παρέα που θα επιλέξετε για τις διακοπές σας να είναι δεμένη, έτσι ώστε να μην υπάρξουν γκρίνιες, προστριβές, τσακωμοί και άλλα τέτοια δυσάρεστα. Οι δουλειές που απαιτεί ένα σκάφος (καθάρισμα, πλύσιμο, μαγείρεμα κτλ.) θα πρέπει να μοιράζονται ισόποσα σε όλους, έτσι ώστε να μην αράζουν οι τέσσερεις και «πήζουν» οι δύο, όπως επίσης και οι αρμοδιότητες, ανάλογα με τις γνώσεις του καθενός.

Επίσης, πριν τον απόπλου, ελέγξτε καλά όλο το σκάφος και τη γενική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Δείτε τους χώρους, ρωτήστε που βρίσκεται το φαρμακείο, τα σωσίβια και οι φωτοβολίδες, σημεία «κλειδιά» που οφείλετε να γνωρίζετε σε περίπτωση που – ω μη γένοιτω- συμβεί κάτι έκτακτο.

Πού μπορείτε να ταξιδέψετε

Ανάλογα με το μέγεθος του σκάφους και τις ημέρες άδειας που μαζέψατε, μπορείτε να ταξιδέψετε σε αμέτρητους ελληνικούς προορισμούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

*Στον Αργοσαρωνικό και την βορειοανατολική Πελοπόννησο, όπου μπορείτε να ανακαλύψετε υπέροχους κόλπους στο πίσω μέρος του Πόρου και της Αίγινας, καθώς και να ανακαλύψετε μοναδικές παραλίες στις δυσπρόσιτες πλευρές της Ύδρας.
*Στις Κυκλάδες, οι οποίες χάρη στους αέρηδες δημιουργούν κατάλληλες προϋποθέσεις για ταξίδι με τέτοιο σκάφος. Έτσι, μπορείτε από Πειραιά ή Λαύριο να βρεθείτε στην Σύρο, την Πάρο, τη Νάξο και όποιο άλλο νησί των Κυκλάδων επιθυμείτε.
*Στο Ιόνιο, το οποίο φημίζεται για τα εξαιρετικά του λιμάνια και τους μοναδικούς κόλπους, οι οποίοι είναι και πιο ήσυχοι. Ιδανικοί προορισμοί είναι η Κεφαλονιά, οι Παξοί και η Ιθάκη. Για τα νησιά αυτά μπορείτε να νοικιάσετε ιστιοπλοϊκό σκάφος από τοπικά γραφεία-εταιρίες.
*Στα Δωδεκάνησα, με την Κω και την Ρόδο να κυριαρχούν στις προτιμήσεις, ενώ μπορείτε να πλεύσετε και στα όμορφα παράλια της Τουρκίας.
*Στις βόρειες Σποράδες. Μάλιστα, χάρη στην κοντινή απόσταση μεταξύ τους (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος) μπορείτε να τις γυρίσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα και να ανακαλύψετε ανάμεσά τους υπέροχα μικρότερα νησάκια με θαλάσσια σπήλαια και πανέμορφα φυσικά τοπία.

Από πού θα κλείσετε
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενοικίασης σκαφών είναι αρκετές και μια σύντομη αναζήτηση στο google με τον όρο «ενοικίαση σκάφους» θα σας εμφανίσει πληθώρα αποτελεσμάτων. Δείτε όλες τις εταιρείες ανά τοποθεσία στην Ελλάδα εδώ.

Ενδεικτικά, στην Αθήνα, πληθώρα σκαφών θα βρείτε στις εταιρείες:

Athenian Yachts: Λ. Ποσειδώνος 2 Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 210 9811820, 9838411, 9849620
Vernicos Yachts: - Λ. Ποσειδώνος 11, Άλιμος, τηλ.: 210 9896000,
Kiriacoulis Mediterranean Cruises Shipping S.A: Λ. Αλίμου 7, τηλ.: 210 9886.187-191
Atalanta Μarine: Ιωσηφίδου 3 Ελληνικό τηλ.: 210-9910722

Αν δεν έχετε και τόση διάθεση για… ψάξιμο, και θέλετε απλά και εύκολα να έχετε όλες τις διαθέσιμες επιλογές σκαφών συγκεντρωμένες σε μία σελίδα, τότε το ελληνικό startup με το όνομα Incrediblue, λύνει χέρια. Με απλά και γρήγορα βήματα, μέσα από αυτήν εδώ την ιστοσελίδα μπορείτε να αναζητήσετε και να ενοικιάσετε απευθείας το ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο σκάφος της επιλογής σας, θέτοντας παραμέτρους ανά χώρα και τοποθεσία, τιμή, με ή χωρίς κυβερνήτη και άλλα πολλά.

Καλές – πλωτές- διακοπές!

* Ευχαριστούμε τον κ. Γεράσιμο Γερολυμάτο, αρχισυντάκτη του περιοδικού Skipper ONDECK για τις πληροφορίες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v