Εισιτήρια αυτοκινήτου στο πλοίο: Πόσο κοστίζουν;

Πόσο ακριβά είναι τα εισιτήρια για να πάρουμε το αυτοκίνητο στο νησί; Σε ποιες περιπτώσεις συμφέρουν; Κάναμε όλους τους υπολογισμούς για εσάς.
Εισιτήρια αυτοκινήτου στο πλοίο: Πόσο κοστίζουν;
της Ηρώς Κουνάδη

Το αιώνιο δίλημμα όσων θέλουν ή χρειάζονται αυτοκίνητο στις διακοπές τους, και η αιώνια πηγή γκρίνιας στις συζητήσεις της παρέας περί καλοκαιρινών διακοπών: Τα πλοία του Αιγαίου είναι ήδη φωτιά και λαύρα, πόσο μάλλον αν θέλεις να πάρεις και το αυτοκίνητο μαζί σου στη Ρόδο ή τη Σάμο! Από την άλλη, να πάμε Ιόνιο; Αντισταθμίζουμε τα πανάκριβα εισιτήρια με κάμποσες ώρες οδήγησης και άλλη τόση βενζίνη. Μήπως συμφέρει καλύτερα να νοικιάσουμε αυτοκίνητο όταν φτάσουμε στο νησί; Και τι γίνεται με την Κρήτη;

Αποφασίσαμε να τα βάλουμε κάτω με χαρτί και με μολύβι και να καταλήξουμε επιτέλους πού συμφέρει να πάμε με το αυτοκίνητο και πού όχι. Χωρίσαμε, μάλιστα, την Ελλάδα ανά γεωγραφική περιοχή, γιατί απ’ ό,τι φαίνεται κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή –όπως και κάθε καλοκαίρι, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

(*) Disclaimer: Όλες οι τιμές που αναγράφονται παρακάτω είναι one way, δεν περιλαμβάνουν και την επιστροφή. Σε αντίθεση με τις τιμές των αεροπορικών, που ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα πόσο νωρίς θα κλείσετε τα εισιτήρια, οι τιμές των πλοίων είναι σταθερές για όλη τη σαιζόν.

Στον Σαρωνικό
- Οι τιμές για τα ferry boat της Αίγινας ξεκινούν από 18€ για το αυτοκίνητο, συν 7€ για το εισιτήριο επιβάτη, και φτάνουν τα 27,50€ και 9,50€ αντίστοιχα.
- Για το Αγκίστρι, οι τιμές κυμαίνονται από 28€ για το αυτοκίνητο και 10€ για τον επιβάτη έως 30€ και 10,50€ αντίστοιχα, ανάλογα με το πλοίο και το δρομολόγιο που θα επιλέξετε.
- Για να πάτε στον Πόρο από τον Πειραιά, θα χρειαστείτε 32€ για το αυτοκίνητο και 12,80€ ανά επιβάτη.

Στις Κυκλάδες

- Για την Τήνο, οι επιλογές σας είναι πολλές και διάφορες, αναλόγως το πλοίο και λιμάνι από το οποίο θα επιλέξετε να αναχωρήσετε. Αν φύγετε από το Λαύριο με το πλοίο Aqua Spirit, το αυτοκίνητο θα σας κοστίσει 61€ (συν 18€ το εισιτήριο επιβάτη). Από τη Ραφήνα, θα πληρώσετε 55€ για το αυτοκίνητο και 24€ ανά επιβάτη στα πλοία της Cyclades Fast Ferries. Τέλος, από τον Πειραιά με την Blue Star το αυτοκίνητο θα σας κοστίσει 77,50€ και το εισιτήριο επιβάτη 32,50€.

- Για τη Μύκονο, μπορείτε και πάλι να διαλέξετε λιμάνι αναχώρησης ανάμεσα στον Πειραιά και τη Ραφήνα. Στην πρώτη περίπτωση, με τη Blue Star θα πληρώσετε 84€ για το αυτοκίνητο και 35€ για τον επιβάτη, ενώ με το Nissos Mykonos της Hellenic Seaways θα χρειαστείτε 80€ για το αυτοκίνητο και 35€ ανά επιβάτη. Αν φύγετε από τη Ραφήνα με την Cyclades Fast Ferries, θα χρειαστείτε 60€ για το αυτοκίνητο και 27€ ανά επιβάτη, ενώ με την Blue Star η τιμή διαμορφώνεται στα 63€ για αυτοκίνητο και 29€ ανά επιβάτη.

- Για τη Σαντορίνη, η μόνη επιλογή λιμανιού αναχώρησης είναι ο Πειραιάς, καθότι από τη Ραφήνα αναχωρούν μόνο ταχύπλοα που δεν παίρνουν αυτοκίνητα. Για να φτάσετε γρήγορα με το HighSpeed της Hellenic Seaways θα υπολογίσετε 89€ για το αυτοκίνητο και 59€ ανά επιβάτη. Αν προτιμήσετε την Blue Star, θα χρειαστείτε 90€ για το αυτοκίνητο και 38,50€ ανά επιβάτη.

- Για τη Μήλο, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στον Πειραιά και το Λαύριο, απ’ όπου αναχωρεί η NEL Lines με το Aqua Jewel κάποιες μέρες της εβδομάδας. Αυτή η δεύτερη επιλογή είναι σαφώς οικονομικότερη: στα 67€ το αυτοκίνητο και στα 19€ ο κάθε επιβάτης. Από τον Πειραιά, τώρα, αναχωρούν η Κοινοπραξία Δυτικών Κυκλάδων με το ferry Αδαμάντιος Κοραής (στα 62€ το αυτοκίνητο και 36€ ανά επιβάτη) και η Aegean Speed Lines με το ταχύτερο Speedrunner (62€ το αυτοκίνητο, 54€ ο επιβάτης).

Στα Δωδεκάνησα…

…Τα πράγματα δυσκολεύουν, και η ενοικίαση αυτοκινήτου στο νησί του προορισμού σας μοιάζει μονόδρομος, εκτός εάν σκοπεύετε να μείνετε παραπάνω από μία εβδομάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για να ταξιδέψει ένα αυτοκίνητο μέχρι τη Ρόδο θα χρειαστείτε 106,50€ (συν 59,50€ ανά επιβάτη), μέχρι την Κω 106,50€ (συν 51€ ανά επιβάτη) και μέχρι την Κάλυμνο επίσης 106,50€ (συν 48,50€ ανά επιβάτη).

Η περίπτωση της Κρήτης
Τα πλοία της Κρήτης απολαμβάνουν ανέκαθεν την φήμη των πιο value for money δρομολογίων του Αιγαίου, εν μέρει χάρη στις προσφορές που πραγματοποιούν τακτικά. Για να πάρετε το αυτοκίνητο στο Ηράκλειο με την ΑΝΕΚ Lines θα πληρώσετε 85€ (συν 35€ ανά επιβάτη). Εκπτώσεις ισχύουν αν αγοράσετε το εισιτήριό σας με επιστροφή (-20%) ή αν είστε φοιτητές, πολύτεκνοι, συνταξιούχοι (-50%). Η ίδια τιμή ισχύει και για τα Χανιά –από τον Πειραιά πάντα. Οικονομικότερη είναι η Minoan Lines, που μας πηγαίνει από τον Πειραιά στο Ηράκλειο με 54€ για το αυτοκίνητο και 29€ ανά επιβάτη.

Το βορειοανατολικό Αιγαίο

- Για τη Λέσβο, θα πληρώσετε 96€ για το αυτοκίνητο και 43€ ανά επιβάτη με την Blue Star Ferries, ή 95€ για το αυτοκίνητο και 42€ ανά επιβάτη με την Hellenic Seways.
- Για τη Σάμο, θα χρειαστείτε 88€ για το αυτοκίνητο και 38€ ανά επιβάτη με την NEL Lines ή 80€ για το αυτοκίνητο και 45€ ανά επιβάτη με την Hellenic Seaways.
-Για να πάτε στη Χίο θέλετε 84€ για το αυτοκίνητο και 39€ ανά επιβάτη με την Blue Star ή 83,50€ για το αυτοκίνητο και 38€ ανά επιβάτη με την Hellenic Seaways.

Και το (πραγματικό) κόστος του Ιονίου
Στις (σαφώς χαμηλότερες) τιμές των εισιτηρίων, πρέπει να συνυπολογίσουμε το κόστος της βενζίνης που θα χρειαστούμε για να φτάσουμε ως την Πάτρα, την Κυλλήνη ή την Ηγουμενίτσα. Αναλόγως από πού ξεκινάμε και με τι αυτοκίνητο, αυτό μπορεί να κυμαίνεται από 40€ έως… πολλά ευρώ. Ιδού, λοιπόν, οι τιμές στις οποίες θα προσθέσετε το κόστος της βενζίνης σας.

- Για τη Ζάκυνθο, θα υπολογίσετε 28,50€ για το αυτοκίνητο και 7,50€ ανά επιβάτη. Τα πλοία αναχωρούν από την Κυλλήνη.
- Για την Κεφαλονιά, θα πληρώσετε 37,90€ για το αυτοκίνητο και 8,80€ ανά επιβάτη, φεύγοντας επίσης από την Κυλλήνη.
- Για την Κέρκυρα, θα φύγετε από την Ηγουμενίτσα και θα πληρώσετε 40€ για το αυτοκίνητο και 10€ ανά επιβάτη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v