Πεντακάθαρο το 93% των ελληνικών θαλασσών

Πέμπτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατατάσσεται η Ελλάδα στην έκθεση για την ποιότητα των θαλασσών για κολύμβηση - το 93% των ακτών κρίθηκε εξαιρετικής ποιότητας.
Πεντακάθαρο το 93% των ελληνικών θαλασσών
Το 93% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα είναι εξαιρετικής ποιότητας, απεφάνθη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος που εκπόνησε για άλλη μία χρονιά την έκθεση για την ποιότητα των ακτών κολύμβησης στην Ευρώπη, με βάση τα στοιχεία του περασμένου καλοκαιριού.

Το παραπάνω ποσοστό αποτελεί ένδειξη βελτίωσης των ελληνικών υδάτων, ενώ κατατάσσει την χώρα στην πέμπτη θέση της σχετικής λίστας. Πρώτη έρχεται η Κύπρος, με εξαιρετική ποιότητα στο 100% των καταχωρισμένων περιοχών κολύμβησης, καθώς και το Λουξεμβούργο με το ίδιο ποσοστό. Ακολουθούν η Μάλτα (97%), η Κροατία (95%), η Ελλάδα (93%), η Γερμανία (88%), η Πορτογαλία (87%), η Ιταλία (85%), η Φινλανδία (83%) και η Ισπανία (83%).

Οι παραπάνω οκτώ χώρες μάλιστα υπερβαίνουν τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποδεικνύουν βελτιωτική τάση από το 1990 και εξής, οπότε άρχισε η παρακολούθηση των υδάτων κολύμβησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, το 94% των περιοχών κολύμβησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα, ενώ η ποιότητα των υδάτων είναι άριστη στο 78% των περιοχών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 2% σε σύγκριση με την περσινή έκθεση.

Η κ. Jacqueline McGlade, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, δήλωσε τα εξής: «Από τα φιόρδ του Βορρά μέχρι τις υποτροπικές ακτές, η Ευρώπη διαθέτει πλήθος τοποθεσιών που προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι. Η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα δείχνει ότι, παρόλο που η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι γενικά πολύ καλή, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα ρύπανσης σε κάποιες περιοχές. Για τον λόγο αυτό προτρέπουμε ένθερμα τους πολίτες να ελέγχουν σε ποια θέση κατατάσσεται η τοποθεσία στην οποία προτιμούν να κολυμπούν».

Κάθε χρόνο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος συνθέτει τα στοιχεία για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που συγκεντρώνουν οι τοπικές αρχές σε περισσότερες από 22.000 περιοχές των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της Κροατίας και της Ελβετίας, και τα οποία προκύπτουν από μετρήσεις των επιπέδων βακτηριδίων που οφείλονται στην αποχέτευση και στην κτηνοτροφία. Πάνω από τα δύο τρίτα των περιοχών κολύμβησης είναι θαλάσσιες ακτές και το υπόλοιπο ποταμοί και λίμνες.

Τα υψηλότερα ποσοστά περιοχών κολύμβησης που δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις παρατηρούνται στο Βέλγιο (12 %), στις Κάτω Χώρες (7 %) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (6 %). Σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές χρειάστηκε να απαγορευθεί η κολύμβηση κατά την κολυμβητική περίοδο 2012.

ΠηγήΕυρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v