ΤΑΞΙΔΙΑINFO GUIDE

Ταξιδιάρα επιστήμη: Έξι προορισμοί για να μάθετε

Ο καθένας κρύβει έναν μικρό «σπασίκλα» μέσα του, είτε το παραδέχεται είτε όχι. Συνδυάζουμε ταξίδι με μόρφωση και ανακαλύπτουμε έξι ευρωπαϊκούς προορισμούς όπου γράφτηκε – ή συνεχίζει να γράφεται – επιστημονική ιστορία.

Ταξιδιάρα επιστήμη: Έξι προορισμοί για να μάθετε

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ακόμα και αν δεν είχατε πότε πιάσει την βάση στα Μαθηματικά ή την Φυσική, ακόμα και αν δεν μάθατε ποτέ τον θεμελιώδη Νόμο της Αδράνειας του Newton ή τον Νόμο της Σχετικότητας του Einstein. Ακόμα και αν δεν έχετε ιδέα τι είναι το Big Bang και δεν καταλαβαίνετε προς τι τόσος χαμός για το Σωματίδιο του Higgs. Ακόμα και τότε, δεν γίνεται να μην σας συγκινήσει η θέα του μεγάλου επιταχυντή του CERN, η εικόνα του σπιτιού του Einstein ή η μηλιά έξω από το δωμάτιο του Newton στο Trinity College. Από την Γενεύη μέχρι το Μόναχο και από την Βέρνη μέχρι την Σερβία, ανακαλύπτουμε δέκα σημεία στον Ευρωπαϊκό χάρτη με έντονα επιστημονικό (και τουριστικό) ενδιαφέρον.

Ξέρεις από Big Bang; – Γενεύη, Ελβετία
Tι έχουμε εδώ;
Θυμάται άραγε κανείς ότι στις 10 Σεπτεμβρίου του 2008 θα ερχόταν, για μία ακόμα φορά, το τέλος του κόσμου, γεγονός για το οποίο θα ευθυνόταν ο γιγάντιος επιταχυντής σωματιδίων του CERN, που θα μετέτρεπε, μόλις έμπαινε σε λειτουργία, την Ευρώπη σε μαύρη τρύπα που θα κατάπινε ολόκληρη τη Γη; Είτε το θυμάστε είτε όχι, ο επιταχυντής σωματιδίων συνεχίζει να δουλεύει κανονικά μέχρι σήμερα, παρέχοντας συνεχώς νέα επιστημονικά δεδομένα και προσπαθώντας να βρει απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την αρχή και την εξέλιξη του Σύμπαντος. Μπερδευτήκατε; Tο CERN για… αρχάριους εδώ.

Info: Για ιδιώτες, ο… ναός της επιστήμης προσφέρει ολοκληρωμένη ξενάγηση τριών ωρών στο κέντρο του πειράματος ATLAS από τους ίδιους τους εργαζόμενους στο CERN, με μάξιμουμ αριθμό ατόμων ανά γκρουπ τους είκοσι, όπως επίσης και ξενάγηση στην μόνιμη έκθεση 'Universe of Particles', όπου θα μάθετε τα πάντα για τα σωματίδια που δημιούργησαν το Σύμπαν όπως το ξέρουμε σήμερα. (κατεβάστε εδώ το φυλλάδιο της έκθεσης.) Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν, όμως θα πρέπει να κλείσετε εγκαίρως θέση γιατί η αναμονή είναι μεγάλη. Η ηλεκτρονική φόρμα για να κλείσετε θέση βρίσκεται εδώ. Επίσης, φροντίστε να ενημερωθείτε για τους όρους επίσκεψης των εγκαταστάσεων από εδώ.

Πως θα πάτε: Απευθείας από την Αθήνα στη Γενεύη, υπολογίστε περί τα 300€ μετ’ επιστροφής με την Swiss Airlines

Πού θα μείνετε: Αν το budget σας είναι περιορισμένο, η Γενεύη σίγουρα δεν είναι ο ιδανικός προορισμός. Στο όνομα της επιστήμης, όμως, και με λίγο σωστό προγραμματισμό, το ταξίδι μπορεί να σας βγει value for money. Το City Hostel Geneva για παράδειγμα, διαθέτει όμορφα δωμάτια με 62€ για ένα δίκλινο.

Ε= mc2 – Βέρνη, Ελβετία
Τι έχουμε εδώ;
O Albert Einstein δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής επιστήμονας και το «μυαλό» πίσω από τον διάσημο τύπο Ε = mc2, ο οποίος δηλώνει την ισοδυναμία μάζας και ενέργειας και την Θεωρία της Σχετικότητας έζησε τα πρώτα του χρόνια στην ελβετική πόλη. Ως φόρο τιμής στον μεγάλο αυτόν επιστήμονα λοιπόν, η πόλη τον τίμησε αφ’ ενός αφιερώνοντας ένα ολόκληρο κομμάτι του Ιστορικού Μουσείου της Βέρνης σε αυτόν αφ’ ετέρου συντηρώντας το σπίτι στο οποίο έζησε στην οδό Kramgasse No. 49 και μετατρέποντάς το σε ένα μίνι – μουσείο.

Info: Το κομμάτι του Ιστορικού Μουσείου της Βέρνης, το οποίο είναι αφιερωμένο στον μεγάλο επιστήμονα, παρατηρεί την ζωή και το έργο του, από τα παιδικά του χρόνια μέχρι τις σπουδές του στην Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης, το επιστημονικό του έργο στην Βέρνη, την Γενική και την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας και τα χρόνια του στο Πρίνστον, όπου και απεβίωσε. Η είσοδος στο μουσείο κοστίζει €15, και γίνονται δωρεάν ξεναγήσεις στα αγγλικά (δείτε εδώ τις ώρες των ξεναγήσεων). Το σπίτι στο οποίο έζησε μαζί με την γυναίκα και τον γιο του είναι επίσης ανοικτό προς επίσκεψη, με το κάθε δωμάτιο να έχει δημιουργηθεί όπως ακριβώς (θα) ήταν εκείνη την εποχή (1905). Μέσα στο οίκημα φιλοξενείται μια μικρή έκθεση με τα επιστημονικά του επιτεύγματα. Η είσοδος κοστίζει 5€ και οι ξεναγήσεις 8€ ανά άτομο.

Πώς θα πάτε: Με ανταπόκριση με τη Aegean μέσω Θεσσαλονίκης, υπολογίστε περί τα 380€ ανά άτομο μετ’ επιστροφής.
Πού θα μείνετε: Οικονομικές προτάσεις (δεδομένης της πόλης πάντα) αποτελούν τα Bern Backpackers Glocke (79€ για ένα δίκλινο) και το Hotel Continental (88€ για ένα δίκλινο). Τιμές για κράτηση μέσω Booking.

Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει – Κέιμπριτζ, Αγγλία
Τι έχουμε εδώ; Ακόμα ένας κορυφαίος επιστήμονας, ο βαρυσήμαντος (το πιάσατε, έτσι;) Sir Isaac Newton, έζησε και εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Trinity College του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Ακριβώς έξω από το δωμάτιό του, υπάρχει μια μηλιά η οποία πιστεύεται πως φύτρωσε από εκείνο το μήλο, το οποίο ο θρύλος αναφέρει ότι τον έκανε να διατυπώσει τον Νόμο της Βαρύτητας ,έναν από τους τρεις θεμελιώδεις νόμους της κλασικής μηχανικής. Βέβαια, το Trinity College δεν καυχιέται μόνο για τον κύριο Newton. Η λίστα με αυτούς που αποφοίτησαν από εδώ μυρίζει… Νόμπελ: Lord Rayleigh, J. J. Thomson, Ernest Rutherford, Niels Bohr, Sir William Henry Bragg και εικοσιένα ακόμη βραβευμένοι επιστήμονες. Στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, βρίσκεται και το θρυλικό Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica, το βιβλίο που σύμφωνα με τους μετέπειτα μελετητές του αποτέλεσε στην κορύφωση της επιστημονικής επανάστασης, μιας περιόδου κατά την οποία νέες ιδέες στην φυσική, την αστρονομία, την βιολογία και σε άλλες επιστήμες οδήγησαν στην απόρριψη δογμάτων που κυριαρχούσαν στην Αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα.

Info: Η επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο ξεκινά από – τι άλλο – την διάσημη μηλιά έξω ακριβώς από την μεγάλη πύλη. Στο εσωτερικό του, βρίσκεται η μεγαλύτερη αυλή από όλες τις αντίστοιχες σε Βρετανικά Πανεπιστήμια (Great Court) και δημοφιλής στους σινεφίλ, καθώς εδώ έγιναν τα γυρίσματα των Δρόμων της Φωτιάς. Το τεράστιο ρολόι το οποίο την κοσμεί, δουλεύει από το 1700(!), ενώ αν σταθείτε στο κέντρο της – λένε πως – μπορείτε κάλλιστα να φανταστείτε τον μεγάλο επιστήμονα να εργάζεται σε αυτήν. Το Trinity College είναι ανοικτό στο κοινό καθημερινά, όπως επίσης και η Βιβλιοθήκη του στην οποία φιλοξενούνται μερικά από τα σημαντικότερα βιβλία του Newton. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την επίσκεψή σας.

Πώς θα πάτε: Απευθείας από Αθήνα στο Heathrow (περί τα 320€ μετ’ επιστροφής με την Aegean) και από εκεί με μετρό στο Κέιμπριτζ .
Πού να μείνετε: Οικονομικές επιλογές αρκετά κοντά στο κέντρο της πόλης είναι το The Waterman (63€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και το Hamilton Lodge (68€ για ένα δίκλινο με πρωινό). 

"Σιδερένιο" άτομο– Βρυξέλλες, Βέλγιο
Τι έχουμε εδώ;
Αν και δεν αποτελεί επιστημονικό αξιοθέατο με την κυριολεκτική έννοια του όρου, όπως την είδαμε στα παραπάνω κτίρια, παρ’ όλα αυτά το γιγαντιαίο Atomium είναι αναμφίβολα επιστημονικής έμπνευσης. Χτίστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση Βρυξελλών το 1958 και όπως αποκαλύπτει το όνομά του πρόκειται για ένα μεταλλικό μόριο κρυστάλλου σιδήρου , μεγεθυμένο κατά… 165 δισεκατομμύρια φορές. Αν και το μνημείο χτίστηκε ως έκθεμα για έξι μήνες, με αφορμή την έναρξη της ατομικής εποχής, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί το νούμερο ένα τουριστικό αξιοθέατο των Βρυξελλών, δίνοντας στους επισκέπτες μια γεύση από... Αλλοτροπία, δηλαδή την δημιουργία διαφορετικών δομών από ένα και μόνο στοιχείο.

Info: Οι σφαίρες διαμέτρου 18 μέτρων είναι προσβάσιμες μέσω των τεράστιων σωλήνων, οι οποίοι διαθέτουν κυλιόμενες σκάλες , και φιλοξενούν πληθώρα μόνιμων και παροδικών εικαστικών, επιστημονικών, αρχιτεκτονικών και εκπαιδευτικών εκθέσεων. Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα. Η είσοδος κοστίζει 11€ για τους ενήλικες, ενώ αν είστε μαζί με τα πιτσιρίκια σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε και την Mini Europe http://www.minieurope.be/ , ένα ψυχαγωγικό – εκπαιδευτικό πάρκο, το οποίο θυμίζει μικρογραφία της Disneyland. Η είσοδος και στα δύο κοστίζει 23€ για τους ενήλικες και 15€ για τα πιτσιρίκια μέχρι 11 χρονών. Αναλυτικά οι τιμές εδώ.

Πώς θα πάτε: Απευθείας με την Brussels Airlines με περίπου 300€ μετ’ επιστροφής. 
Πού θα μείνετε: Οικονομικότατη επιλογή το Astrid Centre Hotel, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης (Grande Place), διαθέτει προσεγμένα δωμάτια με 49€ για ένα δίκλινο και το Meininger Hotel Brussels City Center (50€ για ένα δίκλινο).

Περισσότερα για την «πρωτεύουσα της Ευρώπης», τις Βρυξέλλες εδώ.

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη – Βελιγράδι, Σερβία

Τι έχουμε εδώ;
Μπορεί στον μυαλό των περισσότερων ο Thomas Edison να είναι άμεσα συνδεδεμένος με το ηλεκτρικό φως και τον ηλεκτρισμό, όμως ο άνθρωπος που «έδωσε» τον ηλεκτρισμό στα φώτα και σε οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή δεν είναι άλλος από τον κύριο Nikola Tesla. Γεννημένος από Σέρβους γονείς στην περιοχή που τώρα βρίσκεται η Κροατία, ο Tesla έμεινε διαδοχικά στην Ουγγαρία και την Γαλλία για να καταλήξει στις ΗΠΑ το 1885, όπου και πειραματίστηκε παρέα με τον Michael Faraday και έβαλε τα θεμέλια για την σύγχρονη διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος. Μετά τον θάνατό του στην Νέα Υόρκη το 1943, ο ανιψιός του και ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης μετέφεραν τα προσωπικά του αντικείμενα στην Γιουγκοσλαβία. Σήμερα, το Μουσείο Tesla στο Βελιγράδι διαθέτει παραπάνω από δύο χιλιάδες βιβλία, εκατόν εξήντα χιλιάδες χειρόγραφα και αντικείμενα, παραπάνω από χίλιες πεντακόσιες φωτογραφίες αντικειμένων και περίπου χίλια σχέδιά του.

Info: Οι ξεναγήσεις στο μουσείο, γίνονται κάθε μία ώρα, είναι δωρεάν και θα σας διαφωτίσουν πάνω σε αρκετές από τις ανακαλύψεις του δημοφιλούς επιστήμονα, όπως το συνεχές και μη συνεχές ρεύμα (AC/DC), τα πολυφασικά συστήματα και οι εφαρμογές τους και ένα σωρό ακόμα πειράματα τα οποία έκανε σε όλη την διάρκεια της ζωής του. Η είσοδος στο μουσέιο κοστίζει 0,50€. Περισσότερα εδώ.

Πώς θα πάτε: Με τις πτήσεις του εθνικού αερομεταφορέα της Σερβίας, της JAT, απευθείας από Αθήνα (περί τα 170€ μετ’ επιστροφής) ή οδικώς, σε περίπου έξι ώρες όμορφης και ομαλής διαδρομής από την Θεσσαλονίκη, μέσω ΠΓΔΜ.
Πού θα μείνετε: Στα δωμάτια του Villa Petra, δύο βήματα από τον Δούναβη (από 39€ για το δίκλινο δωμάτιο) και στα μοντέρνα διαμερίσματα του Sava Mala, στο ιστορικό κέντρο της πόλης( από 50€ για ένα δίκλινο).

Περισσότερα για το low budget Βελιγράδι εδώ

Μικρόβιο… με την ραδιενέργεια – Παρίσι, Γαλλία
Τι έχουμε εδώ;
Και τι δεν… έχουμε. Κατ’ εξοχήν επιστημονική πόλη, η Πόλη του Φωτός φιλοξενεί το Ινστιτούτο Παστέρ, όπου ο δημοφιλής χημικός και μικροβιολόγος «ζει» μέσα από ένα εντυπωσιακό μουσείο και φυσικά το Ινστιτούτο (και πλέον μουσείο) Curie, όπου η Marie Curie έκανε – θανάσιμα όπως αποδείχτηκε – πειράματα με ραδιενεργά υλικά. Επίσης, ο Πύργος του Άιφελ, πέρα από την ρομαντική θέα που χαρίζει στους επισκέπτες, έχει έντονα επιστημονική βάση – στην κυριολεξία. Εκτός του ότι χρησιμοποιήθηκε για επιστημονικά και μετεωρολογικά πειράματα, στην βάση του είναι σκαλισμένα τα ονόματα μερικών από τους μεγαλύτερους επιστήμονες της εποχής (1887): Lagrange, Laplace, Lavoisier, Ampère, Navier, Gay-Lussac, Fizeau, Becquerel, Coriolis, Cauchy, Fresnel, Coulomb, Foucault, Arago και πάει λέγοντας.

Info: Ο μικροβιολόγος Louis Pasteur, γνωστός και ως «πατέρας της μικροβιολογίας», μετά τον θάνατό του θάφτηκε στο σπίτι του, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το ομώνυμο Ινστιτούτο. Τα δωμάτια στα οποία έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, απέκτησαν μουσειακό χαρακτήρα, αναπαλαιώθηκαν και σήμερα φιλοξενούν το ομώνυμο ιστορικό και επιστημονικό μουσείο.  Παραπάνω από χίλια επιστημονικά εργαλεία εκτίθενται εδώ, ενώ κάθε μέρα γίνονται ξεναγήσεις για τους επισκέπτες και φιλοξενούνται εκθέσεις επιστημονικού περιεχομένου. Η είσοδος κοστίζει 7€, ενώ οι ξεναγήσεις γίνονται δωρεάν και είναι στα γαλλικά.

Το Μουσείο Curie, βρίσκεται στο ομώνυμο Ινστιτούτο και βρίσκεται στο ίδιο κτίριο το οποίο στέγασε τα επικίνδυνα πειράματα της Marie Curie (μην φοβάστε, έχει «καθαριστεί» το 1980 από οποιοδήποτε ραδιενεργό στοιχείο). Καλύπτει την ζωή και το έργο δύο ζευγαριών, του Piere και της Marie, αλλά και της κόρης τους Irène και του άντρα της Frederic. Το κύριο μέρος του αποτελείται από το γραφείο της και το χημικό της εργαστήριο, τα οποία έχουν αναπαλαιωθεί όπως ακριβώς ήταν εκείνη την εποχή (1920-30). Τα ολίγον τι μακάβρια σουβενίρ του Μουσείου, αντικατοπτρίζουν την τρέλα που επικρατούσε εκείνη την εποχή με την ραδιενέργεια και περιλαμβάνουν διαφημίσεις ραδιενεργών παιδικών ρούχων(!), νερού και καλλυντικών. Οι ξεναγήσεις στο μουσείο είναι δωρεάν, ενώ η είσοδος κοστίζει 8€.

Πώς θα πάτε: Απευθείας με την Aegean (περί τα 330€ μετ’ επιστροφής).
Πού θα μείνετε: Οικονομικές επιλογές μέσα στην πόλη είναι Hipotel Paris Bordeaux ( 46€ για ένα δίκλινο), το Paris Villette (65€ για ένα δίκλινο) και το Libertel Canal Saint Martin (69€ για ένα δίκλινο).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Το σεξ χωρίς έρωτα δεν είναι πάντα γελοίο. Αλλά είναι πολύ πιο γελοίος ο έρωτας χωρίς σεξ."

Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

  • 48 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Πομπήιο στην μάχη των Φαρσάλων.
    378 - Μάχη της Αδριανούπολης: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βισιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα 2/3 του στρατού του.
    1945 - Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v