Χιονοδρομικά κέντρα: Σλάλομ σε δέκα βουνοκορφές

Ο Δεκέμβρης μπαίνει δυναμικά με χιονοπτώσεις και εμείς δεν χάνουμε αφορμή να σχεδιάσουμε από σήμερα τις χιονοδρομικές εξορμήσεις μας στα κορυφαία χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Ακολουθήστε μας.
Χιονοδρομικά κέντρα: Σλάλομ σε δέκα βουνοκορφές
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η μετεωρολογική πρόβλεψη για τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη μας έκανε να έχουμε… χιονισμένες προσδοκίες. Τα πρώτα χιόνια έρχονται από σήμερα το βράδυ στις περισσότερες βουνοκορφές της Ελλάδας και τα lifts των χιονοδρομικών κέντρων αρχίζουν σιγά σιγά να παίρνουν μπρος. Τα «λευκά» αυτά νέα αποτελούν αφορμή για να αδειάσουμε τις ντουλάπες μας από ισοθερμικά και κάθε λογής αξεσουάρ χιονιού (πέδιλα, σκούφοι, γάντια) και να προγραμματίσουμε το συντομότερο δυνατό την πρώτη χιονοδρομική εξόρμηση του χειμώνα. Καλή μας αρχή και καλά… σλάλομ.
 
Tip: Πριν βγείτε στον πηγαιμό για την λευκή πίστα της προτίμησής σας, μην ξεχάσετε να ελέγξετε αφενός, αν το αντίστοιχο χιονοδρομικό κέντρο είναι ανοιχτό, και αφετέρου αν οι δρόμοι που οδηγούν σε αυτό ενδείκνυνται για ασφαλή οδήγηση. Δεν έχετε παρά να συμβουλευτείτε τα πολύ καλά ενημερωμένα sites των φίλων του χιονιού που λειτουργούν στην χώρα μας, όπως για παράδειγμα το SnowReport.gr και το Xionodromika.gr.

Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων

Με περισσότερους από 100.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους προορισμούς των «νότιων» σκιέρ, καθώς απέχει από την Αθήνα μόλις 200 χιλιόμετρα, κάτι που το καθιστά ιδανικό για μονοήμερες εξορμήσεις. Με φρέσκο σύνθημα «Λιώσε στο χιόνι», το κέντρο που φιλοξενείται στην βορειοδυτική πλευρά του Χελμού βρίσκεται στα 1.700-2.340 μέτρα υψόμετρο και διαθέτει δώδεκα πίστες συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων και επτά αναβατήρες. Πέρα από τα βασικά, αλλά απαραίτητα (σχολή σκι, ενοικιάσεις εξοπλισμού, snowboard park με ειδική πίστα για τους «εναλλακτικούς» της σανίδας), το χιονοδρομικό κέντρο καθιερώνει νυχτερινό σκι κάποια σαββατόβραδα, ενώ παράλληλα το ζεστό καφέ-σαλέ του κέντρου μετατρέπεται σε μπαρ για το κερασάκι στην τούρτα της ορεινής διασκέδασης.

Το ημερήσιο pass απεριορίστων διαδρομών στοιχίζει τα Σάββατοκύριακα 25 ευρώ, ενώ τις καθημερινές 15 ευρώ. Αναλυτικά ο τιμοκατάλογος εδώ. Αυτές τις ημέρες «τρέχει» προσφορά στο groupon με μειωμένη τιμή για ski pass (7.90€). Περισσότερα εδώ

Anilio ski resort

Στο Ανήλιο Μετσόβου, μόλις 50 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, 80 από τα Τρίκαλα και 215 από τη Θεσσαλονίκη, οι λάτρεις του χιονιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σε υψόμετρο 1850 μέτρων ατέλειωτες καταβάσεις. Το νεότερο χιονοδρομικό resort της χώρας διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα των σκιέρ και snowboarders, αλλά και δυνατότητα για καταβάσεις σε απάτητο χιόνι. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ένα διθέσιο αναβατήρα μήκους 800 μέτρων, δύο ολοκαίνουργια συρόμενα 280 και 300 μέτρων, δύο baby lifts και δύο χιονοστρωτήρες. Ακόμη, δίπλα στις πίστες και το πάρκινγκ υπάρχει ένα καταπληκτικό πετρόχτιστο σαλέ, σε δυο επίπεδα, με δυο τζάκια και απεριόριστη θέα στις πίστες, τα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια.

Το ημερήσιο πάσο τις καθημερινές κοστίζει 8€ και τα Σαββατοκύριακα 10€. Τα Σαββατοκύριακα των γιορτών, το κόστος ανέρχεται στα 12€. 

Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού
 
Εκ των μεγαλύτερων και αρτιότερα οργανωμένων κέντρων για φίλους του σκι στην χώρα, το ιστορικό χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού έχει κάνει από το 1976 δημοφιλές το πανέμορφο βουνό, ιδιαίτερα για την νότια Ελλάδα, αφού βρίσκεται σε απόσταση «βολής» από την Αθήνα, την Πάτρα και την Λαμία. Το κέντρο διαθέτει δεκαεννιά πίστες, επτά χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων, συνολικού μήκους περίπου τριάντα έξι χιλιομέτρων. Ιατρική κάλυψη σε όλους τους επισκέπτες, ειδικός χώρος φύλαξης ανηλίκων με παιδική χαρά, δύο καφετέριες-σαλέ και «μαύρες» εκτός πίστας διαδρομές με παχύ χιόνι για τους πιο μυημένους είναι μερικά από τα «προσόντα» του κέντρου. Για να μπείτε στον «λευκό κόσμο» του Παρνασσού, θα πληρώσετε 30 ευρώ για το ημερήσιο πάσο τα σαββατοκύριακα και 15 ευρώ τις καθημερινές. Αν αγοράσετε ηλεκτρονικά το εισιτήριό σας με τον τρόπο που υποδεικνύεται εδώ, σας παρέχεται έκπτωση 10%. Αναλυτικά ο τιμοκατάλογος εδώ.  

Χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου
 
Επτά αναβατήρες, δέκα πίστες και οκτώ χιλιόμετρα στρωμένα με χιόνι σας περιμένουν στην θέση «Διαβολότοπος» του Βελουχίου, λίγα μόλις λεπτά από το Καρπενήσι. Ένα από τα παλαιότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας (λειτουργεί από το 1974), έχει την δυνατότητα να εξυπηρετεί 5.150 άτομα κάθε ώρα και διαθέτει πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας. To Snow Park θα λειτουργήσει και φέτος, ενώ όπως πληροφορούμαστε προχωράει η μελέτη ανακατασκευής του εναέριου αναβατήρα Άνεμος.

Οι τιμές της ημερήσιας εισόδου για απεριόριστες διαδρομές βρίσκονται στα 16 ευρώ για τα σαββατοκύριακα και στα 12 ευρώ για τις καθημερινές. Αναλυτικά ο τιμοκατάλογος εδώ. Για την διαμονή σας, αν θέλετε να συνδυάσετε τις επιδόσεις σας στο σκι με μία μικρής ή μεγαλύτερης διάρκειας εκδρομή, θα βρείτε προτάσεις σε παλιότερο δημοσίευμά μας

Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας

Δεν θα μπορούσε από τις κορυφαίες μας επιλογές να λείπει η Πίνδος και οι πίστες που έχουν χαρακτηριστεί ολυμπιακών προδιαγραφών, με εικόνα ανάλογη ενός αλπικού τοπίου. Αρκετά μακριά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας είναι ιδανικό για μεγαλύτερες σε διάρκεια αποδράσεις, αν εξασφαλίσετε μερικές ημέρες άδειας και θέλετε να συνδυάσετε το αγαπημένο σας χειμερινό σπορ, με τον αγαπημένο σας χειμερινό προορισμό, τα Ζαγοροχώρια. Στα συν, οι χαμηλές τιμές ημερήσιου εισιτηρίου που διατηρεί το χιονοδρομικό, στα 13 ευρώ για τα σαββατοκύριακα και στα 10 ευρώ για τις καθημερινές. Αναλυτικά ο τιμοκατάλογος εδώ.

Εφόσον εξασφαλίσατε την πολυπόθητη άδεια που λέγαμε και έχετε ημέρες μπροστά σας για να εξερευνήσετε την γύρω περιοχή, πάρτε ιδέες για τα καλύτερα χωριά, τα πιο περιζήτητα εστιατόρια, τις πιο όμορφες διαδρομές, τους πιο οικονομικούς ξενώνες από τον οδηγό του in2life για τα Ζαγοροχώρια. 

Χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου 

Το χιονοδρομικό κέντρο με την μικρότερη απόσταση από την θάλασσα βρίσκεται στο αγαπημένο βουνό της Μαγνησίας. Ανάμεσα στις αγριολεύκες του Πηλίου ξεπροβάλλει το χιονοδρομικό κέντρο που προτιμούν οι περισσότεροι Θεσσαλοί για τα σλάλομ τους. Κυρίως, όμως, το προτιμούν οι λάτρεις του νυχτερινού σκι, καθώς εκεί καθιερώθηκαν για πρώτη φορά στην χώρα μας τα χιονοδρομικά σαββατόβραδα. Μικρό αλλά λειτουργικό, το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει οκτώ πίστες και πέντε αναβατήρες, ενώ μπορείτε, όσο εξασκείστε στις επιδόσεις σας να θαυμάζετε παράλληλα την θέα προς το Αιγαίο.

Οι τιμές για το ημερήσιο πάσο βρίσκονται στα 15 ευρώ για τα Σαββατοκύριακα και 10 ευρώ για τις καθημερινέςΑναλυτικός τιμοκατάλογος εδώ.

Καϊμακτσαλάν

Το δημοφιλέστερο χιονοδρομικό κέντρο των Θεσσαλονικέων, αποδεικνύει πως η βόρεια Ελλάδα ενδείκνυται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας για σκι, διαθέτοντας μερικές από τις καλύτερα οργανωμένες πίστες και τους υψηλότερους αναβατήρες. Συγκεκριμένα, το κέντρο του Βόρα μπορεί να καυχιέται για τον ψηλότερο αναβατήρα της Ελλάδας, σε υψόμετρο 2.480 μέτρα και για τις πλατιές του διαδρομές, που ικανοποιούν από τους αρχάριους μέχρι και τους εξπέρ του είδους.

Οι τιμές βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο, με το ημερήσιο πάσο στα 15 ευρώ για τα Σάββατα και τις Κυριακές, και στα 10 ευρώ για τις καθημερινές. Μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου η εβδομαδιαία κάρτα lift θα κοστίζει 35€. Αναλυτικός τιμοκατάλογος εδώ

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Στον χώρο του χιονοδρομικού κέντρου της Δράμας λειτουργούν τέσσερις συρόμενοι αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια, και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις είκοσι και πλέον πίστες του χιονοδρομικού, συνολικού μήκους πάνω από είκοσι χιλιόμετρα. Διατίθεται ακόμα μία πίστα snowmobile, καθώς και οργανωμένο ιατρείο -με ιατρό και ασθενοφόρο- για την αντιμετώπιση και τη μεταφορά τυχών έκτακτων περιστατικών.

Τρία σαλέ, τα δύο στη βάση του χιονοδρομικού και το ένα στον τερματισμό της τετραθέσιας καρέκλας, με πανοραμική θέα σε υψόμετρο 2.110 μέτρα, προσφέρονται για χαλάρωση, για διαμονή αλλά και για φαγητό. Ακόμα, τον εξοπλισμό του σκι μπορείτε να προμηθευτείτε από τέσσερα καταστήματα πώλησης και ενοικίασης ειδών χιονοδρομίας με σχολές εκμάθησης, ενώ στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού θα βρείτε ακόμα ένα κατάστημα πώλησης ενδυμάτων, ένα με είδη λαϊκής τέχνης, και δύο καντίνες.

Η ημερήσια κάρτα κοστίζει 15€ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και 8€ τις καθημερινές. Αναλυτικά ο τιμοκατάλογος εδώ

3-5 Πηγάδια

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα χιονοδρομικά κέντρα της κεντρικής Ελλάδας, τα 3-5 Πηγάδια διεκδικούν τον τίτλο της «πιο παράξενης ονομασίας», που κάνει τους πάντες να αναρωτιούνται πώς προέκυψε. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η… χάρη και όχι το όνομα. Το χιονοδρομικό κέντρο στο Βέρμιο, μία ανάσα από την πόλη της Νάουσας, θεωρείται από τα αρτιότερα και είναι από τα ελάχιστα που λειτουργούν με τεχνητή χιόνωση, χωρίς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα κλεισίματος καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν.
Στα 3-5 Πηγάδια λειτουργεί πολυτελές ξενοδοχείο, ξενώνας (προτάσεις για την διαμονή σας θα βρείτε εδώ), snow bar, ενώ πέρα από τις δέκα πίστες και τους επτά αναβατήρες, υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις για ορειβασία, ορεινή ποδηλασία και αλεξίπτωτο πλαγιάς. Οι τιμές για την ημερήσια είσοδο για αυτή την περίοδο και μέχρι τον Μάρτιο βρίσκονται στα 16 ευρώ για τα Σαββατοκύριακα και στα 12 ευρώ για τις καθημερινές. Αναλυτικός κατάλογος εδώ

Σέλι

Όχι πολύ μακριά από τα 3-5 Πηγάδια, την Νάουσα και την Βέροια, απλώνει τις «έμπειρες» πίστες του το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου. Πρόκειται για το πρώτο κέντρο χιονοδρομίας της χώρας, αφού λειτουργεί από το 1934(!) 19 τουριστικές και αθλητικές πίστες, 11 αναβατήρες, τέσσερα baby lifts για αρχάριους, άνετο πάρκινγκ, παιδικές χαρές, πίστες αντοχής για διεθνείς αγώνες, ορειβατικές διαδρομές και μία ειδική ομάδα ασφαλείας που φροντίζει για την ακεραιότητα των σκιέρ, ακόμη κι όταν λειτουργεί έστω και μία πίστα, είναι τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το Σέλι, πρότυπο χιονοδρομικό κέντρο.

Για την ημερήσια είσοδο απεριορίστων διαδρομών, θα πληρώσετε 15 ευρώ τα σαββατοκύριακα και 10 ευρώ τις καθημερινέςΠερισσότερες πληροφορίες εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v