Καταφύγια: Οικονομικά... σαλέ για να πάρετε τα βουνά

Πεζοπορία σε ειδυλλιακά τοπία, ορειβατικό σκι, δραστηριότητες στην Μητέρα Φύση και μια ζεστή σοκολάτα δίπλα στο τζάκι για να τελειώσει ιδανικά η μέρα μας. Παρνασσός, Γκαμήλα, Βαρδούσια, Οίτη, Οξιά... Βρήκαμε τα καλύτερα ελληνικά καταφύγια και σας τα παρουσιάζουμε.
Καταφύγια: Οικονομικά... σαλέ για να πάρετε τα βουνά
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τα καταφύγια αποτελούν μιας πρώτης τάξης εναλλακτική για όλους εκείνους τους εκδρομείς που κουράστηκαν από την μονοτονία των "mainstream" εξορμήσεων και αναζητούν κάτι εναλλακτικό για να περάσουν το Σαββατοκύριακό τους μακριά από την φασαρία και το στρες της πόλης. Που βαρέθηκαν το καθιερωμένο τρίπτυχο της "ελληνικής" εξόρμησης "ταβέρνα-βόλτα-ύπνος" και θέλουν επιτέλους να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα σε άκρως ελκυστικές τιμές που ξεκινάνε από 12€/ διανυκτέρευση. Εντάξει, μπορεί να μην συναγωνίζονται σε πολυτέλεια και άνεση τα κατά τόπους ξενοδοχεία, αλλά οφείλουμε να τους αναγνωρίσουμε ένα δυνατό πλεονέκτημα: εκεί, στην θαλπωρή και την ζεστασιά τους μπορούμε να βιώσουμε αξέχαστες εμπειρίες μέσα στην Φύση.

Ενθουσιαστήκατε; Λογικό. Προτού όμως ξεκινήσετε να ετοιμάζεστε πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα εξής: 
*Καλό θα ήταν να οργανώσετε την εκδρομή σας σε γκρουπ, αφού τα περισσότερα καταφύγια δέχονται από συγκεκριμένο αριθμό ατόμων και πάνω.
*Μην αμελήσετε να επικοινωνήσετε εγκαίρως με τον Ορειβατικό Σύλλογο ή την εταιρεία που διαχειρίζεται το καταφύγιο, γιατί αρκετές φορές λόγω χιονόπτωσης η πρόσβαση σε αυτό μπορεί να είναι από δύσκολη έως αδύνατη.
* Μην περιμένετε τριτοκοσμική διαμονή, αλλά ούτε και lux καθιστικά. Τα περισσότερα καταφύγια αποτελούνται από το καθιστικό, συνήθως εξοπλισμένο με τζάκι , την κουζίνα, μπάνιο με ντουζιέρες και τους κοιτώνες, που μπορεί να είναι ένας ή περισσότεροι, ανάλογα με τη χωρητικότητα του καταφυγίου. Φροντίστε να έχετε μαζί σας υπνόσακους (Sleeping bags), είναι απαραίτητη για την διαμονη σας εκει.
* Οι τιμές των καταφυγίων αφορούν την διανυκτέρευση και μόνο, οπότε αν επιθυμείτε οτιδήποτε extra θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο.

Αν το έχετε πάρει απόφαση, τότε δεν μένει παρά να δείτε τα ομορφότερα καταφύγια που σας προτείνουμε και να... πάρετε τα βουνά!

Γκαμήλα
Το βουνό των Ζαγοροχωρίων με το περίεργο όνομα, αποτελεί must προορισμούς για τους φαν της πεζοπορίας και της ορειβασίας. Το καταφύγιο Γκαμήλα είναι κτισμένο σε ένα διάσελο και προσφέρει πανοραμική θέα προς τις λάκες που οδηγούν στις κορυφές του βουνού. Η διαδρομή προς αυτό είναι δύσκολη το χειμώνα λόγω του ότι πρέπει κανείς να διασχίσει τον Βοϊδομάτη που τους χειμερινούς μήνες κατεβάζει πολύ νερό και είναι αρκετά επικίνδυνος. Από τον Μάϊο μέχρι τον Οκτώβριο είναι ανοιχτό σε μόνιμη βάση και μπορεί να υποδεχθεί μέχρι και 50 άτομα. Αυτήν την περίοδο είναι ανοιχτό μόνο για ορειβατικές σχολές κατόπιν συνεννόησης. Η διανυκτέρευση κοστίζει 12€, ενώ λειτουργεί και εστιατόριο με επιπλέον χρέωση. Για πληροφορίες: 26530 41138 και 6973223100.

Βρύζες-Οΐτη
Η Οίτη ύψους 2.152μ. είναι ένα από τα ωραιότερα Ελληνικά βουνά, με θαυμάσια απέραντα ελατοδάση. Στα γυμνά μέρη σχηματίζονται όμορφα λιβάδια γεμάτα σπάνια αγριολούλουδα. Το Καταφύγιο ασχολείται με εναλλακτικές δραστηριότητες και ψυχαγωγικές υπηρεσίες.Πρόκειται για ένα πανέμορφο καφέ στην καρδιά του δάσους της Οίτης, στην περιοχή Βρύζες, στο δρόμο μετά από Παύλιανη που πάει για Μαυρολιθάρι (περιοχή Πανουργιά). Είναι ανοιχτό κάθε μέρα - καιρού επιτρέποντος- αλλά δεν μπορείτε να διανυκτερεύσετε εκεί. Μπορείτε αν θέλετε να μείνετε σε κάποιον από τους κοντινούς ξενώνες (Μαυρολιθάρι τηλ.22650-62410, Ξενώνας Ι. Ραβάνη στον Αθανάσιο Διάκο τηλ. 22650 63214). Οι δραστηριότητες του Καταφυγίου περιλαμβάνουν δραστηριότητες στην φύση για μεγάλους και παιδιά, snowmobile, trekking και ποδήλατα. Τηλ επικοινωνίας: 694 453 5718 - 226 506 2496.

Βαρδούσια
Από τα μεγαλύτερα καταφύγια της Ελλάδας, το αγαπημένο των ορειβατών καταφύγιο των Βαρδουσίων βρίσκεται στη θέση Πιτιμάλικο, σε υψόμετρο 1.960 μέτρων, και μπορεί να φιλοξενήσει έως 60 άτομα. Είναι ανοιχτό τα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές μόνο κατόπιν συνεννόησης. Μπορείτε να ξεκινήσετε με έμπειρο οδηγό για ορειβασία ή αναρρίχηση στο αλπικό τοπίο, σε οποιαδήποτε διαδρομή επιλέξετε, ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας σας. Το καταφύγιο βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων χωματόδρομου από τον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας, πράγμα που καθιστά την πρόσβαση δύσκολη όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές. Η διανυκτέρευση κοστίζει 12€ το άτομο χωρίς φαγητό. Για πληροφορίες: 22650 62195, 22650 62484 και 6974824456.

Χρήστος Κάκκαλος (Όλυμπος)
Το καταφύγιο Γ ή "Χρήστος Κάκαλος" βρίσκεται στο οροπέδιο των Μουσών. Κατασκευάστηκε το 1961 και το 1964 ονομάστηκε Βασ. Παύλος. Το 1984 μετονομάστηκε σε Χρήστος Κάκαλος προς τιμήν του πρώτου κατακτητή της κορυφής του Μύτικα. Είναι χωρητικότητας 20 ατόμων, ενώ αν θέλετε να το επισκεφτείτε πρέπει να είστε  το λιγότερο 10.  Είναι ανοιχτό όλες τις μέρες της βδομάδας και τα Σαββατοκύριακα και διαθέτει κουζίνα, τραπεζαρία και 20 κλίνες. Η διανυκτέρευση κοστίζει 12€ το άτομο και 10€ αν ανήκετε σε κάποιον ορειβατικό σύλλογο. Μαζί με την διατροφή να υπολογίζετε γύρω στα 30€. Φροντίστε να κάνετε εγκαίρως κράτηση, μιας και όπως μας ενημέρωσαν οι... επιδρομές των Γάλλων αλπινιστών είναι συχνές! Μπορείτε να κάνετε χειμερινή πεζοπορία, ανάβαση και σκι μιας οι πλαγιές του Ολύμπου προσφέρονται για άφθονο αλλά απαιτητικό σκι και snowboard. Πληροφορίες: 6937361689.

Οξιά
Στο νοτιότερο δάσος Οξιάς της Ευρώπης, το καταφύγιο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 39 επισκέπτες σε οργανωμένες κλίνες με θέρμανση. Προσφέρεται για πλήθος φυσιολατρικών δραστηριοτήτων, από ορειβασία και πεζοπορία μέσα στη φύση μέχρι σκι εκτός πίστας για τους πεπειραμένους. Αυτήν την περίοδο είναι κλειστό και θα ανοίξει τον Απρίλιο. Λειτουργεί κυρίως κάθε άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο. Παρέχει όλες τις ανέσεις ενός καταφυγίου με την μόνη διαφορά ότι στα ντουζ το νερό προέρχεται από δεξαμενή. Αν το επισκεφτείτε μπορείτε να απολαύσετε σπιτικές λιχουδιές και παραδοσιακά γλυκά στην πλήρως ανακαινισμένη αίθουσα με μοναδική θέα και τζάκι.Η διανυκτέρευση θα σας κοστίσει 12 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες: 22370 25130, 22370 22114. 
 
Βελούχι
Στην καρδιά του χιονοδρομικού του Καρπενησίου, σε υψόμετρο 1.840 μέτρων, το πλήρως ανακαινισμένο καταφύγιο του Βελουχίου μπορεί να φιλοξενήσει έως 27 άτομα. Λειτουργεί καθημερινές και Σαββατοκύριακα, ενώ για να μείνετε εκεί θα πρέπει να είστε το λιγότερο 10 άτομα. Παρέχει οργανωμένη κουζίνα, wc και ντουζιέρες, ενώ η διανυκτέρευση θα σας κοστίσει 12€ το άτομο, χωρίς φαγητό. Οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε είναι αρκετές: κατάβαση πλαγιάς και ορειβατικό σκι, χιονορακέτες, τελεμάρτ, ραπέλ, τοξοβολία, πεζοπορία στην φύση, ποδηλασία βουνού και ένα σωρό ακόμα. Όλες οι δραστηριότητες γίνονται υπό την παρακολούθηση ειδικευμένου προσωπικού, ενώ υπάρχουν και οργανωμένες σχολές σκι Κλαουδάτος. Πληροφορίες: 22370 25130, 22370 22002 και 6977668494.

Παρνασσός
Ο αγαπημένος χειμερινός προορισμός των κατοίκων της πρωτεύουσας δε θα μπορούσε παρά να διαθέτει ένα από τα καλύτερα οργανωμένα καταφύγια. Σε υψόμετρο 1820 μέτρων, στην καρδιά του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, το καταφύγιο Μ. Δέφνερ μπορεί να φιλοξενήσει 37 άτομα, ενώ διαθέτει θέρμανση από καλοριφέρ, ντους, πλήρως οργανωμένη κουζίνα και δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού σκι. Στα συν, τα μαθήματα ορειβασίας και αναρρίχησης τα οποία παραδίδουν οι έμπειροι οδηγοί βουνού που έχουν αναλάβει το καταφύγιο. Άλλες δραστηριότητες στις οποίες μπορείτε να συμμετέχετε περιλαμβάνουν καταρριχήσεις rappel, trekking και ποδήλατο βουνού. Η διαμονή κοστίζει 14 ευρώ. Πληροφορίες: 6974031160.

Φλαμπούρι
Στη θέση Φλαμπούρι και σε υψόμετρο 1.158 μέτρα, βρίσκεται το Καταφύγιο “Φλαμπούρι”, του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών. Βρίσκεται κυριολεκτικά πνιγμένο στα έλατα, με θέα μαγευτική προς τις κορφές της Εύβοιας και της Πελοποννήσου, καθώς και το λεκανοπέδιο της Αττικής. Λειτουργεί τα Παρασκευοσαββατοκύριακα του έτους και τις καθημερινές κατόπιν συνεννόησης. Διαθέτει οργανωμένη κουζίνα όπου μπορείτε να δοκιμάσετε φρεσκομαγειρεμένα σπιτικά φαγητά, γλυκά και ροφήματα. Στο καταφύγιο μπορείτε να ασχοληθείτε με μια σειρά δραστηριοτήτων όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, τοξοβολία, διάσχιση φαραγγιού και ορειβατικό σκι. Η διανυκτέρευση κοστίζει 12€/ άτομο σε ένα χώρο άνετο και ζεστό, με ξύλινο πάτωμα και ξύλινη οροφή. Είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας υπνόσακους ή σεντόνια και μαξιλαροθήκη. Πληροφορίες: Τηλ: 210 2464666, 211 6875018

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v