Ταξίδια με γκρουπ: Πόσο συμφέρουν τελικά;

Σε ποιες περιπτώσεις όντως συμφέρουν τα ταξίδια με γκρουπ; Μπορείς να κάνεις το δικό σου πρόγραμμα, ή είσαι υποχρεωμένος να ακολουθείς την ομήγυρη; Ταξιδιώτες και επαγγελματίες του χώρου δίνουν απαντήσεις με το χέρι στην καρδιά.
Ταξίδια με γκρουπ: Πόσο συμφέρουν τελικά;
της Ηρώς Κουνάδη

Για να είναι κανείς σε θέση να εκθειάσει τα πλεονεκτήματα των ταξιδιών με γκρουπ, θα έπρεπε να είναι από τους ανθρώπους εκείνους που νιώθουν άνετα με την ιδέα του προκαθορισμένου προγράμματος, που δεν παθαίνουν δύσπνοια με την ανάγνωση των λέξεων «Ξύπνημα τάδε ώρα. Πρωινό.», ή που έστω έχουν καταφέρει μία φορά να καταστρώσουν ένα υποτυπώδες ταξιδιωτικό πλάνο και να το τηρήσουν. Το ευτύχημα αυτού του πλανήτη, όμως, κι εδώ που τα λέμε ο βασικός λόγος για τον οποίο ταξιδεύουμε, είναι ότι κατοικείται από πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους ανθρώπους. Κι αν δεν είσαι από εκείνους που θα θυσίαζαν τα ταξίδια τους στον βωμό του εφηβικού συνδρόμου εμένα-δε-μου-λέει-κανένας-τι-να-κάνω, τα ταξίδια με γκρουπ είναι μια καλή (βλέπε οικονομική) λύση, μέρες που είναι.

Συμφέρουν όντως τα ταξίδια με γκρουπ;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι, αν θέλετε να πετάξετε με παραδοσιακή αεροπορική εταιρεία (και στις περισσότερες περιπτώσεις απευθείας) και να μείνετε σε ξενοδοχείο 4 αστέρων και πάνω. Ό,τι και αν κάνετε, καλύτερη τιμή που να καλύπτει το απευθείας αεροπορικό εισιτήριο και το ακριβό-υπό-κανονικές-συνθήκες ξενοδοχείο (μαζί με διάφορα άλλα καλούδια) από εκείνη του ταξιδιωτικού γραφείου αποκλείεται να βρείτε. Αν, τώρα, ταξιδεύετε off season, Μάρτιο για παράδειγμα, πετάτε με low cost αεροπορική ή πετύχετε μια καλή προσφορά «παραδοσιακής» αεροπορικής και μένετε σε hostel ή οικονομικά bed’n’breakfast, τότε συμφέρει να κλείσετε το ταξίδι μόνοι σας online.

«Τα ταξίδια με γκρουπ συμφέρουν πάντα, και ιδιαίτερα κατά τις εορταστικές περιόδους και γενικά στην υψηλή περίοδο» λέει χαρακτηριστικά ο Άγγελος Λάμπρου, διευθύνων σύμβουλος της Manessis Travel. Και ο Σίμος Παπαηλίας, γενικός διευθυντής της Grefis Holidays, επαυξάνει: «δεν είναι τυχαίο που τον τελευταίο καιρό βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους που μέχρι πρότινος είχαν την οικονομική ευχέρεια και ταξίδευαν μεμονωμένα, να προσπαθούν να προσαρμοστούν στο πρόγραμμα και την φιλοσοφία του γκρουπ». Την τάση αυτή έχει παρατηρήσει και ο κ. Λάμπρου: «ίσα ίσα, τα ταξίδια με γκρουπ αρχίζουν να γίνονται πιο δημοφιλή σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία» απαντά στην ερώτησή μου αν είναι λιγότερο δημοφιλή πια τα ομαδικά πακέτα.



Και μαζί και μόνοι…

Μπορώ να αγοράσω ένα
–οικονομικότερο, όπως φαίνεται– πακέτο με γκρουπ και, όταν φτάσω στην πόλη των ονείρων μου, να κάνω το δικό μου πρόγραμμα και να μην το ακολουθήσω; Στη μόνιμη αγωνία κάθε γκρουπο-φοβικού ταξιδιώτη, όλοι όσοι ρωτήσαμε, επαγγελματίες και ταξιδιώτες, απαντούν καθησυχαστικά. «Εγώ δεν είμαι πολύ κοινωνικός άνθρωπος, σε αντίθεση με τον φίλο μου, που μιλούσε συνεχώς με όλους. Από την δεύτερη μέρα και μετά, τους αφήσαμε και κάναμε το πρόγραμμά μας» λέει η Νάντια, 25 χρονών, που ταξίδεψε με γκρουπ μία μόνο φορά, στην Πράγα. «Ξαναβρήκαμε το γκρουπ μόνο στο πουλμανάκι για το Cesky Krumlov (σ.σ. χωριουδάκι-μπιζού στη Βοημία, περί τα 200 χιλιόμετρα από την Πράγα) γιατί η μεταφορά περιλαμβανόταν στο πακέτο, και μετά ξανά στο αεροπλάνο της επιστροφής».

Ο κ. Παπαηλίας μου λέει ότι οι τιμοκατάλογοι του Grefis Holidays είναι έτσι φτιαγμένοι ώστε αφαιρώντας από την τιμή του γκρουπ τις ξεναγήσεις, το πακέτο γίνεται αυτομάτως ατομικό. «Για να σας δώσω ένα παράδειγμα», λέει, «εμείς αγοράζουμε σαράντα θέσεις για Ρώμη. Στο αεροπλάνο, τριάντα δύο πελάτες μας είναι γκρουπ, και οκτώ ταξιδεύουν μεμονωμένα. Έχουν αγοράσει, όμως, το πακέτο αεροπορικά-ξενοδοχείο-μεταφορές στην ανταγωνιστική τιμή από την οποία επωφελούνται και εκείνοι που ταξιδεύουν ως γκρουπ».

Ο κ. Λάμπρου, της Manessis Travel, από την άλλη, όταν τον ρωτάω αν μπορώ να αγοράσω ένα πακέτο με γκρουπ και να μην ακολουθήσω το πρόγραμμά του στο εξωτερικό, απαντά χαμογελώντας «ναι, αλλά με δική σας ευθύνη... αν χαθείτε. Εξαιρείται η περίπτωση όπου στο πρόγραμμα της εκδρομής αλλάζουμε πόλη ή ξενοδοχείο. Εκείνη την ημέρα θα πρέπει να μας ακολουθήσετε».

Και αν ήθελα να προσθέσω μία επιπλέον εβδομάδα σε ένα 7ήμερο πακέτο, όπως αυτό το πολύ δελεαστικό Μαρόκο, και να κάνω το ταξίδι μου κατά το ήμισυ με γκρουπ και κατά το ήμισυ μεμονωμένο, θα μπορούσα; «Ναι, αγοράζοντας απλά δύο ταξίδια: ένα με γκρουπ και ένα μεμονωμένο» απαντά ο κ. Λάμπρου. «Θα χρειαζόταν μόνο μια ρύθμιση του αεροπορικού εισιτηρίου και η επιβάρυνση της διαμονής σας στο ξενοδοχείο».



Να μιλήσουμε με παραδείγματα;

Δεν θα συγκρίνουμε Χριστουγεννιάτικα πακέτα με τις τιμές που θα βρείτε online για τις ημέρες των γιορτών, γιατί δεν υπάρχει λόγος –δεν έχετε καμία ελπίδα να βρείτε οτιδήποτε κάτω από την διπλάσια τιμή online, ακόμη και αν έχετε προνοήσει από τον Αύγουστο. Θα μιλήσουμε με τιμές Νοεμβρίου:

Στο Grefis Holidays, βρήκαμε πακέτο πέντε διανυκτερεύσεων για Παρίσι με πρωινό στο 4 αστέρων Novotel Tour Eiffel, απευθείας πτήσεις, μεταφορές και ξεναγήσεις στην πόλη, τις Βερσαλλίες, και στα μουσεία του Λούβρου και του Fragonard, τρεις μέρες εισόδους στη Disneyland και δύο διανυκτερεύσεις στη Disneyland, στην τιμή των 585€ κατ’ άτομο, συν 145€ για τους φόρους των αεροδρομίων, σύνολο 730€ το άτομο.

Αν κλείνατε το ίδιο ταξίδι μόνοι σας, αρκετό καιρό πριν ώστε να πετύχετε την καλύτερη δυνατή τιμή, θα χρειαζόσασταν: 104€ για τα αεροπορικά (η καλύτερη δυνατή τιμή του έτους) με την easyJet, συν 165€ το δίκλινο δωμάτιο στο Novotel Tour Eiffel (οπότε 247,5€ κατ’ άτομο για τρεις διανυκτερεύσεις) συν 168€ για το τριήμερο πάσο στη Disneyland, συν 150€ το άτομο minimum για δύο διανυκτερεύσεις στη Disneyland. Συνολικά 669,5€ το άτομο, χωρίς ξεναγήσεις και μεταφορές με τραίνα και λεωφορεία από και προς το αεροδρόμιο, την Disneyland, τις Βερσαλίες και τα μουσεία.

Στο Manessis Travel, αυτό το δελεαστικό πακέτο για το Μαρόκο που λέγαμε προηγουμένως, ξεκινά από 345€ κατ’ άτομο και περιλαμβάνει αεροπορικά εισιτήρια με επιστροφή, μέσω ενδιάμεσου σταθμού με την Tunis Air ή την Alitalia, έξι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 5*, όλες τις μεταφορές ανάμεσα σε έξι πόλεις και ημιδιατροφή. Οι φόροι των αεροδρομίων ανέρχονται σε 255€, οπότε συνολικά 600€ κατ’ άτομο. Για να κλείσετε το ίδιο ταξίδι μόνοι σας, αν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα με τόσο πολλά logistics (υπενθυμίζουμε ότι μιλάμε για έξι πόλεις σε επτά ημέρες), χρειάζεστε 228€ για τα αεροπορικά (η καλύτερη τιμή που βρήκαμε σε βάθος ενός έτους), συν 300€ το άτομο τουλάχιστον για έξι διανυκτερεύσεις σε 5άστερα ξενοδοχεία, και το λιγότερο 100€ το άτομο για τις μετακινήσεις σας με τραίνα και λεωφορεία. Θα προσθέταμε σε αυτά το κόστος της ημιδιατροφής, ήτοι πρωινού και μεσημεριανού ή βραδινού, αλλά το σκορ είναι ήδη 600€ (για το γκρουπ)-628€ (για το DIY).



Σε γνωρίζω από την παρέα

Υπάρχει συγκεκριμένος τύπος ταξιδιώτη που επιλέγει συνειδητά τα ταξίδια με γκρουπ, ή είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι; «Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων», μου λέει ο κ. Παπαηλίας. «Υπάρχει, κατ’ αρχάς, το θέμα της ηλικίας. Ένας ταξιδιώτης 60 χρονών που δεν μιλά καμία ξένη γλώσσα, επιλέγει το ταξίδι με γκρουπ γιατί μπορεί να εξυπηρετηθεί στα ελληνικά. Ένας νέος αλλά άπειρος ταξιδιώτης, το επιλέγει γιατί δε νιώθει άνετα σε μια πόλη που δεν γνωρίζει, να κινηθεί με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή να βρει πού θα πάει. Μετά, υπάρχουν και άνθρωποι που το επιλέγουν επειδή είναι πολύ κοινωνικοί, και θέλουν στο ταξίδι να έχουν παρέα».

Τελικά, γιατί να πάω;

«Τα ταξίδια με γκρουπ είναι ιδανικά για όσους απλά τα θέλουν όλα έτοιμα χωρίς να πονοκεφαλιάζουν, πού θα βρω αυτό και πού εκείνο, και σιγά μη ρωτάω περαστικούς ή μη διαβάζω τουριστικούς οδηγούς…» λέει η Ελίνα, 30 χρονών, που ταξιδεύει συχνά με γκρουπ. «Ένα ακόμα μεγάλο συν είναι η αίσθηση ασφάλειας, υπό όλες τις έννοιες, και η γλώσσα, που αν δεν την μιλάς είναι αρκετά μεγάλο θέμα».

«Ξεχάσατε και κάτι σημαντικό, τη συντροφιά και την παρέα με τα άλλα άτομα του γκρουπ» μου λέει ο κ. Λάμπρου, και ο κ. Παπαηλίας επαυξάνει: «Ξέρετε πόσες φιλίες δημιουργούνται μέσα στα γκρουπ;».

Μήπως να μην πάω;


Να μην πάτε, αν η κοινωνικοποίηση με αγνώστους δεν συγκαταλέγεται στα δυνατά σας σημεία, αν δεν είστε γενικώς τυχερός άνθρωπος –οπότε οι πιθανότητες να συνταξιδεύετε με είκοσι άτομα εκ των οποίων δεν συμπαθείτε κανέναν είναι αυξημένες– και αν δεν αντέχετε την ιδέα ότι θα έχετε στις διακοπές σας πρόγραμμα («κι όταν λέμε πρόγραμμα, εννοούμε εγερτήριο στις 8.00, ξεναγήσεις μέχρι τις 13.00, φαγητό 13.05 με 14.30 και πάει λέγοντας», διευκρινίζει η Ελίνα), το οποίο μάλιστα δεν θα έχετε φτιάξει εσείς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v