Πόσο καθαρό είναι το δωμάτιο του ξενοδοχείου;

Ποια είναι τα πιο βρώμικα σημεία στα δωμάτια των ξενοδοχείων και πόσο πιο ασφαλή είναι τα ακριβά καταλύματα; Δείτε τι λένε οι έρευνες και πώς συμβουλεύουν οι ειδικοί να προστατευτούμε από επικίνδυνα βακτήρια.
Πόσο καθαρό είναι το δωμάτιο του ξενοδοχείου;
Την επόμενη φορά που ετοιμάζεστε να «κλείσετε» online κάποιο πολύ οικονομικό δωμάτιο ξενοδοχείου, ρίξτε μια ματιά στις κριτικές όσων έχουν ήδη μείνει εκεί, γιατί αν τα σχόλια περί καθαριότητας δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε.
Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Houston, για τις ανάγκες της οποίας ελέγχθηκαν ορισμένα δωμάτια ξενοδοχείων μέσης κατηγορίας, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: Το λαμπατέρ του κομοδίνου, δίπλα στο κρεβάτι, και το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης είναι τα δύο σημεία που συγκεντρώνουν τα περισσότερα βακτήρια σε ολόκληρο το δωμάτιο (και όχι η λεκάνη της τουαλέτας και ο νιπτήρας, όπως θα περίμενε κανείς).

Άλλα σημεία που βρέθηκαν ιδιαίτερα μολυσμένα είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι καθαρίστριες των δωματίων, όπως η σφουγγαρίστρα και τα σφουγγάρια. Αν αυτά τα εργαλεία δεν ανανεώνονται συχνά οι κίνδυνοι για μικρόβια στα δωμάτια πολλαπλασιάζονται.

Οι επιστήμονες σύγκριναν τα δωμάτια αυτά με τους νοσοκομειακούς θαλάμους και κατέληξαν στο ότι τα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι από 2 έως 10 φορές πιο μολυσμένα.

Παίζει ρόλο η κατηγορία του δωματίου;
Άλλη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το περιοδικό Condé Nast Traveler, έλεγξε τρία δωμάτια ξενοδοχείων από κάθε κατηγορία (ένα πολυτελές, ένα μέσης κατηγορίας και ένα οικονομικό). Το γενικότερο συμπέρασμα ήταν ότι η καθαριότητα έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με την τιμή του δωματίου. Ωστόσο, κανένα από τα τρία δωμάτια, ακόμα και το πιο ακριβό, δεν ήταν εντελώς απαλλαγμένο από μικρόβια.

Πιο συγκεκριμένα, στο πολυτελές δωμάτιο τα μικρόβια παροικούσαν στην σαμπανιέρα (ή τον κάδο του πάγου), στα τηλέφωνα και στο ρολόι-ραδιόφωνο –για την ακρίβεια, στα σημεία αυτά βρέθηκε το βακτήριο E.coli και διάφοροι μύκητες. Άλλα μικρόβια βρέθηκαν στο τηλεχειριστήριο και στο πάτωμα της ντουζιέρας (εκεί βρέθηκε εντερόκοκκος). Στο δωμάτιο μέσης κατηγορίας βρέθηκαν μικρόβια στα χερούλια από τις πόρτες και στο κάτω μέρος του καθίσματος της λεκάνης τους τουαλέτας, ενώ στο οικονομικό δωμάτιο βρέθηκαν περιττώματα στις καρέκλες και στο πάτωμα. Σύμφωνα με την έρευνα, πολλοί ένοικοι δωματίων συνηθίζουν να κάθονται στις καρέκλες γυμνοί. Στο πάτωμα, όμως;

Πώς θα εξασφαλίσετε ότι δεν θα κολλήσετε τίποτα;
Το περιοδικό Condé Nast δίνει τις εξής συμβουλές:

-Πλένετε τα χέρια σας καλά και συχνά με σαπούνι και νερό ή και με αντισηπτικό.
-Όλο και περισσότερα ξενοδοχεία προτιμούν πλέουν τα παπλώματα με παπλωματοθήκες που βγαίνουν και πλένονται, αντί για τα καλύμματα κρεβατιών, με τα οποία μπορεί κανείς και να σκεπαστεί. Αν πάντως βρεθείτε σε δωμάτιο με τέτοιο κάλυμμα αφαιρέστε το αμέσως από το κρεβάτι σας, διπλώστε το και βάλτε σε μία ντουλάπα τυλιγμένο από την ανάποδη. Τα καλύμματα αυτά δεν πλένονται σχεδόν ποτέ, οπότε καλά θα κάνετε να αποφεύγετε ακόμα και να κάθεστε σε αυτά.
-Επιλέξτε ένα ξενοδοχείο που χρησιμοποιεί αδιαπέραστα προστατευτικά καλύμματα για το στρώμα και τα μαξιλάρια (ειδικά το στρώμα είναι ιδανικός τόπος ανάπτυξης μικροβίων). Αν δεν βρείτε τέτοιο ξενοδοχείο, πακετάρετε μαζί τα δικά σας καλύμματα.
-Φτάνοντας στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, καθαρίστε με αντισηπτικό υγρό το τηλεχειριστήριο και το ρολόι-ραδιόφωνο.
-Φοράτε πάντα παντόφλες ή σαγιονάρες όταν περπατάτε στο δωμάτιο ή στο μπάνιο για να αποφύγετε τους μύκητες που πιθανώς υπάρχουν στο πάτωμα.
-Προσοχή στην βαλίτσα σας: Μία εβδομάδα πριν φύγετε για διακοπές μπορείτε να ψεκάσετε το εξωτερικό της βαλίτσας με εντομοκτόνο και να την αφήσετε να στεγνώσει. Επιστέφοντας από διακοπές εννοείται ότι θα πλύνετε όλα σας τα ρούχα (ακόμα και αυτά που δεν φορέσατε) και θα καθαρίσετε καλά την βαλίτσα. Επίσης, κατά την διαμονή σας στο ξενοδοχείο, φροντίστε να μην αφήνετε ανοιχτή τη βαλίτσα με τα ρούχα και τα εσώρουχά σας εκτεθειμένα.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v