Εθελοντικά προγράμματα: Διακοπές με (καλό) σκοπό

Ψάχνετε εναλλακτικές και οικονομικές λύσεις για τις καλοκαιρινές σας εξορμήσεις; Συνδυάστε διακοπές με εθελοντική προσφορά και δείτε την Ελλάδα (και τον κόσμο) αλλιώς.
Εθελοντικά προγράμματα: Διακοπές με (καλό) σκοπό
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Κοινωνική και περιβαλλοντική προσφορά, ανεξίτηλες εμπειρίες, ομαδικό πνεύμα, διασκέδαση. Ο εθελοντισμός δεν αποτελεί μοναδικό «προνόμιο» του χειμώνα και τα προγράμματα που τρέχουν φιλοζωικές και πάσης φύσεως εθελοντικές οργανώσεις (και) τα καλοκαίρια το αποδεικνύουν περίτρανα. Μπορεί φέτος οι αντίστοιχες επιλογές να περιορίστηκαν σημαντικά σε αριθμό, όμως δεν παύουν να υπάρχουν ακόμα εναλλακτικές για να περάσουμε το καλοκαίρι μας εποικοδομητικά και με τα λιγότερα δυνατά έξοδα εντός και εκτός συνόρων.

Το ΕΛΙΞίριο της… προσφοράς

Η οργάνωση διοργανώνει από το 1987 προγράμματα εθελοντικής εργασίας και ανταλλαγής νέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα προγράμματα στα οποία μπορείτε να συμμετάσχετε χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και κοινωνική προσφορά. Έτσι, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε δεντροφυτεύσεις και καθαρισμό βλάστησης, ανακαίνιση παραδοσιακών κτισμάτων και συντήρηση αρχείων και εκθεμάτων ή απασχόληση παιδιών σε ιδρύματα και ψυχολογική υποστήριξη μειονοτικών ομάδων. Βρείτε τις ημέρες που έχετε διαθέσιμες το καλοκαίρι, επιλέξτε το πρόγραμμα που σας ταιριάζει και κάντε αίτηση.

Πότε και πού; Όλο το καλοκαίρι σε 64 χώρες μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Κίνα, η Αγγλία και η Ελλάδα. Δείτε τις όλες εδώ και επιλέξτε workamp.

Πόσο; Το κόστος συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα είναι 100 ευρώ, ενώ αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε περισσότερα του ενός, το κόστος για κάθε επιπλέον πρόγραμμα διαμορφώνεται στα 80 ευρώ. Περά από αυτό το ποσό και τα έξοδα ταξιδιού –κατά πάσα πιθανότητα αεροπορικά εισιτήρια– δεν είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε τίποτα άλλο.
Info: Περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία συμμετοχής εδώ και την αίτηση συμμετοχής εδώ. Επίσης στο τηλ. 210 38 25 506.

Πάμε Φαράγγι;

Το πανέμορφο φαράγγι της Σαμαριάς, γίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά προορισμός για εθελοντές που μεταξύ άλλων ενδιαφέρονται να παρατηρήσουν και να καταγράψουν τη χλωρίδα και τη πανίδα του Εθνικού Δρυμού, να φυλάξουν τη προστατευόμενη περιοχή, να παρέχουν πρώτες βοήθειες, να βοηθήσουν στη χάραξη μονοπατιών και νέων διαδρομών και να εκπαιδευτούν σε θέματα περιβαλλοντικά. Απαραίτητες προϋποθέσεις; Το ομαδικό πνεύμα και η καλή φυσική κατάσταση. Η εθελοντική εργασία έχει διάρκεια μια εβδομάδα με δυνατότητα μιας ελεύθερης ημέρας.

Πότε; Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει από αρχές Μαΐου και συνεχίζεται μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Πόσο; Η διαμονή είναι δωρεάν, όπως και η σίτιση.
Info: Διαβάστε εδώ το ενημερωτικό φυλλάδιο εθελοντισμού και αν ενδιαφέρεστε τότε εδώ θα βρείτε την υπεύθυνη δήλωση εθελοντή και εδώ τη δήλωση συμμετοχής. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία επικοινωνήστε στο τηλ. 2821045570

Περπατώ περπατώ εις το δάσος…

«Φέτος το καλοκαίρι πάμε δάσος. Εσύ θα κάτσεις σπίτι;» Για ακόμα μία χρονιά η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ μας καλεί να συμμετέχουμε ενεργά σε προγράμματα εθελοντικής δασοπροστασίας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Για το καλοκαίρι του 2012, θα υλοποιηθούν δύο διαφορετικά προγράμματα που θα αφορούν σε δύο περιοχές: Θεσσαλονίκη (περιαστικό δάσος Σέιχ Σου) και Καστοριά (Ορεινός όγκος Γράμμου) , ενώ παράλληλα τα προγράμματά θα εμπλουτίζονται και με νέες δράσεις.
Πέρα από την επόπτευση των περιοχών αυτών και την πρόληψη από τις πυρκαγιές, τα προγράμματα θα εστιάσουν και σε άλλες δράσεις, όπως είναι η καταγραφή και ο καθαρισμός μονοπατιών, η ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με ζητήματα προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων αλλά και σε δράσεις που αφορούν στην προστασία και διατήρηση της καφέ αρκούδας.

Πότε και πού; Στη Καστοριά από 29 Ιουλίου έως 27 Αυγούστου και στη Θεσσαλονίκη με τις ημερομηνίες να ανακοινώνονται σύντομα.
Πόσο; Για να μπορέσετε να συμμετέχετε στα προγράμματα θα πρέπει να είστε συνδρομητής/τρια της Καλλιστώς. Το κόστος ανέρχεται στα 50€ ετησίως.
Info: Πρακτικές συμβουλές για τα προγράμματα μπορείτε να κατεβάσετε εδώ και την φόρμα συμμετοχής εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες: 2310 252530. 

Αρκούδα καφέ 

Δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού σε όλη την Ελλάδα, περιβαλλοντική εκπαίδευση σε μαθητές ή ομάδες παιδιών, ραδιοπαρακολούθηση αρκούδας ή λύκου, προστασία φυσικού περιβάλλοντος –π.χ. πυροφύλαξη δασών κατά τους θερινούς μήνες–, συμμετοχή στη λειτουργία του Περιβαλλοντικού Κέντρου του Αρκτούρου στο νομό Φλώρινας είναι τα εθελοντικά προγράμματα της οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.

Πότε; Τα προγράμματα γίνονται Σαββατοκύριακα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και σε περιόδους διαρκείας 7,10 ή 15 ημερών το καλοκαίρι.
Πόσο; Ως εθελοντής του Αρκτούρου δεν έχετε καμία οικονομική επιβάρυνση, ενώ η διαμονή σας στις περιοχές δράσης είναι εντελώς δωρεάν.
Info: Την αίτηση εθελοντικής εργασίας θα βρείτε εδώ ενώ για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 2106412006. 

Θα ζήσω ελεύθερο πουλί

Η Ορνιθολογική Εταιρεία θα διοργανώσει για ακόμα μια χρονιά δεκαπενθήμερα προγράμματα γνωριμίας με τα θαλασσοπούλια στη Σύρο, την Πύλο και τη Ζάκυνθο από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο και παρακολούθησης της μετανάστευσης των αρπακτικών στα Αντικύθηρα. Τα προγράμματα έχουν σαν στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους, ενώ οι εθελοντές έχουν την ευκαιρία να συμβάλουν ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος, να μάθουν για την ελληνική φύση και τα πουλιά, να γνωρίσουν προστατευόμενες περιοχές και βιότοπους διεθνούς σημασίας και να συνεργαστούν με άλλους ανθρώπους μέσα από μια θετική εμπειρία.

Πότε και πού; 15 Ιουλίου με 15 Σεπτεμβρίου στη λιμνοθάλασσα Γιάλοβα (Πύλος), 15 Ιουλίου με 2 Σεπτεμβρίου στη Ζάκυνθο, 20 Ιουλίου με 2 Σεπτεμβρίου στη Σύρος και 1 με 30 Σεπτεμβρίου στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων.
Πόσο; Το κόστος συμμετοχής στα προγράμματα είναι κατά περίπτωση 50 έως 100 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο. Η συμμετοχή περιλαμβάνει διαμονή και ημιδιατροφή των εθελοντών, ετήσια συνδρομή μέλους στην Ορνιθολογική και ασφάλιση. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα ταξιδιωτικά έξοδα του εθελοντή.
Info: Περισσότερες πληροφορίες για το κόστος συμμετοχής και τη διαδικασία αιτήσεων στα τηλ. 2108228704 και 210 8227937 και εδώ. http://www.ornithologiki.gr/volunteers

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v