Μπουγάτσα με… Τέχνη στην Θεσσαλονίκη

Αίθουσες τέχνης, μουσεία, γκαλερί που φιλοξενούν street art, ζωντανά φεστιβάλ που φυλλομετρούν όλες τις τέχνες και προσφέρουν καλλιτεχνικές ανάσες στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης. Ξεχωρίζουμε 16 φιλότεχνα «καταφύγια» στον Βορρά και… ανηφορίζουμε.
Μπουγάτσα με… Τέχνη στην Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Κόκουβα

Ναι, έχει ένα σωρό στέκια για φοιτητικό άραγμα ή ξενύχτι μέχρι τις πρωινές ώρες. Έχει τεράστια παράδοση στο φαγητό και στα ταβερνάκια. Έχει και τον Λευκό τον Πύργο. Η Θεσσαλονίκη, όμως, δεν έχει μόνο αυτά. 
Συλλογές και εκθέσεις σε σπουδαία Μουσεία, που κάτοικοι και επισκέπτες συχνά αγνοούν, μεθυσμένοι από τις υπόλοιπες χάρες της πόλης. Γκαλερί σύγχρονης τέχνης που φιλοξενούν ενδιαφέροντες καλλιτέχνες από την Βόρεια (και όχι μόνο) Ελλάδα. Πρωτοποριακές αίθουσες με φρέσκες ιδέες, όπως η μεταφορά της street art… εκτός δρόμου. Στέκια πολιτισμού και φεστιβάλ που χρωματίζουν εναλλακτικά την πόλη. 

Τέτοιοι λόγοι μας κάνουν να θέλουμε να ανηφορίσουμε στην Θεσσαλονίκη για άλλη μια φορά. Εντάξει, για να είμαστε και απολύτως ειλικρινείς, αν μετά τις καλλιτεχνικές εξορμήσεις, κάποιος από την παρέα προτείνει ουζάκι στα Κάστρα ή μπύρα στην Βαλαωρίτου, δεν θα πούμε όχι. Μέχρι τότε, όμως, ανακαλύπτουμε τον καλλιτεχνικό χάρτη της πόλης. 

Θες άλλο Μουσείο;

Δεκαπέντε χρόνια ιστορίας μετρά το ΚΜΣΤ στην Μονή Λαζαριστών, στα δυτικά προάστια της πόλης. «Καμάρι» του Μουσείου είναι η συλλογή Κωστάκη, τα σημαντικότατα έργα της ρωσικής πρωτοπορίας της οποίας έχει αναλάβει να προβάλλει μέσα από τις τρέχουσες εκθέσεις, ενώ δεν λείπουν και οι περιοδικές εκθέσεις πρωτοποριακής τέχνης με την συνδρομή της ψηφιακής τεχνολογίας. Δείτε τις μελλοντικές εκθέσεις του Μουσείου εδώ
Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ: 2310 589140-1
Πληροφορίες επίσκεψης εδώ. 


Μικρό «αδελφάκι» του ΚΜΣΤ, η συγκεκριμένη αίθουσα τέχνης στην αποθήκη Β1 του λιμανιού αγαπά τους νέους καλλιτέχνες, αναζητά τις σύγχρονες τάσεις που αναδύονται στην παγκόσμια σκηνή και προσπαθεί όχι μόνο να τις εκθέσει στο κοινό αλλά να τις αφήσει να αλληλεπιδράσει μαζί τους. Αυτή την περίοδο, «τρέχουν» η φωτογραφική διαδραστική εγκατάσταση «Πέρα από τα όρια του βλέμματος», με τις νέες δημιουργίες τριών σύγχρονων ελληνίδων εικαστικών, της Caroline May, της Φωτεινής Παπαχατζή και της Μαρίας Πασχαλίδου (11/5-17/6), και η έκθεση “It’s the Political Economy, Stupid”, που αποτελεί έναν χώρο συνάντησης για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από τη δουλειά τους σχολιάζουν τα 30 τελευταία χρόνια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
Διεύθυνση: Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τηλ: 2310 593270
Πληροφορίες επίσκεψης εδώ. 

Παραμένουμε στο εξαιρετικά φιλότεχνο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, και περνάμε στην απέναντι Αποθήκη, την Α’, όπου στεγάζεται τα τελευταία 11 χρόνια το μοναδικό κρατικό μουσείο φωτογραφίας της χώρας. Οι συλλογές και τα αρχεία του περιλαμβάνουν πάνω πό 100.000 φωτογραφικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων έργα και συλλογές των Ιορδανίδη, Στυλιανού, Μπαλάφα, Nelly’s και Boissonnas. Οι περιοδικές του εκθέσεις είναι πάντα ενδιαφέρουσες – μέχρι τις 20/5 έχετε την ευκαιρία να δείτε την φωτο-αποστολή του Μουσείου «Χωρίς κατευθύνσεις στη Μέση Ανατολή (Μέρος Α’)»- ενώ κάθε δύο χρόνια πρωτοστατεί στην διοργάνωση της Photobiennale, που θα συναντήσουμε και παρακάτω στο δημοσίευμα. Μην παραλείψετε μετά την περιήγηση να απολαύσετε τον καφέ σας στο υπέροχο café του Μουσείου, ένα από τα αγαπημένα μας θεσσαλονικιώτικα spots, που μοιάζει να είναι κατάστρωμα πλοίου με θέα τον Θερμαϊκό.
Διεύθυνση: Αποθήκη Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Πληροφορίες επίσκεψης εδώ. 

Ολοκληρώνουμε την artistic τριλογία του λιμανιού με μια επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου, όπου τα εκθέματα επιχειρούν έναν «περίπατο» μέσα από την πορεία του ελληνικού σινεμά, την εξέλιξη του φιλμ και της παραγωγής μιας ταινίας, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. 
Διεύθυνση: Αποθήκη Α’, τηλ: 2310 508398
Πληροφορίες επίσκεψης εδώ. 

Βρίσκεται εντός της ΔΕΘ, και «κρύβει» μία μεγάλη συλλογή από ιδιωτικές δωρεές, κληροδοτήματα, νέα αποκτήματα και δείγματα σύγχρονης τέχνης που αξίζουν την προσοχή μας. Αυτή την περίοδο, φιλοξενεί την ομαδική εικαστική έκθεση «Σπίτι» από το ΚΕΘΕΑ Διάβαση και την γραφιστικού ενδιαφέροντος «Rue de l’Ouest» (ως 27/5). Ενημερωθείτε για μελλοντικές εκθέσεις του Μουσείου εδώ
Διεύθυνση: Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ-Helexpo, τηλ: 2310 240403
Πληροφορίες επίσκεψης εδώ. 

Θες άλλο τέχνη;

Η Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης στεγάζεται στην Βίλα Μορντώχ, ένα όμορφο κτίριο εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα στην λεωφόρο Β. Όλγας, στο οποίο συνυπάρχουν τα νεοκλασικά, τα αναγεννησιακά, τα μπαρόκ και άρτ νουβώ στοιχεία. Εδώ θα βρείτε περισσότερα από 1.000 έργα τέχνης, από την βυζαντινή, την μεταβυζαντινή και την νεοελληνική περίοδο, ενώ σημαντικότατος είναι ο τομέας των Θεσσαλονικέων καλλιτεχνών, της ελληνικής χαρακτικής και της λαϊκής εικονογραφίας. Στην βίλα μεταξύ άλλων, συνυπάρχουν οι Ιακωβίδης, Παπαλουκάς, Εγγονόπουλος, Μπουζιάνης, Βακαλό και Χατζηκυριάκος-Γκίκας.
Διεύθυνση: Βασ. Όλγας 162 και Μαρτίου
Πληροφορίες επίσκεψης εδώ. 

*Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών
Στο μοντέρνα κτίριο που κρύβεται κάπου στην οδό Αγίου Δημητρίου, το ζέυγος Τέλλογλου άφησε το 1972 την συλλογή έργων τέχνης του. Οι δωρεές φιλότεχνων συνεχίστηκαν, μέχρι που το 1999 το Ίδρυμα άνοιξε τις πύλες του επίσημα, ως ένας σπουδαίος φορέας για την τέχνη στην Ελλάδα. Εκτός από τα ζωγραφικά έργα μεγάλων Ελλήνων εικαστικών, το Ίδρυμα ασχολείται με την καταγραφή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, διαθέτει εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνται συχνές περιοδικές εκθέσεις, installations και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του «γειτονικού» Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Συχνά, μας επιφυλάσσει ακόμη πιο «βαρβάτες» εκπλήξεις, όπως την φιλοξενία έργων του Picasso και άλλων σπουδαίων δημιουργών της παγκόσμιας Τέχνης. 
Διεύθυνση: Αγίου Δημητρίου 159Α, τηλ: 2310 247111
Πληροφορίες επίσκεψης εδώ

Θες άλλο gallery;

«We come from the streets!», υπερηφανεύεται το THE BOX, υποστηρίζοντας πως είναι το μοναδικό «shop&gallery» στην Ελλάδα. Όντως, σε αυτό το «κουτί» της πλατείας Ναυαρίνου, η φρέσκια ιδέα των εμπνευστών του κατάφερε να μεταφέρει την street art μέσα σε μια gallery, και να κάνει ακόμα πιο προσιτή την τέχνη, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να περιηγηθεί αλλά και να αγοράσει μικρά και οικονομικά αντικείμενα τέχνης, ντιζαϊνάτα παιχνιδάκια, ρούχα, graffiti art, αλλά κυρίως, να συναντηθούν με τους καλλιτέχνες και να συζητήσουν για την δουλειά τους, όχι στο πλαίσιο μιας επίσημης παρουσίασης, αλλά σαν να βρίσκονται με έναν παλιόφιλο. 
Διεύθυνση: Απέλου 6, πλατεία Ναυαρίνου, τηλ: 2310 050315
Περισσότερες πληροφορίες εδώ. 

Πάντα ενδιαφέρουσες, οι εκθέσεις που φιλοξενεί η gallery Myrό στην περιοχή του Λευκού Πύργου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κυμαίνονται από τις φωτογραφικές αναζητήσεις μέχρι τις γλυπτικές, εικαστικές και πρωτοποριακές μορφές τέχνης. Αυτή την περίοδο, θα εγκαινιαστεί η φωτογραφική έκθεση της Μαρίας Ιωαννίδου με τίτλο “Σώμα: Ελευθερία ή Ταμπού; Ομορφιά ή Τρόμος; ” στον χώρο Myrό Vitrina, από τις 17 εως τις 30 Μαΐου 2012 στο πλαίσιο της Homotopia 2012. Παράλληλα, στον χώρο Myrό Κόγχη παρουσιάζεται η πρωτότυπη δουλειά του Λάζαρου Πάντου με τίτλο OXIDE.  
Διεύθυνση: Νικ. Φωκά 8, τηλ: 2310 269187
Πληροφορίες επίσκεψης εδώ

To 1995, η οικογένεια Καλφαγιάν εγκαινιάζει την γκαλερί της Θεσσαλονίκης, που έμελλε να ξεκινήσει μια μακρά πορεία στον χώρο των εκθέσεων μοντέρνας τέχνης και να αποκτήσει «αδελφάκι» και στο αθηναϊκό Κολωνάκι. Στόχος της gallery είναι να προβληθούν σύγχρονοι καλλιτέχνες, από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, ενώ τα τελευταία χρόνια εντείνονται και οι συνεργασίες με την Μέση Ανατολή, το Los Angeles και πολλούς μουσειακούς και φεστιβαλικούς φορείς της χώρας. Μείνετε ενήμεροι για τις μελλοντικές εκθέσεις της εδώ
Διεύθυνση: Προξένου Κορομηλά 43, τηλ: 2310 225523
Περισσότερες πληροφορίες εδώ. 

Θες άλλο φεστιβάλ;

Διαρκούν λίγο, αλλά δίνουν τον δικό τους παλμό σε ολόκληρη την πόλη, θυμίζοντάς της πως η τέχνη είναι γιορτή:

Δεν χρειάζεται συστάσεις το πιο ιστορικό κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ελλάδας, που φέτος συμπλήρωσε 52 χρόνια παρουσίας στο αγαπημένο Ολύμπιον και στις αποθήκες του λιμανιού. Οι φανφάρες του παρελθόντος ανήκουν ακριβώς εκεί, και πλέον, με πιο low budget αλλά και πιο ενδιαφέρον προφίλ, ανυπομονούμε για το 53ο «χτύπημα» τον ερχόμενο Νοέμβριο. 

*Φεστιβάλ Ντοκιμάντερ Θεσσαλονίκης
Μπορεί να ζει στην σκιά του «μεγάλου αδελφού» (βλέπε Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), αλλά το ΦΝΘ είναι εξίσου… διεθνές και ακόμη πιο ενδιαφέρον – μάλιστα στους διεθνείς κύκλους θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ ταινιών τεκμηρίωσης στον κόσμο. Λαμβάνει χώρα στο Ολύμπιον κάθε Φεβρούαριο/Μάρτιο και απαιτεί την προσοχή σας. Γιατί την αξίζει. 

*Photobiennale
Διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το Μουσείο Φωτογραφίας και κάθε φορά κινείται γύρω από συγκεκριμένο θεματικό άξονα. Αυτή τη φορά, στο επίκεντρο τίθεται ο «Λόγος», ολοκληρώνοντας την θεματική τριλογία που ξεκίνησε το 2008 με τον «Χρόνο» και συνεχίστηκε το 2010 με τον «Τόπο». Φέτος, η Photobiennale θα διεξαχθεί σε δύο μέρη, από τον Μάιο ως τον Ιούλιο και από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο του 2012. Οι φωτογραφίες του φωτογενούς φεστιβάλ θα απλωθούν σε ολόκληρη την πόλη, κοσμώντας πολλούς χώρους τέχνης – συντονιστείτε για νεότερα εδώ.  

*Biennale
Λαμβάνει χώρα επίσης κάθε δύο χρόνια και απλώνεται με έργα τέχνης, εκθέσεις και θεματικές εκδηλώσεις από καλλιτέχνες παγκοσμίου εμβέλειας σε όλους τους φιλότεχνους χώρους της πόλης. Αυτή τη χρονιά η biennale «μαζεύει δυνάμεις» για να συντροφεύσει τους Θεσσαλονικείς την επόμενη. Μάθετε περισσότερα εδώ

Toν Σεπτέμβριο του 2011 ανακηρύχθηκε το 7ο καλύτερο φεστιβάλ στον κόσμο από τον βρετανικό οδηγό Resident Advisor, κάτι που μας κάνει να περιμένουμε με αγωνία το φετινό του πρόγραμμα, που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Το Reworks είναι ένα οπτικο-ακουστικό φεστιβάλ τέχνης, που μετρά 6 χρόνια ζωής και συνδέει την μουσική με την μοντέρνα τέχνη, προωθώντας νέες ιδέες με μπόλικη ηλεκτρονική μουσική εσάνς. Μάθετε περισσότερα εδώ
 
Το υπέροχο αυτό κτιριακό συγκρότημα στην Σταυρούπολη, κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί στους υπαίθριους χώρους του κάθε έκφανση της τέχνης. Θέατρο, μουσικά, lives, εικαστικά, εκδηλώσεις και νεανικό πνεύμα επικρατούν στις δροσερές αυλές της – μείνετε συντονισμένοι για το φετινό πρόγραμμα εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v