12 ταξίδια για το 2012

Ολυμπιακοί Αγώνες και #epic_festival στο Λονδίνο. Euro 2012 στην πιο πολύχρωμη πόλη της Ευρώπης. Ιστορία που γράφεται σε πραγματικό χρόνο. Μέρη που απειλούνται με εξαφάνιση. Και η τελευταία ειρηνική γωνιά στη Μέση Ανατολή. Δώδεκα ταξίδια πιο «τώρα» από ποτέ.
12 ταξίδια για το 2012
των Ηρώς Κουνάδη, Νικόλα Γεωργιακώδη

Πριν από ένα χρόνο τέτοια εποχή γράφαμε πως μπορεί ο χρόνος που φεύγει να μας αφήνει λίγο (εντάξει, πολύ) φτωχότερους, αλλά για το resolution εκείνο που λέει πως θα ταξιδέψουμε είμαστε ικανοί να θυσιάσουμε το budget δύο μηνών -ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα κόψουμε τη συνδρομή στο γυμναστήριο/ το internet/ τις εξόδους για ποτό/ το φαγητό. Φέτος, αυτό ισχύει περισσότερο παρά ποτέ. Διότι, αν υπάρχει έστω και μία απειροελάχιστη πιθανότητα να καταστραφεί ο κόσμος τον προσεχή Δεκέμβριο, προτιμάμε να έχουμε κάνει εκείνο το ταξίδι που πάντα ονειρευόμασταν παρά να είμαστε fit και ενημερωμένοι.

Οι ταξιδιωτικές τάσεις, τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα και οι πολιτικές εξελίξεις που αλλάζουν τον χάρτη των ταξιδιωτικών προορισμών εμπνέουν και φέτος τη λίστα μας με τα δώδεκα ταξίδια-όνειρα για το 2012. Μπορείτε να ακολουθήσετε, ή να πάρετε απλώς μερικές ιδέες για να εμπλουτίσετε τη δική σας.

Ιορδανία

Το Βασίλειο της Ιορδανίας είναι, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις της Αραβικής Άνοιξης, η τελευταία ειρηνική γωνιά στη Μέση Ανατολή –και, όπως όλα δείχνουν, πιθανότατα θα συνεχίσει να είναι για πολλά χρόνια ακόμα. Είναι, επίσης, η επιτομή της αραβικής κουλτούρας σε κάθε της έκφανση: από τις χαοτικές μεγαλουπόλεις με τα πλούσια προάστια, μέχρι τις απέραντες ερήμους των Βεδουίνων και των ξάστερων ουρανών.

Είναι η μυστηριώδης, λαξευμένη στους βράχους Πέτρα των Αρχαίων Ναβαταίων, το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο της Νεκράς Θάλασσας και οι βουτιές που καθίστανται αδύνατες εξαιτίας της άνωσης η οποία ό,τι και αν κάνετε θα σας φέρνει συνέχεια στον αφρό, οι κοκκινωποί αμμόλοφοι της ερήμου πίσω από τους οποίους δύει ο ήλιος, η πολύβουη μεγαλούπολη του Αμμάν και ο παράδεισος του shopping στην αφορολόγητη ζώνη της Άκαμπα.

Διαβάστε λεπτομέρειες για τις περιηγήσεις σας γύρω από την Πέτρα, εδώ.

Πώς θα πάτε: Με απευθείας πτήσεις της Royal Jordanian, σε τιμές που ξεκινούν από 320€ μετ’ επιστροφής και φόρων.

Λονδίνο

Δύο λέξεις μόνο. Ολυμπιακοί Αγώνες. Όσοι βρίσκονταν στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2004, γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν χρειάζεται να είσαι fan κανενός είδους αθλήματος για να συμμετέχεις στο (γιγαντιαίο) πάρτι και να απολαύσεις την πόλη στις καλύτερες στιγμές της. Οι υπόλοιποι, μπορείτε να ξεκινήσετε να αναθερμαίνετε τις σχέσεις σας με κάθε τριτοξάδερφο αιώνιο φοιτητή στο Λονδίνο από τώρα –έχετε ήδη αργήσει. Ναι, εννοείται πως δεν θα υπάρχει ούτε τετραγωνικό σε πεζοδρόμιο που να ενοικιάζεται σε λογική τιμή. Και είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που αυτό δικαιολογείται.

Πάρτε μια γεύση από το τι αναμένεται να γίνει στο Λονδίνο το 2012 εδώ, και δείτε ιδέες για τις περιηγήσεις σας μακριά από τα πλήθη του East End εδώ.

Πώς θα πάτε: Με απευθείας πτήσεις της easyJet, της British και της Aegean, σε τιμές που αναλόγως πόσο νωρίς θα προνοήσετε για τις κρατήσεις σας μπορεί να ξεκινούν και από 100€ μετ' επιστροφής και φόρων.

Αλβανία

Το λέγαμε και πέρυσι, ισχύει ακόμα περισσότερο φέτος: τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά περιοδικά του πλανήτη επιμένουν πως η Αλβανία είναι το “next hot thing” των Βαλκανίων, και ποιοι είμαστε εμείς να τους αμφισβητήσουμε; Με τις δαντελωτές ακρογιαλιές της, τις πολύχρωμες πόλεις, τα γραφικά χωριά, το ασύγκριτο φαγητό και, φυσικά, τις παραδεισένιες τιμές της, η γειτονική χώρα που επιμένετε να σνομπάρετε είναι η «νέα Κροατία» που το 2003 ήταν η «νέα Ελλάδα» –και όλοι είδαμε τι σήμαινε αυτό, τουλάχιστον σε όρους τουριστικής ανάπτυξης, για να μη μιλήσουμε για τον ανταγωνισμό.

Από τις όχθες της καταγάλανης Λίμνης Οχρίδας, που απλώνεται στα σύνορα δύο χωρών, μέχρι το Αργυρόκαστρο, και την μεσαιωνική του πόλη που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, και το Βουθρωτό, την αρχαία πόλη με το ενετικό κάστρο, δίπλα στη διώρυγα που συνδέει την ομώνυμη λίμνη με το στενό της Κέρκυρας, έχετε περισσότερους από έναν λόγους να εντάξετε την Αλβανία στα ταξιδιωτικά σας σχέδια.

Πώς θα πάτε: Οδικώς. Τα σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή απέχουν μόλις 38 χιλιόμετρα από την Καστοριά, και 51 χιλιόμετρα από την Φλώρινα. Αν επιμένετε στη λύση του αεροπλάνου, η Olympic Air και η Aegean πετούν απευθείας από την Αθήνα, σε τιμές που ξεκινούν από 200€ μετ’ επιστροφής και φόρων.

Πολωνία και Ουκρανία

Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε πως θα ξαναζήσουμε ποτέ εποχές Πορτογαλίας. Το Euro του 2012, όμως, θα μας δώσει αναμφισβήτητα (την αφορμή για) το ωραίο ταξίδι. Και τι ταξίδι: δύο χώρες, οκτώ πόλεις και ένας ολόκληρος καλοκαιρινός μήνας στον πυρετό μιας τεράστιας αθλητικής οργάνωσης και ενός ξέφρενου πάρτι. Στην πρώτη φάση, παίζουμε στην Πολωνία, στα γήπεδα της Βαρσοβίας και του Wroclaw (φωτό, επάνω) ενώ η δεύτερη φάση και οι ημιτελικοί διεξάγονται στη Βαρσοβία και το Κίεβο –όπου θα γίνει και ο μεγάλος τελικός. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που το Euro έρχεται στην Ανατολική Ευρώπη, οπότε ο ενθουσιασμός αναμένεται ακόμα μεγαλύτερος. Κλείστε θέσεις έγκαιρα.

Πώς θα πάτε: Στο επίσημο site της διοργάνωσης θα βρείτε ταξιδιωτικά πακέτα που περιλαμβάνουν πτήσεις, ξενοδοχεία και εισιτήρια για τους αγώνες.

Πορτογαλία

Η μία εκ των δύο Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης για το 2012 (αν αναρωτιέστε, η άλλη είναι το Maribor της Σλοβενίας) το Guimarães βρίσκεται στον Βορρά της Πορτογαλίας και είναι ένα από τα μικρά ταξιδιωτικά διαμαντάκια που αξίζει να ανακαλύψετε. Με το κουκλίστικο ιστορικό του κέντρο και το βγαλμένο από παραμύθι μεσαιωνικό του κάστρο να έχουν ανακηρυχθεί Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO και την κουζίνα του να θεωρείται μια από τις καλύτερες σε ολόκληρη τη χώρα το Guimarães υπόσχεται ταξιδιωτικές εμπειρίες πλαισιωμένες από τις πάντα εντυπωσιακές εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας (πάρτε μια γεύση εδώ).

Προσθέστε σε αυτά τις υπόλοιπες… χάρες της Πορτογαλίας, όπως η Λισσαβώνα και το πολύχρωμο Πόρτο, την οικονομική κρίση που μας συνδέει συμβολικά και την απευθείας πτήση της TAP από την Αθήνα που μας συνδέει εδώ και λίγους μήνες και πρακτικά, και καταλαβαίνετε γιατί η… άλλη άκρη της Μεσογείου είναι πιο «τώρα» παρά ποτέ.

Πώς θα πάτε: Με την προαναφερθείσα απευθείας πτήση της TAP, σε τιμές που ξεκινούν από 200€ μετ' επιστροφής και φόρων.

Ανταρκτική

Ναι, είναι το πιο ακριβό ταξίδι που θα μπορούσατε να κάνετε. Ναι, πρέπει να το θέλετε πάρα πολύ –σε σημείο να είστε διατεθειμένοι να απαρνηθείτε τα ταξίδια σας για τα επόμενα τρία χρόνια. Ναι, υπάρχουν και ηθικοί ενδοιασμοί για το αν δικαιούμαστε να συμβάλλουμε στην οικολογική καταστροφή των πάγων της απλά και μόνο για να τη δούμε. Αν, όμως, είναι να το κάνετε το έγκλημα, κάντε το τώρα: αφενός γιατί οι συζητήσεις περί απαγόρευσης των ταξιδιών στην παγωμένη ήπειρο γίνονται ολοένα και εντονότερες (είναι, όμως, πολλά τα λεφτά για να σταματήσουν από τη μια μέρα στην άλλη) και αφετέρου το 2013 δεν θα έχετε ελπίδα να καταστραφεί ο κόσμος από μόνος του και να γλιτώσετε τις τύψεις ότι συμβάλλατε κι εσείς σε αυτό, διαταράσσοντας την ησυχία της φύσης.

Πώς θα πάτε: Δείτε εδώ λεπτομέρειες, εταιρείες και τιμές για τα ταξίδια στην Ανταρκτική και τον (λιγότερο ευαίσθητο οικολογικά, αν οι τύψεις δε λένε να σας αφήσουν σε ησυχία) Αρκτικό Κύκλο.

Κούβα

Μόλις που προλαβαίνετε να πάρετε μια γεύση από την χρονομηχανή που ήταν το τελευταίο προπύργιο του υπαρκτού σοσιαλισμού στον πλανήτη, πριν ο εκσυγχρονισμός και η άρση του εμπάργκο την μετατρέψουν –για καλό ή για κακό, μένει να το δούμε– σε μια ακόμη χώρα της Καραϊβικής που ζει και αναπνέει για τους τουρίστες της. Ακόμη, όμως, και αν δεν βρίσκετε ενδιαφέρουσα την στιγμή που ένας τόπος ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα στην Ιστορία του, σίγουρα θα βρείτε συγκλονιστική την ιδιαίτερη κουλτούρα της, τη συγκλονιστική κουζίνα της, το λαό της που παραδίδει δωρεάν ταχύρυθμα μαθήματα ζωής, τα πανέμορφα τοπία της, τις εξωτικές παραλίες και το τροπικό κλίμα της –που θα μείνουν πάντα εκεί, όσες αλλαγές κι αν περάσουν από πάνω τους.

Δείτε εδώ λεπτομέρειες για τις περιηγήσεις σας στην Κούβα.

Πώς θα πάτε: Με την Air France μέσω Παρισιού ή την Iberia μέσω Μαδρίτης. Θεωρήστε ευκαιρία οποιαδήποτε τιμή κάτω από 1.000 ευρώ.

Στοκχόλμη, Σουηδία

Μπορεί η κινηματογραφική τριλογία του The Girl with the Dragon Tattoo να δημιούργησε ένα τεράστιο «κύμα» φανατικών σινεφίλ επισκεπτών οι οποίοι αναζητούν μετά μανίας την «σκοτεινή» πλευρά της Στοκχόλμης, αλλά η αλήθεια είναι πως θα δυσκολευτούν αρκετά να την βρουν. Απομακρυσμένη τόσο γεωγραφικά όσο και συνειδησιακά από την κλασική Ευρώπη και τις εμβληματικές πόλεις της, η Στοκχόλμη αποτελεί έναν άσημο, ωστόσο, ”εξωτικό” τουριστικό προορισμό, μια γοητευτική πρωτεύουσα με τα… όλα της: cosy αλλά και κοσμοπολίτικη, εναλλακτική και παράλληλα μοντέρνα. Highlights το νησί Södermalm με τα πάρκα Djurgården, το περιφημο σουηδικό design, οι άριστες συγκοινωνίες και υποδομές και τα μποέμ μπαράκια. 

Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτεύουσα της Σουηδίας εδώ.

Πώς θα πάτε: Με την Lufthansa από 240€.

Χονγκ Κονγκ, Κίνα

Με άρωμα Ανατολής και αύρα… Δύσης, το 2012 θα είναι αναμφίβολα μια
σημαντική χρονιά για το πιο σημαντικό λιμάνι της Κίνας, καθώς συνεχίζει την πορεία του προς την πλήρη Δημοκρατία. Πόλη φουτουριστική, γεμάτη ζωή, κίνηση, μοντέρνα εστιατόρια, εντυπωσιακούς ουρανοξύστες και κτίρια που έχουν κατά καιρούς κερδίσει βραβεία και «φιλοξενούν» κάθε βράδυ ένα μεγαλειώδες show ηχητικών και οπτικών εφέ (γνωστό και ως «Symphony of lights»), το Χονγκ Κονγκ αποτελεί ένα μοναδικό αστικό τοπίο από κάθε άποψη.

Πώς θα πάτε: Με την Emirates μέσω Dubai με 800€.

Κάντιθ, Ισπανία

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται μια ήσυχη, γραφική, επαρχιώτικη πόλη της Ισπανίας, με ντόπιους γέροντες που περιφέρονται στα δεκάδες καφέ των πλατειών της. Μια φορά τον χρόνο όμως, η αρχαία και «κοιμισμένη» αυτή πόλη, αλλάζει αστραπιαία πρόσωπο και φιλοξενεί ένα από τα πιο δημοφιλή καρναβάλια στην Ισπανία. Κάθε Φεβρουάριο και για δέκα συνεχόμενες μέρες, οι επισκέπτες γίνονται ένα με τους ντόπιους σε ένα ξέφρενο πανηγύρι με άφθονο ποτό, χορό και τραγούδι. Συν τοις άλλοις, το Κάντιθ, χρήστηκε Ιβηρο-Αμερικανική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2012 και αποτελεί την πρώτη Ευρωπαϊκή πόλη που τιμάται ανάλογα. Τι θα λέγατε λοιπόν για μια… γεύση από Ανδαλουσία σε μερικούς μήνες;

Πώς θα πάτε: Με απευθείας πτήση της Iberia στην Μαδρίτη, σε τιμές που ξεκινούν από 140€ μετ' επιστροφής και φόρων, και εν συνεχεία με τραίνο σε 5 ώρες και 68€ ή με λεωφορείο σε 8 ώρες και 23€. 

Ορλάντο, ΗΠΑ

NBA All-Star Weekend. Το πιο δημοφιλές αθλητικό γεγονός της χρονιάς στις ΗΠΑ και ένα από τα πιο δημοφιλή του κόσμου, φιλοξενείται στην πόλη της Φλόριντα και αναμένεται κάτι παραπάνω εντυπωσιακό. Στις 25 και στις 26 Φεβρουαρίου λοιπόν, μεγάλοι αστέρες του μπάσκετ και της μουσικής θα κατακλύσουν την πόλη των «Μάγων» του NBA, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει αεροπλανικά καρφώματα, λαμπερά parties, συναυλίες και φυσικά το πολυαναμενόμενο 61ο All-Star Game. Πέρα από το μπασκετικό event βέβαια, η πόλη του Ορλάντο φημίζεται για τα θεματικά της πάρκα (λέγε με Walt Disney World και SeaWorld Adventure Park), αλλά και την αναπτυσσόμενη γειτονιά «Mild District», με τα ετερόκλητα εστιατόρια, τα μπαρ και τα δεκάδες tattoo studios.

Πώς θα πάτε: Με την Delta Airlines, μέσω Νέας Υόρκης, σε τιμές που ξεκινούν από 735€ μετ' επιστροφής και φόρων.

Ελλάδα

Ναι, Ελλάδα. Εκείνη η καμπάνια του Υπουργείου Τουρισμού που έλεγε «αλήθεια, έχεις πάει Ελλάδα;» ανέπτυξε λάθος μια πολύ σωστή ιδέα: ότι ελάχιστοι Έλληνες έχουν πραγματικά γυρίσει την Ελλάδα, πέρα από την γεωγραφική περιοχή του χωριού «τους» και τους πόλους έλξης τύπου Σαντορίνη, Μύκονο, Αράχωβα, Καλάβρυτα, Πήλιο κλπ. Το σκεφτόμαστε κάθε φορά που ανακαλύπτουμε ένα νησί που δεν είχαμε καν ακουστά, όπως τον Κάλαμο, ένα δάσος όπως την Φολόη (φωτό, επάνω), ή ένα σκαρφαλωμένο στις πλαγιές της Πίνδου Μαστοροχώρι. Η Ελλάδα έχει πολλές μυστικές χαρές να προσφέρει σε κάθε ταξιδιώτη με στοιχειώδη περιέργεια και διάθεση για εξερεύνηση. Θυμηθείτε το, κάθε φορά που δεν βρίσκετε δωμάτιο για το τριήμερο σε εκείνο το resort όπου θα πάνε όλοι.

Καλή ταξιδιάρικη χρονιά!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v