Αισχύλεια 2011: Η Ελευσίνα… γιορτάζει

Το ελληνικό θέατρο, ο κινηματογράφος, οι εικαστικές τέχνες συναντούν τον αρχαιοελληνικό μυστικισμό και μας στέλνουν στην Ελευσίνα. Δείτε τα καλύτερα των φετινών Αισχυλείων και τις πιο όμορφες θαλασσινές γωνιές που περιμένουν… την έλευσή σας.
Αισχύλεια 2011: Η Ελευσίνα… γιορτάζει
του Γιώργου Κόκουβα

Κι εκεί που νομίζαμε πως το καλοκαίρι τελειώνει, να που μερικές από τις καλύτερες φετινές παραστάσεις, τις πιο φρέσκιες ελληνικές κινηματογραφικές δημιουργίες και τις πιο «θαλασσινές» αφορμές για καλλιτεχνικές περιηγήσεις μας χαρίζουν θερινή παράταση και μας στέλνουν στην Ελευσίνα.

Μυστηριακοί αρχαιολογικοί χώροι, θαλασσινές βόλτες κοντά στην Αθήνα αλλά χωρίς… την Αθήνα, όμορφα στέκια και γωνιές που προκαλούν για σεπτεμβριανό διήμερο φαίνεται πως δεν είναι αρκετά για τους περισσότερους κατοίκους της πρωτεύουσας, που αγνοούν επιδεικτικά την «ιερή» πολιτεία. Ακόμη κι έτσι, όμως, αυτή την περίοδο του χρόνου μας δίνονται όλοι οι επιπρόσθετοι λόγοι για να «υποκύψουμε» στην κατηφόρα της Ιεράς Οδού και να προσθέσουμε σε όλα τα παραπάνω το άρωμα τέχνης που θα «σπάσει τις μύτες μας» μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στην Ελευσίνα, χάρη στα Αισχύλεια 2011.

Τα highlights του φετινού Φεστιβάλ

Όπως μας έχει συνηθίσει κάθε χρόνο στο τέλος του θέρους, η Ελευσίνα και το Παλιό της Ελαιουργείο μας δίνει πολλές ανάσες τέχνης, αγκαλιάζοντας όχι μόνο την θεατρική έκφραση αλλά και τον κινηματογράφο, την εικαστική δημιουργία, τις μουσικές αναζητήσεις και την παιδική φαντασία. Η γιορτή με σήμα κατατεθέν το όνομα του μεγάλου Έλληνα τραγικού πήρε τον δρόμο προς την… θάλασσα στις 26 Αυγούστου και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Από τα θεατρικά δρώμενα των Αισχυλείων ξεχωρίζουν:
*Οι Σκηνοβάτες του Σταμάτη Φασουλή (Σάββατο 3/9), με έναν ζηλευτό θίασο που απολαύσαμε και στην Επίδαυρο. Η παράσταση «αγκαλιάζει» με ιδιαίτερο σκηνικό τρόπο όλη την ιστορία του θεάτρου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ο σκηνοθέτης εξηγεί στο in2life.gr πώς προέκυψε το «σκηνοβατικό» αποτέλεσμα. 
* Οι Ιχνευτές του Δήμου Αβδελιώδη (Τετάρτη 7/9), που χειρίζεται επιδέξια το σοφόκλειο κείμενο για να συστήσει στο κοινό το εν πολλοίς άγνωστο δημιούργημα του μεγάλου τραγικού, το οποίο, όπως εξηγεί στο in2life.gr ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία και την τραγωδία. 
Ηρακλής Μαινόμενος του Μιχαήλ Μαρμαρινού (Κυριακή 11/9) που επίσης μας συστήνει μια τραγωδία η οποία σπάνια βλέπει το φως της σκηνής, αυτή την φορά του Ευριπίδη. Δείτε τι λέει στο in2life.gr ο ηθοποιός Νίκος Καραθάνος, που ενσαρκώνει τον δημοφιλέστερο Έλληνα ήρωα όλων των εποχών. 
*Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, μεταφέρεται από την Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου –και την διαχρονική παιδική αθωότητα των ιστοριών της Πηνελόπης Δέλτα- στην Ελευσίνα για να κερδίσει όλη την οικογένεια. Ένας πρίγκιπας και η αδελφή του παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, σε μια αναζήτηση αξιών κόντρα στην «κρίση» του Βασιλιά. Τα υπόλοιπα, την Πέμπτη 15/9 στα Αισχύλεια, με ελεύθερη είσοδο.

Από τα μουσικά διαλείμματα, τα ελευσίνια βράδια θα γεμίσουν με τις μουσικές μεταξύ άλλων του Γιάννη Χαρούλη (5/9), του Κωστή Μαραβέγια (12/9), του Ορφέα Περίδη και των Human Touch (16/9). Στην εικαστική πλευρά των Αισχυλείων, θα εκθέσουν έργα τους οι Στήβεν Αντωνάκος στην παραλία και στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας και η Λουκία Αλαβάνου στο Πολιτιστικό Κέντρο Κανελλόπουλος (από 2/9). Τέλος, ο «Αισχύλος» αγκαλιάζει και την έβδομη τέχνη, φέρνοντας για μία εβδομάδα (20-27/9) στον θερινό κινηματογράφο της παραλίας τις πιο πολυσυζητημένες ελληνικές δημιουργίες της περασμένης χρονιάς, όπως την «Χώρα Προέλευσης», τον «Μαχαιροβγάλτη», το «ΝηSOS», τον «Κανένα» και το «Απ’ τα Κόκαλα Βγαλμένη».

*Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των Αισχυλείων 2011 εδώ
Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 20.30 και το εισιτήριο για τις παραστάσεις στοιχίζει 12 ευρώ (μειωμένο 5 ευρώ). Μάθετε πληροφορίες για το πώς θα φτάσετε στους χώρους των εκδηλώσεων και πού προπωλούνται εισιτήρια εδώ

Περιηγήσεις γεμάτες… θάλασσα και μυστικισμό

Στην Αρχαία Αθήνα, τα Ελευσίνια Μυστήρια –των οποίων οι τελετές παραμένουν κατά κύριο λόγο ένα… μυστήριο ακόμη και σήμερα- είχαν αποκτήσει το status της πιο ιερής γιορτής στην Αττική και τιμούσαν την θεά Δήμητρα και την Περσεφόνη. Η πομπή ακολουθούσε την νότια διαδρομή της Ιεράς Οδού και κατέληγε στην Ελευσίνα, όπου μνημεία αντίστοιχα με αυτά της Ακρόπολης περίμεναν τους χιλιάδες συμμετέχοντες για την πιο μυστικιστική νύχτα του χρόνου.

Η Ιερά Οδός συνεχίζει και σήμερα να οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα ίδια μέρη, τα οποία μάλιστα διατηρούν τους αρχαίους «θησαυρούς» σε πολύ καλή κατάσταση και αποτελούν την πρώτη πολιτιστική αφορμή να «κατηφορίσουμε». Μεταξύ άλλων, στην Ελευσίνα θα δούμε:
*Τον Αρχαιολογικό Χώρο: Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σε όλη την Ελλάδα και μεταφέρει τον επισκέπτη κατευθείαν στο κλίμα των αρχαίων τελετουργιών. Η Ιερά Οδός καταλήγει στην Ιερή Αυλή, ενώ στην συνέχεια δεσπόζουν τα μικρά και τα μεγάλα Προπύλαια, που υποδέχονταν την πομπή. Πιο πέρα, το Τελεστήριο φιλοξενούσε μόνο τον μεγάλο Ιεροφάντη για την τελετή, ενώ προς τιμήν της θεάς Δήμητρας οι γυναίκες έψαλλαν στο Καλλίχορον Φρέαρ όπου λέγεται πως κάθισε η Δήμητρα θρηνώντας, όσο η Περσεφόνη άλλαζε εποχές και κόσμους μέσα από την πύλη του Άδη, στο Πλουτώνειο.
*Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας: Πολυάριθμα εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα ρίχνουν φως στην λατρεία της θεάς της Γης και της γονιμότητας, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υπέροχοι αμφορείς και τα ευμεγέθη αγάλματα από την κλασική εποχή.
Αρχαιολογικός χώρος: (Ιερά Οδός 1 και Γκιόκα, τηλ: 2105543470)
Εισιτ. €3, άνω των 65 ετών €2. Είσοδος ελεύθερη για νέους έως 19 ετών, φοιτητές και κάθε Κυριακή για όλους.

Πού θα φάτε:
Αφού απολαύσετε την βόλτα στην θαλασσινή περαντζάδα της παραλιακής οδού της Ελευσίνας, οφείλεται να τιμήσετε την πρώτη ύλη της περιοχής και να το ρίξετε… στα ψάρια. Δοκιμάστε νόστιμο φρέσκο ψάρι στην ταβέρνα «Τράτα» (Κοντούλη 42, τηλ: 210 5541602, περί τα 20-25 ευρώ κατ’ άτομο), αυθεντικές κρητικές γεύσεις, όπως το υπέροχο γαμοπίλαφο και το τηγανιτό σύγκλινο στην παραδοσιακή αυλή του μεζεδοπωλείου Αθιβολιές (Παγκάλου 8 και Χαριλάου, τηλ: 210 5562200, περί τα 20 ευρώ κατ’ άτομο) και καλοψημένη πίτσα για τους αμετανόητους… «Ιταλούς» στο Italiko, στον όμορφο πεζόδρομο της Νικολαϊδου με θέα στο ναό της Δήμητρας (Β. Λάσκου 1 και Νικολαϊδου, τηλ: 210 5540652, περί τα 10-15 ευρώ κατ’ άτομο).

Επίσης, σημείο αναφοράς για την σύγχρονη μεσογειακή κουζίνα, όχι μόνο για την Ελευσίνα αλλά για ολόκληρη την Αττική αποτελεί το «Στάχυ», το εστιατόριο του Elefsina Hotel, που πειραματίζεται με την παράδοση και τις μεσογειακές γεύσεις (Δήμητρος 55 και Ρ.Φεραίου, τηλ: 210 5589700, περί τα 30 ευρώ κατ’ άτομο). Τέλος, για πεντανόστιμους μεζέδες, για τον μεσημεριανό καφέ σας ή και για το βραδινό κοκτέιλ, επισκεφθείτε την δροσερή αυλή του café bar Κυκεών (Γκιόκα 2, τηλ: 210 5545401).

Πού θα μείνετε:
Στο τεσσάρων αστέρων Elefsina Hotel, που για την περίοδο των Αισχυλείων προσφέρει πακέτα διαμονής στην τιμή των 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Η προσφορά ισχύει μέχρι 27 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει διαμονή σε δίκλινο superior δωμάτιο, πρωινό, χρήση πισίνας, late check out, και όλα αυτά με την επίδειξη δύο εισιτηρίων της ίδιας ημέρας από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Επιπλέον, με την επίδειξη φεστιβαλικού εισιτηρίου, θα απολαύσετε δωρεάν ένα γλυκό ή ένα ποτό της επιλογής σας στο ξενοδοχείο.

Στο Melissa II Hotel, με τον χαριτωμένο κήπο και την εξαιρετική θέση, που αποτελεί πολύ καλή βάση για ελευσίνιες περιηγήσεις. Το δίκλινο δωμάτιο στοιχίζει από 65 ευρώ ανά διανυκτέρευση τον Σεπτέμβριο για κρατήσεις μέσω Booking.com.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v