Διακοπές στο σπίτι: Πώς να παραθερίσετε… κατ’ οίκον

Το καλοκαίρι των ισχνών αγελάδων για πολλούς μεταφράζεται σε budget που καθιστά τις φετινές διακοπές απαγορευτικές. Διακοπές όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ταξίδι. Πάρτε ιδέες για να μετατρέψτε τον «περιορισμό κατ’ οίκον» σε ξεκούραστη ανάπαυλα από τις έγνοιες.
Διακοπές στο σπίτι: Πώς να παραθερίσετε… κατ’ οίκον
Σύμφωνα με την φετινή έρευνα του ΙΝΚΑ για τις καλοκαιρινές διακοπές μας, πάνω από έξι στους δέκα Έλληνες δεν θα πραγματοποιήσουν διακοπές αυτό το καλοκαίρι. Το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε πως κυρίως λόγων οικονομικών προβλημάτων, θα μείνει στο σπίτι του –το ποσοστό αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με τις μετρήσεις του 2010. Οι αριθμοί του ΙΝΚΑ αποτυπώνουν αυτό που αποτελεί πραγματικότητα για πολλούς από εμάς: Καλοκαίρι χωρίς νησί, χωρίς ταξίδι, στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας και στην καυτή πόλη που δεν μας επιτρέπει να «ξαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας».

Αυτή είναι η μία πλευρά, η απαισιόδοξη. Γιατί αν προσπαθήσουμε να δούμε το καλοκαιρινό ποτήρι μισογεμάτο, θα διαπιστώσουμε ότι «σπιτικές διακοπές» δεν σημαίνει αναξιοποίητη άδεια από την δουλειά, αλλά ευκαιρία για να γνωρίσουμε την άλλη πλευρά της πόλης μας, να κάνουμε όσα δεν προλαβαίναμε όλο τον υπόλοιπο χρόνο και να αλλάξουμε το σπίτι και την διάθεσή μας, βάζοντάς τα σε ρυθμούς διακοπών. Δείτε παρακάτω tips για να φορέσετε στην αστική καθημερινότητά σας τα «καλοκαιρινά» της και να απολαύσετε το καλοκαίρι σαν να βρισκόσασταν σε ένα ανανεωτικό ταξίδι.

*Κοιμηθείτε όσο θέλετε.
Μπορεί να είστε στο σπίτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είστε σε άδεια διακοπών – και διακοπές σημαίνουν αποχή από την συνηθισμένη καθημερινότητά μας. Επομένως, κάντε ό,τι δεν κάνατε τους προηγούμενους μήνες: Κοιμηθείτε ως αργά, χωρίς να βάλετε ξυπνητήρι και δώστε στον οργανισμό σας την ευκαιρία να ξεκουραστεί. Άλλωστε ποιο δωμάτιο ξενοδοχείου θα μπορούσε να σας ξεκουράσει περισσότερο από το ίδιο σας το κρεβάτι;

*Κάντε βουτιές στις κοντινές παραλίες.
Με άλλα λόγια, κάντε ό,τι θα κάνατε σε ένα καλοκαιρινό ταξίδι. Ξεκινήστε για τις παραλίες της Αττικής το πρωί, ρίξτε άγκυρα στην αμμουδιά, επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ ή ηλιοθεραπεία (πάντα με μέτρο) και επιχειρήστε ανανεωτικά μακροβούτια. Ευτυχώς, η θάλασσα δεν είναι πολύ μακριά από κανένα μέρος της χώρας μας.

*Μεταμορφώστε το σπίτι σας.
Αλλάξτε τον προσωπικό σας χώρο ώστε να μην θυμίζει τίποτα από χειμώνα και από την αγχωτική καθημερινότητά σας. Πειραματιστείτε με την διαρρύθμιση του χώρου, αλλάξτε τις κουρτίνες ή τα σεντόνια σας με άλλα καλοκαιρινών χρωμάτων, προμηθευτείτε ένα αρωματικό χώρου που μυρίζει θάλασσα, στολίστε το σπίτι με λουλούδια, φροντίστε το μπαλκόνι σας ώστε να περνάτε σε αυτό τα ήσυχα απογεύματα… Οι τρόποι είναι πολλοί για να μετατρέψετε το σπίτι σε… εξοχικό.

*Μουσικές και βιβλία
Όσο είστε στο σπίτι, βάλτε να παίζει μουσική που σας χαλαρώνει ή σας μεταφέρει «αλλού». Επίσης, διαβάστε όσα βιβλία συνεχώς βάζατε στο στόχαστρό σας τον χειμώνα, αλλά ποτέ δεν προλαβαίνατε να διαβάσετε πέρα από το εσώφυλλο. Άλλωστε αυτό δεν κάνουν και όσοι λιάζονται στις παραλίες των νησιών;

*Πειραματιστείτε στην μαγειρική.
Δοκιμάστε να μαγειρέψετε περίεργες συνταγές, γευθείτε εξωτικά γλυκά, δροσερές φρουτοσαλάτες και cocktails φτιαγμένα από εσάς τους ίδιους, για να ξεφύγετε από την ρουτίνα του «φτιάχνω κάτι συνηθισμένο στα γρήγορα» ή «παραγγέλνω απ’ έξω γιατί πνίγομαι στην δουλειά». Δείτε εδώ ιδέες για cocktails και εδώ συνταγές για σπιτικά παγωτά με ελληνικές γεύσεις.

*Βγείτε από το σπίτι.
Ταβερνάκια σε αυλές ή δροσερές ταράτσες, «νησιώτικα» μπαράκια στο κέντρο της πόλης, θερινά σινεμά που μας κάνουν να ξεχνάμε ότι είμαστε στην Αθήνα είναι οι επιλογές μας για να ζήσουμε την πόλη όπως δεν την ζούσαμε τους εργάσιμους μήνες. Έξτρα «πριμ» του Αυγούστου, το άδειο κέντρο που προσφέρεται για άνετους περιπάτους χωρίς κυκλοφοριακό χάος και μας επιτρέπει να γίνουμε τουρίστες για λίγες ημέρες. Δείτε τις επιλογές του Αυγούστου στην Αθήνα σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life

*Γίνετε τουρίστας… μαζί με τους τουρίστες.
Θυμάστε το project «This is Athens», που καλούσε όλους τους Αθηναίους να ποστάρουν φωτογραφίες της Αθήνας για να προωθηθεί η εικόνα της με το μεγαλύτερο αθηναϊκό photostream στο διαδίκτυο; Όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά έχει μετεξελιχθεί στο «This is MY Athens» και σας καλεί να γίνετε Athens Locals. Αυτό σημαίνει ότι δηλώνετε εθελοντικά συμμετοχή στο πρόγραμμα, και προσφέρεστε για μία ημέρα ώστε να δείξετε την πόλη σας σε μια ομάδα τουριστών. Κλείνετε ραντεβού μαζί τους και τους περιηγείστε στις ομορφιές της Αθήνας που μόνο εσείς γνωρίζετε. Όχι απαραίτητα τα αρχαιολογικά μέρη και τα δημοφιλή μουσεία, αλλά τα κρυφά bars που δύσκολα μπορεί να βρει ένας τουρίστας, τις ωραίες γειτονιές, το αγαπημένο σας εστιατόριο κλπ. Χωρίς να το καταλάβετε, γίνεστε κι εσείς τουρίστας και κάνετε καλοκαιρινές γνωριμίες με ανθρώπους από κάθε σημείο του πλανήτη. Μάθετε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή εδώ

*Οργανώστε σύντομες αποδράσεις στα γειτονικά νησιά.
Δεν χρειάζεται να φύγετε από το σπίτι σας για περισσότερες από μία ή δύο ημέρες για να πάρετε αέρα νησιώτικων διακοπών. Η Αίγινα, οι Σπέτσες, ο Πόρος, η Ύδρα, το Αγκίστρι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Σε μία με δύο ώρες θα βρίσκεστε στον προορισμό σας, όπου μπορείτε να επιδοθείτε σε βουτιές και να απολαύσετε νησιώτικες νοστιμιές και να επιστρέψετε το βράδυ στο σπίτι σας, χωρίς να ξοδέψετε χρήματα για διαμονή σε κάποιο υπερτιμημένο ξενοδοχείο.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v