Διακοπές μετά τις 20/8: Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα

Κρατήσατε υπόλοιπο αδείας; Πέντε υπέροχοι προορισμοί, με καλές τιμές, αυθεντικές γεύσεις, κρυστάλλινα νερά και γραφικά χωριουδάκια σας περιμένουν για τις καλύτερες ημέρες του καλοκαιριού.
Διακοπές μετά τις 20/8: Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι πραγματικά απορίας άξιον γιατί η πλειοψηφία των εργαζομένων επιλέγει να κάνει διακοπές τον Δεκαπενταύγουστο, όταν τα πλοία είναι γεμάτα, τα δωμάτια παράλογα ακριβά, τα φαγητά δεύτερης ποιότητας –τα καλά δεν φτάνουν για όλους– και οι σκιές στις παραλίες... αιτία καυγά για τους λουόμενους που θα βάλουν ξυπνητήρι για να τις πιάσουν. Πέντε μέρες υπομονή χρειάζονται μόνο, και ο εφιάλτης της πολυκοσμίας γίνεται παρελθόν. Και τότε ξεκινούν οι πραγματικές διακοπές.

Ελπίζουμε, λοιπόν, αυτό το κείμενο να σας βρίσκει στο γραφείο. Κι αν σκέφτεστε πως είναι αργά για να κάνετε κρατήσεις, υπενθυμίζουμε πως δεν χρειάζεται: διαθεσιμότητα υπάρχει παντού, γιατί τώρα που όλοι επιστρέφουν, εσείς θα πηγαίνετε. Κι αυτό είναι, για πρώτη φορά, καλό.

Σάμος: Ιστορία σε φόντο πράσινο

Οι ιστοριοδίφες, οι λάτρεις των απάτητων ακρογιαλιών και οι fans της οδήγησης σε ειδυλλιακά, καταπράσινα τοπία την έχουν ψηλά στη λίστα των αγαπημένων τους νησιών. Οι υπόλοιποι –παραδόξως– την αγνοούν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ειδικά προς το τέλος του Αυγούστου, όταν ο αριθμός των ξένων τουριστών (που αποτελούν τον κύριο όγκο επισκεπτών της) αρχίζει να μειώνεται, θα έχετε τα όμορφα, ορεινά χωριουδάκια της, τα κρυστάλλινα, παγωμένα νερά των παραλιών της και τις πανέμορφες, πεζοπορικές διαδρομές της στη διάθεσή σας.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τις βουτιές και τις διαδρομές σας στο «νησί του Πυθαγόρα» εδώ.

Θα μείνετε: Στα όμορφα δωμάτια του Scorpios Hotel Apartments, στην πρωτεύουσα της Σάμου, Βαθύ, σε τιμές που ξεκινούν από 40€ το δίκλινο. Στο παραδοσιακό Pegasus Hotel, στο Πυθαγόρειο, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 50€ για το δίκλινο με πρωινό. Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του low budget Paris Beach Hotel, στο παραθαλάσσιο Ηραίον, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 35€ το δίκλινο.

Θα φάτε: Σπιτικά μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ στις Νοστιμιές της Ουρανίας, στο Άνω Βαθύ, και στο ειδυλλιακό περιβάλλον της Πηγής Πνακά, στους Βουρλιώτες. Φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά, απολαμβάνοντας υπέροχη θέα στη θάλασσα, στους Ψαράδες, στα Κοντοκαίικα, και στην Καντούνα στο Ποσειδώνιο.

Θα πάτε: Αεροπορικώς, σε μία ώρα, με την Olympic Air ή την Aegean, σε τιμές που ξεκινούν από 170€ και 173€ μετ’ επιστροφής αντίστοιχα. Ακτοπλοϊκώς, σε εννιά περίπου ώρες, με το Nissos Mykonos. Το ταξίδι μετ’ επιστροφής θα σας κοστίσει 97€ κατ’ άτομο.

Αλόννησος: Ρομαντζάδα στη φύση

Θέλετε ρομαντζάδα; Ερημικές παραλίες, ρομαντικά ηλιοβασιλέματα και φωτισμένα από κεράκια μπαλκόνια που κρέμονται πάνω από τη θάλασσα είναι τα δυνατά σημεία της. Θέλετε φύση; Καταπράσινα πευκοδάση που ευωδιάζουν, ειδυλλιακά μονοπάτια για να περπατήσετε και το θαλάσσιο πάρκο των γλυκύτατων Monachus Monachus σε απόσταση ημερήσιας εκδρομής με σκαφάκι είναι το δεύτερο όνομά της. Θέλετε gourmet συγκινήσεις; Φρέσκος τόνος αφθονεί στις θάλασσες και τα ταβερνάκια της, και μια πολύ ιδιαίτερη τοπική κουζίνα εγγυάται γνήσιες, παραδοσιακές νοστιμιές.

Θέλετε κι άλλα; Διαβάστε λεπτομέρειες εδώ.

Θα μείνετε: Στο κουκλίστικο Φαντασία House (τηλ.: 24240 65186, 6937716323, 45€ το δίκλινο) στη Χώρα. Στα εξίσου όμορφα Χιλιαδρόμια (τηλ.: 24240 65814, 60€ το δίκλινο) επίσης στη Χώρα, που προσφέρουν δωμάτια με κουζινάκι. Στα ρομαντικά Λιαδρόμια (τηλ.: 24240 65521, 65€ το δίκλινο) στο Πατητήρι.

Θα φάτε: Φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες –must ο φρέσκος τόνος– στην Ταβέρνα της Τασίας στη Στενή Βάλα. Τοπική κουζίνα στην Τζιτζιφιά στο Πατητήρι, και το Παραπόρτ στη Χώρα. «Πειραγμένες» μεσογειακές γεύσεις στην Πανσέληνο, στη Χώρα. Ολόφρεσκους θαλασσινούς μεζέδες και πολύ καλά μαγειρευτά στο Ο Δύτης και η Καλύμνια, στη Στενή Βάλα.

Θα πάτε: Με πλοίο ή ιπτάμενο δελφίνι της Hellenic Seaways από τον Άγιο Κωνσταντίνο ή το Βόλο –σε περίπου 5 ώρες και 48€ με το πρώτο, τρεις ώρες και 65€ ευρώ με το δεύτερο. Εναλλακτικά, με πλοίο της Skyros Sealines από την Κύμη, σε μόλις δύο ώρες και δέκα λεπτά. Το εισιτήριο κοστίζει 47€ μετ’ επιστροφής, ενώ δρομολόγια εκτελούνται τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο.

Ζάκυνθος: Και beach και party

Και νυχτερινή ζωή, και ήσυχα, ορεινά χωριουδάκια που επενδύουν τα τελευταία χρόνια στον eco-τουρισμό. Και συγκλονιστικές, τιρκουάζ παραλίες-υπερπαραγωγή και «μυστικές» αμμουδιές για λίγους κι εκλεκτούς. Και υπέροχη τοπική κουζίνα, και διεθνείς γεύσεις. Η Ζάκυνθος έχει όλα όσα χρειάζεται για να εκπλήξει τον επισκέπτη που έχει συνδέσει στο μυαλό του το όνομά της με το τρίπτυχο Λαγανάς – τουρίστες – Ναυάγιο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να της δώσετε μια ευκαιρία.

Πάρτε ιδέες για διαδρομές, χωριά και βουτιές σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life.

Θα μείνετε: Στο περιτριγυρισμένο από ελαιώνες Sun Rise, στο Τσιλιβί, σε τιμές που ξεκινούν από 62€ το δίκλινο. Στο περιποιημένο Yria Hotel, στην καρδιά της πόλης της Ζακύνθου, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 65€ με πρωινό. Στα κουκλίστικα σπιτάκια του καταπράσινου Logothetis Organic Farm σε τιμές που ξεκινούν από 80€ το δίκλινο.

Θα φάτε: Αυθεντική ζακυνθινή κουζίνα (hit το κοκκινιστό κουνέλι) συνοδεία καντάδων στον «Αδελφό του Κώστα» στο Βασιλικό και στην «Ταβέρνα που Λέγαμε» στο Ξηροκάστελο. «Πειραγμένες» γεύσεις με βάση την ελληνική κουζίνα, σε ένα εκπληκτικό περιβάλλον δίπλα στη θάλασσα στο Πορτοκάλι, στο Αργάσι. Φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες στα Ναυτάκια στο Κρυονέρι. Τοπικές σπεσιαλιτέ και σπιτικά μαγειρευτά στο Φανάρι του Κεριού, στο ομώνυμο χωριό, με υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα.

Θα πάτε: Ακτοπλοϊκώς, σε μία μόλις ώρα, από το λιμάνι της Κυλλήνης με πλοία της Ionian Ferries. Τα εισιτήρια θα σας κοστίσουν 16€ το άτομο μετ’ επιστροφής. Αεροπορικώς, με την Olympic Air, σε τιμές που ξεκινούν από 183€ μετ’ επιστροφής και φόρων.

Μύκονος: Πέρα από το glam

Μετά τις 20 Αυγούστου, όταν τα αλαφιασμένα πλήθη έχουν αραιώσει και οι celebrities έχουν φύγει γιατί δεν υπάρχει κανείς να τους δει, είναι η ευκαιρία σας να ανακαλύψετε την άλλη πλευρά της Μυκόνου. Εκείνη με τις πανέμορφες παραλίες, τα γραφικά ορεινά χωριά, τη νοστιμότατη τοπική κουζίνα χωρίς περιττές γκουρμεδιές, και βέβαια μια από τις ομορφότερες κυκλαδίτικες Χώρες –αν δε συμμερίζεστε τον ενθουσιασμό μας, δεν έχετε βρεθεί στη Μύκονο off season. Επίσης, τώρα που δεν θα ξυπνάτε απόγευμα εξαιτίας των απανωτών ξενυχτιών, είναι επιτέλους ευκαιρία να πάρετε το καραβάκι και να ανακαλύψετε την ατμοσφαιρική γοητεία της Δήλου.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαδρομές σας στη Μύκονο εδώ.

Θα μείνετε: Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Panorama Hotel, στον Άγιο Στέφανο, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 65€ το δίκλινο με πρωινό. Στο όμορφο Aphrodite Beach Hotel, στην παραλία του Καλαφάτη, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 72€ το δίκλινο με πρωινό.

Θα φάτε: Εξαιρετική ελληνική κουζίνα και μυκονιάτικες σπεσιαλιτέ στο Hippie Fish, στην παραλία του Αγίου Ιωάννη. Κορυφαία ιταλική κουζίνα στο Bandanna στον Καλαφάτη, θαλασσινές νοστιμιές στο La Luna στη Λια και μεσογειακή κουζίνα στη Ftelia.

Θα πάτε: Με πλοίο της Blue Star, ή Highspeed της Hellenic Seaways, σε 5,5 ώρες και 64€ ή 3,5 ώρες και 104,5€ αντίστοιχα. Αεροπορικώς, με την Olympic Air ή την Aegean, σε 30 λεπτά και τιμές που ξεκινούν από 140€ μετ’ επιστροφής και φόρων.

Μάνη: Πέτρα και φως

Οι λάτρεις της οδήγησης, αλλά και όσοι προτιμούν να αποφύγουν τα καταπιεστικά δρομολόγια σε συγκεκριμένη ώρα (και τα ακόμη πιο καταπιεστικά για το budget τους ακτοπλοϊκά εισιτήρια) ορκίζονται στο όνομά της και όχι άδικα: ασύγκριτα τοπία, πανέμορφα, πέτρινα χωριά, νερά να τα πιείς στο ποτήρι και παραλίες… να μην ξέρεις πού να πρωτοβουτήξεις. Από το οικογενειακό Γύθειο μέχρι τα πυργόσπιτα των χωριών της Λακωνικής Μάνης, και από την μεσσηνιακή, κουκλίστικη Καρδαμύλη μέχρι τον πειρασμό της παράκαμψης προς Μονεμβασιά, η Μάνη και η περιοχή γύρω της προσφέρονται για ατελείωτες εξερευνήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Μάνη εδώ και για το Γύθειο και τις παραλίες γύρω του εδώ.

Θα μείνετε: Στο όμορφο Ακτή Καμάρες (τηλ.: 27330 93700, από 60€ το δίκλινο studio ή 70€ το διαμέρισμα με θέα στη θάλασσα αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking) επάνω στην παραλία Καμάρες, ή στο πιο low budget Saga Pension (τηλ.: 27330 23220, 50 ευρώ το δίκλινο) στο Γύθειο.

Θα φάτε: Τοπικές σπεσιαλιτέ και σπιτικά μαγειρευτά στην Τιμονιέρα, στον Κότρωνα. Φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στον Τάκη, στο Λιμένι, στον Μαύρο Πειρατή, στο Οίτυλο και στο ταβερνάκι επάνω στην υπέροχη παραλία της Αγίας Βαρβάρας.

Θα πάτε: Οδικώς, σε περίπου 310 χιλιόμετρα, ή τρεισήμισι ώρες από την Αθήνα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v