Αύγουστος στην Αθήνα: Οι διακοπές είναι εδώ

…Στα θερινά σινεμά που μοσχοβολούν αγιόκλημα, στις δροσερές ταράτσες και τις πράσινες αυλίτσες, στις παραλίες, τα beach bars και τα πάρκα όπου βολτάρουμε με το ποδήλατο. Μην αφήσετε κανέναν να σας πείσει για το αντίθετο.
Αύγουστος στην Αθήνα: Οι διακοπές είναι εδώ
της Ηρώς Κουνάδη 

Μπορεί να φταίει η οικονομική κρίση, η έλλειψη δουλειά ή η υπερβολή της, ο λάθος προγραμματισμός, ή ο σωστός προγραμματισμός της άδειας του φθινοπώρου. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το αποτέλεσμα είναι πως ο Αύγουστος σας βρίσκει για πρώτη ή για πολλοστή φορά στην Αθήνα. Σε μια Αθήνα, όμως, που δεν έχει καμία σχέση με την προ διετίας ερημωμένη στα όρια του τρομακτικού αυγουστιάτικη Αθήνα. Η αυγουστιάτικη Αθήνα του μνημονίου έχει και ζωή στους δρόμους της, και παρέες με μπύρες αργά το βράδυ στις πλατείες, γεμάτες –αλλά όχι ασφυκτικά– παραλίες, και ένα σωρό άλλες επιλογές για να περάσετε τις καλύτερες αστικές διακοπές της ζωής σας. Αρκεί να ξεκινήσετε με λίγη καλή διάθεση. Εμείς φροντίσαμε για όλα τα άλλα…

Η βουτιά η επιούσια

Επειδή Αύγουστος χωρίς βουτιά δεν νοείται, ξεκινάμε από τα βασικά. Οργανωμένες κι ανοργάνωτες, περισσότερο ή λιγότερο όμορφες, ιδανικές αν έχετε άδεια και μπορείτε να τις επισκεφθείτε καθημερινές –που δεν βουλιάζουν από κόσμο– οι παραλίες της αττικής ακτογραμμής έχουν κάτι για όλους.

Ακόμη και αν δεν έχετε άλλο ελεύθερο πρωινό πέρα από εκείνα του Σαββατοκύριακου, οι μεγάλες αμμουδιές, όπως εκείνη των Λεγραινών, λίγο πριν το Σούνιο, και του Χάρακα –ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, προσφέρεται και για beach party και για βραδινό μπάνιο– σίγουρα έχουν μια θέση στον ήλιο και για εσάς. Χρυσαφένια αμμουδιά, καθαρά νερά και μικροί αμμόλοφοι στην περίπτωση των Λεγραινών, τις καθιστούν ό,τι πιο κοντινό σε εξωτικό τοπίο διακοπών μπορείτε να βρείτε εντός Αττικής.

Πολύ καθαρά νερά, και βαθυγάλαζες αποχρώσεις, υπόσχονται και τα hip Λιμανάκια, τα οποία βέβαια δεν είναι παραλία (βουτάτε από τα βράχια απευθείας στα βαθιά) και σαφώς δεν είναι για Σαββατοκύριακα (δεν θα χωράτε). Επίσης, καλή επιλογή αν δεν θέλετε να οδηγήσετε μέχρι τα Λεγραινά, είναι οι δύο αμμουδιές στο Θυμάρι (φωτό), λίγο μετά την Παλαιά Φώκαια.

Διαβάστε περισσότερα για τις παραλίες της Αττικής σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life, και προτάσεις για βουτιές… χωρίς μαγιό εδώ.

Θέλετε κάτι εναλλακτικότερο; Η Λίμνη της Βουλιαγμένης είναι ανοιχτή καθημερινά μέχρι τις 20.00 το βράδυ, για ιαματικές βουτιές σε μυστηριακό τοπίο. Αν, τέλος, θέλετε να… ξεγελαστείτε, ότι κάνετε μια μίνι εκδρομή, καλή εναλλακτική είναι εκείνη του Πατρόκλου, της μικρής βραχονησίδας με την αμμουδερή παραλία απέναντι από τον Χάρακα. Εδώ θα έρθετε με το βαρκάκι του κυρίου Κώστα, του οποίου την πινακίδα θα δείτε σε ένα πλάτωμα στο δεξί σας χέρι, αμέσως μόλις περάσετε τα όρια του Δήμου Κερατέας επί της παραλιακής Αθηνών-Σουνίου και λίγο πριν φτάσετε στην παραλία του Χάρακα. Περισσότερες ιδέες για μονοήμερες εδώ κι εδώ.

Τουρίστας στην πόλη

Απαντήστε ειλικρινά: πότε ήταν η τελευταία φορά που περπατήσατε τον Κεραμεικό, την Αρχαία Αγορά ή την περιοχή γύρω από την Ακρόπολη; Οι ενοποιημένοι αρχαιολογικοί χώροι δεν έχουν μόνο (αναμφισβήτητο) ιστορικό ενδιαφέρον: είναι και όμορφες βόλτες αφ’ εαυτοίς, και αποτελούν και την καλύτερη απόδειξη του ότι η Αθήνα είναι, όντως, μια όμορφη πόλη –αρκεί να ξέρεις προς τα πού να κοιτάξεις. Αφήστε τις δικαιολογίες περί ζέστης (όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Αθήνας μένουν τον Αύγουστο ανοιχτοί ως τις 20.00) βγάλτε ένα ενιαίο εισιτήριο (θα σας κοστίσει μόλις 12€ και θα σας εξασφαλίσει είσοδο παντού) και δείτε εδώ μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες διαδρομές για να επισκεφθείτε την Αρχαία Αγορά, τον Κεραμεικό, την Ακρόπολη, τη Ρωμαϊκή Αγορά και το Ολυμπιείο.

Στο ιστοριοδιφικό πνεύμα, προσθέστε στην ατζέντα της ημέρας ένα διάλειμμα για μεσημεριανό –ή και βραδινό, γιατί όχι;– στις αυλές και τις ταράτσες των μουσείων της πόλης. Δύο από τα αγαπημένα μας, το Μουσείο της Ακρόπολης με το εξαιρετικό του εστιατόριο που μένει ανοιχτό ως τα Μεσάνυχτα κάθε Παρασκευή, και η υπέροχη ταράτσα του κεντρικού κτηρίου του Μουσείο Μπενάκη, στο Κολωνάκι, η οποία σερβίρει μέχρι τα Μεσάνυχτα κάθε Πέμπτη. Δείτε περισσότερες προτάσεις για φαγητό στο μουσείο εδώ και για μερικά από τα πλέον ενδιαφέροντα μουσεία της Αθήνας εδώ.

Και το βράδυ, παίρνουμε να ανηφορίζουμε την Πλάκα, για να ανακατευτούμε κι εμείς με τα χαρούμενα πλήθη των τουριστών, και να «κλέψουμε» λίγη από την αίσθηση διακοπών τους. Εννοείται, βέβαια, πως θα μείνετε μακριά από τις τουριστο-παγίδες (που, δυστυχώς, δεν σπανίζουν στην περιοχή) και θα πιάσετε χρωματιστό τραπεζάκι για ποτό με θέα στην περαντζάδα στο καλλιτεχνίζον Γιασεμί ή, αν πεινάσετε, θα κατευθυνθείτε στο Σχολαρχείο, στο 14 της οδού Τριπόδων, για παραδοσιακά μεζεδάκια μέχρι τελικής πτώσης. Περισσότερα για την Πλάκα εδώ.

Είχα το όνειρό μου…

Η μειωμένη κίνηση στους δρόμους ευνοεί τις ποδηλατάδες –μεμονωμένες ή με κάποια ομάδα, όπως η δραστήρια ΠοδηλάτΙΣΣες, που δραστηριοποιείται οργανώνοντας μαζικές εξορμήσεις ακόμα και τον Αύγουστο. Κι αν η έλλειψη ποδηλατόδρομων εξακολουθεί να σας φοβίζει, υπάρχουν πάντα ωραιότατα, καταπράσινα πάρκα στα οποία μπορείτε να συνδυάσετε την ποδηλατο-βόλτα σας με πικνίκ. Οι fans της ποδηλασίας ορκίζονται στις ειδυλλιακές διαδρομές του Τατοΐου, ενώ ευκολότερα προσβάσιμες επιλογές είναι το πρόσφατα ανακαινισμένο Πεδίο του Άρεως, το Πάρκο του Αντώνη Τρίτση στο Ίλιον και το Άλσος Ανδρέα Συγγρού, για τους κατοίκους των βορείων.

Με αγιόκλημα και γιασεμιά

Υπάρχει καλύτερη έξοδος (ή έναρξη εξόδου, εν πάση περιπτώσει) για τα αυγουστιάτικα βράδια, από το θερινό σινεμά; Μπορεί η φετινή σαιζόν να μας απογοήτευσε κινηματογραφικά, πάντα όμως ελπίζουμε σε αυγουστιάτικες εκπλήξεις, όπως το περσινό Inception, ή επαναπαυόμαστε στην σταθερή αξία των επανεκδόσεων –από Χίτσκοκ μέχρι Τριφό, φέτος το… μενού έχει κάτι για όλους.

Πιάνουμε, λοιπόν, τραπεζάκι κάτω από τον έναστρο ουρανό, με παγωμένη μπύρα και ποπ κορν στο τραπεζάκι δίπλα, και σηκωνόμαστε στο διάλειμμα για να παραγγείλουμε την θρυλική τυρόπιτα της Αθηναίας, στον πεζόδρομο της Χάριτος, το σπιτικό γλυκό του κουταλιού στο πανέμορφο Θησείον, στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, το ζουμερό καλαμάκι της Αίγλης, στον κήπο του Ζαππείου, και την χειροποίητη σανγκρία του Σινέ Ψυρρή.

Άλλες αγαπημένες επιλογές για θερινό σινεμά αποτελούν το Λαΐς, στην ταράτσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με σινεφίλ επιλογές και απαράμιλλη θέα στις κατακόκκινες καμινάδες του Γκαζιού, το Cine Paris, που κοιτά κατάματα την φωταγωγημένη Ακρόπολη, ο νοσταλγικός Ζέφυρος, στα πανέμορφα Πετράλωνα, και η Ριβιέρα, με τα φουντωτά γιασεμιά που σχεδόν κρύβουν μέρος της οθόνης. Οι παροικούντες τα γραφεία της Κηφισίας, σημειώστε και τις όμορφες ταράτσες των Άνεσις (Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι) και Αβάνα (Κηφισίας 234, Χαλάνδρι) και τον δροσερό κήπο του Ελληνίς (Κηφισίας 29, Αμπελόκηποι).

Ταράτσα ή αυλή;

Λίγα πράγματα απολαμβάνουμε το καλοκαίρι στην Αθήνα όσο τα τραπεζάκια που βγαίνουν έξω, σε γλυκύτατες αυλίτσες ή ταράτσες με θέα, και μας περιμένουν για φαγητό ή ποτό κάτω από τον έναστρο (αν είμαστε αρκετά μακριά από τα φώτα του κέντρου) ουρανό.

Ξεκινώντας… ανάποδα, από το ποτό, μία από τις αγαπημένες μας ταράτσες που «βλέπει» αστέρια είναι εκείνη του «ροκίζοντος» Blue, στο Χαλάνδρι. Για φανταστικά κοκτέιλ εμπιστευόμαστε πάντα την ταράτσα του Santa Botella (φωτό) της Πανόρμου (στο οποίο θα πρέπει να έρθετε νωρίς, διότι γίνεται ακόμα και τις καθημερινές, το αδιαχώρητο) ενώ για feeling διακοπών προτιμάμε το διακοσμημένο με ξαπλώστρες και ομπρέλες Ταράτσα Bar του Χοροστάσιου, πίσω από την Πλατεία Κλαυθμώνος.

Alternative ταράτσα, με silent movies να προβάλλονται στον τοίχο κι ένα σωρό άλλα events, «πακέτο» με θέα στην Ακρόπολη, είναι εκείνη του Bios, ενώ κυκλαδίτικο σκηνικό, με λευκά πεζούλια και φούξια βουκαμβίλιες, παίζει στο Cocktail’s Code, δίπλα στο εξίσου θρυλικό για την ταράτσα του Γκαζάκι, στο Γκάζι. Και μην ξεχάσουμε, βέβαια, την εντελώς sui generis, καταπράσινη ζεν αυλή του Six D.O.G.S., στην Αβραμιώτου.

Για φαγητό με θέα… αφ’ υψηλού, σημειώστε το εξαιρετικό, low budget Επ’ Αυλή (Αρχιμήδους 14, τηλ: 210 7014836) πίσω από το Καλλιμάρμαρο, το πολίτικο Ταμάμ (Βριλησσού 30 (περιφ. Πολυγώνου), Πολύγωνο, τηλ.: 210 6455156) στο οποίο ο λογαριασμός θα ανέλθει στα 25-30€ το άτομο και το κυπριακό Κιτρόμηλο (Πανόρμου & Αλέξη Παυλή 34, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 6910590) στο οποίο αξίζει να δοκιμάσετε την γιγαντιαία ποικιλία δύο ατόμων, η οποία θα σας κοστίσει 25€ το άτομο. Περισσότερες ταράτσες εδώ.

Μήπως προτιμάτε αυλές; Με φουντωτές κληματαριές, καρό τραπεζομάντηλα, παραδοσιακές γεύσεις, και χύμα δροσερό κρασί όπως παλιά; Και απ’ αυτές έχουμε: το Περί Ουσίας στο Χαλάνδρι (Θησέως 25 και Δουκίσσης Πλακεντίας, Πλατεία Κένεντι, τηλ.: 210 6830220) σερβίρει ωραία μεζεδάκια της στεριάς και της θάλασσας σε τιμές που κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, η Αυλή του Κούβελου (Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, τηλ.: 210 9221183) είναι ένα γλυκύτατο νέο-ταβερνάκι στο Κουκάκι με καλό φαγητό και τιμές στα 25€ το άτομο και το Σπίτι με τις Λεύκες (Λεωφόρος Γαλατσίου 100, τηλ.: 210 2924458) στο Γαλάτσι προτείνει δημιουργική ελληνική κουζίνα σε γιγάντιες μερίδες και τιμές που κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο. Κι άλλες αγαπημένες αυλές εδώ κι εδώ.

Λίγο κρασί, λίγη θάλασσα…

Ποιος είπε ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε μια ουζοποικιλία δίπλα στη θάλασσα, επειδή δεν βρίσκεστε στο νησί; Η Πειραϊκή και τα νέο-ταβερνάκια της (όχι εκείνα με τους κράχτες και το κατεψυγμένο καλαμάρι, τα άλλα, τα «σωστά») είναι ιδανική επιλογή όχι μόνο γιατί δεν θα χρειαστεί να οδηγήσετε πολύ (υπολογίστε γύρω στο μισάωρο από το κέντρο της Αθήνας) αλλά και γιατί διαθέτει την καλύτερη, ίσως, θέα στη θάλασσα ολόκληρου του λεκανοπεδίου. Άλλες εξαιρετικές –αλλά λίγο πιο απομακρυσμένες– επιλογές περιλαμβάνουν τον θρυλικό Ξυπόλυτο στη Λούτσα, την Γαλήνη στην Παλαιά Φώκαια και τον αρκετά πιο τσιμπημένο Νικόλα της Σχοινούσας, στη Γλυφάδα, που προσφέρει αυτές τις μέρες ένα degustation menu που θα σας κοστίσει 35€ το άτομο. Δείτε λεπτομέρειες για καθένα από αυτά εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v