Φεστιβάλ Καλοκαιριού: Έλα να πάμε στο… νησί

Ποιος είπε ότι η νησιωτική Ελλάδα δεν ξέρει να… φεστιβαλίζει; Eπτά μουσικά – και όχι μόνο – Φεστιβάλ του καλοκαιριού αποδεικνύουν του λόγου του αληθές και μας καλούν να δώσουμε καλλιτεχνικό χαρακτήρα στις φετινές μας εξορμήσεις.
Φεστιβάλ Καλοκαιριού: Έλα να πάμε στο… νησί
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αν ο φεστιβαλικός χειμώνας που διανύσαμε ήταν ένας από τους πιο πλούσιους των τελευταίων χρόνων, το καλοκαίρι αναμένεται εξίσου "πλούσιο" σε μουσική και θεάματα. Και φέτος λοιπόν, τα καθιερωμένα πλέον καλλιτεχνικά Φεστιβάλ των νησιών αναμένονται άκρως ενδιαφέροντα και – παραδόξως – δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τα… αδερφάκια τους στις μεγαλουπόλεις .

Μπορεί να μην φιλοξενούν τα φαντεζί ονόματα που βλέπουμε και ακούμε στα αντίστοιχα των πόλεων, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν ένα σαφέστατο πλεονέκτημα: δίνουν καλλιτεχνική αύρα στις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις, συμπληρώνοντας ιδανικά το πρόγραμμα των διακοπών μας στα νησιά. Αν λοιπόν, ψάχνετε τρόπους να γεμίσετε δημιουργικά τον ελεύθερό σας χρόνο στις διακοπές μην διστάσετε να τα τιμήσετε και φέτος με την παρουσία σας. Το αξίζουν άλλωστε.

4η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση Κώστας Κουβίδης – Ηράκλειο Κρήτης
Info: Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Ηράκλειο θα πλημμυρίσει με jazz ήχους από τις 22 Ιουνίου μέχρι και τις 2 Ιουλίου, παρουσία σημαντικών διεθνών αλλά και ελλήνων καταξιωμένων μουσικών της τζαζ καθώς και με τη διεξαγωγή πολλών παράλληλων εκδηλώσεων. Από τους ξένους καλλιτέχνες ξεχωρίζουν η Sheila Jordan, το “λιοντάρι της Αφρικής” Manu Dibango και ο πατέρας της ethio jazz, Mulatu Astatke, ενώ την εγχώρια σκηνή θα αντιπροσωπεύσουν σημαντικοί έλληνες καλλιτέχνες, όπως η Λητώ Βογιατζόγλου με το κουαρτέτο της καθώς και οι φίλοι και συνάδελφοι του Κώστα Κουβίδη, Νίκος Βαργιαμίδης, Κώστας Αναστασιάδης, Μιχάλης Καπηλίδης.
Πότε: 22 Ιουνίου με 2 Ιουλίου
Πού: Βασιλική Αγίου Μάρκου, Τεχνόπολις, Παγοποιείον και Ξενοδοχείο ΑΤΡΙΟΝ στο Ηράκλειο Κρήτης.
Πόσο: Για τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι δωρεάν, στις συναυλίες το εισιτήριο κοστίζει 20€.

Για περισσότερες πληροφορίες και για το πλήρες πρόγραμμα επισκεφθείτε την σελίδα της Συνάντησης στο Facebook.
 
Ελεονώρα Ζουγανέλη: Καλοκαιρινή «Έξοδος» - Κέρκυρα, Λευκάδα, Ρόδος
Info:
Η καλοκαιρινή περιοδεία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Μετά από δύο χρονιές sold out εμφανίσεων στον Σταυρό του Νότου Plus στην Αθήνα, η συμπαθέστατη αοιδός συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων την Κέρκυρα, την Λευκάδα και την Ρόδο στην καλοκαιρινή της «Έξοδο», όπως χαρακτηρίζει η ίδια την περιοδεία της.
Πότε: Από 5 Ιουλίου μέχρι 13 Σεπτεμβρίου
Πού: Στην Κέρκυρα (5/8), στην Πάλερο στη Λευκάδα (12/8) και στον Καλαμώνα Ρόδου (21/8)
Πόσο: Προπώληση 12€, πόρτα 15€

Γιορτή Παραμυθιών – Κέα
Info: Όλοι έχουμε ανάγκη από λίγα παραμύθια και η ένατη συνεχόμενη Γιορτή Παραμυθιών στην κοντινή Τζια είναι μια καλή αφορμή για να προγραμματίσουμε την ολιγοήμερη απόδρασή μας στο γραφικό νησάκι μαζί με τα πιτσιρίκια που είναι σίγουρο πως θα το ευχαριστηθούν. Φέτος το θέμα της Γιορτής είναι η «Θάλασσα», επομένως προετοιμαστείτε για να ακούσετε και εσείς μαζί με τα παιδιά ιστορίες για γοργόνες και ναυτικούς, στοιχειά της θάλασσας, ψάρια και δελφίνια, ψαράδες και θαλασσινούς θεούς ναυάγια και θησαυρούς του βυθού, για κουρσάρους και θαλασσινές σπηλιές, για νησιά ξεχασμένα και φάρους στην άκρη του κόσμου.
Πότε: Η Γιορτή θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 10 Ιουλίου, ωστόσο η επίσημη έναρξή της θα γίνει μια βδομάδα νωρίτερα, το Κυριακή 26 Ιουνίου, με αφηγήσεις, ομιλίες και άλλα δρώμενα ενώ και το Σάββατο 25 Ιουνίου.
Πού: Στην Κορισσιά, στην Ιουλίδα, στο Βουρκάρι και σε κάθε γωνιά του γραφικού νησιού.
Πόσο: Η είσοδος είναι δωρεάν. 

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της Γιορτής.

11ο Φεστιβάλ Νάξου – Νάξος
Info:
Με τίτλο “Less is More” και μπόλικη… αυτογνωσία το καθιερωμένο πλέον Φεστιβάλ Νάξου, πιστό στο καλοκαιρινό ραντεβού του με τους επισκέπτες και τους κατοίκους του νησιού, προσπαθεί φέτος να πετύχει το περισσότερο με τα ελάχιστα μέσα. «Την προηγούμενη δεκαετία οι περισσότεροι αν όχι όλοι, θεσμοί και πρόσωπα δημόσια και ιδιωτικά στόχευσαν λαίμαργα στο όλο και περισσότερο. Ώσπου το μπαλόνι παραφούσκωσε κι έσκασε με δύναμη καταπρόσωπο», λένε οι διοργανωτές, στοχεύοντας πλέον σε «λιγότερη κατανάλωση και μεγαλύτερη πνευματικότητα». Ουκ εν τω πολλώ το ευ λοιπόν στο φετινό φεστιβάλ, επομένως αναμένουμε με ανυπομονησία - και... περιέργεια- την έναρξή του.

Πότε: 23 Ιουλίου με 2 Σεπτεμβρίου 2011
Πού: Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στον Πύργο Μπαζαίου, εκτός από τη μουσική παράσταση το Σάββατο 13/8, που πραγματοποιείται στο Ιερό του Διονύσου στα Ύρια.
Πόσο: 20 € και 15 € (φοιτητικό).

Αναλυτικές πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα βρείτε εδώ.

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου 2011
Info: Έβδομη συνεχόμενη χρονιά διοργάνωσης του δημοφιλούς Φεστιβάλ και ακόμα μια αφορμή για εμάς να ταξιδέψουμε στην αρχόντισσα των Κυκλάδων αυτό το καλοκαίρι. Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, λαμβάνει χώρα στο θέατρο «Απόλλων», ζωντανεύοντας έτσι την παράδοση ενός από τα πρώτα θέατρα του νεοελληνικού κράτους. Στο φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μεταξύ άλλων την παγκόσμια πρεμιέρα του μπαλέτου «Η επιλογή της Μήδειας», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και χορογραφία του Ιταλού Ρενάτο Τσανέλα, καλλιτέχνες διεθνούς κύρους, όπως η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη, η «ντίβα» του λυρικού θεάτρου Ναταλία Ουσάκοβα, αστέρια του μπαλέτου από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης και συνολικά περισσότερους από 500 καλλιτέχνες.

Πότε: 12 έως τις 25 Ιουλίου
Πού: Στο θέατρο «Απόλλων» της Σύρου
Πόσο: Τιμές εισιτηρίων: Όπερα «Τραβιάτα» : €20 & €30
Χορωδιακό Γκαλά: €15 & €20
Βραδιά Μάλερ : €15 & €20
Μάρτιν Σέρμαν: «Ρόουζ»: €15 & €20
Χορός: «Η επιλογή της Μήδειας»: : €15 & €20
Greek Opera Studio: €5
Ενιαίο εισιτήριο για όλες τις παραστάσεις: €90

Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ Αιγαίου εδώ.

11ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής - Πάτμος
Info:
Το καθιερωμένο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στην Πάτμο, αποτελεί μία ξεχωριστή, ιδιαίτερη πολιτιστική διοργάνωση, απόλυτα εναρμονισμένη με την ιερότητα και τη πνευματικότητα του χώρου και του νησιού στο οποίο διοργανώνεται. Στα 11 χρόνια πραγματοποίησής του έχει προσκαλέσει και παρουσιάσει στο φιλόμουσο κοινό πλήθος εκλεκτών ερμηνευτών από όλο το φάσμα της μουσικής, πάντα στο πλαίσιο της κεντρικής επιδίωξής του για τη: «ΘΕΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ». Όπως μας λέει άλλωστε ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής Άλκης Μπαλτάς: "η επιτυχία φαίνεται καθαρά από την πολύ μεγάλη προσέλευση του κοινού στις συναυλίες και το θερμό του χειροκρότημα στο τέλος κάθε παράστασης. Ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ Πάτμου δεν είναι διασκεδαστικός. Δεν πρόκειται για χαριτωμένη και ελαφρού χαρακτήρα μουσική χορευτική γιορτή. Μπροστά στο Ιερό Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη μόνο ένα πνευματικό και σοβαρό μουσικό φεστιβάλ θα μπορούσε να πραγματοποιείται και αυτό ακριβώς κάνουμε".

Πότε: 2 με 7 Σεπτεμβρίου 2011
Πού: Υπαίθριος χώρος Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως
Πόσο: Είσοδος Ελεύθερη.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στα σχετικά έγγραφα του κειμένου.

Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη – Σαντορίνη
Info:
Βασισμένο στις εικαστικές τέχνες και την μουσική, το φετινό Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη στην μαγευτική Σαντορίνη, περιλαμβάνει οκτώ συνολικά εκδηλώσεις υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου. Η αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει την 1η Αυγούστου με την έκθεση του Βαγγέλη Τζερμιά «Θαλασσινές Περιπλανήσεις», ενώ το πρόγραμμα συμπληρώνουν μεταξύ άλλων η συναυλία της Ζωής Παπαδοπούλου (4/8), το Jazz Duo των Anders Lonne Gronseth και David Skinner, καθώς και το ρεσιτάλ κλασσικής μουσικής του ισπανού κλαρινετίστα Jose Franch-Ballester και της ιταλίδας πιανίστριας Vanessa Benelli Mosell.

Πότε: Από 1 έως 23 Αυγούστου
Πού: Στο Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη στα Φηρά
Πόσο: Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ εδώ.

Γιορτή Μουσικής 2011 - Ρόδος
Info:
Μετά τρεις επιτυχημένες διοργανώσεις στο επίσημο δίκτυο της "Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής" (2008, 2009,2010), η Γιορτή Μουσικής κάνει και φέτος την εμφάνισή της στην Ρόδο. Η ιδέα παραμένει ίδια: πολλά μουσικά σχήματα -επαγγελματικά και ερασιτεχνικά - πολλές ώρες μουσικής όλων των ειδών, πολύ κέφι και ψυχαγωγία, παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις. Αξίζει να επισημάνουμε ότι και στο φετινό Φεστιβάλ υπάρχει μέριμνα για την διανυκτέρευση των επισκεπτών. Θα υπάρχει οριοθετημένος χώρος για να στηθούν σκηνές, με υποδομές για την προσωπική υγιεινή και ντους, τα πρωινά μάλιστα θα είναι κερασμένα ο καφές και το σνακ!
Πότε: Στις 8,9 και 10 Ιουλίου 2011
Που: Στο άλσος Αγίου Σουλά.
Πόσο: Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v