Οι 10 καλύτερες χώρες για τα ταξίδια του 2011

Το Lonely Planet παρουσιάζει και το in2life σας μεταφέρει την λίστα με τις δέκα καλύτερες χώρες για τις ταξιδιωτικές εξορμήσεις του 2011. Μην περιμένετε μόνο τους κλισέ προορισμούς: στον τουριστικό χάρτη μπαίνουν για τα καλά νέες δυνάμεις.
Οι 10 καλύτερες χώρες για τα ταξίδια του 2011
Το top 10 των χωρών που θα κάνουν την τουριστική διαφορά μέσα στον επόμενο χρόνο προτείνει το LonelyPlanet.com και εντάσσει στο πρόγραμμα του σοφού ταξιδιώτη προορισμούς που κανείς δεν φανταζόταν ότι είναι «tourist friendly» ή που τα τελευταία χρόνια δείχνουν να επενδύουν ακόμη περισσότερο στον τουρισμό. Το έγκριτο ταξιδιωτικό site προτείνει μεταξύ άλλων Βουλγαρία, Βραζιλία και την κοντινή μας Αλβανία ως κορυφαία δείγματα συνδυασμού τοπικής ομορφιάς, ενδιαφέροντος, value for money διαμονής και του περίφημου «X factor» που τους δίνει το προβάδισμα.

Φυσικά, η δεκάδα του Lonely Planet είναι ενδεικτική. Χωρίς να ξεχνάμε πως οι ομορφιές της Ελλάδας την κατατάσσουν στο δικό μας νούμερο ένα στην καρδιά μας, ιδού πού πρέπει να πάτε μέσα στο 2011:

1.Αλβανία
Η γειτονική χώρα υπήρξε για πολλά χρόνια το μαύρο πρόβατο των Βαλκανίων. Οι πολιτικές αναταράξεις και η οικονομική κατάσταση που επικρατούσε δεν ενθάρρυνε ιδιαίτερα τους ταξιδιώτες να εντάξουν ένα αλβανικό tour στο πρόγραμμά τους. Παρ’ όλα αυτά, δειλά-δειλά η Αλβανία έχτισε την φήμη του παραδείσου για backpacking και low budget διακοπές, χάρη στις καταγάλανες παραλίες της, στην φιλοξενία των ντόπιων, οι οποίοι ενθουσιάζονται με τους τουρίστες και στο καλό φαγητό. Από στόμα σε στόμα, το σύνθημα «A new Mediterranean love» που υιοθέτησε η Αλβανία, έφτασε στα αυτιά του Lonely Planet, που την κατέταξε στην κορυφή των προτιμήσεων του.

2.Βραζιλία
Η λατινοαμερικάνικη χώρα είναι ήδη γνωστή για το περίφημο καρναβάλι του Ρίο, για τις ωραίες γυναίκες και την εγκληματικότητα. Ωστόσο, με την ανάληψη της διοργάνωσης του Mundial του 2014 και της Ολυμπιάδας του 2016, το Ρίο ντε Τζανέιρο ανεβάζει στροφές και μεταμορφώνεται σε ακόμα πιο τουριστική πόλη, επενδύοντας στα έργα υποδομής και στην βελτίωση της εικόνας του. Λίγο μακριά, αλλά πάντα εξωτικά.

3.Πράσινο Ακρωτήρι
Ένας συνδυασμός καραϊβικής ομορφιάς και αφρικανικού στοιχείου, το νησιωτικό αυτό κράτος μέχρι τώρα συνηθιζόταν να θεωρείται «ένας κόκκος σκόνης» στην άκρη της Αφρικής, χωρίς κανένα τουριστικό ενδιαφέρον. Φαίνεται, όμως, πως οι Ευρωπαίοι έμαθαν πως ο ήλιος λάμπει εκεί ακόμη και τον χειμώνα, άφησαν τις μουντές πόλεις τους και κατηφόρισαν για απόδραση στο Cape Verde. Αμμώδεις παραλίες, χειμερινός ήλιος, ιδανικές εγκαταστάσεις για water sports και ένα ηφαίστειο ανάμεσα σε καταπράσινα βουνά ήταν αρκετά για να γίνει το Πράσινο Ακρωτήρι το next best thing του παγκόσμιου χάρτη.

4. Παναμάς
Όσοι θυμούνται το χρώμα των νερών στην παραλία του «Ράφτη του Παναμά» δεν θα απορήσουν. Ο Παναμάς, ωστόσο, μετά από προσπάθειες εκσυγχρονισμού και μια οικονομική κρίση ανάλογη με την δική μας, επιστρέφει στις βάσεις: οικολογικοί πειραματισμοί, «πράσινα» μνημεία και εξορμήσεις στην ζούγκλα προσκαλούν τους ταξιδιώτες της περιπέτειας. Με αρκετές ακόμη ανεξερεύνητες περιοχές και νησάκια χωρίς όνομα, ο Παναμάς σφραγίζεται ως η πιο μυστηριώδης και άγρια τουριστική χώρα για το 2011.

5.Βουλγαρία
Άλλη μια γειτονική χώρα, που τα τελευταία χρόνια έχει ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις τουριστικές της στροφές μπαίνει στην λίστα του «σοφού» τουρίστα. Τα καλύτερα –και τα φθηνότερα επίσης- χιονοδρομικά κέντρα, αρχαίες πόλεις και παραλίες κοντά στην Μαύρη Θάλασσα, κρεατοφαγία και ανερχόμενοι οινοπαραγωγοί είναι αυτά που έχει να επιδείξει η Βουλγαρία για να ανταγωνιστεί τις πιο αναπτυγμένες τουριστικά γύρω χώρες.

6.Βανουάτου
Ανατολικά της Αυστραλίας και βόρεια της Νέας Ζηλανδίας, βρίσκεται ένα νησιωτικό κράτος, με μυστικά μέχρι τώρα τα θέλγητρά του. Το Βανουάτου, με εκατοντάδες νησάκια και μικρά χωριά, με εντυπωσιακούς καταρράκτες και εξωπραγματικά βουνά, δεν προσφέρει πολυτελή διαμονή και spa sessions, αλλά ρομαντικές αποδράσεις στην φύση και την πεμπτουσία του οικολογικού τουρισμού στις τροπικές πλαγιές του.

7.Ιταλία
Εδώ δεν χρειάζονται συστάσεις: ιταλική κουζίνα, πόλεις-έργα τέχνης, ρωμαϊκά μνημεία και το μεσογειακό ταμπεραμέντο, κρατούν την Ιταλία σταθερά στο top. Το 2011, η χώρα του Μπερλουσκόνι γιορτάζει τα 150 χρόνια από την ενοποίησή της ως κράτος και οι συντάκτες του Lonely Planet προτείνουν να γιορτάσουμε κι εμείς μαζί της.

8.Τανζανία
Στην κεντρική Αφρική, τι άλλο να περιμένει κανείς; Μοναδική άγρια βλάστηση, που μοιάζει να συντηρεί όλα τα είδη των άγριων ζώων που βλέπουμε μόνο σε ταινίες του Disney. Εθνικοί δρυμοί και πάρκα για τους πιο δραστήριους ταξιδιώτες. Το Κιλιμάντζαρο, οι λίμνες και στο βάθος… θάλασσα και Ζανζιβάρη. Για όλα αυτά, η αφρικανική χώρα αξίζει μια θέση στην καρδιά του τουρίστα με αυξημένες ανάγκες αδρεναλίνης.

9.Συρία
Στην Μέση Ανατολή, η φιλοξενία είναι ακόμη μεγάλη αξία. Σε πόλεις-λαβυρίνθους, σε επαρχίες με ερείπια που θυμίζουν παλιές αυτοκρατορίες και σε σύγχρονες αγορές και πολυτελή ξενοδοχεία-παλάτια, η Συρία δίνει το παρόν στην λίστα των χωρών που ο ταξιδιώτης του κόσμου οφείλει να επισκεφτεί.

10.Ιαπωνία
Η χώρα του ανατέλλοντος ήλιου ανατέλλει και στο τουριστικό στερέωμα. Με προσπάθειες να γίνει πιο ανοιχτή προς το διεθνές κοινό, θέτοντας υποψηφιότητα για του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, η Ιαπωνία καταργεί τα κλισέ της χώρας όπου η συνεννόηση είναι αξεπέραστο πρόβλημα. Η χώρα του sushi, του sumo και των φουτουριστικών μέσων μεταφοράς είναι στην άκρη του κόσμου. Αλλά ακριβώς γι’ αυτό, θέλουμε να πάμε. Κι ας «χαθούμε στην μετάφραση».

Πηγή: LonelyPlanet.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v