Εξοχικό στην Αττική: Διακοπές στο… νοίκι

Για εσάς που οι διακοπές έφταναν μέχρι σήμερα στην πλαζ του Αλίμου, βρήκαμε την πιο εύκολη και πιθανώς οικονομική λύση, ώστε να «πάρετε τον αέρα σας» έστω και την τελευταία στιγμή: Νοικιάζοντας εξοχικό στις ακτές της Αττικής.
Εξοχικό στην Αττική: Διακοπές στο… νοίκι
της Έλενας Μπούλια

Μία από τις πολλές επιπτώσεις της κρίσης για αρκετούς φέτος ήταν να μην έχουν την δυνατότητα να προγραμματίσουν καλοκαιρινές διακοπές. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ακόμα και σήμερα, αν τους ρωτήσεις τι θα κάνουν στην άδειά τους, θα απαντήσουν ότι θα μείνουν στην Αθήνα, εικόνα που για τους υπόλοιπους που απόλαυσαν ή απολαμβάνουν τις διακοπές τους φαντάζει ιδιαίτερα δυσάρεστη. Και τις περισσότερες φορές είναι. Κάποιοι, μάλιστα, δεν έχουν καν την δυνατότητα να πάρουν άδεια. Τι άλλο θα μπορούσαν, όμως, να κάνουν όταν το μηνιάτικο έχει ήδη ξοδευτεί σε λογαριασμούς και υποχρεώσεις και το επίδομα άδειας δεν φτάνει ούτε για ένα τριήμερο στην Αίγινα;

Η απάντηση για πολλούς μπορεί να βρίσκεται στην μέση λύση του εξοχικού στην Αττική. Όχι, φυσικά, στην αγορά εξοχικού αλλά στην ενοικίαση, μίας γκαρσονιέρας, ενός διαμερίσματος ή μιας μονοκατοικίας, ανάλογα με τις δυνατότητες ή τις ανάγκες του καθενός, για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Η ενοικίαση ενός σπιτιού κοντά στην Αθήνα «με την σεζόν» είναι μία πρακτική που εδώ και χρόνια ακολουθείται από κατοίκους μεγάλων πόλεων που για τους δικούς τους λόγους δε μπορούν να απομακρυνθούν από το κλεινόν άστυ περισσότερο. Υπάρχουν, όμως, και εξοχικά που νοικιάζονται με τον μήνα και… ο Αύγουστους μόλις ξεκίνησε.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα του να νοικιάσετε ένα εξοχικό κοντά στην Αθήνα για μερικές εβδομάδες -ή περισσότερο- είναι κατά βάση οικονομικά. Αν και θα αναφερθούμε σε κάποιες ενδεικτικές τιμές παρακάτω, αυτές σίγουρα δεν ξεπερνούν το κόστος της διαμονής σε κάποιο ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομεί κανείς χρήματα από τα -ανύπαρκτα- έξοδα μεταφοράς (βενζίνη θα ξοδεύατε έτσι κι αλλιώς) αλλά και από το κόστος του φαγητού έξω, καθώς θα έχει την δυνατότητα να μαγειρεύει στο σπίτι. Όλα τα εξοχικά προς ενοικίαση, άλλωστε, είναι συνήθως πλήρως εξοπλισμένα.

Τα βασικά μειονεκτήματα ενός σπιτιού στην Αττική είναι δύο. Το πρώτο έχει έτσι κι αλλιώς να κάνει με το γεγονός ότι αυτό βρίσκεται στην Αττική. Όχι πως το Πόρτο Ράφτη ή η Σαρωνίδα δεν αποπνέουν αέρα διακοπών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν διαθέτουν την γραφικότητα και τις καταγάλανες παραλίες της Νάξου ή της Λευκάδας και αυτό είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει κανείς να συμβιβαστεί. Το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι, καθώς δεν πρόκειται για μόνιμη κατοικία, το σπίτι αυτό που θα νοικιάσετε πιθανώς να μην παρέχει τις ανέσεις ενός ξενοδοχείου -πόσο μάλλον του δικού σας σπιτιού. Δεν αποκλείεται, π.χ. να είναι πολύ μικρό, με αποτέλεσμα τα παιδιά να πρέπει να κοιμηθούν στο σαλόνι, ενώ είναι πιθανό να εμφανίσει μικροπροβλήματα (π.χ. υδραυλικά), τα οποία να χρειαστεί να λύσετε μόνοι σας. Άλλωστε, το γεγονός ότι θα χρειαστεί να μαγειρεύετε δεν θυμίζει και τόσο διακοπές…

Σε κάθε περίπτωση, η απομάκρυνση για μερικές ημέρες από την ρουτίνα της πόλης, η «αλλαγή περιβάλλοντος» όπως το ονομάζουν πολλοί, μερικές ώρες χαλάρωσης κοντά στην θάλασσα, έστω κι αν αυτή είναι η παραλία του Ωρωπού, και κάποιων πιθανών γύρω εκδρομών προς αναζήτηση κάποιας καλύτερης παραλίας (δείτε στα Σχετικά Άρθρα), είναι σαφώς προτιμότερη από την πιθανότητα να μην πάτε πουθενά –ακόμα και έτσι, βέβαια, στο In2life θα ενημερωθείτε για τα καλύτερα που έχετε να δείτε και να κάνετε τον Αύγουστο στην Αθήνα. Θυμηθείτε, άλλωστε, ότι πριν μερικά χρόνια εξοχικά προάστια θεωρούνταν το Παλαιό Φάληρο, η Γλυφάδα και, για όσους προτιμούσαν πράσινο, ο Μπογιάτης (σημερινός Άγιος Στέφανος).

Προσφορά και ζήτηση εξοχικών προς ενοικίαση στην Αττική
Σύμφωνα με την συνιδιοκτήτρια του μεσιτικού γραφείου K&G κ. Χριστίνα Καμαρινοπούλου, και φέτος η ζήτηση εξοχικών κατοικιών, συνήθως διαστάσεων 70 με 80 τ.μ. σε παραθαλάσσιους προορισμούς όπως το -πιο ακριβό- Πόρτο Ράφτη, το Μάτι, το -πιο οικονομικό- Αλεποχώρι και ο Κάλαμος, ήταν μεγάλη. «Πολύ μεγαλύτερη, όμως, συγκριτικά με άλλες χρονιές ήταν η προσφορά εξοχικών κατοικιών από ιδιώτες, οι οποίοι βρέθηκαν σε αυτές π.χ. τον Ιούλιο, για να κάνουν τις διακοπές τους, και τον Αύγουστο τις διέθεσαν προς ενοικίαση», λέει η κ. Καμαρινοπούλου, εξηγώντας ότι μέχρι σήμερα εξοχικές κατοικίες ενοικιάζονταν μεν από ιδιοκτήτες, οι οποίοι όμως δεν έμεναν σε αυτές. Τις χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά προς εκμετάλλευση.

Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι τα σπίτια αυτά έχουν ήδη νοικιαστεί; «Τα περισσότερα ναι», λέει η κ. Καμαρινοπούλου, «και θα είναι δύσκολο για κάποιον να βρει να νοικιάσει σπίτι για τον Αύγουστο τελευταία στιγμή. Όχι, όμως, απίθανο.» Μας ενημερώνει, ωστόσο, ότι για όσους τρέφουν ακόμα ελπίδες, το καλύτερο που έχουν να κάνουν, πέρα από αγγελίες που πιθανώς βρουν σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, είναι να απευθυνθούν στα κατά τόπους μεσιτικά γραφεία της περιοχής που τους ενδιαφέρει και να ζητήσουν πληροφορίες.

Θα βρω εξοχικό τελευταία στιγμή και πόσα θα πληρώσω;
Η απάντηση είναι ναι, θα βρείτε εξοχικό για τον Αύγουστο, ακόμα και σήμερα –όχι σε μεγάλη προσφορά, αλλά θα βρείτε. Απλά θα έχετε μία σχετική δυσκολία στο να έρθετε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι πιθανώς απουσιάζουν κάπου αλλού για διακοπές. Επιπλέον, ψάχνοντας τελευταία στιγμή, έχετε περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε καλύτερη τιμή σε ένα σπίτι που έχει μείνει ακόμα ξενοίκιαστο.

Ενδεικτικά, στην ιστοσελίδα Property.gr της Χρυσής Ευκαιρίας, βρήκαμε πρόσφατα επιπλωμένο διαμέρισμα 54τ.μ. στην Ραφήνα, κατασκευής 1985 αλλά άριστης κατάστασης, μπροστά στην θάλασσα, στην τσουχτερή τιμή των 1.000 ευρώ για τον Αύγουστο, ενώ στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας, με θέα θάλασσα, βρήκαμε studio 37 τ.μ. με 370 ευρώ. Στην Ανάβυσσο, από 20 Αυγούστου έως 20 Σεπτεμβρίου ενοικιάζεται νεόδμητη μονοκατοικία 100τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια, πλήρως επιπλωμένη και σε οικόπεδο 850 τ.μ. με 700 ευρώ. Στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου βρήκαμε γκαρσονιέρα 35τ.μ., παραθαλάσσια και σε άριστη κατάσταση, με κόστος 35 ευρώ την ημέρα, για όσες μέρες θέλει κανείς να την νοικιάσει. Συνεπώς, επιλογές υπάρχουν και οι τιμές στις περισσότερες περιπτώσεις είναι συζητήσιμες.

Σε όποια επιλογή κι αν καταλήξετε, φροντίστε πριν συμφωνήσετε το χρηματικό ποσό που θα πληρώσετε να κάνετε ορισμένες διευκρινιστικές ερωτήσεις στον ιδιοκτήτη του εξοχικού, σχετικά με το αν σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται η χρήση ρεύματος, νερού και κοινοχρήστων –αν υπάρχουν. Ρωτήστε τι θα συμβεί σε περίπτωση ζημιάς -π.χ. αν κάτι χαλάσει ή σπάσει- και αν έχετε το δικαίωμα να φιλοξενήσετε στο σπίτι όσα άτομα επιθυμείτε. Χρήσιμο είναι να επισκεφθείτε και να δείτε οι ίδιοι το σπίτι που σας ενδιαφέρει πριν υπογράψετε κάποιο ιδιωτικό συμφωνητικό ενοικίασης. Μην ξεχάσετε, άλλωστε, το συμβόλαιο ενοικίασης, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην εφορία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v