Διακοπές τον Ιούνιο: Πού, γιατί και πόσο;

Ιδανικές θερμοκρασίες, «ανθρώπινες» συνθήκες σε παραλίες και bars, μακράν οικονομικότερες τιμές στα ξενοδοχεία: Γιατί να κάνεις διακοπές τον Αύγουστο όταν υπάρχει ο Ιούνιος;
Διακοπές τον Ιούνιο: Πού, γιατί και πόσο;
της Έλενας Μπούλια

Όσοι έχουν ήδη δοκιμάσει, δεν το αλλάζουν με τίποτα προκειμένου να υποφέρουν ξανά την πολυκοσμία και την εξευτελιστική ακρίβεια του Αυγούστου. Οι διακοπές τον Ιούνιο αποτελούν μία μικρή φιλοσοφία, την οποία θα εξηγήσουμε, θα διανθίσουμε με πέντε ελκυστικά παραδείγματα και θα σας αφήσουμε έπειτα να αποφασίσετε αν θα την ασπαστείτε ή όχι.

Ξεκινάμε από την έννοια «διακοπές»: Μπορεί να έχει διαφορετικά νοήματα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίον θα τις περάσει κανείς -με χαλάρωση, ξεκούραση, περιπέτεια ή ξέφρενη βραδινή διασκέδαση-, όμως οι περισσότεροι από εσάς θα συμφωνείτε πως, όπως λέει και η λέξη, «διακοπές» σημαίνει παύση της ρουτίνας της καθημερινότητας και αντικατάστασή της με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, έστω για μερικές ημέρες. Έτσι, διακοπές σίγουρα δεν σημαίνει πρωινό ξύπνημα ‘για να προλάβεις’, κίνηση, νεύρα, άγχος και προγραμματισμός. Δεν σημαίνει, δηλαδή, να τρέχεις για μία ξαπλώστρα στην παραλία -ενώ έχεις ήδη δώσει μάχη για να βρεις να παρκάρεις-, να βρίσκεσαι εκεί στριμωγμένος με δεκάδες άλλους λουόμενους, τις ρακέτες τους, τις σαγιονάρες τους και τα κουβαδάκια τους, να κλείνεις τραπέζι για να φας στον μπαρμπα-Μήτσο (ο οποίος θα κάνει και μία ώρα να σε σερβίρει) και μετά να κλείνεις άλλο τραπέζι για να πας το βράδυ για ποτό.

Αν μαζί με όλα τα παραπάνω συνυπολογίσει κανείς το εξωφρενικό κόστος της ξαπλώστρας, της ταβέρνας και του πότου, αθροίζοντάς το με τα υπερδιπλάσια χρήματα που έχει πληρώσει για το ξενοδοχείο, κι αν για γαρνιτούρα βάλει τον άστατο, τα τελευταία χρόνια, αυγουστιάτικο καιρό, που μόνο ζεστός δεν είναι, ξαφνικά οι διακοπές μετατρέπονται σε μαρτύριο. Και κάπως έτσι παίρνει κανείς την μεγάλη απόφαση να μην ξαναπάει διακοπές τον Αύγουστο και να προτιμήσει τον Ιούνιο -έστω και τις αρχές Ιουλίου- όταν η ζέστη στην πόλη είναι πραγματικά αφόρητη και το κόστος στους καλοκαιρινούς προορισμούς πραγματικά χαμηλό.

Τα μειονεκτήματα
Φυσικά, κάποιος λόγος θα υπάρχει που έχει καθιερωθεί ο Αύγουστος ως κατεξοχήν μήνας διακοπών και όχι ο Ιούνιος. Έχοντας δοκιμάσει και τα δύο, το βασικό «μειονέκτημα» που παραδέχτηκα ήταν η έλλειψη ζωντάνιας σε έναν προορισμό: Ακούγεται αντιφατικό, αλλά όσο κουραστική μπορεί να είναι η πολυκοσμία στις διακοπές, άλλο τόσο μελαγχολικό είναι ένα μέρος σχετικά άδειο από κόσμο, όπου μαγαζάτορες και ντόπιοι στρέφουν όλοι τα βλέμματά τους πάνω σου, σα να περιμένουν κάτι από εσένα. Αυτή η έλλειψη κόσμου τον Ιούνιο, όσο ευχάριστη κι αν είναι για κάποιους, μπορεί επίσης να σημαίνει μειωμένες παροχές από κάποια ξενοδοχεία (από μικρότερο μπουφέ στο πρωινό έως κλειστό pool bar), αλλά και υπο-λειτουργία των παροχών του ίδιου του μέρους, π.χ. μειωμένες ώρες στα μουσεία, μειωμένα δρομολόγια της τοπικής συγκοινωνίας.

Βέβαια, τέτοιες περιπτώσεις θα παρατηρήσει κανείς εντονότερα σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, συνήθως αρκετά μακριά από την πρωτεύουσα. Αν δεν θεωρείτε τα παραπάνω πρόβλημα, τότε οι διακοπές τον Ιούνιο είναι μακράν προτιμότερες από αυτές του Αυγούστου, όπου κι αν επιλέξετε να πάτε. Αν πάλι θέλετε να δοκιμάσετε τις «ανθρώπινες» διακοπές του Ιουνίου αλλά σε ένα μέρος όπου δεν θα νιώθετε εκτός τόπου και χρόνου… εμείς σας βρήκαμε πέντε. Πέντε προορισμούς στους οποίους έχετε απηυδήσει όσες φορές έχετε βρεθεί Αύγουστο, αλλά που θα λατρέψετε τον Ιούνιο. Και που θα εκτιμήσετε ακόμα περισσότερο όταν μάθετε πόσο οικονομικότερες μπορούν να «βγουν» οι διακοπές σας εκεί.

Μύκονος: Μπουνάτσα στο νησί των ανέμων
Γιατί; Γιατί τον Ιούνιο δεν χρειάζεται να κλείσετε ούτε ξαπλώστρα στην Ψαρού, ούτε τραπέζι στη Ftelia, ούτε σκαμπό στα μπαρ της Μικρής Βενετίας. Γιατί το Super Paradise δεν θα θυμίζει φρενοκομείο και το Cavo Paradiso θα έχει ελεύθερα τραπεζάκια για να απολαύσετε το ξημέρωμα.

Διαμονή: Οι επιλογές διαμονής στη Μύκονο είναι απεριόριστες και η γκάμα των ξενοδοχείων τεράστια. Αν θέλετε να απολαύσετε την πολυτέλεια των πεντάστερων και τετράστερων ξενοδοχείων σε ιδιαίτερα μειωμένες τιμές, επιλέξτε το εντυπωσιακό Belvedere, στην Χώρα, με τιμές που τον Ιούνιο ξεκινούν από 290 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό (τον Αύγουστο η τιμή για το ίδιο δωμάτιο είναι στα 400 ευρώ) ή το Kouros Hotel, μερικά λεπτά από την Χώρα και κοντά στο νέο λιμάνι, με τιμές που τον Ιούνιο ξεκινούν από 195,50 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό (τον Αύγουστο για το ίδιο δωμάτιο θα πληρώσετε περί τα 280 ευρώ). Οικονομικότερα αλλά αξιοπρεπέστατα ξενοδοχεία στην Χώρα είναι τα Myconos Beach Hotel, στην παραλία Μεγάλη Άμμος, με τιμή που τον Ιούνιο, για ένα δίκλινο με πρωινό, ξεκινά από 73 ευρώ (τον Αύγουστο για το ίδιο δωμάτιο θα πληρώσετε 150 ευρώ) και Villa Vasilis, με τιμή από 60 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό (τον Αύγουστο το ίδιο δωμάτιο κοστίζει 140 ευρώ).

Σαντορίνη: Εσύ και το ηλιοβασίλεμα
Γιατί; Γιατί η Καλντέρα τον Ιούνιο μπορεί να τους χωρέσει όλους στα κρεμασμένα στον βράχο cafe της. Στα δημοτικά parking, στα Φηρά υπάρχουν κάποιες διαθέσιμες θέσεις και δεν χρειάζεται να περιμένεις πίσω από την τεράστια ουρά στο μακαρονάδικο, στην κεντρική πλατεία, για μία μερίδα ζεστά σπαγγέτι στο πόδι. Τέλος, το ηλιοβασίλεμα στην Οία είναι πολύ ομορφότερο χωρίς τα δεκάδες φλας που ανταγωνίζονται τη λάμψη του τον Αύγουστο, ενώ άνετα βρίσκει κανείς ξαπλώστρα στην Περίσσα και τον Περίβολο.

Διαμονή: Στη Σαντορίνη συγκεντρώνονται κάποια από τα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου. Αν σκεφτόσασταν να τα επισκεφθείτε Αύγουστο αλλά οι τιμές τους σας έμοιαζαν απαγορευτικές, τον Ιούνιο μπορεί να το ξανασκεφτείτε. Έτσι, από τις εντυπωσιακότερες προτάσεις είναι το Astarte Suites, τοποθετημένο σε εκπληκτικό σημείο της Καλντέρας, με τιμές που τον Ιούνιο ξεκινούν από 330 ευρώ για μία Junior Suite με θέα στην θάλασσα και πρωινό (τον Αύγουστο το ίδιο δωμάτιο κοστίζει 450 ευρώ αλλά με υποχρεωτικές τουλάχιστον δύο διανυκτερεύσεις). Το Majestic Hotel, στα Φηρά είναι μία ακόμα πολυτελής πρόταση, με τιμές που τον Ιούνιο ξεκινούν από 220 ευρώ την βραδιά για ένα δίκλινο με πρωινό (ενώ τον Αύγουστο από 338 ευρώ για το ίδιο δωμάτιο). Και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία του νησιού όμως, αν και όχι τόσο πολυτελή όσο τα προηγούμενα, φημίζονται για τις τσουχτερές τους τιμές. Όχι, όμως, τον Ιούνιο. Για παράδειγμα, το ξενοδοχείο Aethrio, στην Οία, διαθέτει τον Ιούνιο δίκλινα διαμερίσματα με πρωινό για 100 ευρώ (τον Αύγουστο η τιμή για το ίδιο δωμάτιο είναι 130 ευρώ), ενώ το Blue Sky Villa, επίσης στα Φηρά, διαθέτει δίκλινα με πρωινό έναντι 35 ευρώ (το ίδιο δωμάτιο τον Αύγουστο κοστίζει 85 ευρώ).

Λευκάδα: Παρθένες παραλίες για πρωτόπλαστους
Γιατί; Γιατί οι εκπληκτικές παραλίες της Λευκάδας -το Πόρτο Κατσίκι, οι Εγκρεμνοί, το Κάθισμα- τον Ιούνιο μοιάζουν σχεδόν παρθένες, καλώντας τον επισκέπτη να τις «οργώσει» σα να ήταν ο μοναδικός άνθρωπος στην γη. Ο παραλιακός δρόμος, το βράδυ, έχει αρκετό χώρο για βόλτα και ελεύθερα τραπεζάκι για να απολαύσει κανείς το ποτό του, ενώ βρίσκει άνετα θέση στο δημοτικό parking. Κυρίως, όμως, γιατί η διαφορά στις τιμές των ξενοδοχείων, συγκριτικά με τον Αύγουστο, είναι εντυπωσιακή.

Διαμονή: Πολυτέλεια με θέα στο απέραντο γαλάζιο ή παραδοσιακό κατάλυμα σε κάποιον γραφικό οικισμό; Για την πρώτη περίπτωση προτείνουμε είτε το Ionian Blue, στη Νικιάνα, με τιμές που τον Ιούνιο ξεκινούν από 120 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό (τον Αύγουστο το ίδιο δωμάτιο κοστίζει 300 ευρώ) είτε το Hotel Tesoro, επίσης στη Νικιάνα, με τα πολυτελή πέτρινα σπιτάκια, οι τιμές των οποίων -για δύο κλίνες- ξεκινούν από 75 ευρώ τον Ιούνιο (και φτάνουν τα 150 ευρώ τον Αύγουστο). Για την δεύτερη περίπτωση υπάρχει το πανέμορφο Pavezzo, στην περιοχή Κατούνα, με τα πλήρως εξοπλισμένα σπιτάκια για δύο ή περισσότερα άτομα, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 105 ευρώ τον Ιούνιο (και από 170 ευρώ τον Αύγουστο). Τέλος, ακόμα πιο οικονομικά, μπορείτε να μείνετε στα studios του Thalero Holidays Center, στο χωριό Λυγιά, με τιμές που για ένα δίκλινο ξεκινούν από 27 ευρώ τον Ιούνιο (φτάνοντας τον Αύγουστο τα 70 ευρώ).

Ζάκυνθος: Συντροφιά με την Caretta-Caretta
Γιατί; Γιατί η Ζάκυνθος είναι ένα νησί με προσωπικότητα που αξίζει να το γνωρίσει κανείς απερίσπαστος από τους δεκάδες τουρίστες που το πλημμυρίζουν στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού. Αξίζει να βρεθείς στο Ναυάγιο και να μάθεις την ιστορία του αφιερώνοντάς του τον χρόνο που του αξίζει, αλλά και να κολυμπήσεις στις Γαλάζιες Σπηλιές που μοιάζουν μαγεμένες από νεράιδες και ξωτικά. Τέλος, η απαραίτητη βόλτα, το βράδυ, στον Λαγανά τον Ιούνιο γίνεται με λιγότερες τύψεις απέναντι στις χελώνες Caretta Caretta που ζουν εκεί και σαφώς ενοχλούνται τον Αύγουστο από την τόση φασαρία.

Διαμονή: Εξαιρετικές οι τιμές στα ξενοδοχεία του νησιού φέτος, ειδικά την low season του Ιουνίου. Για την διαμονή σας στην Ζάκυνθο, λοιπόν, προτείνουμε το παραδοσιακά χτισμένο συγκρότημα Mirabelle Hotel, στην περιοχή Αργάσι, με τιμές που για ένα δίκλινο με πρωινό τον Ιούνιο ξεκινούν από 35 ευρώ (και τον Αύγουστο φτάνουν τα 78 ευρώ). Ακόμα πιο οικονομικά τα διαμερίσματα Lazaros Hotel Apartments, στην παραλία του Τσιλιβή, με τιμές που τον Ιούνιο ξεκινούν από 26 ευρώ για ένα δίκλινο (και τον Αύγουστο φτάνουν τα 60 ευρώ). Τέλος, για πολυτελή διαμονή με υπέροχη θέα στην θάλασσα του Ιουνίου, επιλέξτε το Lesante Hotel & Spa, στο Τσιλιβί, που τον Ιούνιο θα σας κοστίσει από 129 ευρώ για ένα deluxe δίκλινο με πρωινό (τον Αύγουστο το ίδιο δωμάτιο κοστίζει 185 ευρώ).

Ρόδος: Όταν οι ιππότες πάνε διακοπές
Γιατί; Για να ανηφορίσεις τα λιθόκτιστα καλντερίμια της Λίνδου ακούγοντας μόνο το τραγούδι των τζιτζικιών και τα πέταλα από τα γαϊδουράκια. Να απολαύσεις την παλιά πόλη σε όλη της το μεγαλείο, απερίσπαστος από τουρίστες και φωνές. Να διασκεδάσεις στις παραλίες της Καλλιθέας και της Ιξιάς χωρίς να χρειαστεί να στριμώξεις την ξαπλώστρα σου δίπλα σε άλλες, αλλά και να βολτάρεις στην Κοιλάδα με τις Πεταλούδες -ακόμα κι αν τον Ιούνιο μάλλον δεν θα δεις πολλές- γιατί το πάρκο από μόνο του είναι πανέμορφο. Τέλος, για να νοικιάσεις ένα ποδήλατο και -με τους ήσυχους ακόμα δρόμους και τις υποφερτές ζέστες του Ιουνίου- να γυρίσεις το νησί μέσα σε μια εβδομάδα που θα σου μείνει αξέχαστη.

Διαμονή: Κι αν όλα τα παραπάνω δεν σας έπεισαν ακόμα, θα το πάρετε απόφαση μαθαίνοντας τις τιμές των ξενοδοχείων στην Ρόδο τον Ιούνιο. Για εσάς που αναζητάτε άνεση και πολυτέλεια, το Electra Palace στην Ιαλυσό διαθέτει δίκλινα δωμάτια με πρωινό σε τιμές που ξεκινούν από 140 ευρώ την βραδιά (τον Αύγουστο το ίδιο δωμάτιο κοστίζει 220 ευρώ). Στο ακόμα πιο εντυπωσιακό Lindian Village, στη Λίνδο, οι τιμές τον Ιούνιο ξεκινούν -για συγκεκριμένες ημερομηνίες- από 105 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό (φτάνοντας τον Αύγουστο τα 420 ευρώ για το ίδιο δωμάτιο). Οικονομικότερα αλλά πανέμορφα δωμάτια δίπλα στην παλιά πόλη είναι αυτά του Hotel Attiki, τα οποία τον Ιούνιο προσφέρονται έναντι 58 ευρώ για δύο κλίνες (τον Αύγουστο η αντίστοιχη τιμή είναι στα 73 ευρώ). Ακόμα οικονομικότερο είναι το χαριτωμένο Sofia Pension, επίσης στην παλιά πόλη, οι τιμές του οποίου τον Ιούνιο ξεκινούν από 42 ευρώ για ένα δίκλινο (ενώ τον Αύγουστο από 62 ευρώ για το ίδιο δωμάτιο).

* Περισσότερες πληροφορίες για το κάθε ένα από τα παραπάνω νησιά θα δείτε στα Σχετικά Άρθρα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v