Ευρωπαϊκά φεστιβάλ: Ροκ νότες στις βαλίτσες

Πέντε αγαπημένα ευρωπαϊκά φεστιβάλ ανακοινώνουν ονόματα και αριθμούς και μας βάζουν σε πειρασμό να... ροκάρουμε σε άλλη συναυλία.
Ευρωπαϊκά φεστιβάλ: Ροκ νότες στις βαλίτσες
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι ότι δεν έχουμε καλές συναυλίες φέτος στην Αθήνα –τουλάχιστον από πλευράς προγραμματισμού, καθότι οι περσινές ακυρώσεις μας έχουν κάνει να κρατάμε και μικρό καλάθι. Είναι, απλά, ότι τα μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ αποτελούν ιδανική αφορμή για low budget ταξιδάκι, κι η ατμόσφαιρά τους σε συνδυασμό με τα συνήθως εντυπωσιακά line up μας θυμίζει τα φοιτητικά μας χρόνια και μας βάζει στον πειρασμό να απαρνηθούμε ένα Σαββατοκύριακο βουτιών στο Αιγαίο για τα... μάτια του Δούναβη, της καταλανικής ακτογραμμής και του βρετανικού καναλιού.

Ξεχωρίσαμε –μετά δυσκολίας, είναι η αλήθεια– τις πέντε καλύτερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και υπολογίσαμε τα πάντα, από διήμερα και τριήμερα passes μέχρι αεροπορικά, τραίνα και βαπόρια, αλλά και τιμές ξενοδοχείων για όσους δεν νοσταλγούν το κάμπινγκ των φοιτητικών τους χρόνων, για να σας δώσουμε μια συνολική εικόνα εξόδων vs. εμπειρίας. Μπορείτε να μαντέψετε προς τα πού κλίνει η πλάστιγγα.

Exit Festival, Novi Sad, Σερβία
Πότε: 8 έως 11 Ιουλίου 2010
Ποιους θα δούμε: Μεταξύ (πολλών) άλλων, τους Placebo, Mika, LCD Soundsystem, Missy Elliott, David Guetta, Röyksopp, Klaxons, Faith No More, Chemical Brothers, Ricardo Villalobos, The Horrors και Does It Offend You Yeah?

Πόσα θα πληρώσουμε: Τα εισιτήρια του τετραημέρου ξεκινούν από 85 λίρες (ήτοι περί τα 97 ευρώ) για αγορές που θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Μάιο, και αυξάνονται στις 99 λίρες (ή περίπου 114 ευρώ) από τον Ιούνιο και μετά. Το camping pass έχει ξεχωριστή χρέωση, της τάξης των 22 ευρώ.

Γιατί θα πάμε: Για την πανέμορφη τοποθεσία, στο κάστρο Petrovaradin στο Novi Sad, 100 χιλιόμετρα έξω από το Βελιγράδι. Για την ατμόσφαιρα διεθνούς φεστιβάλ… δυο βήματα από τα ελληνικά σύνορα. Για τις πέντε συνολικά σκηνές του, που παίζουν τα πάντα, από rock, R’n’B, mainstream και techno μέχρι afro-dub και post-punk. Για να βουτήξουμε στον Δούναβη από την ημι-στιλάτη ημι-σουρεάλ παραλία.

Πού θα μείνουμε: Στη σκηνή μας, στο Exit Village. Ένα ολόκληρο χωριό –με ντουζιέρες, τουαλέτες, υπαίθρια καταστήματα και εστιατόρια– δίπλα στο κάστρο, που διοργανώνει και τις δικές του συναυλίες από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και εγγυάται τη μισή εμπειρία του φεστιβάλ. Εναλλακτικά, σε κάποιο από τα –ιδιαιτέρως υπερτιμημένα τις ημέρες του φεστιβάλ– ξενοδοχεία του Novi Sad. Δύο από τα καλύτερα είναι τα Ile de France και Hotel Gymnas, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 100 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο, αν τα κλείσετε αυτές τις μέρες μέσω του Booking.com.

Πώς θα πάμε: Οδικώς, σε περίπου 7 ώρες (ή 626 χιλιόμετρα) από τη Θεσσαλονίκη. Εναλλακτικά, με την Aegean ή τη JAT μέχρι το Βελιγράδι (από 170 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων) και από εκεί με τα επίσημα van του φεστιβάλ (έναντι 38 ευρώ μετ’ επιστροφής) ή με λεωφορείο που αναχωρεί κάθε ώρα από τον κεντρικό σταθμό του Βελιγραδίου –το εισιτήριο δε θα σας κοστίσει περισσότερα από 10 ευρώ, one way.

Sziget Festival, Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Πότε:
11 έως 16 Αυγούστου 2010
Ποιους θα δούμε: Μεταξύ άλλων, τους Faithless, Gorillaz Sound System, Infected Mushroom, Iron Maiden, Kasabian, Los de Abajo, Muse, Buena Vista Social Club, Paradise Lost, Shantel & Bucovina Club Orkestar, Ska-P, Fear Factory, The Hives, The Specials και Thirty Seconds to Mars.
Πόσα θα πληρώσουμε: 200 ευρώ για το εξαήμερο μαζί με το κάμπινγκ, ή 170 ευρώ χωρίς το κάμπινγκ.

Γιατί θα πάμε: Για τα πέντε stages που καλύπτουν κάθε μουσικό γούστο, από κλασσικό rock και metal μέχρι reggae, Balkan beats και cubana bop. Για την εξαιρετική οργάνωση –που περιλαμβάνει από δωρεάν wi-fi μέχρι vegetarian εστιατόριο– που το έχρησε δικαίως το καλύτερο φεστιβάλ της κεντρικής Ευρώπης. Για τη μαγευτική τοποθεσία, στο νησάκι Obudai του Δούναβη –στο συγκεκριμένο σημείο του οποίου δυστυχώς απαγορεύεται η κολύμβηση, λόγω της μόλυνσης που του έχει προκαλέσει η ουγγρική πρωτεύουσα.

Πού θα μείνουμε: Στο κάμπινγκ, που είναι πάντα –όπως προείπαμε– η μισή φεστιβαλική εμπειρία. Το Sziget, άλλωστε, ξεκινά νωρίτερα εδώ, αφού οι πόρτες του κάμπινγκ ανοίγουν δύο ημέρες πριν την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, με ένα τεράστιο reggae party να διοργανώνεται την παραμονή, η οποία είναι γνωστή ως Day Zero. Εναλλακτικά, στα ξενοδοχεία της Βουδαπέστης που ενδέχεται να έχουν δωμάτια αν φροντίσετε τις κρατήσεις σας από τώρα. Από τα αγαπημένα μας, το Marco Polo διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα δίκλινα κι έναν μπουφέ πρωινού – υπερπαραγωγή, σε τιμές που ξεκινούν από 55 ευρώ.

Πώς θα πάμε: Αεροπορικώς, με απευθείας πτήση της Malev, σε τιμές που ξεκινούν από 193 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων.

Sonar, Βαρκελώνη, Ισπανία 
Πότε: 17 έως 19 Ιουνίου 2010
Ποιους θα δούμε: Μεταξύ άλλων, τους The Chemical Brothers, Roxy Music, Air, LCD Soundsystem, Plastikman, Jónsi, Dizzee Rascal, 2manydjs, Booka Shade, Hot Chip, Fuck Buttons, Aeroplane, King Midas Sound, Broadcast, The Sugarhill Gang και Matthew Herbert's One Club.
Πόσα θα πληρώσουμε: 155 ευρώ για το τριήμερο Sonar Pass.

Γιατί θα πάμε: Γιατί είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το πιο «φρέσκο» φεστιβάλ της Ευρώπης, που συγκεντρώνει στις σκηνές ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Γηραιά Ήπειρος σε ηλεκτρονική μουσική, avant garde καλλιτεχνική δημιουργία και multimedia τέχνη. Γιατί διοργανώνεται σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης. Γιατί θα έχει μόλις τελειώσει το Synch και θα θέλουμε κι άλλο.

Πού θα μείνουμε: Ελλείψει κάμπινγκ, σε ξενοδοχείο ή hostel που θα έχουμε φροντίσει να κλείσουμε εγκαίρως –ει δυνατόν από τώρα. Από τις καλύτερες low budget επιλογές, το Hostal Nuevo Colon, μιαν ανάσα από τη Barceloneta, διαθέτει απλά αλλά περιποιημένα δίκλινα δωμάτια σε τιμές που ξεκινούν από 47 ευρώ. Εξαιρετική επιλογή αποτελεί το Grupotel Gravina, στην Παλιά Πόλη, πολύ κοντά στην Placa Catalunya, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 75 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο, αν το κλείσετε αυτές τις μέρες μέσω του Booking.com. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι τιμές του Oasis, το οποίο βρίσκεται μιαν ανάσα από τη Γοτθική Συνοικία: από 73 ευρώ το δίκλινο, αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking.com.

Πώς θα πάμε: Με απευθείας πτήση της Aegean ή της Vueling, σε τιμές που ξεκινούν από 200 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων.

Hurricane, Scheeßel (Σαξονία), Γερμανία
Πότε:
18 έως 20 Ιουνίου 2010
Ποιους θα δούμε: Μεταξύ άλλων, τους The Strokes, Prodigy, Porcupine Tree, Mando Diao, Faithless, Massive Attack, Stone Temple Pilots, LCD Soundsystem, Paramore, Archive, Skunk Anansie, The Specials, White Lies και Does It Offend You, Yeah?
Πόσα θα πληρώσουμε: 120 ευρώ για το τριήμερο εισιτήριο, κάμπινγκ περιλαμβανομένου.

Γιατί θα πάμε: Για το larger than life line up. Για τη γερμανική οργάνωση, που εγγυάται εξαιρετικές εγκαταστάσεις, υπέροχο camping ground και μηδαμινή ταλαιπωρία. Γιατί είναι το λιγότερο προβεβλημένο από τα φεστιβάλ – μεγαθήρια της Ευρώπης, ήτοι το outsider που κάνει την έκπληξη.

Πού θα μείνουμε: Στο κάμπινγκ. Εναλλακτικά, σε κάποιο από τα ξενοδοχεία της γύρω περιοχής –τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ (στα γερμανικά μόνο). Η πλησιέστερη στο Scheeßel επιλογή είναι το Hotel am Pferdemarkt στο Rotenburg an der Wümme (περίπου 8 χιλιόμετρα από το φεστιβάλ) οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 80 ευρώ.

Πώς θα πάμε: Με Aegean Αθήνα – Ντίσελντορφ (από 220 ευρώ με επιστροφή και φόρους) ή με Germanwings Αθήνα – Κολωνία (από 100 ευρώ με επιστροφή και φόρους) και από εκεί με τραίνο για το Scheeßel (περί τις 5 ώρες, από 29 ευρώ).

Isle of Wight Festival, Isle of Wight, Αγγλία
Πότε:
11 έως 13 Ιουνίου 2010
Ποιους θα δούμε: Μεταξύ άλλων, τους Jay-Z, Paul McCartney, The Strokes, James, Blondie, Pink, Florence & The Machine, Editors, Calvin Harris, Orbital, La Roux, The Saturdays, Juliette Lewis και Marina & The Diamonds.
Πόσα θα πληρώσουμε: 150 λίρες (ή περί τα 172 ευρώ) για το τριήμερο εισιτήριο κάμπινγκ περιλαμβανομένου, ή 130 λίρες (149 ευρώ) για το τριήμερο εισιτήριο χωρίς το κάμπινγκ.

Γιατί θα πάμε: Για τη μοναδική ατμόσφαιρα που του προσδίδει το γεγονός ότι είναι το μοναδικό μεγάλο φεστιβάλ που διοργανώνεται σε νησί. Γιατί είναι αν όχι το μοναδικό σίγουρα από τα λίγα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και το αποδεικνύει έμπρακτα με το άκρως ενδιαφέρον Kids Zone και το αποκλειστικά σχεδιασμένο για οικογένειες Camping Quiet Zone.

Πού θα μείνουμε: Αν όχι στο κάμπινγκ, στα ξενοδοχεία του νησιού, τα δωμάτια των οποίων εξαντλούνται με ταχύτατους ρυθμούς εν όψει του φεστιβάλ, οπότε σπεύσατε. Από τις καλύτερες επιλογές, το Parkbury Hotel, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 60 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. Δείτε αναλυτικό κατάλογο των ξενοδοχείων εδώ κι εδώ.

Πώς θα πάμε: Με την Olympic Air, την easyJet, την British ή την Aegean μέχρι το Λονδίνο. Από εκεί με τραίνο μέχρι το Portsmouth (μιάμιση ώρα, από 26 ευρώ). Αρκετές διαφορετικές εταιρείες ferry, όπως η HoverTravel, αναλαμβάνουν να σας μεταφέρουν από το λιμάνι του Portsmouth στο νησί, σε τιμές που ξεκινούν από 20 λίρες (23 ευρώ) μετ’ επιστροφής.

(*) Το μεγαλύτερο, μακροβιότερο και διασημότερο φεστιβάλ της Γηραιάς Ηπείρου είναι ίσως το μοναδικό στον κόσμο που δικαιούται να είναι κάθε χρόνο sold out πολύ πριν ανακοινώσει έστω και ένα όνομα του επίσημου line up. Τα εισιτήρια της λίστας αναμονής για το φετινό Glastonbury εξαντλήθηκαν στις 11 Απριλίου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα μας. Συνιστούμε στους ευαίσθητους αναγνώστες να μην δουν το φετινό line up.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v