Δεκαπέντε αεροπορικές ανοίγουν φτερά (από το Ελ. Βενιζέλος)

Όχι μία, ούτε δύο, αλλά δεκαπέντε νέες αεροπορικές –low cost και μη– προσγειώνονται φέτος το καλοκαίρι στο Ελ. Βενιζέλος. Ποιες είναι, πού θα μας πάνε, με τι αεροσκάφη, και, κυρίως, πόσο θα κοστίζουν τα εισιτήρια;
Δεκαπέντε αεροπορικές ανοίγουν φτερά (από το Ελ. Βενιζέλος)
της Ηρώς Κουνάδη

Πριν από δύο χρόνια, το Ελ. Βενιζέλος είδε τον κάποτε μακροσκελή κατάλογο των low cost αεροπορικών που προσγειώνονταν στις πίστες του να συρρικνώνεται αισθητά, αποτέλεσμα της μειωμένης κίνησης –ένεκα οικονομικής κρίσης– και των δυσβάσταχτων χρεώσεων του υπερσύγχρονου αεροδρομίου μας. Έτσι, από εκεί που ο αριθμός των επιλογών μας για φθηνά ταξίδια άγγιζε το διψήφιο νούμερο, ξαφνικά περιορίστηκε σε δυο-τρεις εταιρείες –«και πάλι καλά να λέμε», συζητούσαμε τότε μεταξύ μας.

Το αμέσως επόμενο καλοκαίρι, βέβαια, ο αριθμός εκτινάχθηκε σε διψήφια ύψη και πάλι, γιατί η κρίση θέλει καλοπέραση, κι οι Γερμανοί, Βρετανοί και Σκανδιναβοί τουρίστες έπρεπε με κάποιο τρόπο να έρθουν στην Ελλάδα –και να γυρίσουν πίσω. Από αυτές τις πτήσεις επιστροφής (τους) επωφεληθήκαμε κι εμείς, κι αρχίσαμε να συνηθίζουμε τα αυγουστιάτικα ταξίδια σε προορισμούς που είχαμε παραδοσιακά συνδέσει με τον χειμώνα.

Ο κανόνας εξακολουθεί να ισχύει και φέτος: ούτε μία, ούτε δύο αλλά δεκαπέντε αεροπορικές, low cost και μη, των υπηρεσιών των οποίων είχαμε στερηθεί τον χειμώνα, προσγειώνονται κι απογειώνονται από τα Σπάτα το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Προσδεθείτε –το «και μην καπνίζετε» είναι περασμένα μεγαλεία– και ξεκινάμε.

Εκεί στο Νότο…
* Με την Κροατία να αποτελεί τον νέο hot καλοκαιρινό προορισμό πλέον και για τους Έλληνες, η Croatia Airlines ξεκινά τον Ιούλιο απευθείας πτήσεις από την Αθήνα στο Ζάγκρεμπ, και από εκεί με ανταπόκριση στο Σπλιτ, το Ντουμπρόβνικ, την Πούλα, το Ζαντάρ και το Σαράγεβο. Οι τιμές μετ’ επιστροφής και φόρων ξεκινούν από 139 ευρώ για τους κροατικούς προορισμούς, και από 149 ευρώ για το Σαράγεβο. Οι τιμές ισχύουν για κρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν από 23 Μαρτίου έως 15 Μαΐου, και για πτήσεις από 1η Ιουλίου έως 3 Οκτωβρίου.

* Ρομαντζάδα ή shopping; Ο ιταλικός βορράς τα έχει όλα και η νέα ιταλική αεροπορική εταιρεία Meridiana, που ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, αναλαμβάνει να μας… πετάξει από τα τέλη Μαΐου στη Βερόνα και το Μιλάνο. Οι τιμές ξεκινούν από 133 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων για τη Βερόνα, και από 170 ευρώ για το Μιλάνο.

* Μία από τις μεγαλύτερες και μακροβιότερες –με ιστορία που ξεκινά από το 1986– αεροπορικές εταιρείες της Ισπανίας, η Air Europa, ανοίγει τα φτερά των Boeing της για πρώτη φορά στον ελληνικό ουρανό. Από τον Ιούλιο του 2010 θα συνδέει την Αθήνα με τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη μία φορά την εβδομάδα, κάθε Κυριακή. Ιδιαίτερα βολικές θα είναι οι ανταποκρίσεις για πόλεις στην υπόλοιπη Ισπανία, περιλαμβανομένων των Καναρίων και των Βαλεαρίδων, αλλά και τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Λεπτομέρειες για τις τιμές δεν έχουν ανακοινωθεί, καθώς το online booking δεν περιλαμβάνει ακόμη την Αθήνα, οπότε αναμένουμε. Στο μεταξύ, προς τις δύο ισπανικές πόλεις πετούν η Aegean, η Vueling (για Βαρκελώνη) και η Iberia (για Μαδρίτη).

* Οι δύο αεροπορικές που συνέδεαν πέρυσι το καλοκαίρι για πρώτη φορά με απευθείας πτήσεις τα τουρκικά παράλια με την Αθήνα επιστρέφουν δριμύτερες. Οι Pegasus και Sun Express πετούν απευθείας στη Σμύρνη έξι φορές την εβδομάδα, σε τιμές που ξεκινούν από 134 και 99 ευρώ αντίστοιχα. Οι διαθέσιμες ανταποκρίσεις τους φτάνουν μέχρι την Άγκυρα, τα Άδανα, την Σαμψούντα, την Κωνσταντινούπολη και το Καρς, στα σύνορα με την Αρμενία.

The naughty North…
* Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελ. Βενιζέλος, η σουηδική Viking Airlines, θα ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 τακτικές πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Στοκχόλμης. Η αεροπορική προς το παρόν εκτελεί αποκλειστικά πτήσεις charter, ενώ αναφέρει ότι ακόμη εξετάζεται το ενδεχόμενο των τακτικών πτήσεων. Στη Στοκχόλμη, πάντως, πετούν απευθείας η Norwegian και η Scandinavian Airlines, σε τιμές που ξεκινούν από 250 και 360 ευρώ αντίστοιχα.

* Η Norwegian πετά επίσης απευθείας από την Αθήνα στο Όσλο, την Κοπεγχάγη και τη Βαρσοβία, και με ανταποκρίσεις στον σουηδικό βορρά –ήλιο του μεσονυχτίου, κανείς; Οι προνομιακές τιμές της ξεκινούν από 160 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων για τη Βαρσοβία, από 220 ευρώ για το Όσλο και από 240 ευρώ για την Κοπεγχάγη.

* Μία παλιά μας γνώριμη, η Cimber Sterling –η πάλαι ποτέ Sterling, με τις καρδούλες στο logo, ήταν μία δανέζικη low cost αεροπορική που χρεοκόπησε και… αναστήθηκε, με την εξαγορά της από τη Cimber Air– επιστρέφει στο Ελ. Βενιζέλος στις αρχές Απριλίου για να μας (ξανα)πετάξει στην Κοπεγχάγη, και από εκεί με ανταποκρίσεις σε πέντε ακόμη σκανδιναβικές πόλεις. Οι προνομιακές τιμές για τον Απρίλιο ξεκινούν από 199 ευρώ –πάντα με επιστροφή και φόρους.

* Άλλη μία… αιώνια αγαπημένη, η German Wings, που απαρνείται εδώ και δύο χρόνια το Ελ. Βενιζέλος με το που χειμωνιάζει, επιστρέφει εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών και των spring breaks. Απευθείας πτήσεις προς Κολωνία και Στουτγάρδη, αλλά και ανταποκρίσεις προς Μόναχο, Ζυρίχη, Μασσαλία, Αμβούργο, Βιέννη, Μαγιόρκα και Στοκχόλμη, μεταξύ άλλων. Τιμές όπως πάντα low cost: από 170 ευρώ για την πτήση Αθήνα – Κολωνία, φόρων, επιστροφών και λοιπών παρελκομένων περιλαμβανομένων.

* Στο up and coming Ταλίν της Εσθονίας πετά απευθείας μία φορά την εβδομάδα η Estonian Air τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε τιμές που ξεκινούν από 252 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων. Η Estonian Air είναι ο εθνικός αερομεταφορέας της μικρής χώρας της Βαλτικής. Ο στόλος της αποτελείται από τέσσερα Boeing, δύο 737-300 και δύο 737-500.

Εκτός ορίων…
* Σε τρεις πόλεις του Ιράκ –Βαγδάτη, Ερμπίλ και Σουλεϊμανίγια– και το Μάντσεστερ πετά εδώ και λίγο καιρό η Viking Hellas, θυγατρική της Viking Group. Με δύο ολοκαίνουρια Airbus να προστίθενται στο στόλο της –που μέχρι στιγμής αποτελούταν από Boeing 737-300 και 737-800– φέτος την Άνοιξη, πετά καθημερινά στη βρετανική μητρόπολη και τρεις φορές την εβδομάδα στο Ιράκ. Οι τιμές για το Μάντσεστερ ξεκινούν από 119 ευρώ με επιστροφή και φόρους, ενώ για το Ιράκ κυμαίνονται στα 300-350 ευρώ.

* Οι ΗΠΑ είναι ένα βήμα πιο κοντά –τώρα και χωρίς βίζα. Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια και Ατλάντα πηγαίνουμε απευθείας με DeltaUS Airways και Continental φέτος το καλοκαίρι. Οι τιμές ξεκινούν από 540 ευρώ για Φιλαδέλφεια με την US Airways, από 520 για Νέα Υόρκη με τη Delta και από 569 ευρώ για Νέα Υόρκη με την Continental.

* Τι θα λέγατε για Καναδά; Οι Air Canada και Air Transat υπόσχονται να σας συστήνουν την… υπόλοιπη Βόρεια Αμερική, πετώντας από το Ελ. Βενιζέλος σε Τορόντο, Βανκούβερ και Μόντρεαλ. Οι τιμές της Air Transat ξεκινούν από 515 ευρώ για το Τορόντο, από 745 ευρώ για το Βανκούβερ και από 715 ευρώ για το Μόντρεαλ –πάντα με επιστροφή, φόρους και χρεώσεις. Η Air Canada σας πετά στο Τορόντο σε τιμές που ξεκινούν από 660 ευρώ και στο Μόντρεαλ από 770 ευρώ.

* Ισχυροί παραμένουν οι… αεροπορικοί δεσμοί του Ελ. Βενιζέλος με την Μέση Ανατολή. Στους γνωστούς προορισμούς (Αμμάν, Δαμασκό, Ντουμπάι, Άμπου Ντάμπι, Μπαχρέιν, Ντόχα) που καλύπτουν εδώ και χρόνια, χειμώνα – καλοκαίρι, αεροπορικές όπως οι Emirates, Qatar, Royal Jordanian, Gulf AirSyrian Air και Etihad, έρχεται να προστεθεί το Κουβέιτ, στο οποίο πετά η Wataniya Airways δύο φορές την εβδομάδα αρχής γενομένης από τον Ιούνιο. Λεπτομέρειες σχετικά με τις τιμές προς το παρόν αναμένονται.

Κι εκείνες οι φήμες;
Ακούσατε ότι η Ryan Air ξεκινά –επιτέλους– πτήσεις στην Ελλάδα και χαρήκατε; Κι εμείς. Ο λόγος για την οποία η ιρλανδική low cost κατέχει, αντί για την πρώτη θέση που δικαιωματικά θα της ανήκε, την τελευταία στην παρούσα λίστα είναι ότι –όπως ήταν αναμενόμενο– δεν θα προσγειώνεται στην Αθήνα.

Το πλησιέστερο αεροδρόμιο που θα χρησιμοποιεί για τις πτήσεις της επί ελληνικού εδάφους είναι εκείνο της Νέας Αγχιάλου, στο Βόλο. Τα δρομολόγια που έχει ανακοινώσει, η έναρξη των οποίων έχει προγραμματιστεί για τις 24 Μαΐου, είναι τα εξής: Κως - Φρανκφούρτη, Κως - Μιλάνο, Ρόδος - Φρανκφούρτη, Ρόδος - Μιλάνο, Βόλος - Φρανκφούρτη και Βόλος - Μιλάνο.

Οι πτήσεις από το Μιλάνο θα γίνονται από το αεροδρόμιο του Μπέργκαμο που βρίσκεται 45 χλμ. βορειοανατολικά της ιταλικής μεγαλούπολης και συνδέεται με αυτή με λεωφορεία. Οι πτήσεις από τη Φρανκφούρτη θα γίνονται από το αεροδρόμιο Hahn που βρίσκεται 124 χλμ. δυτικά της πόλης και εξυπηρετείται με λεωφορειακές γραμμές. Επίσης, από το αεροδρόμιο της Πίζας θα εκτελούνται πτήσεις με προορισμό τη Ρόδο. Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο εξυπηρετεί, μεταξύ άλλων, και όσους έχουν ως τελικό προορισμό τη Φλωρεντία, από την οποία απέχει 80 χλμ. και με την οποία συνδέεται με λεωφορεία και τραίνα.

Όσον αφορά τις τιμές, ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το αεροδρόμιο Hahn της Φρανκφούρτης προς το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, οι τιμές των εισιτηρίων θα κυμαίνονται από 24,99 έως και 59,99 ευρώ. Για πτήσεις από το αεροδρόμιο Μπέργκαμο στο Μιλάνο προς την Αγχίαλο οι τιμές των εισιτηρίων θα ξεκινούν επίσης από 24,99 ευρώ, one way.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v