Μία ήπειρος, ένας ουρανός, μία ώρα πτήσης λιγότερη

Μία ώρα λιγότερο θα διαρκούν τα ευρωπαϊκά ταξίδια με την κατάργηση των αεροδιαδρόμων και την ενοποίηση του ευρωπαϊκού ουρανού, που αναμένεται να μειώσει και τα καύσιμα, αλλά και τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων.
Μία ήπειρος, ένας ουρανός, μία ώρα πτήσης λιγότερη
Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς γίνεται η διάρκεια της πτήσης από την Αθήνα στη Ρώμη να αγγίζει τις δύο ώρες, τη στιγμή που για το Λονδίνο, π.χ., χρειάζονται τρεισήμισι ενώ η απόσταση είναι τριπλάσια; Ή με ποια λογική διαρκούν σχεδόν το ίδιο οι πτήσεις για το Λονδίνο και το Άμστερνταμ; Η απάντηση κρύβεται στον… παραλογισμό των ευρωπαϊκών αεροδιαδρόμων, που σύντομα θα αποτελεί παρελθόν.

Ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός είναι ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προχωρά, με αργά αλλά σταθερά βήματα, εδώ και περίπου μια δεκαετία. Τελικός στόχος είναι η πλήρης ενοποίηση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, από τα 29.000 έως τα 46.000 πόδια, πράγμα που μεταφράζεται σε αεροπλάνα που πετούν, επιτέλους, ευθεία, ή τέλος πάντων με όποιον τρόπο θέλουν, αντί να κάνουν ζιγκ-ζαγκ για να ακολουθήσουν τους εκάστοτε εθνικά θεσπισμένους αεροδιαδρόμους.

Με την ενοποίηση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, κάθε αεροπορική θα είναι ελεύθερη να καθορίζει το δρομολόγιο που θα ακολουθούν τα αεροσκάφη της, εξοικονομώντας χρόνο, καύσιμα και, βέβαια, χρήμα –γεγονός που θα γίνει αισθητό και στη μείωση των τιμών των εισιτηρίων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διάρκεια όλων των ευρωπαϊκών πτήσεων θα μειωθεί κατά μία ώρα –και το Αθήνα – Λονδίνο σε 2 ώρες δε θα ακούγεται πλέον σαν σύντομο ανέκδοτο.

Τα καλά νέα ήρθαν από το τριήμερο ετήσιο συνέδριο Εναέριας Κυκλοφορίας που ολοκληρώθηκε χτες στην Κω, με τη συμμετοχή 280 ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας από 39 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στο οποίο συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ολοκλήρωση του σχεδίου.

Μακράν του να αποτελεί μια απλή διαδικασία, η ενοποίηση του ευρωπαϊκού ουρανού προϋποθέτει την εναρμόνιση των κανόνων, των ελέγχων και των standards ασφαλείας εναέριας κυκλοφορίας σε 35 ευρωπαϊκές χώρες. Για το λόγο αυτό, η ολοκλήρωση της ενοποίησης αναμένεται το 2015.

Μέχρι τότε… υπομονή.

Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v