Orient Express: Ζήστε την πολυτέλεια ενός θρύλου

Στις 4 Οκτωβρίου 1883 διέσχισε για πρώτη φορά την Ευρώπη μια αμαξοστοιχία που έμελλε να καταστεί θρύλος, να εμπνεύσει μυθιστορήματα και ταινίες και να αλλάξει την ιστορία των ευρωπαϊκών συγκοινωνιών. Σήμερα, εκατό και πλέον χρόνια αργότερα, το διασημότερο τραίνο του κόσμου σας προσκαλεί να διασχίσετε τη Γηραιά Ήπειρο, ζώντας από κοντά την ιστορική του πολυτέλεια και την αύρα της χρυσής εποχής του 1920.
Orient Express: Ζήστε την πολυτέλεια ενός θρύλου

Στις 4 Οκτωβρίου 1883 ένας νεαρός Βέλγος, ο Georges Nagelmackers, εγκαινίαζε μια παράτολμη ιδέα που έμελλε όχι απλά να γνωρίσει τεράστια επιτυχία αλλά και να αλλάξει την ιστορία των ευρωπαϊκών συγκοινωνιών και να καταστεί θρύλος. Ένας θρύλος που θα επιζούσε περισσότερο από έναν αιώνα, για να εμπνεύσει συγγραφείς και σκηνοθέτες, να φιλοξενήσει εξέχουσες προσωπικότητες και να καταστεί συνώνυμο της ταξιδιωτικής πολυτέλειας. Το Orient Express είχε γεννηθεί.

Στην εκατοντάχρονη πορεία της, η θρυλική αμαξοστοιχία μετέφερε βασιλείς και πρίγκιπες, κατασκόπους και διπλωμάτες, διασημότητες και απλούς πολίτες, πυροβολήθηκε, βομβαρδίστηκε και αποκλείστηκε για εβδομάδες σε χιονοθύελλες. Διέκοψε τη λειτουργία της κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για να ανακάμψει τα χρόνια που τον ακολούθησαν, επισκιασμένη πια από τις αερομεταφορές που γνώριζαν ολοένα μεγαλύτερη δημοτικότητα.

Χωρίς ποτέ να ανακτήσει το prestige της δεκαετίας του ’20, συνέχισε τη λειτουργία της μέχρι το Μάιο του 1977, για να πωληθεί λίγους μήνες αργότερα σε μια δημοπρασία. Ο άνθρωπος που ανέλαβε να τη σώσει άκουγε στο όνομα James B. Sherwood. Πέντε χρόνια και 16 εκατομμύρια δολάρια αργότερα, στις 25 Μαΐου του 1982, το ανακαινισμένο Orient Express έκανε το παρθενικό του ταξίδι από το Παρίσι στη Βενετία.

Από τότε μέχρι σήμερα, το ιστορικό τραίνο –πλέον υπό το όνομα Venice Simplon Orient Express– διασχίζει την Ευρώπη κάθε χρόνο, από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο. Τα δρομολόγιά του περιλαμβάνουν πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, την Πράγα, τη Βουδαπέστη, τη Βενετία, τη Ρώμη και το Βουκουρέστι. Το αρχικό δρομολόγιο Παρίσι – Κωνσταντινούπολη, βέβαια, παραμένει η πρώτη επιλογή μεταξύ των ταξιδιωτών που επιθυμούν να ζήσουν την ”αυθεντική” εμπειρία του Orient Express –εξ ου και η ακριβότερη.

Αυτό που κάνει την εμπειρία του ταξιδιού με το Orient Express μοναδική είναι η ασύγκριτη πολυτέλεια, σε συνδυασμό με την αύρα της καλύτερης εποχής του, της δεκαετίας του 1920. Τα πάντα στο εσωτερικό και το εξωτερικό του, από τις στολές του προσωπικού μέχρι τα σερβίτσια του εστιατορίου και την υπερπολυτελή επίπλωση των βαγονιών αντανακλούν την ατμόσφαιρα της εποχής, αφού ολόκληρο το τραίνο έχει ανακαινιστεί χωρίς την παραμικρή παρέμβαση στη διαμόρφωση και το στυλ του.

Από την επιβίβασή σας στην ιστορική αμαξοστοιχία μέχρι το τέλος του ταξιδιού, η περιποίηση είναι βασιλική. Για να απαριθμήσουμε μερικές μόνο από τις παροχές: ο προσωπικός σας steward σερβίρει το πρωινό και το τσάι στην κουκέτα σας, την οποία μετατρέπει από καθιστικό σε υπνοδωμάτιο όσο εσείς απολαμβάνετε το δείπνο σας στο εστιατόριο του τραίνου, ενώ παράλληλα βρίσκεται στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε όλο το 24ωρο.

Στο εστιατόριο του τραίνου απολαμβάνετε gourmet μεσημεριανό και δείπνο, συνοδεία σαμπάνιας και ακριβών κρασιών, ενώ το bar προσφέρει καφέ Κολομβίας, ποτά και ευκαιρίες socializing –σημειώστε ότι στο τραίνο υπάρχει dress code που απαγορεύει ρητά τα jeans και το casual ντύσιμο, ενώ, όπως μας ενημερώνει η ιδιοκτήτρια εταιρεία ”you can never be overdressed onboard the Orient Express”.

Το… βασίλειο του Orient Express συμπληρώνεται ιδανικά από μία boutique, από την οποία θα έχετε την ευκαιρία να προμηθευτείτε αναμνηστικά και δώρα. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν θέρμανση, χώρο για τις αποσκευές και νιπτήρες με ζεστό νερό. Μοναδικό, ίσως, μειονέκτημα είναι η έλλειψη ντουζιέρας, που οφείλεται στο ότι οι χώροι δεν αναδιαρρυθμίστηκαν –γεγονός που αντισταθμίζεται από τη διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία κατά τις ενδιάμεσες στάσεις του ταξιδιού.

Για το 2007, το Orient Express προσφέρει δέκα διαφορετικά δρομολόγια –με προτεινόμενο, βέβαια, το ”original” Παρίσι- Βουδαπέστη- Βουκουρέστι- Κωνσταντινούπολη. Η διάρκεια και οι στάσεις των ταξιδιών ποικίλλουν, ανάλογα με το δρομολόγιο που θα επιλέξετε. Οι τιμές ξεκινούν από 600 ευρώ, για το ημερήσιο δρομολόγιο Βενετία- Ρώμη και φθάνουν μέχρι 6.200 ευρώ για το ιστορικό Παρίσι- Κωνσταντινούπολη, που διαρκεί έξι ημέρες, με διανυκτερεύσεις στο Sofitel της Βουδαπέστης και το Athenée Palace Hilton Hotel του Βουκουρεστίου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία λειτουργεί πέντε ακόμη ιστορικά τραίνα, που πραγματοποιούν δρομολόγια στην Ασία, το Περού, την Αγγλία και τα Highlands της Σκωτίας, καθώς και πακέτα all inclusive διακοπών.

Για κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τηλέφωνο 0044 20 7960 0500 ή να επισκεφθείτε το site της εταιρείας.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v