Ευρωμπάσκετ 2009: Πάμε Πολωνία;

Πόσο κάνουν τα εισιτήρια; Από πού τα παίρνουμε; Με ποιες αεροπορικές πετάμε; Είναι ακριβά τα ξενοδοχεία; Όσα πρέπει να ξέρετε για το πολωνικό Ευρωμπάσκετ που, σε περίπτωση που το έχετε ξεχάσει, πλησιάζει επικίνδυνα.
Ευρωμπάσκετ 2009: Πάμε Πολωνία;
της Ηρώς Κουνάδη

Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε μέχρι τον αγώνα της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ ενάντια στα Σκόπια, που θα σηκώσει πανηγυρικά την αυλαία του Ευρωμπάσκετ 2009 στο Poznan της Πολωνίας. Κι ενώ οι φανατικοί μπασκετόφιλοι έχουν ήδη κλείσει εισιτήρια –η FIBA κάνει λόγο για ρεκόρ πωλήσεων στην ιστορία του θεσμού–, αεροπλάνα και ξενοδοχεία, οι υπόλοιποι ξεκινάμε τώρα το… τρέξιμο, για να κανονίσουμε άδειες, ημερομηνίες και θέσεις στις κερκίδες με τις γαλανόλευκες σημαίες. Τα καλά νέα είναι ότι προλαβαίνουμε. Όχι άνετα, αλλά προλαβαίνουμε.

Εν αρχή ην τα εισιτήρια…
Τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε είτε online από την πολωνική Eventim, προς 15 ευρώ για τον κάθε αγώνα στη φάση των ομίλων, 39 ευρώ το ημερήσιο εισιτήριο για την προημιτελική φάση και από 60 έως 73 ευρώ το ημερήσιο εισιτήριο για την τελική φάση και την κατάταξη, είτε από τους Πελαργούς, το Σύνδεσμο Φιλάθλων της Εθνικής Μπάσκετ, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει εισιτήρια σε προνομιακές τιμές: 90 ευρώ συνολικά για τους 6 αγώνες της φάσης των ομίλων, 120 ευρώ για τους 9 αγώνες της προημιτελικής φάσης και 245 ευρώ για τους 12 αγώνες της τελικής φάσης.

Και πού παίζουμε;
Το Ευρωμπάσκετ 2009 απλώνεται σε επτά πολωνικές πόλεις, οι οποίες στα ενδιάμεσα των αγώνων προσφέρονται για ατελείωτες βόλτες σε μεσαιωνικές γειτονιές, παγωμένες μπίρες σε ατμοσφαιρικά μπαράκια, γευσιγνωσία ανατολικοευρωπαϊκής κουζίνας, sightseeing και –αν ξεμακρύνετε λίγο από το κέντρο τους και δε φοβάστε τα παγωμένα νερά– βουτιές σε λίμνες και ποτάμια.

Στη φάση των ομίλων, η Εθνική μας ανοίγει την αυλαία της διοργάνωσης στις 7 Σεπτεμβρίου στο Poznan, την πρώτη πρωτεύουσα και μία από τια παλαιότερες πόλεις της Πολωνίας, που θεωρείται μέχρι σήμερα σημαντικότατο ιστορικό, εμπορικό και οικονομικό κέντρο για τη χώρα. Ένα πανέμορφο ιστορικό κέντρο, πολλά ενδιαφέροντα μουσεία και δυνατό nightlife εγγυώνται μια… καλή αρχή για τις ώρες που θα περνάτε έξω από τα γήπεδα κατά τη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ. Και οι τρεις αγώνες μας –με ΠΓΔΜ, Κροατία και Ισραήλ– διεξάγονται στο Poznan, στις 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Η προημιτελική φάση μοιράζεται στο Bydgoszcz (Μπιντγκός αν το προτιμάτε ελληνιστί), μια μικρή πόλη στα βόρεια της χώρας, στην οποία συναντιούνται δύο ποτάμια, ο Βιστούλα και ο Brda, και της οποίας το ιστορικό κέντρο θεωρείται ένα από τα ομορφότερα της Πολωνίας –βοηθά σε αυτό και το νησάκι του ποταμού στο κέντρο του–, και στο Lodz, στην κεντρική Πολωνία, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, διάσημη για την παντελή έλλειψη λόφων και ποταμιών –γεγονός σπάνιο για κεντροευρωπαϊκή πόλη– αλλά και για τα πανέμορφα πάρκα της, για έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους του κόσμου, που εκτείνεται σε μήκος 5 χιλιομέτρων, για το δεύτερο μεγαλύτερο εβραϊκό γκέτο μετά από αυτό της Βαρσοβίας πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και για την Εθνική Σχολή Κινηματογράφου, στην οποία έχουν φοιτήσει μερικοί από τους διασημότερους Πολωνούς σκηνοθέτες.

Η τελική φάση διεξάγεται εξολοκλήρου στο Κατοβίτσε, σε απόσταση αναπνοής από την πανέμορφη Κρακοβία, η οποία του κλέβει συχνά τη δόξα, καθώς λίγοι επισκέπτες αφιερώνουν το χρόνο που απαιτείται για να το εξερευνήσουν. Αν το επιχειρήσετε, θα γνωρίσετε μια πόλη που αγαπά τις τέχνες, την ιστορία της –διαθέτει έντεκα συνολικά μουσεία, όρεξη να έχετε να βλέπετε– και την… καλή ζωή. Εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, κατά κύριο λόγο αναγεννησιακή και μπαρόκ, χαρακτηρίζει το ιστορικό της κέντρο, που χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα, καταπράσινα πάρκα εγγυώνται στιγμές χαλάρωσης μακριά από τη βοή της πόλης και σημαντικά αξιοθέατα – μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, όπως το Άουσβιτς και το Αλατωρυχείο Wieliczka, βρίσκονται σε απόσταση βολής.

Πώς πάμε εκεί;
Απευθείας σύνδεση από την Αθήνα υπάρχει για τη Βαρσοβία και την Κρακοβία, με τη LOT και τη Norwegian. Οι τιμές των εισιτηρίων για τις ημέρες των αγώνων ξεκινούν από 220 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων για το δρομολόγιο Αθήνα – Βαρσοβία της LOT και από 218 ευρώ για το Αθήνα – Βαρσοβία με Norwegian. Από εκεί, ο πολωνικός σιδηρόδρομος αναλαμβάνει να σας μεταφέρει γρήγορα και –κυρίως– φθηνά στους προορισμούς σας.

Πού θα μείνουμε;
Οι Πελαργοί έχουν φροντίσει και γι’ αυτό, εξασφαλίζοντας προνομιακές τιμές σε ξενοδοχεία στις πόλεις όπου παίζει η Εθνική Μπάσκετ. Η τιμή του πακέτου για ολόκληρο το τουρνουά είναι 1145 ευρώ το άτομο, και περιλαμβάνει διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο κεντρικών ξενοδοχείων 4 αστέρων με πρωινό, όλες τις οδικές μεταφορές μεταξύ των πόλεων, ημερήσιες εκδρομές και ξεναγήσεις στη γενέτειρα του Κοπέρνικου, το Μπιρκενάου και το Άουσβιτς και αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής από το Κατοβίτσε στην Αθήνα με charter της LOT. Αν, πάλι, σκέφτεστε να πεταχτείτε στην Πολωνία μόνο για την τελική φάση, από τις 17 έως τις 21 Σεπτεμβρίου, το κόστος αυτό πέφτει στα 573 ευρώ.

Αν, πάλι, θέλετε να οργανώσετε το ταξίδι σας ανεξάρτητα, ή αναζητάτε οικονομικότερες επιλογές διαμονής, ο Πολωνικός Οργανισμός Τουρισμού έχει αρκετές προτάσεις ανά πόλη, όπως και το PolandHotels.com και το site του Lonely Planet.

Να κάνουμε κι ένα ρεζουμέ;
Αν υποθέσουμε ότι μένουμε για όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, πανηγυρίζουμε και το κύπελλο, με το καλό, και φεύγουμε την επόμενη, 21 Σεπτεμβρίου, υπολογίζουμε 220 ευρώ τα αεροπορικά πήγαινε – έλα, 300 ευρώ για τα εισιτήρια –βλέπουμε μόνο τους αγώνες της Εθνικής–, 420 ευρώ το άτομο για 14 διανυκτερεύσεις σε ένα μεσαίας κατηγορίας ξενοδοχείο, και άλλα 500 ευρώ για φαγητά, ποτά και τραίνα –δεδομένου του χαμηλού κόστους ζωής στην Πολωνία– καταλήγουμε σε ένα σύνολο της τάξεως των 1.440 ευρώ το άτομο. Αξίζει τον κόπο, έτσι;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v